Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator big 7

Lukasz Stawowy

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, jak winyl, nic szczególngo.

To, ze wydawane sa stare nagranie, nie dziwi, bo te jeszczze zapisane są w analogu - taśmy matki. Z tego mozna zrobić dsd.

Nowsze nagrania były i są już na nosnikach cyfrowych zapisane w PCM. Póki co, to w studiach nagraniowych króluje PCM i raczej się nie zanosi, by to się zmieniło.

Nie używa się od dawna analogowych taśm matek w studiach. Wszystkie stare nagrania już dawno przeniesiono na cyfrowy PCM i całe szczęście bo dziś byłyby już znacznie gorszej jakości.

Tak, jak winyl, nic szczególngo.

To, ze wydawane sa stare nagranie, nie dziwi, bo te jeszczze zapisane są w analogu - taśmy matki. Z tego mozna zrobić dsd.

Nowsze nagrania były i są już na nosnikach cyfrowych zapisane w PCM. Póki co, to w studiach nagraniowych króluje PCM i raczej się nie zanosi, by to się zmieniło.

DSD to odgrzewany kotlet. Wraca jak bumerang co pewien czas. Do pracy w studio się nie nadaje, bo nie ma możliwości edycji. Ma też bardzo ciekawe widmo.

A brzmienie? Format nie brzmi. Brzmią urządzenia. A jak się na wyjściu da bufor lampowy, to brzmienie może byc bardzo różne. Od generatora zniekształceń po pełną neutralność. I, co ciekawe zupełnie nie zależy to od zastosowanych lamp (oczywiście w granicach rozsądku).

Nie używa się od dawna analogowych taśm matek w studiach. Wszystkie stare nagrania już dawno przeniesiono na cyfrowy PCM i całe szczęście bo dziś byłyby już znacznie gorszej jakości.

Nie jest to prawdą. Używa się, oczywiście w ograniczonym zakresie. Są płyty realizowane od początku do końca analogowo.

Nie mogę też zgodzić się z tą gorszą jakością. Zapis magnetyczny jest trwalszy niż się to komuś wydaje. Oczywiście cyfrowy zapis ma teoretycznie wyższą trwałość, ale wymaga odświeżania nośników, a to z powodu fizycznego i moralnego starzenia się.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

A zebys wiedzial , to dokladnie sugerowal, nawet miejsce mi w salonie wskazywal, gdzie maja stac. Nie bylem zainteresowany ,dlatego osmiesza gdzie moze moj zestaw. Oczywisce mam tez "kiepska akustyke " i pare osob chetnie mi to wykaze, a potem zaproponuje " bezinteresownie" rozwiazanie problemu.

SA swiadomie lub nie sie do tego dolacza, zebym jak najwiecej transparentow kupil i koniecznie wzmak wymienil, najlepiej na McIntosha. BTW jednego transparenta mam, sam podjalem decyzje i jestem zadowolony.

Taka jest smutna rzeczywistosc, a Ty jestes najwiekszym naiwniakiem , niestety.

Takim największym to nie jestem , bo nic od nich nie kupiłem;))

Niemniej informacja wiele wyjaśnia .

Takim największym to nie jestem , bo nic od nich nie kupiłem;))

Niemniej informacja wiele wyjaśnia .

A to takie brzydkie na ścianach bocznych ? ;)

----------------------------------------------------

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

A to takie brzydkie na ścianach bocznych ? ;)

Aaa to ...jak kupowałem to nie miałem pojęcia co kto to Szymon...

Ten drugi co sprzedaje dyfuzory wycenił mi je dwa razy drożej .

Zresztą tym to Szymon nie ma co się chwalić ...bo faktycznie brzydkie i wykonanie adekwatne do ceny;)))

Absolwenci AGH i Politechniki Krakowskiej otrzymują jedne z najwyższych pierwszych wynagrodzeń po zakończeniu studiów w Polsce .

Być może, ale jedyną uczelnią, ktora jeszcze jako tako się liczy jest UW. Reszta jest w jeszcze większym ogonie. A absolwenci którzy mają olej w głowie, wyjeżdżają. To smutne, ale taka jest rzeczywistość. I musi minąć sporo czasu, by stan ten uległ zmianie.

P.S.

Nie ma dobrego poziomu dydaktyki bez badań.

