Skocz do zawartości
IGNORED

Audyssey EQ vs. AccuEQ

KANSAS

Rekomendowane odpowiedzi

W 636 zalacza sie direct z kazdego zrodla i tak jak pisalem jak sprzet nie gra w tym trybie i flac jest wysokiej jakosci to sprzet jest cos zle dobrany, przewaznie nie ma basu i srodek jest sredni hehe.. ja w swoich parunastu odsluchach natrafilem na kolumny ktore nie zagraly z danym ampli, a z innym juz bylo super albo nie zagraly w ogole z niczym hehe

Ja mam w planach właśnie 646,ponieważ Onkyo dobrze się zgrywa z MA.Trochę mnie martwi brak Dynamic EQ.Chyba,że w tym modelu sama barwa dźwięku na wyjściu już jest inna niż w starszych klockach.

Kurcze, a miałem właśnie brać Marantza 6010 ze względu na XT32 - toś mi teraz namieszał w głowie. Basy może i dałbym radę podbić w samym subie, ale ta kłująca góra to już porażka... Niby trzymam się Audysseya, bo Dynamic EQ brzmi świetnie, ale... może pora spróbować inny rodzaj kalibracji?

Nie demonizuj u Ciebie może być z goła odmiennie, bo pomieszczenie jest inne więc dane z kalibracji.

W trybie direct lub pure direct wysokie były za to za bardzo sciete, a niskie waliły, więc nie ma reguły.

Przy Bypass front za to wysokie były znośne, ale kolumny pokazywały,że są za duże do pomieszczenia jak nigdy indziej

Szczerze to nawet nie wiem choć korzystałem z tej funkcji teraz w kinie gra również bdb.

Dynamic eq potrafił walnąć dźwiękiem w nocy niemiłosiernie.

Dialogi chyba ciut bardziej przez to były też słyszalne

Audyssey lepiej sprawdzał się w nocnym oglądaniu filmów dialogi były lepsze ale teraz jest opcja late mode trybie auto niestety tylko przy DD. JEŻELI słuchasz głośniej to w efektach specjalnych nie odczujesz żadnej straty względem między systemami.

Audyssey jest na pewno lepszy ale czy warty tej kasy raczej nie bo atmos rekompensuje straty względem audyseey z nawiązką szkoda tylko że tak mało filmów

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Rusza? Pod jakim kątem? Nie manipuluję głośnością czy odległością?

Do czegoś zawsze trzeba mieć porównanie. Jeśli ma ściszać fronty bo tyły są daleko to ta opcja to akurat plus.

Pozdrawiam

Wszystko rusza tylko nie fronty . Z tąd może opinia , że kalibracja w/g niektórych nie domaga .

To jest dobre ponieważ często fronty obcina,że cicho gra cały system.I tak je po kalibracji podbijam a za nimi proporcjonalnie pozostałe głośniki.

• 2 lata później...

Odgrzeje kotleta,ale wątek odpowiedni.

Wiecie może dlaczego ACCU EQ w Onkyo sr444 ustawia mi odcięcie na 200hz? Subwoofer konkretny, gra praktycznie płasko do 25hz, a kolumny to Rubicon RP26.

Po korekcji gra całkiem przyjemnie, ale denerwuje mnie cięcie subwoofera na 200hz.

Teraz uwaga. Jak tylko zmienię odcięcie ręcznie, to automatycznie dezaktywuje mi korekcję z ACCU. Niby parametry te same (odległość i lvl) ale jak zmienię 200hz na cokolwiek, to dźwięk się zmienia diametralnie, a głośność subwoofera wzrasta tak, że z +1 zbijam do -9.

Normalne zjawisko?

a dlaczego ma iść tylko do 120hz? Mój wzmacniacz do subwoofera oferuje dowolne ustawienie filtrów z płynną regulacją dla LPF i HPF w zakresie 40-600Hz i subsonika 10-60Hz ;) Oczywiście mogę puścić na subwoofer także pełne pasmo i tak ustawiłem (ampli nim rządzi).

Jedyne czego nie mam to regulacji fazy, ale to załatwiają czasówki z ampli.

Tym bardziej powinno być niepokojące, gdy ampli odcina głośniki na 200HZ, a sub gra do max 120Hz (Twoja wersja). Powstaje dziura między 120-200Hz :/

Dodatkowo regulacja EQ (bass i treble) działa u mnie tylko na kanale głośników, na subwooferze już nie. Przy cięciu 200Hz powoduje to regulację "basu" od 200Hz wzwyż, więc poza praktycznym zakresem. Przynajmniej takie mam spostrzeżenia.

