Skocz do zawartości
IGNORED

rike audio s-cap 0.47uf do odsprzegania lamp mocy

bart-azazel

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Juz pisze. monoblokki poszly do valadima i kon struktor mial sie nimi zajac

po tygodniiu dostalem info o pelnej funkcjinalnosci monoblokow.

wladim przbudowal ukladm wymienil uklad przedwzmaczniavcza, wszzystkoszlo w point to point.

kondy odsprzegadace stopirn wejsciowy s-cap rike audio

kondy do lamp mocy zostalyt uzyte jantzen z-cap silver.

zamiast osobnego pre Vlodek zastosowal pre juz w monoblokach wiec nie bym potrzebny zaden aktywny klocek, dlatego obecny przedwzmacniacz przeminil sie tylko w pasywke z potencjiometrem.

w dacu na razie bez zmiam

efekt jest naprawde fajny, zywy energiczny dzwiek z mywa sie onoblokow daje ladne zejscie w szybkiem basie, przestrzen odrywa sie dziekiem od kolumn jedynie co moge miec uwagi to srednica ktiorej oczwkiwalem troche berdziej gladkiej i pogrubionej, a taka nie jest, jest zwyczajnie naturalnie.

zatanawiam sie czy cos nie zmienic w dac-c mam obecnie true coppery audyny:

1. deulund cast (drogo)

2. delund aleksander

3. v-cap CUtf

jakie macie dojwiadczenie z tymi kondami w dac-u??

wymik, bezwygrzewania bardzo realistyczny przekaz, wspaniala przesrtzen i naturalnisc.

barwa szybka, naturalna, z duza energia

Niestety razem z wymiana zostal zmieniony uklad, wiec nie moge sie wypowiedziec.

Napewbo jest lepiej albo i nawet bardzo dobrze. Ale na ile same rike daly zmiane ciezko powiedziec. Jest dobrze wiec to musi wystarczyc.

Bawiłem się parę tygodni temu kondensatorami na wyjściu PRE z układu WA-WK i lampach ecc83 Psvane - i zostały ostatecznie Audyny TC. Testowałem również Rike i jakieś ruskie olejaki. W moim układzie ten Rike zagrał troszkę jak ruski olejak - miło i przyjemnie ale bez wystarczającej ilości szczegółów ( no i bez tej buły na basie ). W moim układzie z tym pre i końcówką na diabłach najlepiej wypadł Audyn, ma więcej "powietrza" niż Rike, bardziej "twardy" bas i więcej szczegółów.

Pozdr.

Ja nie czekając na opinię o Rike też zainwestowałem w Adyny TC.

Wcześniej miałem olejaki Unitry i ruskie.

Przepaść w szczegółowości dla w/w rozwiązań na korzyść Audyn.

Olejaki powodowały że rodzaj lampy na odwracaczu fazy przedwzmacniacza miał mizerny wpływ na jakość dźwięku. Audyn TC spowodował że zmiana lamp i co za tym idzie zmiana dźwięku jest teraz bardzo wyraźna! Dźwięk przyspieszył i zróżnicował się szczególnie na niskich zakresach częstotliwości, więcej powietrza, szczegółów. Moim zdaniem wzmacniacz stał się przejrzysty dlatego czekam teraz na lampki 6n9 Full Music od skośnookich.

planuje wymiane kondensatorów w dacu (Phast) i do dzisiaj byłem zdecydowany na Rike a tu masz jakby Audyn lepszy i co teraz zrobić

Nie ma bezwzględnej miary, żeby ocenić, który lepszy/gorszy. Miałem w Phaście Audyny TC, fajnie grały, kolega w podobnym DACu zmienił je na Rike i one zostały już u niego. Producent Audynów ostatnio wycofał ich rekomendacje do torów lampowych, ograniczając je do zwrotnic. Ani u mnie ani u kolegi nic niepokojącego się nie działo, Wołodja też je aplikował. Więc pozostaje Ci rzut monetą :-)))

