Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki telewizor około 60 cali do 7 tysięcy?

electro

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, mozecie mi pomóc odnaleźć się na rynku i podać 2-3 propozycje? od 10 lat oglądam tylko na projektorze, nie mam telewizora w domu. Jakieś najlepsze opcje.

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

To byłoby bardzo dobre, ale trzeba się pofatygować po odbiór osobisty

http://sklep.rms.pl/sharp-lc-70le747e-lc-70le747e-telewizor-led-3d-full-hd-70-177cm

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ten jest warty rozważenia, z tym, że ma 50 cali. Niestety może być trudno znaleźć coś dobrego w podanej kwocie wielkości >= 60 cali

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten jest warty rozważenia, z tym, że ma 50 cali. Niestety może być trudno znaleźć coś dobrego w podanej kwocie wielkości >= 60 cali

By zobaczyć różnicę między FHD a 4K na ekranie 50", to jak blisko ekranu trzeba siedzieć? ... ~1,5 metra?

Tak, że jeśli ma to być do typowego nie małego pokoiku (oglądanie z 3m), to wolałbym większy ekran, FHD.

To byłoby bardzo dobre, ale trzeba się pofatygować po odbiór osobisty

Ukryta Zawartość

Człowieku, to jest 9 tys zł, a nie 7 tys !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To byłoby bardzo dobre

zejdziecie z tej ceny?

Człowieku, to jest 9 tys zł, a nie 7 tys !!!

Co byś Ty polecił?

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

By zobaczyć różnicę między FHD a 4K na ekranie 50", to jak blisko ekranu trzeba siedzieć? ... ~1,5 metra?

najlepiej wsadź kinola w matrycę.

zejdziecie z tej ceny?

wersję LE747 kupisz do 7000 zł (bez 1 pln)

To nie jest 500 zł i proponowałbym namierzyć TV w okolicy i zobaczyć czy FHD i tylko 70'' oby na pewno będzie wyglądało dobrze.

Akurat UHD już dla 50-60 cali jest jak najbardziej sensownym wyborem i różnice będzie widać z dalszej odległości, poza tym w zaproponowanym telewizorze masz Androida - nie wiem jak się zapatrujesz na SmartTV, ale w odróżnieniu od telewizji można tam znaleźć w kanałach VOD coś sensownego do obejrzenia.

Akurat UHD już dla 50-60 cali jest jak najbardziej sensownym wyborem i różnice będzie widać z dalszej odległości,

dokładnie, zwłaszcza że FHD przy takich gabarytach traci.

Akurat UHD już dla 50-60 cali jest jak najbardziej sensownym wyborem i różnice będzie widać z dalszej odległości

Tzn. jaką odległość masz na myśli od tego 50" ekranu?

2-5 metrów, co za różnica ?

Oko ma określoną rozdzielczość kątową, więc domyśl się. Ostatnio mnie na tym forum przekonywano, że przy ekranie 80" i odległości 3 metry od ekranu już nie będzie widać różnicy między 4K a FullHD.

80'' i 3 metry to dla mnie za dużo, podejrzewam że oczy też się bardzo męczą. Po za tym duży ekran wcale nie jest dobry, trudno ogarnąć scenę a co dopiero napisy. Potem mamy na forach durne wpisy bo ludzie oglądają tylko efekty a nie film. Ja siedzę 3 metry od TV i celuję w 55'', wydaje mi się że będzie optymalnie.

Możliwości oka to jedno a ilość pikseli na danej płaszczyźnie to drugie. Im większa przekątna bez zmiany rozdzielczości tym gorsza jakość, im bliżej siedzimy tym więcej defektów widzimy. Dlatego podniesienie rozdzielczości będzie odczuwalne również dla tych którzy siedzą dalej.

BTW: zgaś światło, źrenica zwiększy swoją powierzchnię co spowoduje w bardzo prostym przełożeniu wzrost "rozdzielczości", ot podkręcanie oczu ;]

że przy ekranie 80" i odległości 3 metry od ekranu już nie będzie widać różnicy między 4K a FullHD.

cóż ja mogę napisać, w życiu takiego kolosa na oczy nie wiedziałem ale miałem porównanie tych samych modeli TV o przekątnych 42'' i 55'', teoria stała się praktyką a wedle teorii FHD przy 80'' to będzie kibel.

@ fetek... dlatego przyjęte sa pewne zależności odległości oka od ekranu, żeby były zachowane względy jakościowe i względy komfortowego postrzegania obrazu... i np. w przypadku projektorów ta odległość to 1,5x szerokość ekranu, czyli ekran 100" ( 16:9) oglądamy z 330cm, szer. 220 cm x 1,5= 330cm..... jeżeli to zachowasz( możesz nawet lekko nagiąć) to nie zobaczysz zmiany rozdzielczości na gorszą np. przy materiale FHD , ale to też zależy od proja i struktury ekranu tzn. jego gładkości.....