Wyjeżdżają, bo trudno znaleźć tym lepszym w Polsce pracę na miarę ambicji. Centra techniczne pewnie można policzyć na palcach obydwu rąk, a pasjonaci nie będą przyklepywać/przeklepywać dokumentacji technicznej. Tak samo ludzie co chcą zostać na uczelni. Chcieli by prowadzić badania w obszarze, który ich pasjonuje a nie tylko to co każe kierownik, bo to od zawsze robiło się na katedrze i jeszcze często muszą prowadzić zajęcia przedmiotów o których nie mają pojęcia byle wyrobić pensum. Lepsi więc wyjeżdżają a słabsi zostają. Nie wszyscy oczywiście ale tak jest w większości przypadków.

System gra dobrze, albo nie....

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

A zebys wiedzial , to dokladnie sugerowal, nawet miejsce mi w salonie wskazywal, gdzie maja stac. Nie bylem zainteresowany ,dlatego osmiesza gdzie moze moj zestaw. Oczywisce mam tez "kiepska akustyke " i pare osob chetnie mi to wykaze, a potem zaproponuje " bezinteresownie" rozwiazanie problemu.

SA swiadomie lub nie sie do tego dolacza, zebym jak najwiecej transparentow kupil i koniecznie wzmak wymienil, najlepiej na McIntosha. BTW jednego transparenta mam, sam podjalem decyzje i jestem zadowolony.

Nic nie wymieniaj , każde pomieszczenie ma mankamenty nawet Szymona ( kuźwa jak można taki kardynalski fiolet lubić;)))

Przecież wielokrotnie pisałem, że tuby u Ciebie są świetnym rozwiązaniem ze względu na zawężenie promieniowania głośników .

Aleś mnie znienawidził ? ;)

Wyjeżdżają, bo trudno znaleźć tym lepszym w Polsce pracę na miarę ambicji. Centra techniczne pewnie można policzyć na palcach obydwu rąk, a pasjonaci nie będą przyklepywać/przeklepywać dokumentacji technicznej. Tak samo ludzie co chcą zostać na uczelni. Chcieli by prowadzić badania w obszarze, który ich pasjonuje a nie tylko to co każe kierownik, bo to od zawsze robiło się na katedrze i jeszcze często muszą prowadzić zajęcia przedmiotów o których nie mają pojęcia byle wyrobić pensum. Lepsi więc wyjeżdżają a słabsi zostają. Nie wszyscy oczywiście ale tak jest w większości przypadków.

Lepiej tego nie można ująć. Oczywiście są wyjątki, które zostają i dzięki tym wyjątkom (mam na myśli uczelnie) coś tam jeszcze się kręci, a student, który na taki wyjątek trafi ma dużo szczęścia.

Oczywisce mam tez "kiepska akustyke " i pare osob chetnie mi to wykaze, a potem zaproponuje " bezinteresownie" rozwiazanie problemu.

...

Dedykowane pomieszczenie do filmów masz, tak? A audio tak po macoszemu w rogu?

Od tego jest forum aby sobie pomagać - zwracając uwagę na błędy, niestety.

To weź i nie płacz jak baba, tylko pokaż jak to wygląda. No chyba nie czujesz się "otoczony" przez "onych" ;)

Sam pokaż swój pokój i system. Zobaczymy jak ma prawdziwy ekspert i audiofil... :-)

No przecież wisi zdjęcie, marslo chciał, to wrzuciłem.

PS. A teraz idę po orzeszki :D

Sam pokaż swój pokój i system. Zobaczymy jak ma prawdziwy ekspert i audiofil... :-)

Juz pokazal, nie chcialbym byc nietaktowny , dlatego spuszczam zaslone milczenia.

Obawiam sie, ze kolega chce uczyc, a sam jest na poczatku drogi - vide str 56 post 1669 w tym watku.

Aleś mnie znienawidził ? ;)

Nie , jedynie rozumiesz teraz, ze opinie niektorych kolegow maja drugie dno i w pelni zasluguja na miano hejterow.

A Ty jestes naiwniakiem , bo sadziles, ze sie kieruja tylko jakoscia dzwieku i bezinteresowna checia pomocy.

Konto w trakcie usuwania

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Juz pokazal, nie chcialbym byc nietaktowny , dlatego spuszczam zaslone milczenia.

Obawiam sie, ze kolega chce uczyc, a sam jest na poczatku drogi - vide str 56 post 1669 w tym watku.

Nie , jedynie rozumiesz teraz, ze opinie niektorych kolegow maja drugie dno i w pelni zasluguja na miano hejterow.

A Ty jestes naiwniakiem , bo sadziles, ze sie kieruja tylko jakoscia dzwieku i bezinteresowna checia pomocy.

