Skocz do zawartości
IGNORED

30tys.zł za zestaw do muzyki klasycznej

tomm34

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie mój zestaw to Marantz Sa 7003, Marantz PM 7004, Tannoy Revolution DC6T. Od dwóch lat jestem zadowolonym właścicielem w/w zestawu. Ale jednak powoli zastanawiam się nad zmianą. Nie ukrywam, że na chwilę obecną nie dysponuję taką kwotą pieniędzy i przez dłuższy czas nie będę dysponował, ale... i to ale jest kluczowe. Chciałbym odsłuchać zestawu w tej kwocie, który zagra "pięknie" muzykę klasyczną. CO polecacie odsłuchać? Co zagra dużo lepiej niż obecny zestaw? w każdej skali brzmienia. Nie zamykam się na konfiguracje, nie zamykam się na firmy.

Co do kwoty, to powoli oszczędzam

Gość

(Konto usunięte)

twierdze również ze muzyka klasyczna jest bardzo wymagającym materiałem i potrzebuje albo bardzo skutecznych kolumn albo 2.1 a wtedy nawet przy cichym słuchaniu można rozkoszować się sceną.

Muzyka klasyczna, owszem jest wymagająca, ale ten sub? ...niby ma piękną scenę w klasyce budować? Czegoś nie kumam...?

Obecnie mój zestaw to Marantz Sa 7003, Marantz PM 7004, Tannoy Revolution DC6T. Od dwóch lat jestem zadowolonym właścicielem w/w zestawu. Ale jednak powoli zastanawiam się nad zmianą. Nie ukrywam, że na chwilę obecną nie dysponuję taką kwotą pieniędzy i przez dłuższy czas nie będę dysponował, ale... i to ale jest kluczowe. Chciałbym odsłuchać zestawu w tej kwocie, który zagra "pięknie" muzykę klasyczną. CO polecacie odsłuchać? Co zagra dużo lepiej niż obecny zestaw? w każdej skali brzmienia. Nie zamykam się na konfiguracje, nie zamykam się na firmy.

Co do kwoty, to powoli oszczędzam

Dopóki nie masz całej kwoty skup się na odsłuchach kolumn. Nie warto wywalić 30k na coś z czego na dłuższą metę będziesz niezadowolony. Każdy ma inne preferencje i określony pomysł na zestaw. Jak to ma być coś do mniejszego pomieszczenia sam zdecydowałbym się na Minima. Produkt nie jest nowy, ale te monitory mi osobiście do klasyki pasują. Jak pomieszczenie jest większe, szukaj czegoś z dużymi wooferami co rzeczywiście zagra na poziomie. Elektronikę dobierzesz później. W tej chwili nie ma sensu gaworzyć o konkretnych urządzeniach, bo może się okazać że w momencie kiedy zdecydujesz się na zakup ich już w ofercie nie będzie.

Pomysł z subem - jestem na nie. Jeśli już ma być niski bas, to z odpowiednio dobranych 2 kolumn.

Potrzebujesz kolumn z bardzo przejrzystą i selektywną górą, a przy tym pełnopasmowych z równym basem, najlepiej regulowanym np

http://sklep.rms.pl/definitive-technology-mythos-st-l-stl-supertower-polaktywne-kolumny-podlogowe-2szt

i zostawić Marantza

Albo inne podejscie. W ilu metrach będziesz słuchał i co będzie źródłem? Bo można też spojrzeć na taki system

http://sklep.rms.pl/polk-audio-lsim703-lsim-703-audiofilskie-kolumny-podstawkowe-2szt?campaign-id=10

http://sklep.rms.pl/musical-fidelity-m6si-m6-si-audiofilski-wzmacniacz-zintegrowany?campaign-id=10

http://sklep.rms.pl/musical-fidelity-m6scd-m6-scd-audiofilski-odtwarzacz-cd-z-przetwornikiem-dac

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Magnepany MG 1.7

sub Velodyne EQ-MAX10

używany Musical Fidelity kW500

potem będziesz martwił się o źródło

Taki zestaw gra muzykę klasyczną wybornie. Nawet orkiestra symfoniczna ma rozmach.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

<br />Pomysł z subem - jestem na nie. Jeśli już ma być niski bas tylko z odpowiednio dobranych 2 kolumn.<br /> <br /> <br />

jakieś uzasadnienie?

