Skocz do zawartości
IGNORED

Jak najlepiej podłączyć NA6005 Marantza?

Therion

Rekomendowane odpowiedzi

hej!

Kupiłem Marantza NA6005 i gra zajebiście, ale na WIFI niestety zrywa połączenie (puszczam jako strumień z laptopa). USB nie jest wygodne, trzeba by non stop pliki przenosić na pendrive bo dysku przez USB nie widzi. Przez bluetooth wydaje mi się że gra gorzej a zatem jakie mam jeszcze opcje? NAS? Mogę kupić, ale nie za bardzo wiem, jak jak to podłączyć?

Do dyspozycji mam laptopa z win 7, macbook'a pro, androida.

Co radzicie?

Witaj,

kup dysk NAS, podłącz go w sieć, przenieś cała Twoja dyskografie na dysk NAS, odtwarzacz Marantz wepnij w sieć ale jeśli możesz, to przewodowo czyli skrętką. Taka konfiguracja pozwoli Ci na płynną i stabilną pracę.

Problem ze zrywaniem połączenia prawdopodobnie wynika z niezbyt dobrego połączenia WiFi lub problemów z obsłużeniem większej ilości urządzeń przez Twój router, w trybie bezprzewodowym niestety zdarza się czasami taki problem, połączenie przewodowe jest znacznie stabilniejsze.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Serdecznie Ci dziękuję za odpowiedź. Internet mam w miarę szybki, ale chyba faktycznie cos nim rwie. Zdarza sie też czesto, że Marantz nagle przełącza sie sam z Music Serwera na Air Play.

Czy masz może jakąś teorię dlaczego przez Bluetooth jakosc muzyki jest gorsza?

Serdecznie Ci dziękuję za odpowiedź. Internet mam w miarę szybki, ale chyba faktycznie cos nim rwie. Zdarza sie też czesto, że Marantz nagle przełącza sie sam z Music Serwera na Air Play.

Czy masz może jakąś teorię dlaczego przez Bluetooth jakosc muzyki jest gorsza?

Witam, również jestem zainteresowany tym odtwarzaczem, z wielką ciekawością czytam pojawiające się nowe posty. Jak czytam dowiaduję się że Marantz w kwestii zrywania połączeń WIFI nic nie ulepszył. Podobne mankamenty pojawiają się w wyższym modelu odtwarzacza NA8005

Dużo na ten temat opinii użytkowników na zagranicznych forach. Odnośnie portu USB W NA6005 mam pytanie: jakiej , wielkości, pojemności HDD kolega Therion do niego podłączał? Jeżeli jest to duży HDD 3,5 cala, to potrzebuje on zewnętrznego zasilania, jeżeli jest to HDD 2,5cala - takie posiadam ( 650GB,750GB SAMSUNG) do tych nie trzeba osobnego zasilania. Miałem kiedyś podpięty pod odtwarzacz Logitech Squeezebox Touch.

Jeszcze lepszym rozwiązaniem byłby HDD SSD. A tak na marginesie, czy jest różnica w jakości dźwięku odtwarzając materiał z portu USB a po WIFI ?

Pozdrawiam

Najlepszym pod względem "pewności i niezawodności połączenia" jak chodzi o interfejs sieciowy jest połączenie kablem. Komputer podłączamy do routera, odtwarzacz kablem do routera i wszystko będzie płynnie działać. Połączenie wifi niby jest wygodne, bo nie musimy ciągnąć kabli albo gdy urządzenia są w różnych miejscach to się komunikują zdalnie ale na trwałość i stabilność takiego połączenia ma wpływ jakość modułów kart wifi w urządzeniach, dalej sprawność samego routera! czy sama budowa domu, ilość ścian po drodze, przez które mają przeniknąć fale, no i natężenie ruchu w naszej sieci, ilość urządzeń w niej działających. Ale sam router jest bardzo ważny. Z ciekawości napiszcie jakie macie. Ja dodam, że u mnie działa dwuzakresowy router asus dsl n55u i mam podłączony do niego po wifi właśnie sieciowy amplituner marantza mcr510 i on ciągnie pliki z serwera nas bez zająknięcia. Ale to zawsze indywidualna sprawa, konkretnego sprzętu, posiadanych urządzeń i warunków w których ma działać.

Najlepszym pod względem "pewności i niezawodności połączenia" jak chodzi o interfejs sieciowy jest połączenie kablem.

