Skocz do zawartości
IGNORED

Klipsch Palladium P-37F

rjg66

Rekomendowane odpowiedzi

złotych? Skąd masz taką cenę?

Już wczoraj nie chciałem takiej gafy strzelić-bo domyśliłem się że EURO.

Po 1500 pln to kupił bym hurtem-(ze dwie sztuki) :)

Dobre podzespoły nie gwarantują dobrego grania, ale kiepskie je uniemożliwiają definitywnie.

Ale są "Lamusy" patrzące na metki i nazwy firm. Jeśli nazwa jest znana to wierzą, że grać musi, mimo, że nie gra.... :-)

Pewnie że nie gwarantują,ale jest jeszcze takie coś jak "moje brzmienie"

Harpia też stosuje przetworniki-jakie stosuje,a to granie bardziej mi pasuje jak granie kolumn Grzegorza-gdzie są aplikowane lepsze przetworniki.

Mało tego-tak okrzyczane R900 ,mogą śmiało konkurować z Amstaffem -czyli 8 koła kontra 15 koła(I JAK ZAWSZE TRZEBA ZAZNACZYĆ,ŻE NA MÓJ SŁUCH) mimo że z serią R Kefa też mógł bym żyć.

W moich Focalach też są przetworniki-jakie są(sandwich W) ,i to granie też mi lepiej pasuje,jak Minasów.

Ty odbierasz granie jakiś tam modeli KLIPSCH jako jazgot,bo wolisz inne granie-a komuś ten jazgot właśnie może się podobać-o ile można to nazwać "jazgot".

I taki "Lamus" jak "ja" nie patrzy nigdy na metki-mimo że metka Harpi,Focala,czy Studio 16hz jest przyzwoita,i podoba mi się. :) i ta Kef też nie jest brzydka. :)

Interesowalem sie R900. Na pewno dobre, ale Klipsch jakos lepiej mi w ucho wpada. Pare lat temu R900 i Klipsch RF-7 II kosztowaly w Niemczech podobnie (ok. 4000 EUR). Teraz nie da sie chyba kupic nowej pary R900 taniej niz 2900 EUR, ale RF-7 II mozna juz za 1900 EUR. Ciekawe dlaczego tak sie stalo. W Polsce ich ceny sa nadal zblizone (o ile sie orientuje). Oczywiscie Klipsch Palladium to juz inna polka cenowa, ale nawet RF-7 II brzmi dla mnie super.

Malo kto wie, ze PL powstaje kilkanaście drogich kolumienek sygnowanych znanymi logo. Z zewnątrz lukier a w środku plastic fantastik. Zobaczcie fotki focala ARIA 948.

Tzn sugerujesz, że ktoś w PL podrabia oryginalne Arie 948 ? i całą masę innych kolumn ?

Tzn sugerujesz, że ktoś w PL podrabia oryginalne Arie 948 ? i całą masę innych kolumn ?

Nikt nie podrabia tylko produkuje. Focal widzi tylko faktury a klient mysli, ze kupil made in France. W rzeczywistosci kupuje polski produkt z tajwanskimi glosnikami i logo focala.

Ciekawe jest to co piszesz. Natomiast ja bym chciał zobaczyć dowody jakieś. A jakie jeszcze inne kolumny są tak produkowane ? Wiesz gdzie to robią ?

No pewnie jest tego wiecej. Informacja kosztuje :)

Na razie jest to wymysl gościa z forum. Przedsatw jakieś dowody. rozberane zdjęcia opinie co kolwiek.

Ja zaraz napsize że w garażu robie te Palladiumy a Klipsch odemnie je kupuje.

I może zaczne je tanej sprzedawac na allegro :P

Ale np Focale kupione we Francji (Son-Video.com) są z Francji czy z Polski ?

Myślisz, że to się dzieje za wiedza Focala ?

Jak mają nie wiedzieć jak sami zamawiają :) W zakładach Diory w Świdnicy powstaje cała gama drogich konstrukcji zagranicznych, w tym cała seria Focali Aria.