Nie ma bezwzględnej miary, żeby ocenić, który lepszy/gorszy. Miałem w Phaście Audyny TC, fajnie grały, kolega w podobnym DACu zmienił je na Rike i one zostały już u niego. Producent Audynów ostatnio wycofał ich rekomendacje do torów lampowych, ograniczając je do zwrotnic. Ani u mnie ani u kolegi nic niepokojącego się nie działo, Wołodja też je aplikował. Więc pozostaje Ci rzut monetą :-)))

ostatnio usłyszałem opinie ,że Rike są "takie bez emocji" wiec chyba będzie trzeba rzucić monetą,do Rike w Pawer Audio dodają 0,5 m cyny ze srebrem a do Audyna nie ,ceny 1uF sa takie same

Do Audynów też dodają.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

O co chodzi z wycofaniem rekomendacji? Po latach stwierdzili, że jednak ich kondensatory tylko do zwrotnicy? Przecież użytkownicy wyraźnie piszą, że sprawdzają się w torze lampowym. Nie rozumiem takiego kroku.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

użytkownicy wyraźnie piszą, że sprawdzają się w torze lampowym. Nie rozumiem takiego kroku.

być moze pracownicy audyna mają trochę lepszy słuch niz użytkownicy, podobnie dystrybutorzy i sprzedawcy tych kondensatorów prawdopodobnie mają duzo lepszy słuch niż użytkownicy na audiostereo, zresztą tak powinno być, dlatego są w branży....

Rike są "takie bez emocji"

Rike to kondy do wysokiej klasy sprzętu, nie wykrzywiają brzmienia, ktoś ma jasny, źle zestrojony system to one to pokażą, stąd jakieś dziwne opinie o tych kondach, że jakies jasne i suche...patzrąc na opinie o tych kondensatorach na audiostereo dochodzę do wniosku , że audiostereo jest forum bez wartości jeśli chodzi o opinieo komponentach gdyz nie ma prawie ludzi testujacych kondy w dobrych układach, dobrze zestrojonych systemach, stad dziwne opinie, mysle, ze fora anglojezyczne są pod tym wzgledem lepsze, jest wiecej różnych opinii i wiecej ludzi majacych pojecie i bogate,m dpbrze zestawione systemy. oprocz tego diyowcy maja tam pieniadze na kupno roznych kondensatowo i testowanie w czasie rzeczywistym....

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Gwoli ścisłości do wysokiej klasy sprzętu są Duelund, V-Capy, Jenseny. Tak na marginesie jeśli konstruktor dobrze zaprojektował urządzenie, to już tanie Vishaye potrafią zagrać doskonale. Przykładem jest doskonałe Pre Vladimira Lamma. Nie cierpię uogólniania w stylu

jeśli chodzi o opinieo komponentach gdyz nie ma prawie ludzi testujacych kondy w dobrych układach, dobrze zestrojonych systemach,

Żenujące.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

być moze pracownicy audyna mają trochę lepszy słuch niz użytkownicy, podobnie dystrybutorzy i sprzedawcy tych kondensatorów prawdopodobnie mają duzo lepszy słuch niż użytkownicy na audiostereo, zresztą tak powinno być, dlatego są w branży....

Rike to kondy do wysokiej klasy sprzętu, nie wykrzywiają brzmienia, ktoś ma jasny, źle zestrojony system to one to pokażą, stąd jakieś dziwne opinie o tych kondach, że jakies jasne i suche...patzrąc na opinie o tych kondensatorach na audiostereo dochodzę do wniosku , że audiostereo jest forum bez wartości jeśli chodzi o opinieo komponentach gdyz nie ma prawie ludzi testujacych kondy w dobrych układach, dobrze zestrojonych systemach, stad dziwne opinie, mysle, ze fora anglojezyczne są pod tym wzgledem lepsze, jest wiecej różnych opinii i wiecej ludzi majacych pojecie i bogate,m dpbrze zestawione systemy. oprocz tego diyowcy maja tam pieniadze na kupno roznych kondensatowo i testowanie w czasie rzeczywistym....