....wcześniej miałem 65" plazmę i oglądałem ją przy FHD z 2,5 m i wtedy było ok... dalej siedząc ,jak dla mnie gorzej.... ale to są już osobiste preferencje..

... przy zachowaniu powyższego działania spokojnie obejmujemy cały obraz i tak jak wspomniałem nie zauważymy straty jakości...

... i przy FHD 80" z 3m nie będzie kibel.... bo rozmiar spowoduje Twoją większa fascynację, bez utraty wspomnianej jakości....

...Podstawą wiarygodnej opinii są "zajęcia praktyczne"... :) ;).... cytuję: "cóż ja mogę napisać, w życiu takiego kolosa na oczy nie wiedziałem"... :) ;)

... a co do "wsadzenia kinola w matrycę"..to po to kupowaliśmy FHD ( po SD ) aby usiąść blizej i zobaczyć większą szczegółowość i po to kupujemy UHD aby usiąść jeszcze bliżej i zobaczyć jeszcze większą szczegółowość obrazu i rozdzielczość..... ale żeby to zadziałało to trzeba odpowiednio blisko "wsadzić kinola" bo inaczej nie zobaczymy różnicy tej rozdzielczości a wydamy nie potrzebnie kaskę... tylko jest jeszcze jedna sprawa różnicy miedzy FHD a UHD a mianowicie dużo większy gamut kolorów w UHD..... zeby ten gamut zobaczyć to można trochę kinola z matrycy wyjąć. :) ;)

2-5 metrów, co za różnica ?

.... wielka różnica..... :)

... i przy FHD 80" z 3m nie będzie kibel.... bo rozmiar spowoduje Twoją większa fascynację, bez utraty wspomnianej jakości....

wodotryski i gabaryty mnie nie kręcą. Wręcz przeciwnie na wielu większych TV obraz dla mnie jest zdegradowany, dlatego przez lata nie nabyłem żądnego TV 42+. Ale teraz czas na zmianę :)

...Podstawą wiarygodnej opinii są "zajęcia praktyczne"... :) ;).... cytuję: "cóż ja mogę napisać, w życiu takiego kolosa na oczy nie wiedziałem"... :) ;)

ale miałem porównanie tych samych modeli TV o przekątnych 42'' i 55'', teoria stała się praktyką a wedle teorii FHD przy 80'' to będzie kibel.

po to kupujemy UHD aby usiąść jeszcze bliżej i zobaczyć jeszcze większą szczegółowość obrazu i rozdzielczość..... ale żeby to zadziałało to trzeba odpowiednio blisko "wsadzić kinola" bo inaczej nie zobaczymy różnicy tej rozdzielczości a wydamy nie potrzebnie kaskę...

DVD vs BR różnicę bez zmiany odległości widać ? widać BR vs 4k bez zmiany odległości widać ? widać. Różnice zawsze będzie widać, mniej / bardziej ale będzie.

Siedzimy jak siedzieliśmy a wyższa rozdzielczość pozwala nam na postawienie większego klocka bez degradacji obrazu albo i nawet jego poprawie, takie jest moje zdanie zbudowane nie na temat teorii i internetowych wieści tylko doświadczeń własnych.

DVD vs BR różnicę bez zmiany odległości widać ?

Jak masz tą samą kolorystykę i materiał różni się tylko rozdzielczością (720x576 vs 1920x1080) to przy 40" ekranu i odległości 6m od niego różnicy w jakości nie widać.

Łooo Jezuuuu ;) :)

Oj masz.... :) :)

... pytanie jeszcze co za tv widziałeś i jaki materiał natywny....

Gabaryty Cię nie kręcą to wywal "wielki" tv 42" i powieś tableta i dopiero będzie jakość.... booooooo pewnie nie miałeś okazji widzieć odpowiedniej klasy duży tv.... lub dobrej klasy proj +ekran....

Jak masz tą samą kolorystykę i materiał różni się tylko rozdzielczością (720x576 vs 1920x1080) to przy 40" ekranu i odległości 6m od niego różnicy w jakości nie widać.

Z takiej odległości to nawet tej 40" pocztówki nie widać ; ) a co dopiero mówić o widocznej różnicy między hd a fhd..... ;) ;) ;) :) :) :)

480p vs 1080p na 42'' i 6m różnica jest zauważalna, gorzej z 720p vs 1080p ale też da się wyłapać.

i mam dość poważną wadę wzroku.