ale to wszystko ci tnie na 200 czy tylko suba? pisalem ze jesli sub podpiety pod kanal lfe to tam idzie tylko do 120 hz, jak ci tnie tez kolumny na 200 to widocznie kalibracja wykryla ze kolumienki cienkie i nie chce ich przeciazac :D

ustaw wszystko na 80hz a suba na 100-120 i bedzie ok

No a ja się pytam, dlaczego z wyjścia LFE ma lecieć tylko do 120Hz? Skoro jest w ampli możliwość odcięcia/podziału sub/głośniki do 200hz to i te 200Hz powinno lecieć na subwoofer. Dla mnie to jest logiczne rozwiązanie, bo dlaczego miałbym ciąć głośniki na 200Hz, a subwoofer i tak zagra dopiero poniżej 120 robiąc dziurę w paśmie. U mnie nie mam możliwości różnego odcięcia dla poszczególnych kanałów, tylko jedna zbiorcza opcja.

bo lfe to osobny kanal ktory jest tak ciety orginalnie, ta regulacje o ktorej mowisz osiagniesz przy normalnym podpieciu suba, nawet nie wiedzialem ze sa ampli co nie maja rozroznienia filtrow na kazdy kanal z osobna, tnij wasc wsio na 80 i powinno byc ok

Taniość Panie, taniość. Niestety na więcej sobie teraz nie pozwolę, a nie gra to jakoś tragicznie w Stereo, w kinie całkiem przyjemnie z Atmosem i po to kupiłem :P Udało się ogarnąć trochę sytuację. Sub dałem na 120 póki co. Przy cięciu 70/80Hz wychodził jakiś mało śmieszny, duży dołek na ~89Hz.

Niestety pokój jest mały i kiepski akustycznie. Kalibracja automatyczna ogólnie na "tak", jedynie już sam pod siebie uciszyłem subwoofer z +1 na -9 i zmieniłem cięcie z 200Hz na 120.

• 3 tygodnie później...
Gość

(Konto usunięte)
A czy są jakieś zewnętrzne systemy do kalibracji lepsze od AccuEQ aby skorygować błędy ręcznie w EQ?

Jeżeli masz ampli Onkyo nie potrzebujesz zewnętrznego DSP, zestaw PEQ jest wbudowany w twój sprzęt. To ogromna zaleta ampli tej firmy.

Gość

(Konto usunięte)
To że twój kurs był sponsorowany przez onkyo to widać i czuć:))

Nie kompromituj się kolego ze swoimi spiskowymi teoriami na temat mojego kursu. Strasznie cię to ciśnie jak widzę. A podobne rozwiązania ma również np. Rotel - nie sponsorował mnie. Anthem również. I radzę rozważnie dobierać słowa, bo czasem może się okazać, że trzeba będzie to udowodnić.

Gość

(Konto usunięte)

Ty nie kompromituj z tą kompromitacją bo to nie twój temat gdzie możesz mnie wykluczyć z dyskusji. Twój zachwyt thx czy onkyo widać po kilku wpisach w twoim samochwalczym temacie jak i o księgowych którzy to odpuscili amplitunerom z thx plus ile to testów muszą one przejść żeby takowy certyfikat otrzymać żeby po tym wszystkim być na szarym końcu wśród amplitunerow hahaha ja zarządzał bym zwrotu pieniędzy od tego sekciarza który Cię tak omamił

Nie kompromituj się kolego ze swoimi spiskowymi teoriami na temat mojego kursu. Strasznie cię to ciśnie jak widzę. A podobne rozwiązania ma również np. Rotel - nie sponsorował mnie. Anthem również.

Magog, chodzi raczej o to ze Kalibracja onkyo jest "podobno - bo sam nie testowalrm", bardzo slaba. I jezeli chodzi o bass to lezy i kwiczy w porownaniu do Audyssey.

Stad pewnie tez pytanie o inny system kalibracji niz ten wbudowany w onkyo.

Wiec nie bijcie piany jeden z drugim.

Do onkyo rz830 juz wprowadzaja nowy system kalibracji 3 punktowy.

Taa i tak zachwalales zalety ampli onkyo z thx jakby miały bić konkurencję na głowę a wiemy że tak nie jest. Poczytaj zagraniczne fora, amerykańskie najlepiej. To że twój kurs był sponsorowany przez onkyo to widać i czuć:))

O ile pamietan Magog posiada Marantza w swojej salce wiec wie co to Audyssey w wersji pro i zna jego mozliwosci.

Autokalibracja w Onkyo jest bardzo słaba, ale za to Onkyo oferuje system wbudowanych PEQ, które są umożliwiają ręczną kalibrację bez konieczności zakupu zewnętrznego DSP.

Po co komu mozliwosc recznej kalubracji skoro nikt nie potrafi tego zrobic. Kupujac ampli za 3000zl nie bede wzywal fachowca za drugie tyle.

Latwiej kupic Marantza lub denona :))

Onkyo ma bardzo słaba kalibracje można poczytać i na polski i zagranicznych forach nawet tu pisali użżytkownicy i sprzedawali klocki

No ale poczekajmy na rz830

7.1.4

Nowa Kalibracja.

Moze to byc avr ktory zgarnie tytul najlepszego amplitunera.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.