Skocz do zawartości
IGNORED

Które zestawienie? Czemu ?

flamingo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszytkich,

Poszukuje nowego zestawu grającego na którego nie wydam majątku. Ma grać dobrze, głównie muzyke elektroniczną i rock, czasami jazz i dać rade na okazjonalnej domówce. Jestem amatorem w temacie i proszę o komentarz moich pomysłów.

Od kilku lat posiadam wzmacniacz od dziadka :) , „Thomson DPL560HT” – jest to wzmacniacz 5.1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wiem, że to szajs, ale jeden z pomysłów uwzględnia zostawienie go. Akompaniują go dwie kolumny, których firmy nie przytocze (wstyd), a pozatym, jedna pierdzi, druga – szkoda gadać.

Mam następujące pomysły:

Zakupić monitorki Magnat Quantum 673 i zostawić aktualny wzmacniacz. Czy to ma sens ? Czy to w ogóle będzie grało sensownie ?

Inna opcja jest zakupić te same monitorki i dokupić wzmacniacz do 1000zl. Mieszkam we Wrocławiu, gdzie jest sklep zajmujący się sprzadażą używanych sprzętów hifi i myślałem, żeby ewentulanie tam coś znaleźć jeżeli chodzi o wzmacniacz ( tu link do tego co jest w ofercie, może mi coś doradzicie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Ostatnia opcja, ta do której się prawie wczoraj w skelpie skłoniłem, to opcja kupna monitorów tzw. „studyjnych”, gdzie nie potrzebuje wzmacniacza tylko dobry „interfejs audio” (karte dzwiekowa).

Ja wiem, że one mają płaski dźwięk, są stworzone do robienia muzyki a niekoniecznie słuchania i tam bleblebleble, lecz będąc w sklepie, sprzedawca jak usłyszał do czego mają być, zaproponował mi bez zastanowienia monitorki „Resident Audio M8” (1500zl -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Dodał też, że jeżeli bym szukał podobnych monitorków ale do 2500zl, to też te same by mi polecił, twierdząc, że te głośniki biją na głowe wszystko, jeżeli oczywiście chodzi o monitorki studyjne nawet do 3000k.

Po odsłuchu faktycznie słysząc inne glosniki z podobnej półki cenowej ( Yamahy, KRK 6, jakies jbl’e, i M-audio), dźwięk „residenta”, był 10 razy bardziej przestrzenny i powiedziałbym, że nie był, aż tak pejoratywnie precyzyjny jak u konkurentów, miał troszkę w sobie ciepła. Oczywiście warunki w których słuchałem były dosyć słabe – sklep.

Zaznacze, że głośniki kupuje na kilka lat, bo szkoda mi kupować teraz drogi sprzęt, bo raz, że się jeszcze wystarczająco na tym nie znam ( za mało słuchałem ) a dwa, żem jeszcze młody i nie chciałbym żeby mi ktoś wylał wino na kolumnę za 5000k.

Dziękuje z góry za pomoc, i mam nadzieje, że ktoś się tym wątkiem zainteresuje 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/118739-kt%C3%B3re-zestawienie-czemu/

Zastrzegam.Zaden ze mnie znawca.Ale monitory aktywne mogą być dobrą opcją.Poczytaj ten temat:

Ukryta Zawartość

Marcin

Ukryta Zawartość

Witaj,

Magnaty Quantum moge ci polecić z ręką na sercu, ale nie znam konstrukcji Twojego amplitunera więc nie wiem czy się zgra. Z doświadczenia jednak wolał bym go wymienić na coś z działu wzmacniacze.

Do 1000 zł kupisz fajny uzywany wzmacniacz. nie koniecznie od handlarza, choć ich nie neguje. Sprawdz dział nasze aukcje albo znaleziska na allegro i ebay. koledzy wrzucaja tam dobre klocki. Taniej kupisz od zwyklego goscia. Choć nie do konca w lepszym stanie. Jesli amsz mozliwośc podjechania do tego handlarza i ma to u siebie to pewnie zaglądnij do niego. nic nie tracisz.

A co będzie źródłem dźwięku ?

Jeśli zakup ma być na lata to ja raczej nie szedłbym w vintage :-)

Postawiłbym raczej w tej kwocie na NAD C316 i do niego dobrał kolumny w jakimś salonie we Wrocławiu. Przesłuchaj spokojnie kilka zestawów i wybierz ten który będzie podobał Ci się najbardziej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.