Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

trafo mam podłączone tak, jak na zdjęciu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Aha, nie wiedziałem wszystkich zdjęć...

Zrób tak, zewrzyj owe "masy" z trafa które opisałeś na fotce powyżej tylko i bezpośrednio z masą (łącznikiem cynowanym pomiędzy płytkami). Odłącz istniejące połączenie masy uzwojeń przy tych dwóch kondziach z boku.

generalnie, to własnie mnie oświeciło, że chyba zrobiłem błąd w podłączeniu trafa. Jako masa powinny chyba iść dwa środkowe odczepy, ze zdjęcia, czyli koniec pierwszego i początek drugiego.

najlepiej sprawy sie mają przy podłączeniu takim, jak na focie poniżej, brum jest najmniejszy, ale ciągle słyszalny, być może to wina trafa, ponieważ masy, jak sądze prowadzone są ok. Filtracja powinna być wystarczająca, nawet na klasę A.

No dobra, koniec monologu. Problem rozwiązany. Brum zniknął po podłączeniu masy sygnałowej do punktu na płytce, jak i do punktu wspólnego, widać to na zdjęciu. Obecnie idealna cisza. Teraz tylko chłodzenie aktywne bo wzmacniacz teraz można włączyć maks na 3 minuty.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Drodzy Panowie, macie jakieś doświadczenia z aktywnym chłodzeniem. Eksperymentowałem troche z wiatrakami komputerowymi, ale to słabizna. Są za głośne. Silniki można jeszcze zaakceptowac, ale szum przepływająceho powietrza to prawdziwy hałas w cichym pomieszczeniu. Jakieś przemyślenia w tym temacie?

Kup sobie wiatraki 7dB.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

wydaje mie sie ze powinno byc 17 dB. osobiscie zajmuje sie pomiarami akustycznymi i dla porownania ostatnio badalem poziom cisnienia akustycznego w komorze akustycznej. sumaryczna wartosc tego pomiaru wyszla troche ponad 8 dB i osobiscie wydaje mi sie ze byl to poziom szumow wlasnych mikrofonu ( a nota bene aparatura pomiarowa byla z najwyzszej polki)

co do cichych wentylatorow sam osobiscie w jednym z moich wzmacniaczy uzywam takiego komputerowego w ktorym obnizylem obroty za pomoca jednego potencjometra i jednego tranzystora. jest praktycznie nieslyszalny z odleglosci 30 cm. owszem taki sam wentylator z obnizonymi obrotami zamontowany w taki sposob ze strumien powietrza trafia na powierzchnie gdzie wystapia silne zawirowania strumienia i jego rozbicia bedzie wykazywal sie glosniejsza praca.

Nie miałem nigdy wzmacniacza w klasie A i nie wiem ile musi się taki sprzęt dostrajać, zanim osiągnie pełnie brzmienia i elementy się uformują. Na razie gra to słabo. Co prawda przestrzeń i scena są spore, ale na górze krzykliwie i ostro, bas też raczej nie powala. Stary gc, na razie wygrywa i to z dużą przewagą.

Ciekawy jestem czy klon będzie stabilny przy obciążeniu 1ohm na trzech parach wyjściowych? Dołożenie czwartej pary nie byłoby problemem, tylko co jeszcze trzeba by zmieni c w układzie?

Większa ilość par wyjściowych wymaga zmiany wartości rezystorów emiterowych, niestety nie znalazłem strony z opisem w bardzo rozbudowanym wątku na diy forum, jednak te wartości gdziś tam są podane, widziałem je na pewno.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki adik - znalazłem. Końcówka którą zamierzam zrobić będzie pracowała tylko i wyłącznie w klasie A/B i czy te wartości rezystorów emiterowych mogą być przez to mniejsze?

z diyaudio:

2 pary: 0r68

3 pary: 1r0

4 pary: 1r33

5 par: 1r66

6 par: 2r0

Postanowiłem wyposażyć swoją końcówkę w mostek z prawdziwego zdarzenia- tak to wygląda

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ktoś z szanownych Kolegów testował w Krell'u w sprzężeniu zwrotnym Elna Cerafine ? Czy Waszym zdaniem to dobra propozycja ?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Hej.

Czy byli by chętni na zbiorowe zamówienie na radiatory?

Od razu uprzedzam, że nie bardzo wiem gdzie w Polsce można je dostać.

Może Chiny. Stamtąd na pewno jest tanio, ale zamówienie musi być w dużych ilościach żeby sie opłacało.

Mam praktycznie wszystko oprócz radiatorów.

Do pkrecz

Wstaw BGN 1000 na 25V i po sprawie.

Lub inną opcją mogło by być zbiorowe zamówienie finów i przekładek do samodzielnego zbudowania radiatora jak z przepisu

Ukryta Zawartość

Zleciło by się wtedy zamówienie x ilości finów i przekładek odpowiednio nawierconych i poanodowanych.

Każdy mógłby sobie wybrać ilość jaką by chciał zamówić. Przekładki i finy mogły by być jednej grubości co było by taniej.

Ukryta Zawartość

Zastanawiam sie nad radiatorem A4206 do krella. W hutnik.com.pl mają dosyc tanio na metry ale trzeba by to jakos pociac rowno i zrobic. Myslalem o 3x 20cm na kanał. Starczy ?

Kurt, 11 Paź 2008, 23:46

>Zastanawiam sie nad radiatorem A4206 do krella. W hutnik.com.pl mają dosyc tanio na metry ale

>trzeba by to jakos pociac rowno i zrobic.

W hutniku potną Ci na dowolne odcinki równo.Kupowałem u nich z tym że osobiscie nie wiem jak przez neta ale pewnie też potną i wyślą.

A czy wiecie jak kształtują sie ceny?

Jak byśmy zamówili równe odcinki to było by taniej.

Jeżeli chodzi o profil a4206 to ja chciałbym po trzy odcinki o wysokośći ok 20-25 cm na stronę. Ale trzeba by jeszcze przeliczyć czy starczy do krella.

Mam radiator jak oryginalnym krellu tunel z wentylatorem, ale zdecydowanie wole pasywne chłodzenie bez wiatraka.

możemy zamówić, jestem chętny - musimy tylko ustalić wymiary, tak żeby potem nie było przykrych niespodzianek z grzaniem się w klasie A (najlepiej z 10% zapasem, gdyby ktoś chciał podnieść bias)

A jak wygląda wykończenie tych radiatorów. Słyszałem, że te polskie to tragedia.

Ja chciałbym jeszcze poanodować. Ma być tanio ale nie badziew.

Co do wymiarów to zgadzam sie. Trzeba by jakieś dane od producenta wsiąść i policzyć.

A może by się jednak rozglądnąć dalej, za granice. Wciąż nie znam cen polskich.

>APY

Jak wygladaly u ciebie koszta z cieciem itp i kim rozmawiales z hutnika'a ?

Mi odpisali tylko ze moga sprzedac kawalek 120cm i tyle.

Moze jakby zrobic jakies wieksze zamowionko to by zrobili wszystko jak nalezy.

Jakby co to ja potrzebuje 6x 20cm A4206. Mysle ze to starczy na Krella ...

Kurt a jaka cena?

Jakby każdy z nas wziął jedna taka bele to może i by z ceni zeszli.

A przyciąć to może w Castoramie na stoisku gdzie maja ramy. Może za odpowiednią opłatą by przecięli?

• Pokaż nowe odpowiedzi