Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilacz prądu zmiennego- kupic czy wykonać samemu?

bumbum

Rekomendowane odpowiedzi

Sorry, art. 146b, dział XIII ustawy.

A jak liczy się marżę, podatek dochodowy czy tp?

Od ceny sprzedaży czy należności.

Załóżmy:

- chcesz sprzedać, więc wyceniasz np. wspomniany transformator - cena 100 zł (dla klienta).

Z tego podatek VAT - 18,70 zł.

Te 18.70 zł, teoretycznie musiałbyś zapłacić do US, ale w praktyce nie płacisz tyle, tylko mniej, albo wcale.

Większość ludzi nie rozumie idei podatku VAT. A jest to najmniej obciążający przedsiębiorcę podatek, jeśli akceptuje się w praktyce jego założenia (co innego dochodowy - tu płacisz z własnej krwawicy).

Ty (jako sprzedający, przedsiębiorca) NIE PŁACISZ PODATKU VAT!.

Płaci go klient (bo mu doliczasz do swojej ceny). Ty tylko w Jego imieniu masz przekazać do US. I to nie cały, tylko część - po odliczeniu tego podatku co zapłaciłeś, gdy byłeś kupującym i kupiłeś coś tam.

Ale odeszliśmy od tematu - przepraszamy Kolegę Założyciela.

S.

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

Daj już spokój z tą Twoją matematyką, nie ma w Polsce takich stawek i kropka. Wbrew pozorom większość jednak rozumie ideę VAT, ludzie to nie matoły.

Kupując coś np za granicą, np. części elektroniczne w USA co często się zdarza na tym forum, to doliczą do kwoty zakupu 18,7 czy 23% , kupując coś za 100$ będziesz musiał dopłacić 18,7$ czy 23$ ? Odpuść już sobie bo to nie czas ani miejsce na wydumaną księgowość.

bumbum możesz kupić gotowca, możesz zrobic samemu jednak jak nie masz doświadczenia zawsze istnieje możliwość, że coś pójdzie nie tak nawet z prostym układem. Moja propozycja - kup zasilacz od kogoś sprawdzonego i polecanego na forum, np dobre stabilizatory robi madly, do tego prostownik, prosty filtr i trafo.

No właśnie, odeszlismy od tematu, a okazuje się ze taki zasilacz Tomanek zrobi dużo taniej ale w innej obudowie. Cena wtedy spada o ponad połowę.

Jeszcze mam pytanko. Czy podłączenie na kilka minut zasilacza prądu stałego o wartości 12V DC, mogło by uszkodzic coś w DAC-u który jest na napięcie zmienne? Według mnie chyba nie, ale wolę zapytać. Tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , doczytałem się ze gostek podłączył DC o napięciu 12V i oprócz szumów nic się nie stało. Szumy były zapeewne powodem za niskiego napięcia. 12VAC, po wyprostowaniu przez ukłądy w DAC-u daje nam napięcie które wzrasta (bodajże mnoży się przez pierwiastek z dwóch) i odejmuje 1,4V (spadek napięcia na diodach).

Czyli jeżeli na trafie pisze 12V to po wyprostowaniu powinno być coś koło 16V, a zasilacz tego gostka dawał juz wyprostowane 12V, czyli za małe.

Pytam bo kupiłem DAC-a którego sprzedawca sprawdzał na zasilaczu 12VDC, ale dosłownie minutę. Chciał tylko sprawdzić czy kontrolki swiecą i reaguje na przyciskanie. Kupił go na aukcji komorniczej bez zasilacza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Naprawdę jak tak każdy będzie narzekać to w tym kraju nigdy dobrze nie będzie.

A sądzisz, że będzie lepiej jeśli każdy schowa mordę w kubeł (sorry za określenie) i będzie cicho siedział,

a jak bądą na niego pluć, to ten będzie mówił, ze deszcz pada?

Mam nadzieję, że dożyję czasów, kiedy ktoś mi za moją wiedzę i doświadczenie zapłaci tyle, bym ja mógł komuś innemu zapłacić za dobrą robotę godziwe pieniądze.

Piszesz żeby nie narzekać, a przecież sam narzekasz :)

Ja cały czas o tym samym piszę.

Pracodawca zatrudniając ciebie musi kupę szmalu za ciebie zapłacić, a to co mu zostanie, te ochłapy wypłaci ci jako pensje.

Ile takich zasilaczy można sprzedać miesięcznie w Polsce? 5? 10? 5x500 zł=2500 zł - 50% na części, to daje 1250 zł zysku.

Co to jest? Wstaniecie z łóżka za 1250 zł?