W galerii zapomnieli usunąć Quadrala platinum :) Każdy kto ma chociaż podstawowe znajomości w branży audio szybko się dowie jakie modele tam powstają. A muszę przyznać, że jest tego pokaźna lista. Podobnie było z Tonsilem, który produkował kolumny dla kilkunastu zagranicznych gigantów tyle, że były to tańsze konstrukcje. Polacy kochają zagraniczne znaczki i wolą kupić błyszczącą wydmuszkę ze znanym logo niż rzetelny polski produkt. Grupa kupująca dla wyglądu to oczosłuchacze...

Na szczęście po woli to się zmienia...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<br />Nikt nie podrabia tylko produkuje. Focal widzi tylko faktury a klient mysli, ze kupil made in France. W rzeczywistosci kupuje polski produkt z tajwanskimi glosnikami i logo focala<br />

Nawet jeżeli to co w tym złego ? Tylko sie cieszyć że produkuja w Polsce, a nie w Chinach . Byle były porządnie zrobione i dobrze grały.

To że DIORA produkuje na zlecenia zagranicznych firm to wiadomo od dawna . O Focalach akurat nic nie wiem, masz jakieś konkretne informacje na potwierdzenie ?

Jeżeli natomiast FOCAL zleca produkcję niektórych głosników na Tajwanie to też dla mnie OK ,nie takie firmy i z niejednej branży produkują tu Hi Endowe podzespoły . Tajwan to jedna wielka fabryka , w tym również komponentów najwyższej jakości . To, że np. Twój komputer ma płytę główną i pamięć z Tajwanu jest wprawie pewne.

A pro po wątku, gdybym miał brać w ciemno to wybrałbym raczej te Klipsche niż te Minasy.

Nawet jeżeli to co w tym złego ?

W tym że nie jest to prawdą. Jeśli grają dobrze dlaczego podnoszą wartość udając coś czym nie są. Etykiety sa po to aby pisać tam prawdę. Niedługo dojdziemy do tego że na mleku będzie opis "nie zawiera białka". Trochę to nie poważne.

A pro po wątku, gdybym miał brać w ciemno to wybrałbym raczej te Klipsche niż te Minasy.

I oto właśnie chodzi producentom. Klient ma wybierać gówienko w złotym papierku bo i tak się nie zna. Po co więc inwestować w dobrej jakości elementy zwrotnicy czy markowe przetworniki. Klient i tak kupi to co się błyszczy. Sam dałeś się złapać w pułapkę i szczerze to przyznałeś. Plus za odwagę.

W tym że nie jest to prawdą. Jeśli grają dobrze dlaczego podnoszą wartość udając coś czym nie są. Etykiety sa po to aby pisać tam prawdę. Niedługo dojdziemy do tego że na mleku będzie opis "nie zawiera białka". Trochę to nie poważne.

Czemu zarzucasz Focalowi kłamstwo ? Widziałeś te Arie i jesteś pewien, że kłamią pisząc na naklejce "Made in France" ? Albo inaczej : Znasz niejakiego Szymona i dajesz głowę że wie na pewno co pisze ? Albo jeszcze inaczej : Jeżeli DIORA robi same obudowy ( jak np. dla Tannoy-a) i wysyła je do Francji do Focala , to Twoim zdaniem najlejka "Made in France" jest kłamstwem ?

I oto właśnie chodzi producentom. Klient ma wybierać gówienko w złotym papierku bo i tak się nie zna. Po co więc inwestować w dobrej jakości elementy zwrotnicy czy markowe przetworniki. Klient i tak kupi to co się błyszczy. Sam dałeś się złapać w pułapkę i szczerze to przyznałeś. Plus za odwagę.

W ciemno wybrałbym Klipsche z dobrej serii bo to firma z półwiekową tradycją, laboratorium i zapleczem, nie dlatego że są w złotym papierku. Słyszałeś kiedyś LaScala albo nawet niedrogie Hersey`e ? Doświadczenia z wyrobami polskich garaży mam nienajlepsze.

