Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

spokojnie taka sztaba będzie ok , a zabezpieczenie daj na zasadzie diody LED jak przekroczenie temp. radiatora to zaświeci i wszystko; no chyba iż od razu zrobisz sterowanie wentylatorem tzn.prędkością obrotową zależną od temp. tego typu rozwiązanie byłoby najbardziej praktyczne.

Spokojnie - jakna razie tylko teoretyzuje. Rozważam wieleopcji. Wpraniu wyjdzie czy potrzeba 2 czy nie. Może faktycznie forma wypowiedzi wskazuje na to że użyję dwa ale jak nie będzie trzeba to naprawdę zostanę przy jednym.

Ciekawi mnie jakie sa opinie osób, które już słyszały Krella na temat tego wzmaka? Widzieliśmy tylko opinie Wojtekr, nowy11 i Bogdan. Ktoś miał jeszcze przyjemność słuchać tego wzmacniacza? Ostatnio udało mi sie skonczyć budowę Crescendo Milenium z EE. wzmacniacz jest rewelacyjny, spokojnie roznosi Gainclona i Hexfeta z EE. Szkoda by było jakby Krell mu nie podołał. Użytkownik Bogdan narzekał na zbyt małą szczegółowość dźwięku. Pisał że wysokie tony są zaledwie dobre. Czy ten wzmacniacz charakteryzuje tylko rewelacyjny bas? Wszystkie opinie mile widziane.

adigrzelczak, 26 Maj 2009, 07:44

>Ciekawi mnie jakie sa opinie osób, które już słyszały Krella na temat tego wzmaka? Widzieliśmy

>tylko opinie Wojtekr, nowy11 i Bogdan. Ktoś miał jeszcze przyjemność słuchać tego wzmacniacza?

>Ostatnio udało mi sie skonczyć budowę Crescendo Milenium z EE. wzmacniacz jest rewelacyjny,

>spokojnie roznosi Gainclona i Hexfeta z EE. Szkoda by było jakby Krell mu nie podołał. Użytkownik

>Bogdan narzekał na zbyt małą szczegółowość dźwięku. Pisał że wysokie tony są zaledwie dobre. Czy ten

>wzmacniacz charakteryzuje tylko rewelacyjny bas? Wszystkie opinie mile widziane.

witam;)

jestem chwilowo ''pod netem'' ;)

Hmmm...

Tak szczegolnie opinia uzytkownika ''Bogdan'' o zbudowanej przez niego ''konfiguracji'' jest miarodajna...

Krell-a albo sie buduje albo sie ''udaje'' ze sie buduje tylko potem wstydzilbym sie pisac cokolwiek o takiej konfiguracji...

Kol. ''adigrzelczak''

''rozniesienie'' Gainclona i Hexfeta z EE przez jakas tam konstrukcje nie mowi o tym jaka ona jest rewelacyjna tylko mowi o tym ze jest POPRAWNA w stosunku do np. yyyyp (mam odruchy wymiotne) ''gain-shitty-clona i Hexfeta ktory zadna rewelacja nie jest (takie zabawy mam juz dawno za soba;)

POPRAWNIE zbudowany Ksa50 mk2 nie musi sie wstydzic ''top end-u'' ale powtarzam POPRAWNIE zbudowany

a dodatkowo malo co mu podskoczy w ''low-endzie'' ;)))

pzdr

Vuy

ps.

przyslij mi adres na pw bo twoje obudowy na TO3 czekaja...;)

Przyszły dzisiaj radiatory i ... przeraziłem się jak je zobaczyłem. Patrzcie jakie są wielkie. Kurczę jeden chyba pociągnie na 2 kanały..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10093-100003886 1243355514_thumb.jpg

post-10093-100003887 1243355514_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>vuy

>''rozniesienie'' Gainclona i Hexfeta z EE przez jakas tam konstrukcje nie mowi o tym jaka ona jest

>rewelacyjna tylko mowi o tym ze jest POPRAWNA w stosunku do np. yyyyp (mam odruchy wymiotne)

>''gain-shitty-clona i Hexfeta ktory zadna rewelacja nie jest (takie zabawy mam juz dawno za soba;)

>POPRAWNIE zbudowany Ksa50 mk2 nie musi sie wstydzic ''top end-u'' ale powtarzam POPRAWNIE zbudowany

>a dodatkowo malo co mu podskoczy w ''low-endzie'' ;)))

vuy

zakładam, że masz rację, bo troche słuchałeś /o czym wiem/

ale skrót myślowy, który zapodałeś jest mało strawny szczególnie dla tych co nie mieli okazji słuchac kilkunastu różnych /wypasionych/ końcówek

wiem, też, że ten tekst przeczytało kilka osób, które na własny użytek skomentowały to tak, że masz rację, ale ci koledzy nic nie napiszą, bo są pochyleni nad lutownicą nad 'stutrzydziestym którymś tam układem :)))

więc - vuy - wiecej edukacji, skoro tego brak

Wracając do tematu zamówień, czy płyteczki są zamówione, zrobione, czy czekamy z wysyłką na dopdatkowe części (osobiście zamawialem tylko płytki), ale rzecz jasna mogę poczekać .

