Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner do 6tys zł

slawoho

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szukam amplitunera do 6tys złotych, chciałbym żeby obsługiwał system 7.1

Najlepiej żeby miał też możliwość ogarnięcia systemu Dolby Atmos -patrząc przyszłościowo. Aktualnie mam system 5.1 działający na ONKYO TX-SR304E, chciałbym przesiąść się na coś nowszego i bardziej rozbudowanego.

https://www.audiostereo.pl/topic/118770-amplituner-do-6tys-z%C5%82/

Witaj,

podaj proszę, jakie będzie wykorzystanie systemu (kino domowe, koncerty, muzyka, gry), z jakimi kolumnami urządzenie będzie współpracowało, jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe, jakie preferujesz brzmienie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

podaj proszę, jakie będzie wykorzystanie systemu (kino domowe, koncerty, muzyka, gry), z jakimi kolumnami urządzenie będzie współpracowało, jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe, jakie preferujesz brzmienie.

Zastosowanie -głównie kino domowe, czasem muzyka ale raczej z przeznaczeniem do filmów. Miło by było puścić jakiś stream ze Spotify np czy innego serwisu.

Od czasu do czasu poleci jakiś koncert z płyty DVD czy jakiejś stacji TV, albo BLUERAY'A. Czasem ktoś zagra też na xbox'ie -możliwie uniwersalnie z naciskiem na filmy.

Do słuchania muzyki "na poważnie" mam zamiar kompletować drugi zestaw więc to nie jest tu najważniejszą kwestią.

Póki co będzie to pracować z obecnym systemem Tannoy Hts 101.

Pomieszczenie, to otwarty salon 30m2. Jakie preferuje brzmienie ? Lubię kiedy jest dużo dynamicznego, ale nie zamulonego basu- czyli nie tego z suba, tylko tego z głośników średnio/nisko tonowych.

Witaj,

jeśli zalezy Ci przede wszystkim na kinie domowym,modra droga jest wybór jednego z modeli amplitunerów Onkyo. Już model TX-NR838 powinien Cię w pełni usatysfakcjonować PiS względem praktycznie pełnego wyposażenia oraz wystarczającej mocy do zasilenia nawet wymagających kolumn. Jeśli natomiast masz plany zmiany kolumn na znacznie bardziej zaawansowany system, pomyśl o trochę wyższym budżecie i przyjrzyj się amplitunerowi Onkyo TX-NR1030. To bardzo powaźne, potężne urządzenie o wyraźnie lepszych parametrach brzmieniowych.

Przemysł sprawę, w przypadku pytań oczywiscie służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

Także proponuję Ci amplituner Onkyo 1030. Jednak na chwilę obecną przy kolumnach Tannoyach które posiadasz nie wykorzystasz jego potencjału. Jeśli drugi system będziesz kompletował do odsłuchu muzyki i zostawisz te kolumny do kina do proponował bym zaoszczędzić i wybrać Onkyo 636 także z Dolby Atmos, a różnice wrzucić w system stereo.

a czy te rekomendacje na Onkyo TX-NR1030 będą aktualne do połączenia z Focal Chorus 826 ?

czy będzie to optymalny wybór i w muzie i w kinie?

W muzie mam sprawdzone połączenie Focali z Vincentem hybrydowym - obłędne brzmienie.

Tak, Onkyo 1030 zgra się z Focalami. Jednak nie uzyskasz z niego takiego dźwięku jaki masz z Vincenta.

Wzmacniacz to nie amplituner. Na pierwszy rzuć stracisz ze stereofonii i czystości brzmienia. Jednak tak będzie w każdym przypadku amplitunera.

Może warto pomyslęć o zastosowaniu obecnego Vincenta pod Pre Out na fronty?

Jeśli ma być przyszłościowe to zwróć uwagę na upscaling do 4K ALE do 60hz a nie jak teraz tylko 24 klatek..wszyscy testowali i rzadko o tym piszą gamonie marketingowcy

.ale parę modeli już znajdziesz obecnie..

Witaj,

jeśli zalezy Ci przede wszystkim na kinie domowym,modra droga jest wybór jednego z modeli amplitunerów Onkyo. Już model TX-NR838 powinien Cię w pełni usatysfakcjonować PiS względem praktycznie pełnego wyposażenia oraz wystarczającej mocy do zasilenia nawet wymagających kolumn. Jeśli natomiast masz plany zmiany kolumn na znacznie bardziej zaawansowany system, pomyśl o trochę wyższym budżecie i przyjrzyj się amplitunerowi Onkyo TX-NR1030. To bardzo powaźne, potężne urządzenie o wyraźnie lepszych parametrach brzmieniowych.

Przemysł sprawę, w przypadku pytań oczywiscie służę pomocą.

A 838 ma Audyssey. Jeżeli nie to kant stołu można sobie rozbić. To co wsadzili zamiast Audysseya nie można nazwać kalibracją. Co najwyżej ustawia odległości i głośność głośników. Ja ktoś klei system z różnych głośników to efekt jest opłakany. Nie wiem czemu Onkyo zrezygnował z Audysseya ale zepchnął się w ten sposób na margines.

Jeżeli Onkyo to tylko starsze model z Audysseyem albo coś z konkurencji.

