Skocz do zawartości
IGNORED

Podstawki antywibracyjne

Fafikdog

Rekomendowane odpowiedzi

... Powiem więcej ...

To wcale nie muszą był wyżłobienia "sferyczne".

To może być wyżłobione liniowo.

Jest tylko potem kwestia ustawienia kierunku podkładek.

Tylne mogłyby się kiwać "prawo-lewo".

Przednie mogłyby się kiwać "przód-tył".

Efekt netto będzie ten sam, a o wiele łatwiej wykonać, na profilu liniowym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-34863-0-46399700-1427391382_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, niektorzy maja problem z interpretacja tego, co sami napisali.

Czytajac to forum, wydaje mi sie, ze pisza tutaj ludzie wiecznie z czegos niezadowoleni, ciagle cos zmieniaja, kombinuja, przelaczaja, wygrzewaja, przelaczaja. Zadko spotyka sie, zeby ktos napisal, ze jest zadowolony, ze ma fajnie dobrany sprzet, cieszy sie muzyka. Jaki odtwarzacz do tego wzmacniacza, jaki kabel do tego, jaki DAC, wygrzewacz do kabli (turbo na dodatek), kleska nieslyszacych, podstawki, gumki, blue tack, dociazanie kolumn itp. itd.

Zobaczcie o czym piszecie. Przeciez to jest chyba jakis zart. Ja nie moge uwierzyc w to co czytam. Dlatego staram sie dopasowac poziom moich wypowiedzi do zachowanego poziomu na tym forum. Jezeli czytam to co podalem w przykladach , mam wrazenie, ze pisza o tym 15 czy 16 letnie dzieci.

I nie chodzi mi tylko o tematy o takim tytule, tylko wszystkie. Wszystkie tematy schodza w koncu na temat o tym samym. Bez kitu. Widac to golym okiem.

I nigdy nie pisze po to, zeby kogos urazic czy cos, to sa zarty i troche szydery z mojej strony na jakis temat i tyle. Czy to takie straszne? Co, to jest chyba forum dla facetow, to zachowujmy sie jak faceci. A nie, cos tam napisalem i juz teksty do mnie jak bym jakas ksiezniczke obrazil.

Przepraszam jezeli jakas dame urazilem.

tu jest dział DIY,a DIY polega właśnie na tym ,co tak ci się nie podoba.Szukasz innych postaw to spróbuj w innych działach(uważaj na bocznicę:):):)

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Powtórka z systemu TMD ('Tuned Mass Damper') ...

... oraz z zapobiegania skutkom trzęsień ziemi:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) #/media/File:101.portrait.altonthompson.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To tak tytułem wstępu.

:)

A o żyroskopach pisał nie będę, coby zbytniej agresji nie wzbudzać.

Zainteresowanych - odsyłam do konstrukcji gramofonów firmy TransRotor.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem, sprzęt na tym postawiony po prostu z tego spadnie. Przy próbie naciśnięcia włącznika zasilania, odjedzie na tych kóleczkach.

To oczywiście żart - jeśli dobrze ustawisz punk ciężkości nie ma takiej możliwości.

• 2 miesiące później...

To rozwiązanie mnie nie przekonuje, wg mnie nie działa.

Adik, jak najbardziej szanuję prawo do własnej opinii, ja mam inną,ponieważ sam przekonałem sie o działaniu tych podstawek, gdybyś był w okolicach Trójmiasta to zapraszam do siebie na test - jestem przekonany że zmienisz zdanie.

Pozdrawiam sonik

• 2 lata później...

Polecam samodzielne doświadczenia i zabawę w stroiciela systemu.

Opiszę moje dotychczasowe doświadczenia.

Potrzebne mi były:

Deska kuchenna bambusowa z IKEA (najgrubszy blok do krojenia), ustroje antywibracyjne Bazodrut i PAB, kolce i podkładki stalowe, korek i podkładki do pralki.

