Skocz do zawartości
IGNORED

Ekrany Magic Screen

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

... z testu dowiedzieliśmy się ,że nawet "jaskinia z czarnej odpowiedniej farby" nie załatwia sprawy... dopiero "jaskinia z czarnego aksamitu"... czyli, co? czarny aksamit nie generuje żadnych odbić lub dużo mniejsze niż czarna farba?

...wcześniejsze testy różnej klasy projektorów na powyższym portalu potwierdza tą teorię ( teorię ,że czarne ściany generują odbicia) , ponieważ taki JVC miał porównywalny lub gorszy kontrast ANSI niż projektory kilka klas gorsze...czyli jednak czarne ściany generują jakieś odbicia...

cytat:

"Oba ekrany tym razem w zaadaptowanym pomieszczeniu redakcyjnym i... nadal widać różnicę w czerni na korzyść MS Future!

Jak widzicie różnica nie jest na poziomie przepaści, jaka miała miejsce w zwykłym salonie, jednak nadal czerń na ekranie MS jest zauważalnie lepsza. To wciąż sprawa odbić z otoczenia, które występują, pomimo czarnych ścian (farba w naszej redakcji to RAL9005). Na zdjęciu widać, że snop światła odbity od ekranu powoduje rozjaśnienie ściany, a więc odbicia od niej wracają z powrotem do ekranu. O ile więc nie macie pomieszczenia kinowego wykończonego czarnym aksamitem, to ekran Magic Screen jest nadal sensownym wyborem w celu podniesienia kontrastu, a co za tym idzie głębi i plastyki obrazu smile.png"

P.S. ...tak na śmiesznie...:)

... dochodzi jeszcze jeden wniosek , aby jeszcze bardziej zminimalizować ryzyko odbić w czarnej aksamitnej salce ,należy aby wszyscy widzowie przed seansem założyli specjalne czarne "aksamitne mundurki" aby ich ubrania nie generowały odbić... ale co z odbiciami od naszych białych twarzy?

...czyli rasą, która w swoich salkach osiąga najwyższy kontrast ANSI są np. Afrykańczycy i Oni nie muszą zakładać czarnych aksamitnych mundurków na czas projekcji (w swojej czarnej aksamitnej salce) tylko po prostu muszą zrzucić z siebie ciuszki... ;) :)

Nam białasom nawet częste wizyty w solarium nie pomogą...;)

.

Natomiast nie zgodzę się z Maćkiem w temacie ledów za ekranem... może w zaadaptowanej czarnej salce, o której pisał Maciej ( nie wiem nie widziałem) nie mają sensu ale w moim pokoju antykinowym po włączeniu "świeczek" czerń jest mega głęboka ... byli u mnie ostatnio znajomi z pracy i nie mogli uwierzyć że tak prosty patent jak ledy, czerń czyni dosłownie oledową , dla naszego oka ...osoby ,które tego patentu używają wiedzą bo widzą... oczywiscie nie zawsze ich używam...zresztą pisałem wcześniej o moich odczuciach co do ledów,wiec nie będę powielał...

Edytowane przez Yodas

Tylko jak wnieść 150" MS 21:9 do domu? :D

Zależy jaki masz układ drogi transportu... :) u mnie spokojnie bym wniósł... ale w budownictwie wielorodzinnym to raczej wątpię... Edytowane przez Yodas

Dokładnie. Zawsze można oknem próbować :D To i tak temat dopiero za jakieś 2 lata. Do tego czasu dużo się może zmienić. Mimo wszystko w zaadaptowanym pomieszczeniu od ekranu ważniejszy jest projektor. Gdzieś widziałem test w którym JVC x500 osiągnął kontrast tylko trochę lepszy od HW55 w teście od Macieja. Za to gdy mamy jaskinie to JVC pokazuje co potrafi i jest nie do pokonania. Różnica kolosalna, więc imo w takich warunkach lepiej kupić 2-3 razy tańszy Adeo Reference niż MS, a różnice dołożyć do projektora.

Edytowane przez lycone

Dokładnie. Zawsze można oknem próbować :D To i tak temat dopiero za jakieś 2 lata. Do tego czasu dużo się może zmienić. Mimo wszystko w zaadaptowanym pomieszczeniu od ekranu ważniejszy jest projektor. Gdzieś widziałem test w którym JVC x500 osiągnął kontrast tylko trochę lepszy od HW55 w teście od Macieja. Za to gdy mamy jaskinie to JVC pokazuje co potrafi i jest nie do pokonania. Różnica kolosalna, więc imo w takich warunkach lepiej kupić 2-3 razy tańszy Adeo Reference niż MS, a różnice dołożyć do projektora.

