Jump to content
IGNORED

kabel XLR - DIY - kilka prostych pytan

leon28

Recommended Posts

witam wszystkich mam kilka pytan zwiazanych z wykonaniem takiego kabla XLR, pytania sa pewnie banalne, ale wole sie upewnic

chodzi przede wszystkim o to czy:

- jesli z jakis wzgledow zle polacze piny, to czy bedzie to slychac podczas grania / odtwarzania muzyki?

- czy zle polaczenie przewodow (zamiana pin 1 na pin 2 lub ekran) moze spowodowac jakies uszkodzenia w polaczonym sprzecie?

- na co szczegolnie trzeba zwrocic uwage tworzac taki kabel (wiadomo, ze odpowiednie podpiecie zyl, ale co jeszcze?)

z gory dzieki za pomoc

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

- jesli z jakis wzgledow zle polacze piny, to czy bedzie to slychac podczas grania / odtwarzania muzyki?

Tak. Możesz mieć kanały w przeciw fazie.

- czy zle polaczenie przewodow (zamiana pin 1 na pin 2 lub ekran) moze spowodowac jakies uszkodzenia w polaczonym sprzecie?

Nie.

- na co szczegolnie trzeba zwrocic uwage tworzac taki kabel (wiadomo, ze odpowiednie podpiecie zyl, ale co jeszcze?)

Taka moja rada. Przy lutowaniu wtyków dobry topnik (ja samaruję nawet fluxem), wcześniej pobielone przewody i przede wszystkim jak najkrótszy konakt lutownicy ze stykami. No i nie zapomnij naciągnąć na kabel obudowy i co tam potrzeba przed wlutowaniem bo wiadomo.. :)

Hidden Content

Tak. Możesz mieć kanały w przeciw fazie.

Nie.

Taka moja rada. Przy lutowaniu wtyków dobry topnik (ja samaruję nawet fluxem), wcześniej pobielone przewody i przede wszystkim jak najkrótszy konakt lutownicy ze stykami. No i nie zapomnij naciągnąć na kabel obudowy i co tam potrzeba przed wlutowaniem bo wiadomo.. :)

dzieki wielkie za szybkie rozwianie watpliwosci ;-)

skoro jest mala szansa na uszkodzenia, to nie ma problemu, zeby samemu poprobowac.

robilem male przemeblowania w systemie i potrzebuje kabli troche dluzszych niz smieszne 0,5m, czy 1m.

Hidden Content

A czego używasz?

Ja sobie robię z Cordial CMK 222 i wtyki Neutrik.

wtyki mam neutrika na razie NC3 MXX, chcialem kupic nc5, ale niestety w mojej miescinie tego nie mieli, a kabel prolinka - scialem po prostu gotowy xlr, oblozylem go oplotem i zamknalem koncowkami.

wyglad jak kable 100 x drozsze, a dlugosc odpowiednia do moich potrzeb. zyc nie umierac. i najwazniejsze, ze bez problemow dziala.

Hidden Content

Widzę, że już kabelki zrobiłeś. Ostatnio dzieliłem parę 1,5 m XLR na cztery 0,75 m ( Wireworld Equinox 7).

Podejżałem, że aby przy lutowaniu izolacje nie topiły się nadmiernie jeżeli mają taką tendencję zakładają na końce tych izolacji krótkie 2 mm pierścionki z koszulki termokurczliwej, która po lutowaniu zostaje idealnie w danym miejscu.

Van den Hul przy kablach węglowych (miałem CS 122 Hybrid) zagniata na końcówkach przewodów srebrne rurki i dopiero je lutuje do pinów.

Powinno się sprawdzać oznaczenia pinów w sprzęcie ponieważ nie wiem czy obowiazuje obecnie standard ale wiem, że niektóre modele wysokich CD Marantza i chyba Wadii mają odwrotnie piny sygnałowe i trzeba do nich przelutować kabelki jeżeli chce się zachować prawidłową polaryzację.

Hidden Content

może sie przyda.

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Waldi_06

Tak jak w pierwszych słowach tej instrukcji napisano, że połączenia niestety nie zostały w pełni znormalizowane.

Co najmniej jak wspominałem dawniej Marantz. Zobaczę jak obecnie.

Pozdrawiam

Krzysiek

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Widzę, że już kabelki zrobiłeś. Ostatnio dzieliłem parę 1,5 m XLR na cztery 0,75 m ( Wireworld Equinox 7).

