Skocz do zawartości
IGNORED

Prawidłowe ustawienie kolumn DALI

tiruriru

Rekomendowane odpowiedzi

Producent zaleca tak a nie inaczej zeby usprawiedliwic i zamaskowac swoje błedy w konstrukcji kolumn. Marketingowa papka majaca na celu odmozdzenie słuchacza. Kolumny ustawia sie wg wypracowanych od lat metod.

Ja mam najniższy model Dali, czyli Zensor , ustawione jak w instrukcji , czyli równolegle do siebie z zastosowaniem metody trójkąta równobocznego, w miejscach pierwszych odbić absorbery i kolumny całkowicie znikają. Źródła pozorne tylko słuchać i można je zlokalizować. Myślę, że jakbym poprawił jeszcze kilka szczegółów związanych z akustyķą, to nawet gradacja planów byłaby bardzo czytelna.

W związku z powyższym, proponuję ustawić, jak instrukcja mówi.

To co gra? Sciany?

Ja mam najniższy model Dali, czyli Zensor , ustawione jak w instrukcji , czyli równolegle do siebie z zastosowaniem metody trójkąta równobocznego, w miejscach pierwszych odbić absorbery i kolumny całkowicie znikają. Źródła pozorne tylko słuchać i można je zlokalizować. Myślę, że jakbym poprawił jeszcze kilka szczegółów związanych z akustyķą, to nawet gradacja planów byłaby bardzo czytelna.

W związku z powyższym, proponuję ustawić, jak instrukcja mówi.

Poczytaj wnikliwie link poniżej. Tyczy to wszystkich kolumn słuchanych w mieszkaniach naszych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Gość

(Konto usunięte)

Kolumny ustawia sie wg wypracowanych od lat metod.

Prawda...tylko, że te, jak mówisz, wypracowane metody nie zawsze się sprawdzają w naszych mieszkaniowych warunkach, lepszych lub gorszych...owszem korzystać z nich trzeba...niestety każdy u siebie musi je w mniejszym lub większym stopniu modyfikować aby uzyskać opisywane na forum zjawiska...

Moje Ikon7 mk2 stoją lekko pod skosem. Taki kompromis.

Fajnie to dość wygląda, znacznie lepiej niż pusta ściana, mówię o gąbkach. Jednak proponuję tobie ustawić kolumny tak, żeby miejsca pierwszych obić padały na panele bo z lewej ledwo co się łapie, a z prawej na 100% nie. Z lewej grubszą zasłonę, z prawej absorber z pt80,( który możesz zawsze schować )i zobaczysz super efekt. Wiem, że nie prosiłeś o porady ale chciałem na podstawie swoich doświadczeń się z Tobą podzielić, żebyś mógł zobaczyć o ile da się poprawić porządek na scenie, przestrzenność, głębię, znikanie kolumn itd.

Dywan również wskazany, jeśli nie ma. Najlepiej od kolumny do kolumny i do miejsca odsłuchowego.

Gość mircysko

(Konto usunięte)

insaimz - dzięki za wskazówki lecz tak:

dywan odpada bo... żona :( , inna zasłonka odpada bo.... żona :( , jest to salon dzienny więc nie specjalnie mogę poszaleć. Na pewno dam coś na prawą ścianę (faktycznie pusta), może by zamiast pt80 dać też takie kostki z apamy jak już posiadam? Myślę że wizualnie będzie pasować lepiej niż typwa pt80, tylko czy spełni tą samą funkcję ??

ps. chyba muszę żonę zmienić. :) , :) hahahaha.

pozdrawiam.

To zalezy, czy apama na wspolczynnik pochlaniania podobny do pt80.

Pt80 mozesz obic dobierajac kolor tkaniny i tez bedzie pasowac. Mozesz to schowac jesli masz gdzie, kiedy nie jest potrzebne.

Tez jestem ograniczony przez kobietę, nic jej sie nie podoba, choc ja uwazam, zw dyfuzory 2d sa ladne.

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Po namyślę postanowiłem:

kupie wełnę mineralną ISOVER PT 80, zrobię sobie 2szt. takich paneli, ciekawe co wniesie przy akustyce. Jeśli będzie "kosmos", żonkę przekonam i zostawię, jeśli tak sobie, po prostu poleci do pieca.

proszę tylko, napiszcie jakie płótno ma być do obicia (obojętne, czy jakieś konkretny typ)

Ja mam strecz. W hurtowni tkanin tak to nazywali.Roznic szukaj w precyzyjnosci lokalizacji zrodel pozornych na scenie. Tylko jeszcze z kolumnami pokombinuj, zeby pierwsze obicia sie lapaly na apama.

hahah

ładnie pomieszczenie, eleganckie, gratuluję

Panowie, poza mieszkalnymi funkcjami..czynnik zwany małe dziecko i kilka innych decyduje o dźwięku bardziej niż sprzęt :D

Kupiłem coś takiego, będzie odpowiednie ?

Ukryta Zawartość

grubość 100mm.

Złe nie będzie. Pytanie, czy gorsze niż pt80, bo nie widać opisu w kwestii współczynnika pochłaniania dźwięku.

Ukryta Zawartość

Gość mircysko

(Konto usunięte)

w sklepie powiedziano że identyczne jak pt-80, gość porównywał parametry jednego i drugiego na stronie producentów.

na mojej paczce jest λ = 0,036 , przy katalogu isover pt-80; λ = 0,035

wydaje się prawie identyczne.

Co wy chcecie zrobić z tą wełną? Ocieplić dźwięk? Spróbować można, ale może kłuć w uszy i nie tylko.

Nie rozumiem o co Ci chodzi...

Pytasz, czy coś sugerujesz?

koniecznie tak!! jest to kwestia wstegi.

mircysko, bardzo ladne pomieszczenie, to apama?

Lektory i Zensory nie mają wstęgi, a mają stać prosto. Przynajmniej wg instrukcji.

Nie rozumiem o co Ci chodzi...

Pytasz, czy coś sugerujesz?

Sugeruje, że ta wełna służy do czegoś innego niż ustawiać ją sobie na ścianie w eleganckim pokoju. No chyba, że coś źle zrozumiałem. Jak dla mnie to jakaś masakra, żeby czymś takim "dekorować" pokój.

Sugeruje, że ta wełna służy do czegoś innego niż ustawiać ją sobie na ścianie w eleganckim pokoju. No chyba, że coś źle zrozumiałem. Jak dla mnie to jakaś masakra, żeby czymś takim "dekorować" pokój.

Wełny się do pokoju samej nie wstawia, jest ona materiałem na absorber. Absorbera nie wstawia się do dekoracji, a w innym celu, aczkolwiek przy okazji dobrze zrobiony, dobrany do pomieszczenia pod względem wizualnym, może być DODATKOWO dekoracjom.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.