Skocz do zawartości
IGNORED

HTPC

jarswi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukając BD "wszystkożernego" poczytałem info o zabezpieczeniach stwierdziłem więc, że potrzebuję HTPC - najlepiej złożonego pod moje potrzeby.

Wybrałem obudowę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Podoba mi się i z oglądanych chyba najbardziej pasuje do ampli Yamaha RxV 777 (może ktoś widział coś bardziej komponującego się z w/w to proszę o info)

I teraz dylemat - HTPC potrzebuję do muzyki i filmów.

Doradźcie jakie podzespoły zamówić aby bezstresowo odtwarzać pliki muzyczne (różne formaty) i filmy (też niebieskie w 3D)

Chodzi mi po głowie płyta główna pod i3 z WI-fi oraz dołożoną kartą dżwiękową od asusa - xonar (mam taką w kompie stacjonarnym i chyba jest ok)

dodatkowo jakiś napęd bd oraz dyski: SSD mały na system i z 2 GB SATA na archiwum

Zasilacz około 200W powinien wystarczyć.

Obraz chcę wyświetlać przez Ampli do TV 55" lub zamiennie przez rzutnik.

Dźwięk - muzyka i lepsze filmy i koncerty przez ampli, reszta przez tv.

Doradzicie coś?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/119035-htpc/

Po pierwsze - mam praktycznie taką samą obudowę.

Plusy - dużo miejsca w środku. Wyświetlacz VFD oraz pilot , który świetnie obsługuje funkcje XBMC/OpenElec i pewnie nie tylko.

Minusy - jest duża i w środku zostaje sporo pustki.

Co do zestawu - osobiście używam zasilacz małej mocy ( więcej niż 150/200 nie trzeba ) + Intel Celeron G1820 + 4GB RAM + SSD 60GB . Wystarcza aż nadto. To zasila DAC-a po USB.

Płynnie działał na tym również Daphile , XBMC , Win7 .

Całość z obudową ( kupiłem z drugiej ręki kompletną ) wyszła mnie ok 1000zł.

Póki co chłodzenie jest box-owe - ale słychać je tylko przy starcie. Potem nawet przykładając ucho do obudowy NIC . Mimo wszystko może z czasem zlikwiduję wszystkie wentylatory i zmienię na pasywne. Pod Twoje potrzeby nie ma sensu więcej.

https://www.audiostereo.pl/topic/119035-htpc/#findComment-3427752

a nie lepiej zamiast HTPC kupić Serwer Synology lub qnap do filmów i przechowywania multimediów. Tv pewnie odtworzy wszystkie pliki które są popularne.

Do muzyki terminal za 100-200 zł z Daphile albo to co ja używam tj Raspberry Pi z dodatkową karta dla spdif out.

HTPC budowało sie 10 lat temu teraz nie maja racji bytu.

.

https://www.audiostereo.pl/topic/119035-htpc/#findComment-3429356

Faktycznie kto co lubi.

Ja w htpc bawiłem się jak pisałem 10 lat temu i nie wrócę już do tego bo to nie praktyczne.

Dedykowane systemy operacyjne poprostu lepiej działają.

Warto jednak popatrzeć czy czterordzeniowe Raspberry Pi 2 za 40 Euro wraz z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie załatwi tego czego oczekujemy od HTPC.

Jak będziesz chciał lepszy dźwięk to są dedykowane DAC-e również z wyjściem cyfrowym do podpięcia zewnętrznego daka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

.

https://www.audiostereo.pl/topic/119035-htpc/#findComment-3429717

Dodam co kto lubi i niekiedy musi - swojego czasu inwestowałem w płyty - różne formaty. Z winylami, cd, dvd, nie ma problemu - odtworzy to wszystko ale SACD, dvd muzyczne i DTS audio nie wszystko łyka.

Miałem wcześniej DVD które radziło sobie z wszystkim ale ostatnio zaczeło kaprysić - czas na coś co przy okazji niebieski format odczyta - i tu zaczynają się schody z powodu zabezpieczeń nie wszystko z kopii da się odtworzyć a na kompie można kombinować.

Ponadto trochę łatwiej mi będzie serfować po necie - tv i ampli nie wszystko odtworzy - niekiedy brak kodeków.

Jeżeli mam możliwość dopasować wizualnie klocek do ampli wyglądem i bezproblemowo najważniejszą obsługę wykonać smartfonem to nie chcę dziwnie wyglądających malutkich klocków i co jakiś czas martwić się,że nie wszystko mogę odtworzyć.

Odnośnie lepszego działania dedykowanych systemów to pomóż mi stworzyć zestaw do moich potrzeb a zrezygnuję z HTPC.

1 Wygląd - ma się komponować z Ampli Yamaha 777 srebrnym

2 Odtwarzanie oryginalnych i nie tylko płyt muzycznych (koncerty i audio) nagranych w formacie: SACD, DVD, DVD muzyczne, DTS audio, blueray, cd., vcda i sam nie pamiętam co jeszcze - z 500 płytek z filmami w formacie divix już wydałem ale reszty mi żal - mam do nich sentyment.

3 całość do 3k

Może ktoś powiedzieć że co szkodzi podłączyć lapka lub stacjonarkę do zestawu w razie potrzeby ale ja uważam, ze po co mam zaśmiecać salon - miejsce kompów to inne pokoje.

https://www.audiostereo.pl/topic/119035-htpc/#findComment-3430618

dankam

Uważam, że propozycja od Ciebie nie spełnia nawet 50% założeń wymienionych - ale mogę się mylić za krótko studiowałem forum z tym związane (openelec) - przerwałem gdy na oficjalnej stronie sami przyznali, że pełne hdmi będzie się wieszać, nie szystkie formaty audio mają wsparcie i należy być cierpliwym stale system jest udoskonalany.

Rozumiem, że od 10 lat nie bawisz się w htcp - ja też od 10 lat nie używam linuxa - tak jak piszesz to niepraktyczne.

Jeżeli mowa o praktyczności to zakładam, ze szybciej uruchomię np spotify na htpc niż na dedykowanym sprzęcie i łatwiej mi będzie przeszukać zasoby sieciowe a co najważniejsze w razie dziwnych pomysłów korporacji jakoś uda mi się odtworzyć zgrane stare płyty w dziwnych niekiedy formatach. Nie jestem audiofilem więc nie kupię sprzętu audoiofilskiego za 50k ale też na tyle lubię muzykę, że spokojnie wydam 3k na sprzęt teoretycznie spełniający założenia (jedno z głównych przypominam - sprzęt ma pasować wizualnie do ampli Yamaha 777)

https://www.audiostereo.pl/topic/119035-htpc/#findComment-3431984

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.