Skocz do zawartości
IGNORED

Ida-o co chodzi?

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

To PRL też mordowała Żydów ? Może jeszcze rękami Barei ? ? ?

Brak argumentów filosemickich skutkuje coraz bardziej bezsensownymi porównaniami.

ps. cytat nie jest z Barei. To tytuł cyklu filmów emitowanych w TVP w czasach PRLu.

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

To świetny film, przewyższa go tylko poziomem absurdu Gang Olsena (Olsen-Banden) i Monty Python.

Ministerstwo Głupich Kroków dobrze zrobiło wyrózniając nas na tle nietoperzy, szynki, dead zombie i "Chętnych Emerytek" podwójną nagrodą Złotego Banana i trzema Berlińskimi Dziobakami.

A ten Oskard? - Wszyscy Zydzi na Globie nas pokochają, niczym ja Mulsa.

Reasumując - świetna promocja dla naszych pieluch, denaturatu, statków kosmicznych i Radionu, który sam pierze.

Jestem dumny, towarzyszu Minc, Berman, Starewicz, Radkiewicz etc

(w pakiecie jest aktorka Kulesza i batonik Danusia)

*niepotrzebne skreślić

To PRL też mordowała Żydów ?[...]

Przypomnij sobie 1968 rok. Może i nie mordowano, ale do opuszczenia kraju zmuszono co najmniej kilkanaście tysięcy, jeśli nie więcej. Bilety w jedną stronę dostało m. in. sporo rodzin ze starej inteligencji, których potem tak zabrakło w wolnej już Polsce. M.in. to jest przyczyną takiego wykwitu buraczanej ćwierćinteligencji, która zajęła ich miejsce.

Przypomnij sobie 1968 rok. Może i nie mordowano, ale do opuszczenia kraju zmuszono co najmniej kilkanaście tysięcy, jeśli nie więcej. Bilety w jedną stronę dostało m. in. sporo rodzin ze starej inteligencji, których potem tak zabrakło w wolnej już Polsce. M.in. to jest przyczyną takiego wykwitu buraczanej ćwierćinteligencji, która zajęła ich miejsce.

Czyli mordowało ni emordujac tylko pozwalajac wyjezdzac z komunistycznego raju. No to naprawdę opresja straszna. Napisałeś tak jakbyś miał szanse rozmawiać z ta "inteligencją". Ja miałem i szybko zmieniłem o niej zdanie.

Nie film stereotypowy miszczu tylko oparty na stereotypach.

Sam film jest zwyczajnie i po prostu nudny.

Gdybym już miał oglądać wyłącznie filmy oparte na stereotypach, wolałbym żeby robione były na polskich stereotypach niż na żydowskich. Bo za polskie mniej zapłacę.

Czyli mordowało ni emordujac tylko pozwalajac wyjezdzac z komunistycznego raju. No to naprawdę opresja straszna. [...]

Z dzisiejszej perspektywy mordowanie kultury wysokiej, tradycji inteligenckiej oraz ciągłości kulturowej wcześniejszej, niekomunistycznej Polski jest takim samym barbarzyństwem, jak fizyczne unicestwianie konkretnych ludzi. Skutki są tak samo, a nawet bardziej tragiczne.

Powtarzam raz jeszcze, porozmawiaj sobie z tą "tradycją" i "kulturą", to Ci z miejsca przejdzie.

No to miałeś Bitwę warszawską. to do Kubri

Wybitny obraz!

Co to ma wspólnego z filmem o żydach opartym na stereotypach ?

Powtarzam raz jeszcze, porozmawiaj sobie z tą "tradycją" i "kulturą", to Ci z miejsca przejdzie.

[...]

z tą tradycją i kulturą mam na co dzień kontakt zawodowy i prywatny (szkoda, że najczęściej za granicą). Tym ludziom nasi "genetyczni patrioci" w typie buraka suskiego czy teraźniejszej "yntelektualnej prawicy" mogą co najwyżej czyścić buty.

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Ta Agata (bo zapomniałem postaci), która tak trzęsła prokuraturą w latach stalinowskich, wy***ałaby chłopków z chałupy i obdarłaby ze skóry w 1946.