Widzę, że temat zamarł. To kontunuuję. Chłopaki z diyaudio zauważyli że tranzystory osiągają bardzo dużą temperaturę przy styku z radiatorem. Zastosowali następujący zabieg: zamiast dwóch par tranzystorów zastosowali po 3 NPN i 3 PNP na kanał. Co szanowni koledzy z forum na to?

to robimy klona czy klonosonixa?:)

w/g mnie trzeba dobrze przemyslec sprawe odprowadzania ciepla (dobra pasta, duza powierzchnia styku oraz i dobry material przewodzacy cieplo pomiedzy tran. a radiatorem)

p.s. im wiecej par tranzystorow tym wieksze znieksztalcenia.

Pytanko sugestia: czy do połączania tranów z radiatorem z Al nadawała by się sztaba/płytka z miedzi, która ma lepszą przewodność cieplną niż Al? Uzyskalibyśmy wtedy efekt szybkiego odbioru ciepła z tranów tylko co dalej z przekazaniem go do radiatora wykonanego z aluminium, może ktoś miał jakieś doświadczenia z taką konstrukcją?

pewnie by dało tak jest robione w radiatorach do procków, ale pozostaje sprawa dodatkowej rezystancji na styku miedź-alu , normalnie masz tran-alu a tak tran-miedź-alu , trudno powiedzieć czy zamiast polepszyć nie po...przy ;)

powyższe 'metody' poprawy chłodzenia to leczenie objawów, a nie przyczyny,

tak naprawdę ważne jest ile ciepła się rozproszy do otoczenia (powietrza w pokoju) a mniej to w jaki sposób odbiera sie to ciepło ze źródła,

najlepiej porównać taki układ wraz z ciepłem do wanny, gdzie ciepło to woda, źródło to kran, a otoczenie to odpływ (nie jest oczywiste co ma większy wydatek)

i teraz - jeżeli do wanny wpłynie więcej wody (chociażby przez nie wiem jak sprawne styki tranzystor vs radiator) niż z niej wypłynie (styk radiator vs powietrze) to żadne czary nie pomogą i temperatura złącza bedzie nieoptymalna (w tym przypadku za duża),

dlatego też najważniejsze jest obniżenie (lub utrzymywanie na zadanym/oczekiwanym poziomie) temperatury radiatora w pierwszej kolejności,

dopiero później idąc od końca należy cały ciąg styków różnych powierzchni oraz pojemnosci posczególnych elementów pośrednich, typu radiator, podkładka, pasta, doprowadzić do stanu takiego, aby nie stanowił wąskiego gardła, bo wówczas cała praca idzie na darmo,

*sorki za przykład - ale termodynamikę nie jest łatwo wytłumaczyć (gradient temperatury) jezeli ktos nie zaskoczy, potem to już jest łatwo.

zmierzam do tego, że jeżeli styk: tranzystor - radiator jest przynajmniej zbliżony do tego przewidzianego przez producenta tranzystora (a on przyjął pewien zapas) to należy się zajmowac wyłącznie elementem oddającym ciepło do otoczenia, tj jego pojemnoscią cieplną i rezystancją termiczną czyli, w uproszczeniu, stosunkiem powierzchni czynnej do ilości powietrza (tu się kłaniają wentylatory);

moim zdaniem sposób rozpraszania ciepła z radiatora do otoczenia jest najważniejszy i najłatwiejszy do zrealizowania w stosunku do potrzebnej na to kaski, pomijam walory estetyczne :)

Macie jakieś pomysły na obudowę? Wstępnie oszacowałem że masa krella będzie wynosić ponad 20kg. Jak postawię na półce na stoliku to się zarwie. Pomyślałem, że zrobię obudowę pionową i chybamożna by było do tego celu wykorzystać obudowę do komputera - serwerową. Wygląd całkiem przyzwoity a i można ją wepchnąć na stojąco w każdy kąt. Co Wy na to?

• Pokaż nowe odpowiedzi