Niech tak będzie :) młody jestem :)))

A Patrick jak widzisz nie jest " napinakiem" i chwała mu za to .

Przynajmniej ma system i odwagę go pokazać .

Przecież forum ma służyć nauce i rozwijaniu , a nie nawijaniu makaronu na uszy , nieprawdaż ?

Mariusz w Polsce bezinteresownie to możesz co najwyżej w mordę dostać.

Ojtam ...ojtam ..sprawa się rypła .

Lampizatora w tym wątku słyszało mox 5 osób. Reszta tylko bije pianę. Polecam lekturę zagranicznych for (Audio Shark, WBF itd) - tam znajdziesz znacznie więcej opinii osób które faktycznie ten sprzęt słyszały i mogą mieć coś do powiedzenia.

I w tym właśnie problem. Przeczytałem pierwszy co obcy mają do powiedzenia na temat Lampizator a Big 7. A tu o 180 stopni inaczej myślą koledzy.

Inny kolega zasugerował Meitner M1 lecz znów na 2 forach był gościem który sprzedał go po odsluchaniu BIG 7. Min. Dlatego zboczylem z ścieżki Meitner M1.

Byłem wcześniej zainteresowany :

Lumin T1

Nastepnie: Lumin S1 ,Meitner M1, Ayre QB9 DSD, Stasio polecil mi Aqua la Scala MK2 którego mogę już za 2800€ kupić.

A teraz BIG 7 jest na liście nr 1.

I teraz muszę coś kupić bo nie wytrzymam z moim obecnym DAC DIY na kościach BB 1704K i kondami Duelund CAST.

...

I teraz muszę coś kupić bo nie wytrzymam z moim obecnym DAC DIY na kościach BB 1704K i kondami Duelund CAST.

Aż tak zły Twój Dac jest ?

----------------------------------------------------

Ojtam ...ojtam ..sprawa się rypła .

Nooo ....

A Ty już nie szpanuj tak swoim systemem bo zaraz ktoś będzie chciał Tobie zupełnie przypadkowo coś w nim poprawić :)

Inny kolega zasugerował Meitner M1 lecz znów na 2 forach był gościem który sprzedał go po odsluchaniu BIG 7. Min. Dlatego zboczylem z ścieżki Meitner M1.

Wszystko zależy od tego co i z czym się porównuje.

Nieprawdaż ? ;)

Poza tym wydaje mi się ,że rozsądnym jest posłuchanie samemu potencjalnego kandydata a nie sugerowanie się jakimikolwiek opiniami na forach.

Nie rozumiem podniecania się niektórych kolegów opiniami z zagranicznych for internetowych.

Rozumiem ,że jak za granicą napisali ,że coś wspaniale gra to musi być prawda?

Polacy to głucholce są i własnego gustu nie mają ?

P.S.

I żeby nie było wątpliwości napisałem ogólnie o urządzeniach a nie jakimś konkretnym.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Nooo ....

A Ty już nie szpanuj tak swoim systemem bo zaraz ktoś będzie chciał Tobie zupełnie przypadkowo coś w nim poprawić :)

To co SA też oznakujemy jako branża;)?

Sam wiesz , dlaczego cybant zlikwidował konto ;))

Akurat bardzo chętnię posłucham porad , głównie krytycznych .

U mnie np. skończyło się pomieszczenie i więcej z niego nie wycisnę .

Już ktoś mi radził , że " bez dywana nie ma słuchania " ..a jak założyłem " dywana " to pomieszczenie sobie zmniejszyłem tak ze 20 metrów ?..dlatego chciałem , żeby Sly wytłumaczył jak się go powiększa ;)) ale mnie olał ..

Spaliłem " dywana " zgodnie z radą Rafaella i mam większy metraż.

Tajemnica tkwiła w czasie pogłosu , był 0,2 s teraz mam 0,35 i z powrotem 60 metrów.

Ja nie widzę niczego złego w poradach , chyba , że są złośliwe .

To co SA też oznakujemy jako branża;)?

Sam wiesz , dlaczego cybant zlikwidował konto ;))

Akurat bardzo chętnię posłucham porad , głównie krytycznych .

U mnie np. skończyło się pomieszczenie i więcej z niego nie wycisnę .

Już ktoś mi radził , że " bez dywana nie ma słuchania " ..a jak założyłem " dywana " to pomieszczenie sobie zmniejszyłem tak ze 20 metrów ?..dlatego chciałem , żeby Sly wytłumaczył jak się go powiększa ;)) ale mnie olał ..

Spaliłem " dywana " zgodnie z radą Rafaella i mam większy metraż.