Chłopek z zapyziałej wioski, zahandlowałby prawem własności z panią prokurator. Tak może się wydawać tylko idiocie, który napisał scenariusz do tego badziewia i reżyserowi, który prysnął z PL w wieku 15 lat.

Dopełnienie - wachająca się siostra :)

Jeden błąd w scenariuszu - ten ksiądz, który ją nocował, powinien ją wydymać - wtedy Żydzi daliby nam trzy Oskary.

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Polegliśmy - Pokłosie Idy.

Zresztą Oskar czy Nobel Literacki jest tylko wykładnikiem chęci Komisji.

Na spokojnie. Może nie jestem orłem, ale siedzę w tz. filmie od dziecka (starzy pracowali) - pierwszy sygnał odebrałem gdy Angielski Pacjent dostał nagrodę.

Tak ch*jowego kina, naszpikowanego najlepszymi aktorami, nie widziałem nigdy.

Oskara można dostać tylko za holokaust i energiczne mordowanie Żydów.

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Napiszcie uczciwie - co z tym filmem? podniósł adrenalinę? Oglądaliście z zaciekawieniem?

Niektórzy pamietają moje recki z AH - najczęściej wywoływały drakę.

Dla mnie ten film, który oglądałem "przed" wydał się nudny i niewiarygodny.

Przeciwstawienie Holokaustowi, Woleńskiej, było nie trafione.

Woleńska z uporem maniaka, mordowała naszych "żołnierzy Wyklętych". OK - taka była jej rola.

Wyobrażacie sobie sytuację, gdy wszechmocna Woleńska pozostawia na wolności chłopów, którzy wymordowali jej rodzinę, w szczególności dziecko?

Jakie były realia epoki? Co Ty byś zrobił? Bo ja winowajcę obdarł bym ze skóry.

Uważam, że film nie jest godny mojej uwagi - nie jara mnie, nie ma w nim niczego godnego uwagi. Żydowski temat do niczego go predestynuje.

I abstrahując - nikt tego filmu nie bedzie pamiętał. Pamięta się tylko filmy wybitne.

Zerknijcie na zestawienia filmy z roku, które nie dostały nagrody.

Tak jak Nobel Literacki, który nie jest od lat żadnym wykładnikiem talentu.

Dostają go lewacy czy zboczeńcy - czytaliście cokolwiek Dario Fo czy Elfride Jelinek?

No... nie czytaliśmy. Bo my czytamy dobrą literaturę, np, Caldwella czy Steinbecka.

A skąd Hemingway, Steinbeck etc? Ojciec czytał, matka, siostra.

A może coś lżejszego? - Forsyth

Shakespeare? po co o tym gadać? Przecie każdy inteligentny człowiek zna jego sztuki.

Wszyscy? No... tak :)

I tu - idę na piwo

Jeden błąd w scenariuszu - ten ksiądz, który ją nocował, powinien ją wydymać - wtedy Żydzi daliby nam trzy Oskary.

Jak nie 33... masz Skynyrdzie 100% racji, fajnie że wróciłeś, bo było nudnooooo....

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

i reżyserowi, który prysnął z PL w wieku 15 lat.

faktycznie taki facet to nawet nie tylko moze prysnac ale nawet napryskac ..na wladze.

ja nawet mysle ze ten ksiadz powinien zrobic jej dziecko a potem ja zabic.Patrz ale jednak humanista... wobec obecnych doswiadczen wyjatek.

Jak nie 33... masz Skynyrdzie 100% racji, fajnie że wróciłeś, bo było nudnooooo....

alez skad ty zapewniasz znacznie wieksze WRAZENIA.

Nudno jest p...cu bo mnie nie czytasz.

, wolałbym żeby robione były na polskich stereotypach niż na żydowskich. Bo za polskie mniej zapłacę.

alez twoje myslenie wystarczy bo to jeden polski ..stereotyp.Za cały film i nastepne pokolenia.

Kolejne potwierdzenie prawdziwości prawa Kopernika-Greshama. Parafrazując oryginał: prawda jest dobrem skrywanym a w powszechnym obiegu krąży gówno którym podnieca się plebs.

Jestem Europejczykiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.