Podejżałem, że aby przy lutowaniu izolacje nie topiły się nadmiernie jeżeli mają taką tendencję zakładają na końce tych izolacji krótkie 2 mm pierścionki z koszulki termokurczliwej, która po lutowaniu zostaje idealnie w danym miejscu.

tak kable juz dzialaja i to jeszcze jak. poza tym nie jestem tak ograniczony miejscem ustawienia sprzetu, co przy kablach o dlugosciach rzedu 0,5 - 1m po prostu mnie denerwowalo. a z tymi koszulkami to niezly patent. jak bede wymienial wtyki, to moze cos takiego zastosuje, bedzie lepiej niz przy kupnych ;-)

może sie przyda.

na pewno sie przyda, tym bardziej, ze kolejnym krokiem bedzie balansowanie kabli od moich sluchawek.

Hidden Content

Obecnie Marantz też 3 mają HOT.

A najlepsze, że wiele sprzętów nie ma na obudowach oznaczeń. No chyba, że w instrukcji albo uznają, że już obowiazuje standard 2 HOT ale jak widać po Marantzu i to tych wyższych modelach nie wszystkich obowiązuje.

BTW

Nie daj Boże nie chcę rozpętywać dyskusji na temat długości kabli czy długości w ogóle.

Na Audio Show na prezentacji firmy FM Acoustics zapytałem właściciela - konstruktora o konfigurację sprzętu.

Powiedział, że kable głośnikowe powinny być ekstremalnie krótkie dlatego końcówki mocy stały tuż przy kolumnach a interkonekty oczywiscie XLR przy prawidłowo skonstruowanym przedwzmacniaczu mogą być dowolnie długie.

Założyciel Nordosta ( w koncu firma kablarska) twierdzi zaś, że interkonekt powinien mieć dokładnie 72 cm ze wględu na odbicia sygnału w paśmie akustycznym. Niestety nie oferują takiej długości. I masz tu babo placek.

Pozdrawiam

Krzysiek

Hidden Content

Obecnie Marantz też 3 mają HOT.

A najlepsze, że wiele sprzętów nie ma na obudowach oznaczeń. No chyba, że w instrukcji albo uznają, że już obowiazuje standard 2 HOT ale jak widać po Marantzu i to tych wyższych modelach nie wszystkich obowiązuje.

BTW

Nie daj Boże nie chcę rozpętywać dyskusji na temat długości kabli czy długości w ogóle.

Na Audio Show na prezentacji firmy FM Acoustics zapytałem właściciela - konstruktora o konfigurację sprzętu.

Powiedział, że kable głośnikowe powinny być ekstremalnie krótkie dlatego końcówki mocy stały tuż przy kolumnach a interkonekty oczywiscie XLR przy prawidłowo skonstruowanym przedwzmacniaczu mogą być dowolnie długie.

Założyciel Nordosta ( w koncu firma kablarska) twierdzi zaś, że interkonekt powinien mieć dokładnie 72 cm ze wględu na odbicia sygnału w paśmie akustycznym. Niestety nie oferują takiej długości. I masz tu babo placek.

Pozdrawiam

Krzysiek

czy te 72cm dotyczy rowniez xlr?

Hidden Content

Leon28

musiałbym odszukać ten artykuł. Czytałem w necie przy okazji szukania odp. na temat długosci kabli.

Czy dotyczyło to konkretnie XLR nie pamietam ale też nie spodziewam aby to miało w tym przypadku znaczenie.

Adik

Z tego co zrozumialem z wypowiedzi w tym artykule nie chodziło o kasowanie zakłóceń w połączeniu zbalansowanym ale o odbicia sygnału akustycznego w kablu od jego zakończeń.

Nie dyskutuję z tym ale przytaczam z pamieci tą wypowiedź.

Generalnie rezystancja kilkadziesiąt omów na kilometr mnie nie martwi ale pojemność 50-100 pF każdego dodatkowego metra już mnie zastanawia.

No i się zaczęło.

Hidden Content

Pewnie, że tak. Kto nam zabroni?

Mam system CD; pre; końcówki no i kolumny oczywiście.

Do tej pory miałem Van den Hula między pre a końcowką i kabel mikrofonowy między CD i Pre.

Pomyślałem może czas na upgrade. Pożyczyłem Monstera i miałem sześć kombinacji do sprawdzenia.

Za każdym razem było inaczej. Pożyczyłem Wireworlda i znowu karuzela z kablami.

Mówię sobie dość tego kupuję. Na allegro firma Audio Kolor wystawiła 1,5 metra w cenie 0,5 m.

Wylicytowałem. Okazało się, że to pomyłka cenowa no ale oferta jest ofertą i obowiązuje.

To pomyślałem ciachnę na pół i będę miał 2 pary. Dla pewności przed cięciem pożyczyłem jeszcze raz dodatkowego Wireworlda czy aby nie popełniam błędu. Było najlepiej ze wszystkich kombinacji.

No to podzieliłem na pół czyli po 75 cm. Ot i cała tajemnica. A może trzeba było uciąć 72 cm?

Dobrze, że humor nas nie opuszcza.

Pozdrawiam

Krzysiek

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.