Brak Audysseya w tym amplitunerze to faktycznie zaskoczenie. Jednak dopóki system AccuEQ nie zostanie sprawdzony nie należy go lekceważyć. Yamaha od lat stosuje swój system, dzięki czemu nie musi płacić firmie Audyssey.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

I Yamaha i Pioneer mają swoje systemu które w mniejszym lub większym stopniu sobie radzą i naprawdę coś dają. To co wsadził do swoich amplitunerów Onkyo to niesmaczny żart. A szkoda bo pod technicznym względem mają całkiem dobre klocki. Dziwne że przy swoim zapleczu nie wystrugali czegoś na poziomie. Wcale nie musi być Audyssey. Mogło by być coś oparte na korektorze parametrycznym jak to jest u konkurencji. To co jest teraz w ich klockach jest na poziomie pięciopunktowego korektora graficznego.

Sprawdziłeś go?

Ja wypożyczę jakiś ampli z ta korekcją i to sprawdzę.

Ludzie w necie testowali razem z pomiarami. Zresztą dużo było dyskusji na ten temat na Niemieckich forach.

Tu można sobie poczytać. Jest nawet porównanie pomiarów z Audysseyem. Niestety po niemiecku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli ma być przyszłościowe to zwróć uwagę na upscaling do 4K ALE do 60hz a nie jak teraz tylko 24 klatek..wszyscy testowali i rzadko o tym piszą gamonie marketingowcy

np które?

o jj Panowie marketingowcy, prawdziwa jakość korekcji jest gdzie indziej, lezy daleko od Audysseya, YPAO itp g....polecam Diraca albo "chociaż" ARC.

Obecne (kiedyś były lepsze) klocuszki firm typu Onkyo, Yamaha, to dobre do straszenia dzieci (dźwiękiem) albo rodziców (blisko upłynięcia okresu gwarancji).

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

A które amplitunery mają Diraca albo ARC?

Obecne (kiedyś były lepsze) klocuszki firm typu Onkyo, Yamaha, to dobre do straszenia dzieci (dźwiękiem) albo rodziców (blisko upłynięcia okresu gwarancji).

Największą plamę dał chyba Onkyo z padającą plytką HDMI w modelu 818. Strach teraz cokolwiek kupować bo nie ma żadnej pewności że się nie popsuje po gwarancji.

A możecie polecić coś z obsługą 4k ?

Obsługą natywnego 4K (nie skalowania) nie ma sobie co zawracać głowy, ŻADEN z dostępnych na rynku amplitunerów nie ma obsługi HDMI 2.0 i HDCP 2.2, więc komercyjnych materiałów w natywnym 4K nie przepuszczą.

Obsługą natywnego 4K (nie skalowania) nie ma sobie co zawracać głowy, ŻADEN z dostępnych na rynku amplitunerów nie ma obsługi HDMI 2.0 i HDCP 2.2, więc komercyjnych materiałów w natywnym 4K nie przepuszczą.

no wlasnie nie ejst tak:

Ukryta Zawartość

Yamaha i Denona też są. mało tego w związku z tm mają problem z połączeniem ze starszymi protokołami z NC+ i Polsacie cyfrowym.

Ukryta Zawartość

Dziś kupiłem TX-636 ! Patrząc cena-jakość wygrał. Pierwsze wrażenie po podłączeniu - bardzo, bardzo dobre, ma to co potrzeba a i Tannoy'e zagrały innym dźwiękiem niż wcześniej !

Ostatecznie zastanawiałem się nad 838, ale stwierdziłem że faktycznie dołożę do porządnego stereo.

Przynajmniej żona spojrzała łaskawszym okiem na projekt nr 2 ( stereo ) ;)

Odpaliłem mojego ulubionego King-Kong'a i byłem w szoku, bardzo miękki ale jednocześnie dynamiczny sound, choć chyba muszę popracować jeszcze nad poprawą ustawienia kolumn i lekkiej korekcji. Będę informował jak się sprawuje po kolejnych dniach użytkowania (jak emocje zakupowe opadną) :) Dziękuję Wam za pomoc !

• 2 tygodnie później...

Nie sądziłem że będę odpalał muzę ze Spotify, a czasem się ta opcja przydaje przy pracach domowych ;]

Jedyne co zauważyłem to lekko podbity środek pasma (bo na upartego odpaliłem sobie trochę muzy a potem koncert Phil'a Collins'a z Paryża- dopiero tutaj wyszło), ale przy filmach nie jest to aż tak słyszalne :) Może to też kwestia moich paczek .

Yamaha rx-a3030

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziś kupiłem TX-636 ! Patrząc cena-jakość wygrał. Pierwsze wrażenie po podłączeniu - bardzo, bardzo dobre, ma to co potrzeba a i Tannoy'e zagrały innym dźwiękiem niż wcześniej !

Gratuluję dobrego wyboru.

ale stwierdziłem że faktycznie dołożę do porządnego stereo.

Przynajmniej żona spojrzała łaskawszym okiem na projekt nr 2 ( stereo ) ;)

To rozwiązanie zawsze będzie korzystniejsze.

Zawsze możesz podłączyć to stereo pod już istniejące kino.

Pozdrawiam.

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.