Wszystko zależy do czego proj ma służyć, jeśli tylko do filmów to JVC jest najlepszym wyborem...

buahahah wlasnie jestem po lekturze tego ekranu z super forum hdtvpolska i teraz pytanie co sprawilo ze Pan Maciej Koper wzial ten ekran na testy jak poltorej roku temu sie zarzekal ze nie jest zainteresowany i podchodzil to tego ekranu sceptycznie, przeczytalem caly opis i test ekranu jednak zostal oceniony na piatke i teraz pytanie na ile to bylo obiektywne hmmm ?:>

teorię ,że czarne ściany generują odbicia

dlatego sale kinowe z reguly charakteryzuja sie b. duza kubatura,a co za tym idzie odleglosciami od scian bocznych i sufitu.....Odbicie swiatla jest "wygaszane" o ca. polowe wartosci dla przebytej "drogi".

Pomieszczenie i jeszcze raz pomieszczenie , tak jak w Audio jest wazne (a jakze niedoceniane przez Audiofilow) tak i tutaj- kubatura/wielkosc/parametry.

buahahah wlasnie jestem po lekturze tego ekranu z super forum hdtvpolska i teraz pytanie co sprawilo ze Pan Maciej Koper wzial ten ekran na testy jak poltorej roku temu sie zarzekal ze nie jest zainteresowany i podchodzil to tego ekranu sceptycznie, przeczytalem caly opis i test ekranu jednak zostal oceniony na piatke i teraz pytanie na ile to bylo obiektywne hmmm ?:>

Półtora roku temu już wiedziałem jak działa i co potrafi ten ekran, ba! słusznie już przeczuwałem po obejrzeniu pierwszego video w internecie. Proponuję znajdź sobie pierwszy film na YT i poczytaj moje komentarze pod spodem, a w kwestii półtorarocznych postów cytuję z 08/09/2014:

Fizyki nie oszukasz. Ekran musi odbijać i rozpraszać światło by działać. Można zastosować ekran odblaskowy, o zawężonym kącie widzenia, jednak skutkiem będą hotspoty (jaśniejsze punkty na ekranie), spadek jasności pod kątem i zmiana odcienia obrazu. Wydaje mi się, że to zjawisko widać w pewnym momencie tego filmu.

A teraz z właściwego testu:

Czytelnikom, którzy przebrnęli ze zrozumieniem przez powyższy tekst mogę napisać jednym zdaniem: ekran Future G10C10 to materiał o znacznie obniżonej reflektancji i podwyższonym gain'ie do wartości ok. 1,3. Prostszym językiem jest to szary błyszczący ekran.

I gdzie widzisz rozmijanie się z prawdą Ty szukaczu teorii spiskowych? :)

Widzisz, to, że nie darzę / nie darzyłem sympatią producenta nie przeszkadza mi wcale w zrobieniu obiektywnego testu i przyznaniu rekomendacji.

Bardzo fajnie napisany test ekranu ms, po przeczytaniu dalej jestem zdania, ze ekran jest najlepszym wyborem dla kinomanow w salonach z jasnymi scianami. Dla tych co maja lub moga zaadaptowac salke kinowa jest juz nad czym sie zastanawiac.

Jednak nie mozna wyjsc z zalozenia, ze jak sie ma budzetowy projektor to ms zalawi sprawe i obraz bedzie zyleta jak z najlepszego jvc.

Ja np jezeli zajdzie potrzeba to moge salke przemalowac lub ubrac sie w welur :)) nie ogladam przy swietle dziennym a poza tym okno mam centralnie naprzeciw ekranu i slonce od samego poludnia. Do tego chce miec czarna ramke i nie ogladam ekranow z tylnimi ledami (np. philips) ... choc wiem, ze to poprawia kontrast. Do tego dochodzi dosc znaczaca cena ekranu.

Wszyscy chetni na ekrany zwijane i wieksze" tez maja prosty wybor :)

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Mógłbyś się wypowiedzieć czy w związku z opisywanym zjawiskiem spadku jasności światła odbitego od ekranu pod kątem (innym niż "lustrzany") ma sens użytkowanie takiego ekranu w następujących warunkach:

- ekran 21:9 o szerokości 315cm

- miejsce siedzenia w odległości ~4m od ekranu

- całkowicie zaciemnione pomieszczenie (wyłącznie światło projektora)

- ciemne - ale nie czarne ściany

- fragmentami jasny sufit (nie bezpośrednio przy ekranie)

- fragmentami "średnio-jasna" podłoga

Projektor typu JVC X5000

Czy w takiej sytuacji (dość szerokiego ekranu) spadek jasności na "bokach" ekranu nie będzie zbyt odczuwalny ?