Długość tego kabla ma znaczenie? Czy to cyfrowy przekaz wię mu wszystko jedno? U mnie by wyszło z... 15m? Zastanawiam się nad NAS i chyba się zdecyduję.

A tak na marginesie, czy jest różnica w jakości dźwięku odtwarzając materiał z portu USB a po WIFI ?

Pozdrawiam

2,5 cala ale nie czyta (albo ja coś źle robię). Czyta pendrive po USB i jakość jest fenomenalna ale z kolei nie czyta micro SD 32Gb 10class wsuniętej w taką przejściówkę USB (więc teoretycznie jak pendrive).

Dopiero rozpracowuję tego Marantza i co do jednej rzeczy jestem na 100% dźwięk tego NA6005 z plików zabija CD. Jest o wiele klas lepiej.

Ps. jakość USB = WIFI. Bluetooth mi brzmi gorzej, mniej więcej jak CD.

NTFS. Kartę SD próbowałem jako FAT i FAT32 - nie widzi

To masz odpowiedź, sformatuj ten dysk w strukturze Fat32 i będzie czytał. NTFS nie obsluguje. Maksymalna pojemność dysku to 2Tb dla Fat32.

Ok, udało mi się w macbooku sformatować dysk 1Tb ze Marantz go widzi. Trochę na początku długo czyta strukturę plików ale gdy już wczyta to działa błysk.

I generalnie NAS mógłbym sobie odpuścić gdyby nie to ze niekoniecznie chce mieć z przodu sprzętu wystającą jak by nie było długa wtyczkę. Dlaczego nie zrobili drugiego gniazda z tylu?

Ew. pomyślę jeszcze o innym rozwiązaniu, marantz> kabel ethernet>router i to samo z laptopa który stoi bezczynnie tez go zepne kablem z routerem. Może to coś da?

a mógł byś jeszcze sprawdzić czy z dysku po usb czyta pliki 24bit do 192 khz czy tylko do 96khz

dal mnie kluczowa sprawa

chyba że ktoś już to testował to bardzo proszę o info

dzięki

Ok, udało mi się w macbooku sformatować dysk 1Tb ze Marantz go widzi. Trochę na początku długo czyta strukturę plików ale gdy już wczyta to działa błysk.

I generalnie NAS mógłbym sobie odpuścić gdyby nie to ze niekoniecznie chce mieć z przodu sprzętu wystającą jak by nie było długa wtyczkę. Dlaczego nie zrobili drugiego gniazda z tylu?

Ew. pomyślę jeszcze o innym rozwiązaniu, marantz> kabel ethernet>router i to samo z laptopa który stoi bezczynnie tez go zepne kablem z routerem. Może to coś da?

Witam

Odnośnie portu USB z przodu rozważam zastosowanie pamięci np. Małego PenDrive SanDisk Cruzer Fit 64GB o wymiarach 15x22x7mm

a mógł byś jeszcze sprawdzić czy z dysku po usb czyta pliki 24bit do 192 khz czy tylko do 96khz

Tu masz odpowiedź:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co do rwania, to się okazuje, że to może wcale nie WI-FI? Zmieniłem sposób umieszczenia plików na dysku z którego leci strumień , zmieniłem ustawienie NA6005 (trafił na spód klocków) i nic nie przerywa.

Z USB jest ok, czyta dyski do 2 TB ale najsprawniej gdy jest nie więcej niż 5 tys plików.

Chrzanię to kupuje kabel ethernet i będe miał z grzywki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam, dzisiaj Marantz Na 6005 zagościł u mnie w domu, i już w nim pozostanie, odnośnie WIFI u mnie bez zrywania połączeń, router TP-LINK TD-W8960N w odległości około 11m od odtwarzacza, po drodze dwie ściany.

• 4 miesiące później...

Witam,

Mój problem może okaże się słaby, ale dla mnie nie do przebrnięcia. Nie mogę połączyć na6005 przez LAN do routera od UPC UBee Model EVW3226 . Router ma włączone DHCP

Przez WIFI nie ma problemu.

U sąsiadów na6005 łączy się bez problemów na innym routerze

Jakieś wskazówki? Z góry dziękuję

• 3 miesiące później...

Jeśli szukacie niezawodnego playera Wi-Fi z bardzo dobrym, wybitnym wyjściem cyfrowym to W-adapt sprawdzi się znakomicie, właśnie otrzymał aktualizację Tidala

http://sklep.rms.pl/definitive-technology-w-adapt-bezprzewodowy-odtwarzacz-strumieniowy-multiroom-play-fi-dts-wi-fi

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.