A gdzie wszelakie dodatkowe koszty i ryzyko prowadzenia działalności, które też się wycenia?

Proponuję niektórym pójść do restauracji i za obiad spróbować zapłacić 5 zł, bo przecież tyle kosztowały składniki.

A ci zdziercy restauratorzy liczą sobie za to samo 20 zł. No jak tak można.

a jednak narzekasz...

jeszcze chwila a napiszesz, że pracownicy muszą wyżywić rodziny, mieć na godne życie...

Wybacz, ale życie dla każdego z nas jest brutalne więc guzik mnie to obchodzi!

No chyba, że ktoś potrzebuje wsparcia... jesli tak to zmienia postać rzeczy.

Niech poda numer konta, to może go wspomogę.

Nie zmienia to jednak faktu, że kupując zasilacz za 500 zł, liczę koszty elementów, wychodzi mi 100 zł

więc nieodparte wrażenie, że ktoś tutaj robi mnie w wała. Nie mam urazy do producentów, życzę im wszystkiego dobrego,

ale proszę mi nie odpierać prawa do oceny produktu wyrażone słowami – NIE WARTO TEGO KUPOWAĆ.

Dlatego też na forum DIY pisze wyraźnie, że warto zrobić coś samemu.

piszesz :

Co więcej, zaraz znajdzie się Mirek, który stwierdza, że zrobi to samo za pół ceny. Oczywiście nie zrobi to samo, a prawie to samo, bo jakość leci na łeb.

a to dlaczego?

trafo kupię to samo z toroidy.pl

te pozostałem elemety również.

Właśnie otworzyłem swojego Audiolaba 8200A wartego w sklepie 3000 PLN. Liczę elementy. Trafo, kondy (nie byle jakie) tranzystory mocy, inne tranzystory już trudno dostępne, nie tanie, ALPS, mikroprzekaźniki , przełączniki, spoto elementów bezcennych bo już nie do kupienia. Te same części warte są spokojnie 1000 zł. To 1/3 ceny. Mam wrażenie, że dobrze ulokowałem pieniądze.

Podobne wrażenie mam kupując DAC Nostromo rodzimej firmy.

W przypadku omawianego zasilacza cena elementów to 1/5 końcowej ceny. Coś to jest nie tak.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

W przypadku omawianego zasilacza cena elementów to 1/5 końcowej ceny. Coś to jest nie tak.

1/5 ceny to samo trafo. Obudowa kosztuje pewnie z 80 zł, sam kabel dołączony do zestawu to pewnie ~50 zł. A te wszystkie gniazdka i inne pierdoły w środku, o płytce nie wspomnę - kolejne kilkadziesiąt złotych. Moim zdaniem realny koszt wykonania to 250-350 zł, czyli połowa ceny. Lepiej niż Audiolab z 1000 na 3000 nie? Nie mówiąc już o tym, że Audiolab jest produkowany seryjnie, a nie jednostkowo. Oczywiście im więcej tego produkujesz tym relacja jest lepsza, dostawcy tańsi i tak dalej. Tak samo miałem z DC-blockerem, jak zrobiłem sam, podliczyłem koszty, to Tomanek był droższy, ale dokładnie o tyle ile bym się spodziewał - o czas poświęcony na wykonanie. A przecież to tylko kilka kondensatorów i nic więcej heh.

cena 500 zł jest mniejsza niż 3000 a niektóre koszty są stałe

No i z tym 1/5 przesadziłeś

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

cena 500 zł jest mniejsza niż 3000 a niektóre koszty są stałe

No i z tym 1/5 przesadziłeś

Same elementy (bez obudowy, PCB, złączek) warte ok. 100 zł

Sądzę, że nie przesadziłem.

1/5 ceny to samo trafo. Obudowa kosztuje pewnie z 80 zł,

Trafo 75 zł,

Lepiej niż Audiolab z 1000 na 3000 nie?

No nie, bo w przypadku Audiolaba obudowy, gniazd, przewodów, no i tej dużej PCB też nie liczyłem.

Porównanie jest więc uczciwe.

Nie mówiąc już o tym, że Audiolab jest produkowany seryjnie, a nie jednostkowo. Oczywiście im więcej tego produkujesz tym relacja jest lepsza, dostawcy tańsi i tak dalej.

Jasne, ale to nie zmienia wrażenia, że koszty widzianych elementów to wciąż ta 1/5 ceny i wciąż to samo, przykre wrażenie.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

bumbum czy Ty nie możesz po prostu kupić sobie zwykłego transformatora toroidalnego wersji audio na 12V za kilkadziesiąt złociszy ?? Jak potrzebujesz filtr na wejściu to kup sobie gniazdo z filtrem, obudowę za kilkanaście złotych w sklepie elektronicznym i masz pozamiatane !