I co może mniej istotne: czy "zysk" w kontraście będzie adekwatny do wyższych kosztów w stosunku do "normalnego" ekranu ?

Poszedłem po rozum do głowy i wymieniłem kupioną kilka dni temu optomę HD50 na sony hw40... nie zdzierżyłem hałasu z optomy i jednak tęcza jak poobserwowałem na spokojnie w domu, przeszkadza mi. Kolory na mojej (zielonej ;- ) ) ścianie gorsze niż w optomie, zakładm że MS i kalibracja rozwiąże problem.

Teraz mam dylemat czy brać 110 czy 120 MS - oglądać będę z 3m. Tak na oko (kaprawe) to 110 jest chyba ok - a 120 chyba za duża.

I drugi dylemat. Zmuszony jestem wieszać pod sufitem.

Potwierdźcie m proszę ale wydaje mi się że z 71% lens shitem to chyba nawet nie ma co liczyć jak nisko od sufitu go podwieszać (mam uchwyt ścienny i muszę raz a dobrze powiesić), tak ? Wystarczy tylko wymierzyć środek ściany. Czy dobrze główkuję ? Z tego co piszę Pan Maciej to powinien być równy kąt pomiędzy oczami, środkiem ekranu i soczewką projektora. Oglądać będę tak z wysokości ok 115cm (tyle mi wyszło z kanapy tj. wysokość oczu na podłogą).

Dylemat prosty do rozwiazania... wyswietl obraz z proja na gola sciane i wybierz rozmiar jaki Ci odpowiada.

Dylemat prosty do rozwiazania... wyswietl obraz z proja na gola sciane i wybierz rozmiar jaki Ci odpowiada.

Tak też zrobię :-)

A jak wyglada sprawa z tym podwieszaniem. Wystarczy zmierzyć środek ściany a wysokość od sufitu nie ma znaczenia ( sony ma 71% lens shift w pionie), tak?

Jak już wspmniałem mam uchwyt bez regulacji wysokości...

Przestańcie już pieprzyć o mydle zamiast obrazu jak się nie ma MS bo to bzdura, po fotach przepaści żadnej nie widzę, przynajmniej wartej takiej dopłaty.

mirhon, ty ten projektor oglądasz bez kina domowego czy jak że ten hałas tak cię dręczył? No ale dzięki za szczerość, prawdopodobnie kupiłeś gorszy projektor za dwa razy większe pieniądze hehe ( na forum tylko jvc i sony, można dać się nagonić :)

(...)

No ale dzięki za szczerość, prawdopodobnie kupiłeś gorszy projektor za dwa razy większe pieniądze hehe ( na forum tylko jvc i sony, można dać się nagonić :)

To ta optoma taka dobra ??? Jakoś nie kojarzę żeby ją szeroko uchwalono ?

Edytowane przez Vonda

a nie wiem, nie wiem, tylko analizuje odczucia kolegi który coś tam napisał o kolorach a jak to piszą w internecie co się zobaczy to się "nieodzobaczy" hehe no ale będzie miał przynajmniej super czerń :)

a nie wiem, nie wiem, tylko analizuje odczucia kolegi który coś tam napisał o kolorach a jak to piszą w internecie co się zobaczy to się "nieodzobaczy" hehe no ale będzie miał przynajmniej super czerń :)

Optoma miała zdecydowanie lepsze kolory. I widzialem to w salonie na białym ekranie jak i na mojej g....nej zielonej ściane co mnie bardzo dziwi.

Sony jest jakiś takiś wyprany a na mojej scianie jest jeszcze zafarb - zobaczymy na MS i po kalibracji....

Obraz z optomy był przyjemniejszy dla oka, taki bardziej realistyczny a z sony taki jakoś komputerowy - nie wiem czy to kwestia DLP czy inna....

Niezdecydowanym polecam sprawdzić samemu. Gdyby nie tęcza to bym zostawił optomę. Nawet z tym szumem, zwłaszcza ze testowałem bez audio.

A sony faktycznie jest cichutki.

Optoma miała zdecydowanie lepsze kolory. I widzialem to w salonie na białym ekranie jak i na mojej g....nej zielonej ściane co mnie bardzo dziwi.