Przestań już nachalnie nagańiać klientów sprzedawcy Rike Audio - rzygać się już chce po przeczytaniu twoich postów. Od Audynów TC się od.....l, to są bardzo dobre kondensatory i mam je w torze wzmacniacza lampowego od kilku tygodni. Zaaplikuj sobie te Riko do betoniarki i podziel się wrażeniami!

To ja dorzucę moją opinię.

Co do pieniędzy to faktycznie nie mamy się co porównywać - jeśli chodzi o ogół, bo pewnie są użytkownicy mający sporą kasę na sprzęt i może testują różne aplikacje. Tylko czy jeśli ktoś ma do wywalenia 2000 zł na same kondy, to spróbuje je aplikować do lampowego wzmacniacza za 3500zł czy po prostu zakupi wzmacniacz za 9000 zł i będzie mieś spokój lub skupi się wtedy na doborze samych lamp! Stąd pewnie mizerna ilość opinii w dobrze zestawionych systemach.

Kontynuując - większość jednak musi się ograniczać z wydatkiem na np kondensatory. Jeśli już inwestuję w kondensatory do wzmaka, który kosztował 3600 kwotę 700 zł w konkretną aplikację to nie będę wydawać drugie tyle żeby sprawdzić i porównać Audyny z Rike. Dlatego żeby forum miało wartość należy pisać o swoich doświadczeniach, jest ważne, żeby każdy opisał subiektywnie, co uzyskał.

O samym Rike jest mało informacji więc osobiście zdecydowałem się na Audyny TC o których było ich więcej.

Z innej beczki - czy pracownicy firmy produkującej kondensatory sprawdzają ich wpływ na brzmienie? czy sprawdzają wyłącznie ich parametry? a może jeszcze porównują je w aplikacjach z innymi kondami - kondami konkurencji? - WĄTPIĘ!

Może w drogich aplikacjach sprawdzają wpływ brzmienia i zestrojenie firmy produkujące konkretny wyrób np wzmacniacz. Choć i tu w obecnej masowej produkcji dość często u skośnookich taniego chłamu opakowanego w pudełko z logo o wieloletniej tradycji z wysoką ceną również powątpiewam w taką praktykę. Mogę się oczywiście mylić.

Tak, jak już wyżej napisałem zaaplikowałem w tor Audyn TC. Właśnie u mnie Audyn TC pokazał jak całość jest zestrojona. Moim zdaniem wzmak stał się bardziej przejrzysty i odsłuch po wymianie kondensatorów uzmysłowił mi że lampa 6N9 w odwracaczu fazy jaką mam obecnie czyli Tungsol nie nadaje się do użytkowania, nie nadje się też oryginalnie montowana przez producenta ani ruski NOS i należy szukać albo NOS porządnej firmy z dawnej produkcji albo lepszelampy z bieżącej produkcji jak Full Music.

Jeszcze jedno. Uważam, że podstawowym forumowym problemem jest fakt, że spora część użytkowników jest wulgarna i używa do sporu nie argumentów a przytyków schodzących z tematu (jak tu zmaiana z tematu kondów na personalne przytyki ). Najlepszym przykładem jest odwieczny spór słyszących i niesłyszących kable, czy to IC, czy głośnikowe. To nigdy dobrze się nie kończy a zaśmieca temat (darowałem sobie cytowanie powyższych, niemiłych wpisów żeby uzasadnić ten wniosek) .