<br />Chciałbym odsłuchać zestawu w tej kwocie, który zagra "pięknie" muzykę klasyczną. CO polecacie odsłuchać? <br />

Kolega powinien posłuchać kolumn o charakterystyce dookólnej lub zbliżonej, ale niestety nie ma ich za wiele dostępnych na naszym rynku - jest Duevel, węgierskie Heed Audio ma dystrybutora, ale kolumn w ofercie nie widać (może by sprowadzili?), Shahinian chyba aktualnie nie ma dystrybucji, to chyba by było na tyle, reszta ultradroga (MBL itp.) albo egzotyczna/niedostępna

ps.

ewentualnie dipole - jak zaproponował Kolega Piopio

Łatwiej będzie komuś udzielić porady, gdyby jeszcze tomm34 doprecyzował temat.

Chodzi mi o to, że pięknie to może zagrać Mahlera, Wagnera, Verdiego czy 9' Dworzaka,

ale może mieć jednak problemy z kwartetami czy sonatami na skrzypce albo wiolonczelę solo Bacha...

Bo że zagra wyśmienicie i to i to, mimo wszystko troszkę wątpię, biorąc pod uwagę budżet.

Trzeba jakiś element klasyki uprzywilejować; będzie dużo łatwiej...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

bardzo lubisz Tannoy to pozostań przy tej firmie i tylko wymień na model DC10T.

Jak dla mnie idealne głośniki pod klasykę. Mają dużą efektywność to można w przyszłości o lampie pomyśleć.

W klasyce nasycenia nie może zabraknąć, jej nigdy za dużo!!!

Na pewno na marantzie nie budowałbym zestawu pod klasykę.

• Moderatorzy

Dlatego napisałem żeby wypożyczył subwoofer, przekona się wtedy jak bardzo zmieni się charakterystyka brzemienia, ze w tej chwili brakuje pasma do odzwierciedlenia np.głębi i pogłosu sceny i wszystkim tym co się z niskim tonem wiąże

Ja bym raczej szukał źródeł pogłosu i głębi w głośnikach wysoko i średnio tonowych, a nie basowych.

-----------------

Gość

(Konto usunięte)

Większość kolumn właśnie ma takie głośniki, jak pisałem subwoofer zastosowałbym do nieradzących sobie z przekazem kolumn.

Jak pisze graaf, "warto spróbować".

Też nie jestem przeciwnikiem suba...sam chcę uzyskać trochę więcej energii niskich tonów w ten sposób...ale klasyka to według mnie średnica wiercąca dziurę w mózgu...nie wybuchana spektakularność...to ma być przekaz oparty na emocjach...no ale wiadomo, u każdego z nas emocje wywołuje i potęguje co innego...

Bo ci zaawansowani, jeśli trochę poczytali - już mają coś pod swój gust.

Poza tym, przy próbie zakupu czy uzyskania informacji na ww. temat w sklepie

bywają TEŻ, JAK I TU odpowiedzi "od Sasa do lasa".

Wygodniej więc nie wiedzieć nie wychodząc z domu ;-)

Poza tym debiutanci są przekonani, że jak drogi - zagra świetnie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Bo to faktycznie trzeba 1000 postów o Monitor Audio natrzepać, żeby zapytać ekspertów o cos lepszego. Faktycznue niemożliwe żeby ktos z kasa sie uchował bez kilkuletniej praktyki na tym wspaniałym forum. Poza tym, skad on ma sie znać na muzyce i sprzęcie, jak nie stad... Bardzo podejrzane pytanie faktycznie....

Gość rydz

(Konto usunięte)

Chciałbym odsłuchać zestawu w tej kwocie, który zagra "pięknie" muzykę klasyczną. CO polecacie odsłuchać?

Odsłuchaj zestawu Vincenta SV-237 + Cd S-7 + kilka marek kolumn w salonie .

bardzo lubisz Tannoy to pozostań przy tej firmie i tylko wymień na model DC10T.

Jak dla mnie idealne głośniki pod klasykę. Mają dużą efektywność to można w przyszłości o lampie pomyśleć.

W klasyce nasycenia nie może zabraknąć, jej nigdy za dużo!!!

Na pewno na marantzie nie budowałbym zestawu pod klasykę.

Zgodze sie z zn21. Tannoy ma swoj uksztaltowany dzwiek, dosc specyficzny, ale trudno go nie lubic. Mi bardzo odpowiada choc nie do kazdej muzyki. Do klasycznej na pewno to bardzo dobry wybor. Do tego lampa, tak jak napisales...unison research s9, albo EAR v12 uzywki-mozna dostac za dobre pieniadze. Plus zrodlo np Caspian m2 I masz naprawde dobry sprzet. Posluchaj tez Harbeth 30.1/SHL 5 I Spendor Sp1/2R2- to z klasycznych.

Wieza STEREO Technics :)

Również polecam pozostanie przy tym Marantzie. Według mnie wymiana elektroniki za duże pieniądze wnosi jakieś 15-20proc, poprawy jakości brzmienia. Z tej kwoty bym poszukał "interesujących" kolumn, do 15.000zł, które wniosą najwięcej, a Marantz powinien sobie z nimi poradzić. A reszta pieniędzy? Po prostu wpłaciłbym na konto bankowe, albo poważniej - autor nie musiałby tyle oszczędzać i tyle czasu czekać na wymianę sprzętu.

tylko, że te 15-20% jak napisałeś powoduję, że zapominasz o sprzęcie i słuchasz muzyki dokupując kolejne nagrania a brak tych 15-20% oznaczą ciągłe zmiany i szukanie przyczyn dlaczego jeszcze czegoś brakuje :)

Gość

(Konto usunięte)

szukanie przyczyn dlaczego jeszcze czegoś brakuje :)

...tak to można bez końca...najpierw trzeba sobie uzmysłowić co chcemy usłyszeć w danym rodzaju muzyki...a jak narazie to wszystko sprowadza się u znakomitej większości poszukujących do rozmachu i efekciarstwa...a gdzie reszta?

• Moderatorzy

Również polecam pozostanie przy tym Marantzie. Według mnie wymiana elektroniki za duże pieniądze wnosi jakieś 15-20proc, poprawy jakości brzmienia. Z tej kwoty bym poszukał "interesujących" kolumn, do 15.000zł, które wniosą najwięcej, a Marantz powinien sobie z nimi poradzić. A reszta pieniędzy? Po prostu wpłaciłbym na konto bankowe, albo poważniej - autor nie musiałby tyle oszczędzać i tyle czasu czekać na wymianę sprzętu.

Marantz Sa 7003, Marantz PM 7004, + kolumny za 15kzł?? Może PM7004 da się dopasować do jakiś fajnych kolumn ale Sa 7003 to nie jest najwyższych lotów źródło i żadne kolumny nie rozwiną skrzydeł w takim towarzystwie...

-----------------

ja mają być podłogowe i nowe:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wzmak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestes przekonany ze lepiej jednak nawet dołożyć do ktorychs monitorów Sonusa, niz Venere 2,5. Słyszałem je, grają atrakcyjnie ale jakies audiofilstwo to to nie jest. Do klasyki zbyt "komercyjne" rzekłbym...

pewnie , że tak....jednak nie zapominaj, że mamy do dyspozycji 30 kzł.....wbrew pozorom to nie jest tak wiele...a już na "audiofilstwo" to troszkę zbyt mało......autor wątku nie napisał ale zakładam, że szuka kolumn podłogowych

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.