Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer A-70 szumy własne?

szaman777

Rekomendowane odpowiedzi

Od tygodnia mam ten wzmacniacz i zauważyłem, że gdy podejdzie się do głośnika (lewego lub prawego) to słychać delikatny szum.

Szum istnieje zarówno przy podłączonym jak i odłączonym źródle i jest niezależny od poziomu głośności. Można na wyłączonym źródle przekręcić gałkę głośności maksymalnie w prawo i szum się nie wzmaga.

Czy to jest normalne czy trafił mi się jakiś felerny?

https://www.audiostereo.pl/topic/119027-pioneer-a-70-szumy-w%C5%82asne/

Od tygodnia mam ten wzmacniacz i zauważyłem, że gdy podejdzie się do głośnika (lewego lub prawego) to słychać delikatny szum.

Szum istnieje zarówno przy podłączonym jak i odłączonym źródle i jest niezależny od poziomu głośności. Można na wyłączonym źródle przekręcić gałkę głośności maksymalnie w prawo i szum się nie wzmaga.

piszac zrodlo, co masz na mysli?Bo chyba nie slyszysz szumow, przy wylaczonym ampie?

Źródło czyli mam na myśli odtwarzacz sieciowy w moim przypadku.

Nie ma znaczenia czy jest podłączony czy nie. Delikatny szum dobywa się z głośników gdy podejdę do nich na odległość 20-30cm

Wzmacniacz ma słaby stosunek sygnał/szum (uroki wzmacniaczy klasy D):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz ma słaby stosunek sygnał/szum (uroki wzmacniaczy klasy D):

Ukryta Zawartość

Przy wylaczonym tez?

Ukryta Zawartość

Przy wylaczonym tez?

Nie rozumiem o co Ci chodzi. Przecież wiadomo, że przy wyłączonym wzmacniaczu nic nie usłyszy w głośnikach. Skoro szaman777 odłączył źródło od wzmacniacza to wiadomo, że winny jest wzmacniacz - jak pokazują testy ma słaby odstęp sygnału od szumu, stąd wydobywający się szum z głośników słyszalny nawet z odległości 30 cm.

Z 30 cm słychać szum i to jest problem? Wzmacniacze lampowe słychać jak szumią z więcej niż metr i nikt nie robi problemu. Oceniać poziom szumów można z pozycji słuchacza i przy normalnej głośności odsłuchu. Normalna głośność to nie jest głośność z dyskoteki kiedy wszyscy włącznie z DJ są już mocno wcięci.

Właściwie to mniej żenujące jest czytanie relacji ze spotkania z UFO niż opowieści słyszących kable.

Popsuty? Bardzo śmieszne. Wzmacniacz tranzystorowy ma odstęp od szumów w okolicach 100 dB, a lampowy 80 dB. Te 20 dB to jednak robi różnicę. W praktyce to jest właśnie ten metr więcej, jak zaczynasz słyszeć szum lampowego.

Właściwie to mniej żenujące jest czytanie relacji ze spotkania z UFO niż opowieści słyszących kable.

Popsuty? Bardzo śmieszne. Wzmacniacz tranzystorowy ma odstęp od szumów w okolicach 100 dB, a lampowy 80 dB. Te 20 dB to jednak robi różnicę. W praktyce to jest właśnie ten metr więcej, jak zaczynasz słyszeć szum lampowego.

Czy to napisałes z własnego doświadczenia? Jeśli tak to masz źle skonstruowany wzmacniacz albo bardzo "brudną" sieć. I tyle, bez obrazy nieprawdą jest to co piszesz. To są tylko wyświechtane, zasłyszane frazesy.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Wzmacniacze lampowe słychać jak szumią z więcej niż metr i nikt nie robi problemu.

W dobrym wzm. lampowym to trzeba łeb praktycznie w kolumnę wsadzić by usłyszeć jakiś "szelest motyla".

Sprawdź na innym z takimi samymi kolumnami .

Im wyższa sprawność kolumn tym taki szum będzie wyraźniej słychać dlatego kolumny muszą być takie same .

Niektóre wzmacniacze szumią .

Krell S300i dla przykładu co w niczym nie przeszkadza .

Czy to napisałes z własnego doświadczenia? Jeśli tak to masz źle skonstruowany wzmacniacz albo bardzo "brudną" sieć. I tyle, bez obrazy nieprawdą jest to co piszesz. To są tylko wyświechtane, zasłyszane frazesy.