Też zabieram się za wymianę kondensatorów ale póki co nie wiem co włożyć. Opinie są bardzo skrajne i subiektywne, to co spodoba się jednemu nie musi drugiemu. Poza tym gdybym chciał kupić takie ATC w moim przypadku 4 szt.za ponad 600zł to zawsze powstanie pytanie co byłoby gdybym włożył Rike albo tańszego Jantzena Silver czy Superior. Czy inwestowanie w kondensatory 600zł nie jest wyrzuceniem pieniędzy bo można by uzyskać ten sam efekt wydając 1/3 na tańsze. Tego nie dowiemy się nigdy, no chyba że stać kogoś na wydanie parę tysięcy aby mógł sam sprawdzić jak w jego systemie działa pięć czy sześć rodzai kondensatorów.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Ja musiałem wydać na 6 szt. Jest jeszcze jedna metoda sprawdzenia. Dwóch użytkowników z tym samym wzmakiem ale różnymi kondami. Przepinka w ten sam tor i zmiana wszystkich lamp na te same. Wtedy porównać.

Witam wszystkich.

Ja mam Rike Audio 5uF i Audyn TC jak i Mundorf S/O

Są to pozostałości z moich kolumn które kończę upgrade.

Mam 2.pytania:

Na wyjściu DAC a jaka wartość kondensatorów wystarczy? XLR e wyjście.

Do wejścia do Monoblokow też XLR jaka wartość wystarczy aby nic nie popieprzyć?

Teraz na wylocie DAC a i wejściu Monoblokow są takie mkp 1.44/2 sw

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wieże w kondensatory bo ostatnio zainwestowalem w Duelund CAST i VSF i jest piękne!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z innej beczki - czy pracownicy firmy produkującej kondensatory sprawdzają ich wpływ na brzmienie? czy sprawdzają wyłącznie ich parametry? a może jeszcze porównują je w aplikacjach z innymi kondami - kondami konkurencji? - WĄTPIĘ!

:) no to w takim razie tzreba było wlutować byle co, nawet te true coppery i zostawić skoro nikt tego nie projektuje i nie rekomenduje do audio, po co powstawaly by nowe firmy i robily kondy skoro nie porownuja z tym co jest na rynku:) , skoro sam producent nie moze sie wycofać z rekomendacji i przyznać , że kondensator nie udał się, jest do d.py, wy wiecie nawet lepiej niz producent i używacie bez rekomendacji czegos co jest beznadziejne, sztuczne, o plastikowym dzwieku i wy jeszcze probujecie bronic swojego uposledzenia sluchu i braku gustu, mimo , ze sam producent nie widzi juz zastosowania tych kondów w sygnale:)

ps.

to forum zeszlo na psy, nie wiedzialem , że aż tak bardzo także pod wzgledem inetelektualnym, do tych co pisza o jakims naganianiu moge dodac ze audyn tc i rike ma w Polsce tego samego dystrybutora:))))))) wiec jak zwykle brak argumentów zastapiony głupimi zarzutami:)

No i zgadza się. Nie mam zamiaru polemizować. Jeśli Audyn TC jest określone jako byle co to właśnie to wlutowałem. Zastąpiłem nimi olejki ruskie i nie żałuję. Oczywiście może pospieszylem się nieco ale zniesmaczony elektro nie podpowiedział wcześniej ze lepszy i sprawdzony ma rike. Cóż szkoda a teraz to musztarda po obiedzie.

Natomiast Audyn jest nieporównywalnie lepszy niż olejowo papierowy kond ruski i skolei sporo tańszy od rike co również było w moim przypadku niebagatelne.

=> electro

Zamiast obrażać wszystkich może sam zastanów się czy sam masz wszystko w porządku z systemem albo z uszami:) Trochę pokory:)

Wszyscy są głusi i głupi. Może to twój system ma problem z rozdzielczością gra ciemno i potrzebuje dopalenia.

Pisanie że to kondensator do dupy bo akurat się u ciebie nie sprawdził to przegięcie. Nie wiem dlaczego producent obecnie rekomenduje go do zwrotnic. Przez lata było inaczej. Ten kond to nie żadna nowość jest na rynku od lat. Po drugie po jakiego grzyba produkują wartości 0,1uF 0,22uF 0,47uF chyba nie do zwrotnic.