Postanowiłem wypróbować te deski dopiero po tym jak na zagranicznym forum znalazłem cały wątek im poświęcony. Nawierciłem w każdej po cztery otwory w które wkręciłem kolce. Tak przygotowane deski postawiłem na stalowych pchełkach aby nie wgnieść forniru mojej półki audio/video. W efekcie dźwięk się uspokoił, uprzyjemnił, doprecyzował. Zakres najwyższych częstotliwości wzmocnił a niski bas skrócił. Całość odbieram bardzo pozytywnie. Nie chce mi się dociekać co i jak działa i rozumiem, że to może być trudne do uwierzenia.

Po jakimś czasie zabrałem się za kolejną porcję doświadczeń. Tym razem stroiłem swój zestaw podkładkami z gumy zabezpieczającymi pralkę przed przesuwaniem (Castorama), korka i stali.

Pod różnymi urządzeniami, różne kombinacje się sprawdzają. Nie ma uniwersalnych przepisów, choć są uniwersalne kierunki w które zmierza prezentacja po zastosowaniu danego elementu.

Przy jednym urządzeniu lepszy efekt jest gdy kolce stoją wbite w stolik, przy innym gdy pod kolec stoi na korku centymetrowej grubości. Jeszcze w innym, gdy nic nie ma pod spodem i element spoczywa w sposób naturalny na podłożu.

Dla ciekawych zamieszczę „listę odpałów”

Wybrana lista odpałów:

Odpał 1: zamiana korka pod kolcami wzmacniacza na podkładkę stalową zmniejszała bas i przesuwała balans tonalny w górę.

Odpał 2: użycie stalowych podkładek pod kolcami w zasilaczu streamera – efekt j.w.

Odpał 3: użycie kolców pod streamerem rozmywał przekaz, zamazywał obraz sceny.

Król odpałów 4: użycie kolców do zasilacza liniowego zasilającego zasilacz LPS-1 rozmywało przekaz, luzowało bas.

Odpał 5: użycie korka pod kolcami w dacu wzmacnia bas i go poluzowuje, z kolei użycie podkładek stalowych przewidzianych do kolców usztywnia zejście basu i odchudza, użycie podkładek pod pralkę BINGO ! niespodziewane dalsze rozszerzenie sceny i homogeniczne wypełnienie pokoju oparami dźwięku. Efekt 3D jakiego nigdy nie słyszałem.

Zakupiłem ogółem trzy sztuki deski bambusowej do krojenia z IKEA (najpierw jedną a później dalsze dwie) i teraz mam już na nich dac, wzmacniacz, zasilacz i streamer, oraz listwę zasilającą. Na listwę, w wolnych przestrzeniach położyłem dwa woreczki z kwarcem jako dociążenie i element tłumiący rezonans/wibracje.

Opisane powyżej zabawy w strojenie obejmowały jak dotąd deskę, kolce i podkładki różnego rodzaju, lub ich brak. Ale to nie wszystko. Efekt jest powiązany z tym co i na czym na tych deskach stoi.

Generalizując napiszę, że można zaskakująco dużo uzyskać zastępując posadowienie które sobie wymyślił producent, ustrojami antywibracyjnymi.

U mnie sprawdziły się ustroje Bazodruta (wzmacniacz) i PAB (dac).

Kolumny (monitory Dynaudio) stoją na stendach zaopatrzonych w kolce u dołu i u góry.

Najlepszy efekt u mnie daje postawienie kolumn na kolach czym trochę ich spodnią powierzchnię.

Ustroje antywibracyjne przy kolumnach u mnie się nie sprawdziły. Monitory są stosunkowo lekkie, moje są polakierowane tak precyzujnie, że miałem wrażenie, że kolumny pod wpływem generowanych drgań "ślizgają" się na ustrojach. W efekcie dźwięk tracił na spokoju i precyzji.

Miałem i mam świetną zabawę z tym strojeniem.

SoTM SMS-200 / Lampizator DHT DAC / NAF 845+Amati / Cessaro Chopin  

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.