Przy użyciu lornetki..... zgoda..... :) ;)

wersję LE747 kupisz do 7000 zł (bez 1 pln)

To nie jest 500 zł i proponowałbym namierzyć TV w okolicy i zobaczyć czy FHD i tylko 70'' oby na pewno będzie wyglądało dobrze.

Ja koledze odradziłbym ten TV. Byłem ostatnio na etapie wyboru, fakt że padło na dwa razy droższego Soniaka więc może porównanie żadne, ale Sharpy 70 cali w tym ten model wypadały dramatycznie kiepsko. Byłem nawet zdziwiony bo na sasiędnim forum od HD... ./to bazarkowe/ były ohy i ahy. Może to kwestia ustawień ale sprzedawca walczył jak lew żeby coś poprawić i d...a . Nie polecam , słabo. Z czystym sumieniem poleciłbym swój, kawał dobrej roboty , ale nie ten budżet.

Łooo Jezuuuu ;) :)

Oj masz.... :) :)

... pytanie jeszcze co za tv widziałeś i jaki materiał natywny....

Gabaryty Cię nie kręcą to wywal "wielki" tv 42" i powieś tableta i dopiero będzie jakość.... booooooo pewnie nie miałeś okazji widzieć odpowiedniej klasy duży tv.... lub dobrej klasy proj +ekran....

Nie muszę się chwalić sąsiadom jaki to duży mam TV. Po za tym jakbyś nie zauważył rozmawiamy tylko i wyłącznie o rozdzielczości (Ty już drugi raz piszesz o wszystkim). Oczywiście im lepszy TV tym więcej subpixeli itd ale wtedy 7 tyś zł nam nie starczy a nie każdy chce wywalić 20 koła na telewizor, z resztą o czym tu mowa.. przecież dla większości ludzi to sfera marzeń.

Dla mnie duży TV to 70-80'', chociaż 70'' o odpowiednim zagęszczeniu bym nie pogardził :)

Przy użyciu lornetki..... zgoda..... :) ;)

Z takiej odległości to nawet tej 40" pocztówki nie widać ; ) a co dopiero mówić o widocznej różnicy między hd a fhd..... ;) ;) ;) :) :) :)

Weź pod uwagę że wiele filmów mimo że 1080p to do prawdziwego FHD im daleko, czasem nawet 480p wiele nie odstaje (zwłaszcza przy filtrach krawędziowych), zaś dobry materiał w 480p o odpowiednim bitrate wystarczy by przeciętny skaler z nadużytym filtrem górnoprzepustowym (większość odtwarzaczy nawet z wyższej półki) zrobił z tego dobrą krawędź a tego z takiej odległości nie rozpoznasz.. chyba że dokładnie wiesz czego szukać. Prawda jest taka że większość ludzi nie dostrzega oczywistych różnic a co dopiero mówić o niuansach.

Skoro z 6 metrów nie widzisz kartonu który ma koło metra szerokości to zakładam że nie masz prawa jazdy :)

BTW: proszę nie stawiaj tylu emot bo czuje się jakby rozmawiał z gimnazjalistą (bez urazy).

Moje liczne emoty w tym miejscu wyrażają fakt jak bardzooooooo się mylisz pisząc że rozpoznajesz różnice w rozdzielczości HD i fullHd na 40" z 6 m.....

Ale oczywiście Ty zaraz napiszesz , że takową widzisz..... pozostaje mi tylko pozazdrościć Tobie takiego wzroku absolutnego i faktu że z takim okiem na pewno posiadasz prawo jazdy :) ....

Każdy zainteresowany niech zrobi sobie takie doświadczenie i zastosuje podane odległości ,calarze , rozdzielczości i sam zobaczy tą "różnicę"......

Nie ROZDZIELCZOŚĆ - nie -

bo hd jak hd - naprawdę, za bardzo bym się nie przejmował -

LCD ma znacznie większe wady niż brak 4K...

- wczoraj przebiegłem z kumplem po największym sklepie w Krakowie - szukał TV 55 cali -

i nadal wiele modeli LCD (już nie wszystkie) ale bardzo wiele jednak - wyświetla czarnych murzynków

w kolorze fioletowym - a pod całkiem jeszcze niewielkim kątem jakość obraz bardzo spada...