Klipsch produkuje marketowy shit, oraz kolumny wysmienite , mozna wybierać . Akurat Palladium to z tego co się orientuję wysoka półka i dosyć zaawansowana konstrukcja częściowo tubowa .Nawet jeżeli głosniki są produkowane na Tajwanie. Tu nie wystarczy kupić przez internet "najwyższej jakosci przetworniki Morela i Scan Speaka " i wsadzić do skrzynki z MDF-u z dostrojoną na słuch zwrotnicą, to wyższa szkoła jazdy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skali każdy kto chce z łatwością sprawdzi moje informacje. Nie ma przymusu aby w nie wierzyć.

Chcesz kupuj Swoje legendy jeśli wierzysz, że nadal robią coś niesamowitego. Ja odnoszę wrażenie, że wszystkie koncerny chcą jedynie maksymalizacji zysku kosztem klientów.

Poczytaj gdzie jest robiona referencyjna seria Twojej legendy klipsch:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skali każdy kto chce z łatwością sprawdzi moje informacje. Nie ma przymusu aby w nie wierzyć.

Chcesz kupuj Swoje legendy jeśli wierzysz, że nadal robią coś niesamowitego. Ja odnoszę wrażenie, że wszystkie koncerny chcą jedynie maksymalizacji zysku kosztem klientów.

Poczytaj gdzie jest robiona referencyjna seria Twojej legendy klipsch:

Ukryta Zawartość

A dlaczego 'Made in China' ma byc gorsze od polskiego garazu?

Ukryta Zawartość

A dlaczego 'Made in China' ma byc gorsze od polskiego garazu?

Dlatego, że obudowy dla polskiego garażu robi ta sama Diora tylko przetworniki i zwrotnica są najwyższej jakości. Jeżeli kolega nie słyszy różnicy pomiędzy przetwornikami z Tajwanu za 5$ a Scanami za 200$ to pozostaje mi tylko współczuć.

Podsumowując za identyczne pieniądze można kupić piękną obudowę z chińskim dziadostwem lub tą samą piękną obudowę z markowymi bebechami bez zagranicznego logo. Oczywiście jak komuś na jakości dźwięku nie zależy tak jak koledze to może kupić produkt z dowolnej grupy :)

Proponuję aby koledzy Tajwanofile wkleili swoje systemy bo zaczynam się niepokoić o ich jakość...

Chyba, że nie macie nic do zaprezentowania :)

<br />Skali każdy kto chce z łatwością sprawdzi moje informacje. Nie ma przymusu aby w nie wierzyć. <br />Chcesz kupuj Swoje legendy jeśli wierzysz, że nadal robią coś niesamowitego. Ja odnoszę wrażenie, że wszystkie koncerny chcą jedynie maksymalizacji zysku kosztem klientów.<br />

No oczywiscie polskie garażowe wytwórnie chcą jedynie szczęścia audiofili , zyskiem gardzą ;-)

Po pierwsze, maksymalizacja zysku lepiej żeby polegała na zlecaniu obudów Diorze a produkcji głosników Tajwańczykom, niż na nieinwestowaniu w technologie . Cała inwestycja wielu polskich producentów to wynajęte pomieszczenie i komputer.

Po drugie, Klipsch to jedna z tych niewielu firm która sama projektuje i produkuje przetworniki. Jeżeli zleca ich produkcję na Tajwanie, to ich sprawa , byle jakość była zachowana. Apple zleciło tam kiedyś produkcje pierwszego Iphone`a , potem żeby było taniej przeniesli się do Chin. Tajwan nie jest wcale tani.

Po trzecie , seria REFERENCE Klipscha produkowana w Chinach to raczej dolna półka. W tej klasie wiekszość duzych koncernów produkuje w Chinach.