Przy prądzie 150mA sądzę, że wystarczy trafo 20VA

http://sklep.toroidy.pl/pl/p/TTSA0020-Transformator-AUDIO-TSA20VA-napiecie-do-50-V-/303

http://www.tme.eu/pl/details/5110.0133.1/zlacza-ac/511001331#

lub

http://www.tme.eu/pl/details/5008.0002/zlacza-ac/50080002#

Czy zastosowanie takiego ekstra zasilacza (np. Tomanek) do Squeezebox'a ma sens, jeśli korzystam z zewnętrznego przetwornika DAC podłączonego toslink'iem?

Teoretycznie nie...

Kup w firmie TATAREK

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zasilacz T403X - wystarczy z palcem w nosie.

Ten DAC ma dobre przetwornice - więc będzie w sam raz. W zeszłym roku cambridge audio prowadził akcję wymiany zasilaczy w tych modelach - po zalogowaniu się na stronie można było wysłać prośbę o nowy i oni wysyłali (na UK lub inne kraje Europy) - ja dostałem. Polecam tą opcję tyle że trwało to z 3 miesiące !

Ukryta Zawartość

No ja tez wysłałem prośbę. Dostałem e-mail z potwierdzeniem. Zobaczymy co odpiszą.

Simonto, jaki tu jest rodzaj wtyku? Nigdzie nie mogę znaleźć. Sadze ze albo 2.1/5.5 lub 2.5/5.5

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

eeee.... nie wiem, ale chyba ten "grubszejszy" :)

Proponuję wędrówkę do sklepu z elektroniką i dopasowanie. Ja zkleciłem na szybko z trafa 18V 1 A kabelka z wtykiem oraz bezpiecznika 1A (ważne) - nie ma co przesadzać. W środku jest dobrze ustabilizowany, są duże kondensatory - prądu wystarczy. Zagra, pewnie nie gorzej niż na toroidzie (ważne dla wzmacniaczy) czy firmowym zasilaczu (na moje oko dość badziewnym).

Nie próbuj podłączać zasilacza stabilizowanego bo może paść zasilanie.

Simonto

Jeszcze mam pytanko. Czy podłączenie na kilka minut zasilacza prądu stałego o wartości 12V DC, mogło by uszkodzic coś w DAC-u który jest na napięcie zmienne? Według mnie chyba nie, ale wolę zapytać.

Pytam bo kupiłem DAC-a którego sprzedawca sprawdzał na zasilaczu 12VDC, ale dosłownie minutę. Chciał tylko sprawdzić czy kontrolki swiecą i reaguje na przyciskanie. Kupił go na aukcji komorniczej bez zasilacza.

Nie widzę powodu, żeby miało się coś stać.

Jestem Europejczykiem.

Nie próbuj podłączać zasilacza stabilizowanego bo może paść zasilanie.

Hmm!? tak sobie przejrzałem na foto układ zasilania w DAC-u bo schematu znaleźć nie mogłem w necie i widzę tam na wejściu mostek. Podłaczając prad stały do mostka, nie powinno się nic stać. Gdyby na wejściu był jakiś transformatorek, przetwornica czy symetryzator napięć to może, ale tez nie przez minutę.

W zeszłym roku cambridge audio prowadził akcję wymiany zasilaczy w tych modelach - po zalogowaniu się na stronie można było wysłać prośbę o nowy i oni wysyłali (na UK lub inne kraje Europy) - ja dostałem. Polecam tą opcję tyle że trwało to z 3 miesiące !

Dostałem odpowiedź

"Dear Sir,

Thank you for contacting Cambridge Audio. I'm sorry to hear that you have been experiencing issues with the DacMagic power supply. In this case, you can request a new one for free by filling in the following form: DacMagic PSU"

Wypełniłem formularz i dostałem info:

"THANK YOU FOR REPORTING THIS ISSUE!

A REPLACEMENT DACMAGIC POWER SUPPLY WILL BE SENT TO THE ADDRESS SUPPLIED."

Poprosiłem tez o szybką wysyłkę. Ciekawe jak to długo będzie trwało? W zeszłym roku mieli dużo wysyłek , więc moze dlatego te 3 miechy się czekało. Mam nadzieję ze w miesiąc się zmieszczą?

Narazie kupiłem zwykły zasilacz dokładnie ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i DAC działa bez problemu, zasilacz daje radę pomimo ze ma 1A zamiast 1,5A. Oczywiście to tylko tak doraźnie, bo jak przyjdzie oryginał to wepnę oryginalny.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.