Sony jest jakiś takiś wyprany a na mojej scianie jest jeszcze zafarb - zobaczymy na MS i po kalibracji....

Obraz z optomy był przyjemniejszy dla oka, taki bardziej realistyczny a z sony taki jakoś komputerowy - nie wiem czy to kwestia DLP czy inna....

Niezdecydowanym polecam sprawdzić samemu. Gdyby nie tęcza to bym zostawił optomę. Nawet z tym szumem, zwłaszcza ze testowałem bez audio.

Wszystko trzeba poustawiać a na to potrzeba poświęcić troszkę czasu. ..skoro w soniaczu masz kolory wyprane to sprawdź jak masz ustawione rgb w proju ... bo jeśli na full to przy sygnale innym niż konsola czy komp będą właśnie wyprane kolory i lipna czerń...niestety to nie tv że stawiamy i już śmiga wzorowo...

Dzwonilem do sklepu gdzie zawsze kupuje i tam juz hw55 nie maja, ale moge miec dobra cene na nowy model. Trzeba sie jakos ogarnac. Pierwsze pytali czemu nie chce jvc? :) Podejrzewam, ze bede sie miotal do samego zakupu pomiedzy tymi dwoma.

Jak Cię stać i nie grasz w gry na projektorze to bierz JVC :)

To nie chodzi o to czy stac czy nie, bo polowe i tak musze skredytowac.

Poza niekwestionowana czernia/kontrastem jvc jest duzo innych funkcji, ktore przemawiaja na korzysc sony... chocby skalowanie dvd czy motion blur.

To nie chodzi o to czy stac czy nie, bo polowe i tak musze skredytowac.

Poza niekwestionowana czernia/kontrastem jvc jest duzo innych funkcji, ktore przemawiaja na korzysc sony... chocby skalowanie dvd czy motion blur.

Pytanie czy zauważysz różnicę pomiędzy skalowanien Sony a JVC (podejrzewam, że te są marginalne) czy odwzorowaniem ruchu, bo jeżeli chodzi o czerń i kontrast to zapewniam Cię, że ta różnica będzie spora :)

Dzięki stary za szczerość, strasznie doceniam takie wpisy - ja np kupiłem kolumny klipsch które są dość beznadziejne i niewarte tej kasy. Co do obrazu, prawdopodobnie wynika to z technologi DLP i po prostu z kontrastu ansi który w sony wynosi 346:1 a w Optomie ok 500:1 ot i cała tajemnica. Szkoda z tą tęczą, faktycznie może to przeszkadzać. Daj foto jak to poustawiasz.

Powodzenia

@Ultro, nie chcę ciagnać dalej OT, dodam jeszcze że optoma miała dla mnie przyjemniejszy dla oka procesor obrazu. Sony brzydko wyciaga ziarno z materiału Obraz z optomy był taki gładki, analogowy bez utraty detali.

@Ultro, nie chcę ciagnać dalej OT, dodam jeszcze że optoma miała dla mnie przyjemniejszy dla oka procesor obrazu. Sony brzydko wyciaga ziarno z materiału Obraz z optomy był taki gładki, analogowy bez utraty detali.

Zobacz jak masz ustawione Reality Creation w hw40... z tego co pamiętam to tam jest niestety tylko skokowe ustawianie...zbyt duża wartość RC skutkuje właśnie ziarnem...

Dzięki stary za szczerość, strasznie doceniam takie wpisy - ja np kupiłem kolumny klipsch które są dość beznadziejne i niewarte tej kasy. Co do obrazu, prawdopodobnie wynika to z technologi DLP i po prostu z kontrastu ansi który w sony wynosi 346:1 a w Optomie ok 500:1 ot i cała tajemnica. Szkoda z tą tęczą, faktycznie może to przeszkadzać. Daj foto jak to poustawiasz.

Powodzenia

Kontrast ansi nie wynika tylko z proja a głównie ze stopnia adaptacji pomieszczenia...

Gdzie te wartości pomierzyłeś lub wyczytałeś?

Edytowane przez Yodas

Moja opinia opiera się na wzrokowym odczuciu jakości obrazu a nie na jakiś cyfrach...i opieram się na tym co widzę i widziałem czyli organoleptycznie nie zaś na opiniach z sieci .. :)

Yodas, zrozum ... dla innych Twoja opinia to jest właśnie "opinia z sieci" ;)

Mnie dopiero przekonały "cyferki" w teście Pana Maćka :)

Edytowane przez Vonda
  • Pokaż nowe odpowiedzi