Ja pisałem w wątku o GM70 że Audyn TC to jest kondensator dość neutralny albo inaczej gra bez dodawania bajerów od siebie. Co niestety lubią robić różne polecane kondy.

To się może podobać lub nie. W sumie można przez to powiedzieć że jest też bezlitosny dla reszty komponentów (np kiepska lampa wejściowa zagra jeszcze bardziej do bani). Żeby nie było odbicia piłeczki to nie mam namyśli żeby braki tego konda trzeba kompensować jakimiś wyszukanymi lampami. Chodzi o to że ten kond nie maskuje zbędnymi bajerami np braku rozdzielczości niektórych lamp.

Ja mam bezpośrednie porównanie Audyna TC do Duelunda i oba te kondensatory są w sumie do siebie podobne. Oczywiście z preferencją na duelunda za dodatkową przestrzeń i taką fajną głębię. Ale oba te kondensatory są bezlitosne dla kiepskich lamp i układów.

Zapamiętajcie jedno nie ma kondensatorów idealnych które sprawdzą się wszędzie. Pod każdą lampą i w każdym układzie.

Amplifion no to mnie uspokoileś z resztą sam je wybralem ze względu na fakt ze są długo na rynku i mają choć trochę opinii a jedną z cech właśnie jest neutralność o czym dowiedziałem się na właśnie tym forum o jakże niskim poziomie. Z resztą dystrybutor w rozmowie telefonicznej na temat Audyn TC i zastosowania go w moim wzmacniaczu od razu zauważył że jestem nierozgarnięty o niskim poziomie intelektualnym i z czystym sumieniem je polecił :-)

O Rike natomiast niestety jest b mało opinii.

Amplifion - faktycznie z mojego punktu widzenia czyt. odsłuchu masz rację do tego ze system staje sie bezlitosny i niestety pierwsze co zrobiłem po ich wlutowaniu to żonglerka lampami dwracacza fazy 6N9 bo 6N8 mam znośne. Oczywiście z braku porównania do rike nie wypowiem które są lepsze. Porównanie jakie dokonałem u siebie jednoznacznie pokazało wyższość Audyn nad dość często sugerowanych olejowo- papierowym kondensatorami prod rosyjskiej jak i polskiej czyli Unitra.

Papierowe olejaki czy to polskie czy radzieckie to kondy w których ginie połowa informacji chyba nie tędy droga. Swoją drogą to właśnie zastanawiam się co słyszą ludzie polecający te kondy. To ze tanie nie znaczy dobre. Z tanich kondów są Icele z serii PPA które biją na głowę wszystkie wynalazki w stylu Jenzena SCRa itp.

A tak jeszcze co do Audyna TC to zastanawia mnie to zdanie ze strony producenta:

"- Made for passive crossover network for loudspeakers only. Any othe useage is not allowed. Due to the construction"

Czy aby po prostu inne niedozwolone zastosowanie nie było podyktowane kolejnymi debilnymi przepisami UE. Bo dla mnie ta sprawa jest dziwna.

Możesz mieć rację. Skoro nagle marchewka to owoc to powinna mieć etykietę że do kiszonej kapusty i jabłka na surówki się nie nadaje.

Nie rozumiem że nagle przestały być zalecane skoro mają odpowiednie znamionowe napięcia pracy. Może nie trzymają parametrametrów w czasie lubtemperaturowowo nie wytrzymują..

Może nie trzymają parametrametrów w czasie lubtemperaturowowo nie wytrzymują..

Nie wydaje mi się. Skoro tyle osób ich używa właśnie w połączeniu z lampą to w przypadku ich niedomagań zaraz powszechny byłby lament jakie to g.... i za ile kasy.

nad dość często sugerowanych olejowo- papierowym kondensatorami prod rosyjskiej jak i polskiej

to porównanie uznam za żart i konczę udział w wątku....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.