Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

Moja końcówka gra już jakiś czas, co prawda kondensatory na wejściu grają dopiero tydzień, ale mam już coraz pełniejszy obraz brzmienia. Jest to najlepszy wzmacniacz, jaki dotąd miałem. System mam mocno budżetowy, jednak przyjemność, jaką mi obecnie daje, nie dopuszcza mi na razie myśli, że można coś poprawiać. Sygnał do głośników płynie w systemie bi wire, górą QED Silver Anniversary, dołem Monster Z1 r. Zdaję sobie sprawę, że ta końcówka to nie GC i prawdopodobnie kazdy jej klon zagra inaczej. Krell gra jakby od niechcenia, zachowując ujmującą płynność i niesłyszaną dotąd u mnie przestrzenność dźwięku . Każde nagranie, nawet gożej zrealizowane, to pokaz ogromnej sceny muzycznej. Końcówka gra podobnie jak system, który słyszałem w Artis Audio, w Gdyni, w którym stały Głośniki NHT. Większość akcji dzieje się za linią głośników. Znakomicie mi to odpowiada. Amplifikacja zachowuje stoicki spokój i brak natarczywości. Uspokaja dźwiękiem, do czasu gdy otrzyma zadanie przerobienia dynamicznego skoku- Dzieje się to w sposób, który może przestraszyć. Podobnie bas- w krótkiej chwili pojawia się jego fala, znika równie szybko, zostawiając poczucie spokoju. Nie zauważyłem żadnego dudnienia, czy wzbudzania się. Zaznaczę,że używam pre z regulacją barwy, tą samą, której poświęcony był jeden z wątków w dziale DIY. Regulacji używam zazwyczaj do odpowiedniego dla siebie ukształtowania wysokich tonów. Świadomość ragulatora w torze sygnału nie przeszkadza mi zupełnie, układ działa bardzo dyskretnie. U mnie użyłem OPA 627. Podsumowując- ciężko mi zejść z fotela, jednak robie to cyklicznie- po to,żeby załadować do cd kolejną płytę. Jestem dosłownie zachwycony klonem Krella.

Na wyjściu, jak i na wejściu pre nie mam kondów. Wejście pre zabezpiecza kondensator wyjściowy, w źródłach. Mimo wszystko wolę dać kondensator na wejściu Krella, pre na pewno daje jakieś małe DC na wyjściu.

Coś dla porównania - Rotel RB 980 - najlepsza seria

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czy ktoś zna parametry profilu A4206. Głównie chodzi mi o rezystancje cieplną.

Według obliczeń do klona powinno być 0.25c/w.

Producent w swoim katalogu nie podaje tych danych.

• 4 tygodnie później...

Witam

Mam kupione trafa(lachowskiego) i kondy i tak leżą od roku.

Teraz mam trochę czasu i potrzebowałbym resztę elementów do klona trany końcowe i sterujące no i inne elementy. Gdzie można by kupić trany bo dużo jest podróbek.

Dajcie znać na priva.

jaką wartość powinien mieć R124? Tu są znaki zapytania..http://www.delta-audio.com/Krell-Clone/Krell-Clone_Schematic.pdf

Brakuje też onfo nt. zaznaczonych tutaj rezystorów RVI1 i RVI2 na output board

Ponadto nie wiem jakie diody trzeba tu zastosować..a chciałbym zacząć powoli sklejać do kupy projekt

• 1 miesiąc później...

Odświeżam temat.

Czy koś z was kompletnie wykonał tego ksa 50 i długo go używał.

Jak radzi sobie z wysterowaniem "ciężkich" 4-omowych kolumn ?

Prównywaliście tego Krella z jakimś wzmacniaczem Giesbertsa tzn. Wzm. na Hexfetach, High-End z 1994 czy też z Clonem Petera Daniela?Liczne opinie mile widziane. Wzmaki Giesbertsa dużo problemów sprawiają z uruchowieniem - to jest zasadnicza ich wada.Jak wypada bo mam chrapkę na niego.

Dziś z niewiadomych przyczyn przestał działać jeden z kanałów w moim klonie krella. Głośnik poprostu przestał grać, bez żadnych niepokojących odgłosów. W uszkodzonym kanale przysmałył się widoczny na zdjęciu rezystor 27R. Na wyjsciu uszkodzonego kanału mam -18v, czyli połowę ujemnego zasialania. Myślicie, że poszły tranzystory końcowe, czy któryś ze sterujących? Wzmacniacz się nie przegrzał, nie widać na oku innuch uszkodzeń poza tym spalonym rezystorem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, ja tez się przyłączę. W swoim mam problem na obydwu kanałach z przesterowaniem. Nie udało mi się zdiagnozować przyczyn. Podejrzewam albo zły montaż, któregoś z elementów albo konsekwencję zamiany o 180 stopni tranzystora 2SC3955. Może jest ktos w Warszawie kto mógłby pomóc?

w

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Czy ktoś z zamawiających sample w ON Semi forumowiczów mogłby mi napisać ile sztuk tranzystorów przysyłali?Szukałem dzisiaj i okazało się że wysyłają tylko po 5 sztuk kazdego rodzaju a MPSA92 nie ma jako sample.Na wyjście potrzeba niestety po 6 sztuk...:-(

A jakich rezystorów używacie?Zastanawiam się czy jest sens zamawiać z Kanady Dale RN60 0,1% 50ppm. Komplet bedzie kosztował ok 80zł. Dla porównania zestaw z rezystorów Beyschlag 0,1% 25ppm i kilka wartości 1% bo wszystkich nie ma wyniesie ok 30zł.Jakie kondensatory 1000uF/16V polecacie?BG odpada - za drogie.Może Panasonic Fc albo BC Components?Mile widziane uwagi od kogoś kto już złożył krella

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi