Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie ampli do 2000-2500

ryback

Rekomendowane odpowiedzi

witam

jestem na kupnie ampli

posiadam juz glosniki Wharfedale Moviestar DX-1HCP - poprostu zakupilem je w dobrej cenie wiec bez krytyki wiekszej w tej dziedzinie prosze

pokoj 10 metrow wiec bez szalu, tv 55 cali pewnie to bedzie samsung w k**wie seria 7 albo 8

mam na oku denon x1100/2100 harman kardon 171 (moj faworyt wygladowo ) oraz onkyo 636 czyli wszystkie 7.2

Nie chce mi sie jezdzic po salonach muzycznych i ich odsluchiwac wiec ide na latwizne i pytam Was uzytkownicy tego forum czy ktos mial podobny problem i przetestowal te ampli, glownie bede ogladal filmy z blurey oraz cyfrowa kablowka - odsluch audiofilski stereo pomijamy - do zestawu podlacze jeszcze jeden sub ktory mam z dawnych lat creativa 200 watowy w rms

https://www.audiostereo.pl/topic/119596-jakie-ampli-do-2000-2500/

Witaj,

praktycznie każdy z podanych przez Ciebie amplitunerów będzie optymalnym rozwiązaniem i zapewni dobrą współpracę z Twoim amplitunerem. Jeśli natomiast miałbym przedstawić moim zdaniem najlepsze połączenie pod względem brzmieniowym, wybrałbym Onkyo TX-NR636. Także pod względem funkcjonalnym i wyposażenia Onkyo jest w ścisłej czołówce amplitunerów w swojej klasie.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania. W przypadku pytań lub oferty finansowej jestem do dyspozycji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

Przy tych kolumnach różnica w amplitunerze będzie bardzo niewielka. Czy zastosujesz modele mocniejsze czy słabsze dźwięku nie poprawisz. Patrz bardziej w kierunku funkcjonalności. Pod tym kontem modele Onkyo 535 i 636 sa bardzo ciekawe.

Dobrym wyborem choć słabszym ze względu na możliwości jest Denon x1100.

Jesli bedziesz miał Nke lub Polsat cyfrowy raczej kieruj się w kierunku ampli Onkyo, tu współpraca odbywa się bezproblemowo

rozumiem ze te nowe modele onkyo nie maja problemow z hdmi?? bo pamietam ze to byla dosc czesta ich przypadlosc, nie interesowalem sie tematem a i tak co chwile sie na ta wade napotykalem

co do samych kolumn, kupilem gdyz uslyszalem duzo pozytywnych opinii oraz mialem je za pol ceny, faktycznie ladnie graja jak na takie maluchy?

Witaj,

Naszym zdaniem lepiej może sprawdzić się Denon AVR-X2100W który jest bezpośrednim konkurentem dla Onkyo TX-NR636. W tym zestawieniu z Harmana bym raczej zrezygnował.

Oczywiście wybór jest kwestią indywidualną, więc najlepiej byłoby wybrać się gdzieś i porównać Denona i Onkyo, ale można to trochę uogólnić. Onkyo zagra bardziej dynamicznie, z większą ilością dołu (według nas trochę bardziej kinowo) Denon będzie się prezentował lepiej przy odsłuchu muzyki, oraz jeżeli chodzi o odtwarzanie dialogów - bardziej szczegółowy.

Audio Świat

Jórskiego 56

03-593 Warszawa

22 747 02 90

[email protected]

www.audioswiat.pl

Polub nas na Facebook

Przy tej wielkości kolumn. Różnica w barwie dźwięku będzie wynosić ok 3 % czyli nie do odczucia.

Osobiście nie spotkałem się jeszcze z awaryjnością HDMI, jednak to dotyczy wszystkich amplitunerów. Najmniej przypadków jest z Yamahy.

Pisałem o lepszym wsparciu z Dekoderami w Onkyo, gdyż w Denonie rożnie bywa z nowym protokołem HDCP

Spośród wytypowanych amplitunerów, jedynie Denony oferują bardziej zaawansowany system korekty akustyki i dają szanse na korektę ułomości kolum. Dla mnie to by było podstawowe kryterium wyboru.

ehh mowie o modelu x2100 czyli odpowiednika onkyo 636 x1100 jest troszke okrojony

mowiac kable mialem na mysli cale okablowanie lacznie z hdmi sztuk 3 i moze jeszcze zostanie na oblanie zestawu :)

a teraz pytanie o bluray z palety onkyo czy sa wyrazne roznice obrazu w wyzszym modelu 809 czy w zupelnosci wystarczy 309

no to mam dylemat - onkyo moge miec za 1600 denona za 2000 - 400 by zostalo na kable wiec chyba wybor padnie na onkyo

Ja mam kolumny Wharfedale Diamond 9.5. Miałem okazję podpiąć do nich zarówno denona x2100, jak i onkyo 636. I zdecydowałem się na Onkyo, przede wszystkim ze względu na brzmienie, a nie funkcjonalność (choć faktycznie 636 jest bardziej "future proof". Nie ma za to AirPlay).

Spośród wytypowanych amplitunerów, jedynie Denony oferują bardziej zaawansowany system korekty akustyki i dają szanse na korektę ułomości kolum. Dla mnie to by było podstawowe kryterium wyboru.

I mi też to się podoba.

Niemniej mój model 1910 tej korekty nie umożliwia w przypadku podłączenia do gniazd wielokanałowego analogowego przyłącza EXT IN i tu mam tylko pure audio.

No ale inne modele amplitunerów nie miały takiego wejścia wcale a dla mnie było ono konieczne aby podłączyć odtwarzacz SACD.

Ciekaw jestem grają SACD po cyfrowym HDMi lub Denon LInk zastosowanym w zestawie 3313.

onkyo 636 zakupione i to po jeszcze lepszej cenie

teraz prosze poleccie mi blureya do niego, czy oplaca sie polowac na model onkyo 809 czy moze ktorys z tanszych modeli LG SONY SAMSUNG jest w miare dobry a nie az tak drogi - glownie zalezy mi na obrazie pozniej cena a najlepiej najlepszy stosunek jakosci obrazu do ceny

Witaj,

Czy mógłbyś napisać jak w 636 działa system kalibracji AccuEq, czy koryguje subwoofer? I czy można po autokalibracji ingerować ręcznie w ustwienia?

Dzięki.

Czy mógłbyś napisać jak w 636 działa system kalibracji AccuEq, czy koryguje subwoofer? I czy można po autokalibracji ingerować ręcznie w ustwienia?

Nie ma suba, więcv w tej kwestii ci nie pomogę, ale jeśli chodzi o ręczne ustawienia po kalibracji, to jak najbardziej można.

Nie ma suba, więcv w tej kwestii ci nie pomogę, ale jeśli chodzi o ręczne ustawienia po kalibracji, to jak najbardziej można.

Rozumiem, że nie masz suba?

A czy podczas kalibracji Accu pyta w ogóle o niego?

Audyssey pyta na początku czy jest sub a po wyborze YES każe ustawić jego vol. na 75db. Jest w Accu coś takiego?

Rozumiem, że nie masz suba?

A czy podczas kalibracji Accu pyta w ogóle o niego?

Audyssey pyta na początku czy jest sub a po wyborze YES każe ustawić jego vol. na 75db. Jest w Accu coś takiego?

Nie mam suba, ale Accu także go kaliburuje, jeśli jest podłączony. Tu też radzą, aby zwiększyć głośność suba do połowy jego wartości maksymalnej i ustawić jego czestotliwość na maksymalny poziom.

Instalowałem ostatnio Onkyo 636 u klienta i okazało się że przy ustawieniu aktywnego trybu "HDMI pass through" sprzęt po wyłączeniu dosyć wyczuwalnie buczał. Więc chyba z tym "HDMI" się jednak nie poprawiło... poza tym działał raczej ok...

Na pewno bardziej poleciłbym Denona X2100, bo jest lepiej dopracowany i znacznie prostszy i przyjemniejszy w obsłudze...

Blu Ray'a też poleciłbym najlepiej LG ale model BP 640, bo jest identyczny a sporo tańszy, "myszkowy pilot" i i jakieś pseudo 4K to zbędne bajery.

a panowie mozecie do rzeczy bo dalej nie uslyszalem odp na swoje pytanie :)

wiec nie zasmiecamy a prosze o konkrety

Podobnie jak Ty chciałem kupić 809. Odradzono mi tutaj i polacano Panasonica DBT 500 i o ile pamietam i Phillipsa jakiegoś. U mnie staneło na odtwarzaczu sieciowym med800.

Ale odradzono bo ?

Onkyo 809 , Panasonic DBT500 i med800 to trzy totalnie inne urządzenia...

Onkyo 809 - to średniej klasy wieloformatowy kombajn DO PŁYT, dla kogoś kto ma dużą kolekcje filmów i muzyki na tradycyjnych nośnikach.

I Ty go chciałeś kupić ale w końcu kupiłeś odtwarzacz do PLIKÓW z "dysków twardych" , gdzie w tym sens ?

DBT 500 to zwykły "plastikowy" odtwarzacz blu ray tylko że z kilkoma bajerami przydatnymi gdy ktoś ma starszy amplituner bez "HD" lub "3D"

Nadaje się wyłącznie do płyt DVD/BD, do muzyki i "plików" w ogóle nie ;>

za ile wyrwałes?

jako alternatywa 809 chcialem zakupic to LG BP730, slyszalem o nim duzo pozytywow - sluszny wybor??

tak ja wybral bym LG mieli wszystk oi jest na prawde przyzwoity.

Instalowałem ostatnio Onkyo 636 u klienta i okazało się że przy ustawieniu aktywnego trybu "HDMI pass through" sprzęt po wyłączeniu dosyć wyczuwalnie buczał. Więc chyba z tym "HDMI" się jednak nie poprawiło... poza tym działał raczej ok...

Ale co buczało amplituner sub czy głosniki?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.