Po czwarte ulegasz magii marki , a innych z tego powodu wyśmiewasz. Że Cię zacytuję : " ..Wpisz sobie w google Scan Speak, Morel..." Wystarczy że coś się ładnie nazywa i już dla Ciebie dobre . A może Klipsch produkuje dużo lepsze przetworniki , tylko o tym nie masz bladego pojęcia , bo nie nazywają się audiofilsko ? Lecisz na audiofilskie naklejki na przetwornikach ?

Szczerze mówiąc nie znam wyrobów Klipscha , ale irytuje mnie taka zarozumiałość .

Jeżeli ktoś równa ChRL do Taiwanu, to chyba powinien trochę poczytać o świecie :)

Taiwan ma na przykład PKB per capita zbliżony do Danii - wyższy niż Japonia czy UK....

Druga sprawa to moja mała obserwacja z różnych fabryk (np automotive) na świecie, przy okazji pracy w paru Korpo: Jak Turek czy Arab na montażu w scanspeaku, morelu czy seasie odp%*$ala manianę, to kierownik nie może go za bardzo opieprzyć, bo wyjdzie że rasista.

A jak Chińczyk tajwański czy kontynentalny coś spieprzy, to Klipsch tego od nich po prostu nie kupi bo taki jest kontrakt.

Wracajac do tematu wzmacniacza dla Klipscha, czy ktos wie czy jest duza slyszalna roznica miedzy mf m3i a m6i? Za nowy m6i musialbym zaplacic ponad dwa razy wiecej niz za nowy m3i. Nie mam teraz mozliwosci odsluchu. Nie mam zamiaru grac bardzo glosno.

Wracajac do tematu wzmacniacza dla Klipscha, czy ktos wie czy jest duza slyszalna roznica miedzy mf m3i a m6i? Za nowy m6i musialbym zaplacic ponad dwa razy wiecej niz za nowy m3i. Nie mam teraz mozliwosci odsluchu. Nie mam zamiaru grac bardzo glosno.

M6 to wzmacniacz duuużo wyższej klasy. Był na allegro prawie nowy za ponad 4000 zł - chyba warto, bo w tej cenie masz M3. Wiem ze sprzedawcom to nie w smak ale sorry panowie ...

Zgadza się. Marka jest wypromowana to i tak bedzie zarabiać.

Fajny temat :)

Tylko ze roznych marek jest duzo. Jezeli jakas firma zacznie produkowac chlam, to konkurencja zajmie jej miejsce na rynku.

No to mam juz swoje Klipsche. Uzywane Palladium odpuscilem i dzisiaj przywiezli nowe RF-7 II. Na razie wzmacniacz to stary Marantz PM8200. Poprzednie glosniki to Canton Karat 80 DC. Zdecydowanie lepiej slychac teraz muzyke klasyczna. Kawalki typu Metallica brzmia inaczej, ale nie wiem czy lepiej. Obiecano mi nowy m6si w dobrej cenie, ale musze poczekac do 2 tygodni. Wtedy zobaczymy, chociaz starych kolumn dla porownania nie bedzie mi sie chcialo podpinac. Te Klipsche maja na pewno jedna wade: prawie 40kg/sztuka. Niezle sie dzisiaj z nimi umachalem.

Akurat waga to nie wada tylko zaleta. Raz je postawisz a konstrukcja jest prawidłowa.

Czemu odpuściłeś te Palladiumy?

Ja akurat też nie jestem fanem konstrukcji Karatów ale co u ciebie było powodem zmiany?

Akurat waga to nie wada tylko zaleta. Raz je postawisz a konstrukcja jest prawidłowa.

Czemu odpuściłeś te Palladiumy?

Ja akurat też nie jestem fanem konstrukcji Karatów ale co u ciebie było powodem zmiany?

Palladium 37F nie byly nowe (z ekspozycji) i kosztowaly ponad dwa razy tyle co rf-7 II. Powodem zmiany byla po prostu chec zmiany. Nie wiem, czy to byl dobry pomysl. Nad nowym wzmacniaczem sie jeszcze zastanowie. Aha, rf-7 II nie sa robione w Chinach. Na moich pisze 'Assembled in USA'. To bylo mile zaskoczenie dzisiaj.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.