Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe kolumny do 12.000zł

Q81

Rekomendowane odpowiedzi

Spendor i harberthy się nie zabardza nadają do klasycznej -chyba że bardzo małe składy -te kolumny są srednio rozdzielcze

Przy klasyce ważna cecha to rozdzielczość i naturalny przekaz

Harberth ma za słodką średnicę a spendory choć trochę zywsze to są wycofane -jazz ,wokal, małe składy , lub rock w stylu Pink Floyd to jak najbardziej

Do klasycznej proponuje coś na metalowym tweterze ,b&w lub monitory audio,kefy lub dali oczywiście te wyższe modele Ale pod warunkiem połączenia ze wzmacniaczami które nie są ostre bo będzie za piskliwie i meczaco

Nie napisałeś jaki wzmacniacz

Najlepszy jaki słuchałem do klasyki to calyx cti, separacja ,rozdzielczość i odwzorowanie dźwięków pierwszą kłasa , trzeba by szukać wzmacniacze powyżej 30kzl żeby było lepiej ,oczywiście mówię tu o jak ktoś lubi czysty dźwięk bez żadnych dobarwien

:)

Wystarczy Musical Fidelity kW500 lub 550 ;-)

Taniej niż 30K ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Spendor i harberthy się nie zabardza nadają do klasycznej -chyba że bardzo małe składy -te kolumny są srednio rozdzielcze

Harberth ma za słodką średnicę a spendory choć trochę zywsze to są wycofane -jazz ,wokal, małe składy , lub rock w stylu Pink Floyd to jak najbardziej

Do klasycznej proponuje coś na metalowym tweterze ,b&w lub monitory audio,kefy lub dali oczywiście te wyższe modele Ale pod warunkiem połączenia ze wzmacniaczami które nie są ostre bo będzie za piskliwie i meczaco

Najlepszy jaki słuchałem do klasyki to calyx cti, separacja ,rozdzielczość i odwzorowanie dźwięków pierwszą kłasa , trzeba by szukać wzmacniacze powyżej 30kzl żeby było lepiej ,oczywiście mówię tu o jak ktoś lubi czysty dźwięk bez żadnych dobarwien

Bazrdzo rzeczowa i wywarzona opinia.

Jeśli kefy to tylko seria R.Wyższe sprzedają się b.dobrze,ale w kraju środka.

Niestety kolumny tego producenta potrzebują mocnego,tranzystorowego wzmacniacza grającego dobrze średnicą i łagodnie górą pasma.

Bas mają z natury b. mocny,niekiedy trzeba sięgać po dostarczone w komplecie gąbki.

Dali niestety dość drogie a godne polecenia to epicon 6.

Z B&W seria 8,ale i tak trzeba wygospodarować kilkadziesiąt tysięcy.

Sonusy odpadają.Seria Venere jest najogólniej słaba.

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

Ceny nowych kolumn to coraz większy absurd. Rynek wtórny to werefikuje.

Oddaje głos na Vandersteeny.

one też na rynku wtórnym są o połowe tańsze.

Możesz opisać wrażenia z odsłuchania Sonusów ?

słuchałem u siebie w domu 3.0 wiec wrazenia mam dobre. Podobno 2.5 graja inaczej na test tych jeszcze czekam.

3ki sa sporymi paczkami Po rozłozeniu je w domu prezentują się pieknie z tym że sa na prawde obszerne. Jak sie okazuje ich dzwiek tez. Pcha się do przodu, chce wiecej, glosniej i może to najważniejsze. Na prawde dobra podstawa basowa, bas z rodziny twardych dobrze kontrolowanych z tym ze nisko schodzacy, dynami na prawde zacna. Srednica nieco wycofana, choć może ie ona wycofana co reszta wyeksponowana co zaslania średnice. Przy niektorych utworach grala na prawde rowno i ładnie. Maja po prostu tendencje do otwartej gry górą. Czasem miałem wrażenie jakby chciały wiecej zaprezentowac górą, wiecej niz trzeba nawet. I przy niektorych utowrach nie wyszło to za dobrze. O ile Brendan Perry czy MJ zagrał rewelacyjnie o tyle Metallica i duża ilośc perkuzji talerzy itp zakryła jakby dzwiek. Kolummy rozstawione około 2 metry od siebie 2,5 m do słuchacza. Chyba jednak potrzebuja wiecej miejsca, może wtedy ta separacja wyjdzie lepiej. Bardzo dobra stereofonia. Moje odczucia, nie do muzyki z duża ilościa sopranów. Tak dla rocka, popu, elektroniki.

Sonusy odpadają.Seria Venere jest najogólniej słaba

Skąd takie wrażenia?

one też na rynku wtórnym są o połowe tańsze.

Ja z tego już skorzystałem, dlatego polecam Vandersteeny.

Co jakiś czas pojawiają się rożne modele, poniżej 50% ceny sklepowej

Co do spendorów 100% zgody do klasyki nie nadają się, to kolumny do małych składów gdzie liczy się barwa, miałem 6 lat s6 i po klasykę nie sięgałem.