Poważnie piszę - myślałem że te wady już poszły w zapomnienie

- sam mam na codzień od wielu lat tylko plazmy -

- jeden stary panas - jeden znacznie młodszy panas i bardzo tani szajsung

- i jestem w szoku ile trzeba wydać kasy na LCD żeby jaki taki obraz był,

bo - wmiare wmiare ciemne barwy był na modelach 55 cali od 6-7 tysięcy wzwyż

(i to nie wszystkich... brawo sony hehe...)

za żadną plazmę nie dałem więcej niż 4000 - więc to były tanie modele -

ale to co do dziś wyświetlają te plazmy (jedna ma 6 lat intensywnego palenia)

to jest gigantyczny rozdźwięk w porównaniu do tego co dają LCDeki...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

....żeby lcd dał naprawdę dobrej jakości obraz porównywalny do dobrych plazm to niestety trzeba duuuużo zapłacić..... tu nic się nie zmieniło jesli chodzi o stosunek cena /jakość obrazu.... a teraz kiedy produkcję plazm pochowano do grobu to producenci mogą wciskać jeszcze wiekszy badziew niskiej klasy lcd napakowany wodotryskami.... brak konkurencji robi swoje( za akceptowalne pieniadze)... wg. mnie są teraz dwa modele tv w normalnych pieniądzach , które mógłbym zaakceptować ( troszkę na siłę , ale jednak) i są to panasonic as640 i samsung h6400, na matrycach VA.... i mówię tu tylko o troszkę wymuszonej akceptacji jeśli chodzi o jakość wyświetlanego obrazu, pomijam kłopoty serwisowe....

Moje liczne emoty w tym miejscu wyrażają fakt jak bardzooooooo się mylisz pisząc że rozpoznajesz różnice w rozdzielczości HD i fullHd na 40" z 6 m.....

Ale oczywiście Ty zaraz napiszesz , że takową widzisz..... pozostaje mi tylko pozazdrościć Tobie takiego wzroku absolutnego i faktu że z takim okiem na pewno posiadasz prawo jazdy :) ....

może gdybyś siedział dalej niż metr od 65'' to byś nie popsuł sobie wzroku, chociaż za to co i jak widzisz wbrew pozorom odpowiada mózg. Czasem siedzę na parapecie (czyli 6 metrów od obecnych 42'') i swoje widzę, nie testuje i nie mam takiego zamiaru. Z resztą hd vs fhd ze względu na brak materiału i skalowanie dość trudno porównać.

Każdy ma inne zdolności postrzegania i inne predyspozycje, jednemu styka golfa drugi chce mieć ese.

Swoją drogą Twoja postawa to powtórka z historii IT, era wejścia monitorów LCD. Dzisiaj o tym już nikt nie pamięta

które mógłbym zaakceptować ( troszkę na siłę , ale jednak) i są to panasonic as640 i samsung h6400, na matrycach VA.... i mówię tu tylko o troszkę wymuszonej akceptacji jeśli chodzi o jakość wyświetlanego obrazu, pomijam kłopoty serwisowe....

A jakie problemy serwisowe masz w przypadku panasa ?

....żeby lcd dał naprawdę dobrej jakości obraz porównywalny do dobrych plazm to niestety trzeba duuuużo zapłacić..... tu nic się nie zmieniło jesli chodzi o stosunek cena /jakość obrazu....

to co kiedyś trzymało poziom i kosztowało rozsądne pieniądze dzisiaj jest drogie, więc jakąś zmiana jest, niestety na gorsze.

... 42" czy 55" to raczej nie esa, golf czy esa to nie kwestia "chce mieć" tylko raczej finansowa ..

... metr od 65" cali, a gdzieś to wyczytał ze swoim absolutnym wzrokiem?... siedziałem 2,5 m przy fhd ( blu-ray)..... przy nc+ 3,2m....

... co do serwisowych kłopotów to ja ze swoja plazmą nigdy nie miałem i głównie odnosiłem sie do samsunga....

...parapet.... Ci powiem że niezła miejscówka.... :)

mi by się za każdym razem kanapy przestawić nie chciało...

To ja jeszcze od siebie dodam że klasyczna żona różnic "nie widzi".

... mi też by się nie chciało.... dlatego do plazmy miałem taki sprytny uchwyt ,który był regulowany w każdej płaszczyźnie i wyjeżdżał od ściany bodajże około 70cm...

... to ja w tym temacie mam klasyczną żonę...... dla niej każda rozdzielczość jest ok.... ale co do odróżniania kolorów to nie mam z Nią szans, ale podobno każda kobieta ma lepszą postrzegalność kolorów niż facet....

nie głupi patent.

Moja to zawsze mówi że nie widzi, nie słyszy i zawsze jest zadowolona... ale jak się zapytasz o opinie to masz litanie a w nim elementy których sam nie dostrzegłeś, ot kobiety :)

One zawsze są zadowolone w tym temacie bo wiedzą czym to grozi gdyby było inaczej :) ....a mianowicie naszą inwestycję w nowszy i lepszy sprzęt...

.... a One wolą 30-stą torebkę i 40-ste szpileczki.....

:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.