Wzmacniacze lampowe szumią mocniej i tyle. Subiektywnie czasem szumią słabo, bo i ich moce są słabe. Wzmacniacz tranzystorowy to z reguły około 100W. Lampa raczej 10W. Różnica w szumie pomiędzy lampą a tranzystorem jest generalnie taka, jak pomiędzy wejściem MM i MC. MC szumi mocniej i wzmacniacz lampowy też. I tyle. A jak ktoś nie wierzy to niech postawi obok siebie lampę i tranzystor, ustawi porównywalną głośność, a potem sobie można posłuchać jak co szumi. Już bez włączonej muzyki.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Wzmacniacze lampowe szumią mocniej i tyle. Subiektywnie czasem szumią słabo, bo i ich moce są słabe. Wzmacniacz tranzystorowy to z reguły około 100W. Lampa raczej 10W. Różnica w szumie pomiędzy lampą a tranzystorem jest generalnie taka, jak pomiędzy wejściem MM i MC. MC szumi mocniej i wzmacniacz lampowy też. I tyle. A jak ktoś nie wierzy to niech postawi obok siebie lampę i tranzystor, ustawi porównywalną głośność, a potem sobie można posłuchać jak co szumi. Już bez włączonej muzyki.

Bez urazy , nie pisz już w tej kwestii .

Wzmacniacze lampowe szumią mocniej i tyle. Subiektywnie czasem szumią słabo, bo i ich moce są słabe. Wzmacniacz tranzystorowy to z reguły około 100W. Lampa raczej 10W.

Moja ma 100 wat i jesli uslyszysz szum z metra, to whiskacza postawie! Szumi, jak sie ucho pod sam glosnik podstawi, ale inaczej nic nie slychac. Tez tak kiedys myslalem, ale to bylo, zanim lampe kupilem.

Mój copland nie szumi :) tranzystorowe technics i kenwood tez nie szumią

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Sprawdź na innym z takimi samymi kolumnami .

Im wyższa sprawność kolumn tym taki szum będzie wyraźniej słychać dlatego kolumny muszą być takie same .

Niektóre wzmacniacze szumią .

Krell S300i dla przykładu co w niczym nie przeszkadza .

Czyli nie przejmować się? Mnie też to w niczym nie przeszkadza. Szum i to dość delikatny słychać tylko jak podejdę bardzo blisko głośnika.

Czyli nie przejmować się? Mnie też to w niczym nie przeszkadza. Szum i to dość delikatny słychać tylko jak podejdę bardzo blisko głośnika.

Dla spokoju porównaj z innym i na kolumnach jak nie takich to o podobnej sprawności .

Nie bardzo mam z czym porównać. Chętnie bym przeczytał wypowiedzi ludzi, którzy też mają A-70.

Daj sobie spokój i nie przejmuj się tym ...Ciesz się że szumi a nie brumi .

Jakiś pedantyczny jesteś ;)

Ech.. pedantyczny. ;)

Mnie ten szum nie przeszkadza. W normalnym a nawet cichym odsłuchu go nie słychać. Z jakości dźwięku jestem zadowolony.

Chodzi mi tylko o to czy to normalne jest, że jest ten szum. Jak mi przyjdzie sprzedać ten wzmacniacz to wolałbym wiedzieć wcześniej czy z nim wszystko ok.

Ech.. pedantyczny. ;)

Mnie ten szum nie przeszkadza. W normalnym a nawet cichym odsłuchu go nie słychać. Z jakości dźwięku jestem zadowolony.

Chodzi mi tylko o to czy to normalne jest, że jest ten szum. Jak mi przyjdzie sprzedać ten wzmacniacz to wolałbym wiedzieć wcześniej czy z nim wszystko ok.

Wszystko jest OK ... Rotele które miałem szumiały na wysokotonowych znacznie . Jedne szumią bardziej drugie mniej albo wcale . Teraz mam lampę która nie szumi wcale.

Winyl też szumi , trzeszczy a najlepiej mi sie jego słucha :)

W sumie A-70 to już nie najniższa półka i nie powinien wrzucać takich śmieci w tle. Czy słychać ten szum także na słuchawkach?

Jeżeli szum jest slyszalny po przyłożeniu uszu do przetworników (tak jest w tym przypadku)to jest to jak najbardziej normalne ...Jesli slychac to z miejsca odsluchowego to jest wtedy problem.

Wiele Hi End owych wzm. też lekko szumi , brumi.

Mam A70 ponad rok i nic nie szumi nawet z 5cm.

Mógłbyś sprawdzić na słuchawkach? Przy wyłączonym źródle daj głośność na zero (nic nie słychać) i potem zwiększ (słychać niezależnie od poziomu głośności, szum się nie zwiększa ale jest).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.