Esa neo 3 se w sumie też gra raczej po miękkiej stronie i lepiej wypada w jazzie ale focale to może byc strzał w 10 jak nowe to może aria? Znam tylko utopię i electry i te mogę polecić z całego serca duże składy to uczta dla uszu.

Skąd takie wrażenia?

Nie przekonuje mnie w serii venere charakterystyka przesunięta ku górze.

W dodatku bas mimo,że konturowy to dość szczupły,powiedział bym za szczupły.Brak im ogólnie dociążenia.

Z pewnością znajdą się osoby,którym taka charakterystyka odpowiada.

Podobały mi się sonusy które wyszły z produkcji,nie pamiętam dokładnie nazwy,chyba liutio,czy liuto.

Posiadasz sonusy ?

Przymierzam się własnie do lini Venere tylko modelu 2.5. Na razie w domu odsłuchiwałem 3.0 I jest jak mówisz dzwiek jest przesunety ku gorze. to nie barwa która jest w Olimpicach.

Jednak dół jest zwarty i m=bardzo melodyjny. Czkeam na test 2.5 one przy najmniej po charakterystyce grają własnie bardziej środkiem. Jakie to bedzie miało odzwierciedlenie to muszę poczekac ąz się przekonam.

W kazdym razie pytałem bo jak słusznie zauwazyłeś "Dla Ciebie graja...." wiec stwierdzenie że seria Venere jest "najogólniej słaba" nie jest trafione. Dla niektorych są to przypomnijmy "najlepsze kolumny" w tym pulapie cenowym

5z0p3n.

Sonusy odsłuchiwałem jakieś 3 m-ce temu i tak je zapamiętałem.

Masz racje takie uogólnianie nie jest poprawne.

Preferencje każdy może mieć przecież różne.

Dla mnie najważniejszy jest jednak środek pasma,ponieważ tam dzieje się najwięcej.

Tak w ogóle planuję od kilku m-cy wybrać się do q21,tam mają spory wybór sprzętu i posłuchać kilka zestawów.

Chciałbym kupić monitory do mojego systemu i zbudować drugi oparty na lampie.

• 2 tygodnie później...

Jesli moge polecic to plecam :) - Tannoy Precision 6.2 ale chyba mozna rowniez 6.4 w tej cenie zlapac. Na temat 6.4 nie wiem zbyt wiele ale jestem szczesliwym posiadaczem 6.2 od tygodnia :) - zakochalem sie w tych glosnikach - ale nie od pierwszego wejrzenia. Potrzbowaly czasu na odsluchu zeby zablysnac i uwiesc mnie zupelnie...

Jak na moje ucho: graja melodyjnie, bardzo zrownowazone tak jakby zadnego pasma nie promowaly - ale nie bez wyrazu. Nie sa zbytnio otwarte i nie pchaja ku gorze - graja bardzo naturalnie. Powala mnie scena stereo - to obrazowanie i przestrzen - moim zdaniem na bardzo wysokim poziomie. Kontrola basu na piatke. Nazwa zobowiazuje - sa bardzo precyzyjne.

U mnie graja tylko z Marantzem PM6005 - na razie na inny mnie nie stac ale wciaz pieknie i muzykalnie. Sluchalem rownolegle z nimi Focali Chorusow 816VW i Tannoye mnie urzekly.

Pozdrawiam

ja do klasyki wybrałem magnepany. Do nich dokupowałem kolejne elementy.

Słucham głównie barok, klasycyzm i romantyzm z tym, że zbieram płyty wyłącznie stylowych wykonaniach. Magnepany grają gęstym dźwiękiem i do 12 tys, zł nic ciekawszego nie znalazłem z taką średnicą ale moje poszukiwania były prowadzone 7 lat temu. Do tego trzeba doliczyć sub czy to pasywny czy aktywny.

Dziś do klasyki także polecam tannoy DC10T. Niestety cena pod 20 tys zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

generalnie są bardzo realistyczne, warto posłuchać bo cena nie oznacza że są tańsze to grają słabo.

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Nowe kolumny do 12000zł. Kolumny mają być przeznaczone do słuchania muzyki klasycznej. Ważne cechy, których poszukuję, to barwa, szeroka i głęboka scena, dynamika, no i ważne - realność, czyli jak grają skrzypce, to słychać skrzypce... :) Kolumny do pokoju 25m2.

To jest ten przedział cenowy:

Ukryta Zawartość

Popytaj w klubie Akustyk-a, akurat modele ILR i RR są dość popularne.

Ukryta Zawartość

Of course, equalizers are an absolute heresy - so go ahead and burn me at the stake(Thorsten Loesch).

Polecam mało popularne chyba z racji pochodzenia kolumny Usher dancer mini one diamond DMD. Warto je przesłuchać! Można się mile zaskoczyć jak wypadają te kolumny na tle innych często obcmokanych marek gdzie 1/3 ich wartości to logo firmy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.