Tajemnica tkwiła w czasie pogłosu , był 0,2 s teraz mam 0,35 i z powrotem 60 metrów.

Ja nie widzę niczego złego w poradach , chyba , że są złośliwe .

Ja też nie widzę niczego złego w poradach a nawet w paradach :)

Właśnie zabieram się za pomiary u mnie ale panowie z Warszawy jakoś tak poooowwwwooooollllliiiiii się do mnie zbierają ;)

P.S.

Pytanie tylko jakie pudełka po jajkach po pomiarach zastosować ?

Z chowu ściółkowego czy może z klatkowego?

Ktoś ma jakieś doświadczenia w tej materii? ;)

P.S.2

Trzeba było żywicę na podłogę wylać a nie dechy to byś pogłosu nie "miau". ;)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

I w tym właśnie problem. Przeczytałem pierwszy co obcy mają do powiedzenia na temat Lampizator a Big 7. A tu o 180 stopni inaczej myślą koledzy.

Byłem wcześniej zainteresowany :

Lumin T1

Nastepnie: Lumin S1 ,Meitner M1, Ayre QB9 DSD, Stasio polecil mi Aqua la Scala MK2 którego mogę już za 2800€ kupić.

A teraz BIG 7 jest na liście nr 1.

Z jakim transportem , z jakim wzmacniaczem , jakie głośniki ?

Ważny jest system w jakim to ma grać , inaczej możesz się rozczarować .

Jarek dobrze radzi , trzeba wypożyczyć posłuchać i wybrać samemu .

Mariusz w Polsce bezinteresownie to możesz co najwyżej w mordę dostać.

Na to wychodzi.

Chociaz ja Ci w sprawie win bezinteresownie doradzam, no chyba ze jakas flaszke postawisz . Byle nie wloskie :)

Konto w trakcie usuwania

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Ja też nie widzę niczego złego w poradach a nawet w paradach :)

Właśnie zabieram się za pomiary u mnie ale panowie z Warszawy jakoś tak poooowwwwooooollllliiiiii się do mnie zbierają ;)

P.S.

Pytanie tylko jakie pudełka po jajkach po pomiarach zastosować ?

Z chowu ściółkowego czy może z klatkowego?

Ktoś ma jakieś doświadczenia w tej materii? ;)

Najpierw pomierz pomieszczenie , może się okazać , że pudełka na jajka nie będą potrzebne ;)

Czyzby ?

Oj , Mariusz pamiętasz czasy jak miałeś Amplifona WT 40 ....

Nieładnie , nieładnie ...

Każdy kiedyś zaczynał i nie każdy ma takie zapasy finansowe jak ...wpisz dalej kogo chcesz ...

Każdy kiedyś zaczynał i nie każdy ma takie zapasy finansowe jak ...wpisz dalej kogo chcesz ...

Jak najbardziej, ale nie pisalem wtedy na forum ,zeby mi Elb zdjecia wklejal , bo kiepska akusktyke ma.

Konto w trakcie usuwania

Chociaz ja Ci w sprawie win bezinteresownie doradzam, no chyba ze jakas flaszke postawisz . Byle nie wloskie :)

I jestem za to Tobie wdzięczny ... tak bezinteresownie ;)

Choć z drugiej strony ożłopałem się tych francuskich win tyle , że czka mi się cały czas.

I nadal uważam ,że tak jak w audio wina są przeciętne, dobre i wybitne , trzeba jednak wiedzieć gdzie szukać i wypić ( posłuchać ) sporo aby wyrobić sobie opinię na ten temat.

pozdr.

P.S.

A flaszkę postawię jak zawitasz w końcu nad nasze polskie morze ;)

A Patrick jak widzisz nie jest " napinakiem" i chwała mu za to .

To chyba mało wiesz. Koleś na HFM pisze jako RobRoy serdecznie nienawidząc nas z tego forum, ogólnie audiofilów i zapewne wszystkich osób czerpiących radość z muzyki. Inwektywy pod naszym adresem to normalna u niego. A tu pisze udając przyjaznego koleżkę pod innym nickiem. Do tego wszystkiego innym daje porady. Widząc jego system to muszę przyznać, że ma gość tupet i odwagę, albo wyobrażenia o sobie.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Jak najbardziej, ale nie pisalem wtedy na forum ,zeby mi Elb zdjecia wklejal , bo kiepska akusktyke ma.

Dobra , już się " odpimpolam " ;)

Jak Ciebie zdenerwowałem to przepraszam .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.