Skocz do zawartości
IGNORED

Ekrany Magic Screen

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Nie moge. Szanuje biznes producenta to jego sprawa mnie nic do tego. Na pocieszenie ci powiem że tej konkretnej plyty i tak byś nie kupił ...

Skoro nic Ci do tego to dlaczego nie :-). Ale nie chodzi o to żeby kupić tylko poznać co to za twór. To może chociaż napisz, przepisz jakieś dane techniczne

Dzisiaj dzwoniłem do producenta i wciąż trwają rozmowy odnośnie ceny kaset dlatego premiera się opóźnia.Dostałem za to bardzo interesującą wiadomość odnośnie cen.Mają być zbliżone lub takie same jak obecnych ekranów.

Edytowane przez damian.p75

Ale nie chodzi o to żeby kupić tylko poznać co to za twór. To może chociaż napisz, przepisz jakieś dane techniczne

Wiesz, żeby poznać co to za twór jak się wyraziłes, to najlepiej jak wybierzesz sie do salonu/producenta i sam organoleptycznie ocenisz co i jak. Ja osobiście po testach mam wyrobioną swoją jakąś tam opinie na ten temat. Być może błędną, być może prawidłową - nie wiem, jakąś tam mam i ona determinuje moje dalsze postepowanie jeśli chodzi o to na czym oglądam wartościowe filmy podczas wieczornych seansów z żonką :). A jeśli chodzi o dane techniczne to zwracaj się do producenta - ja nie pracuje w tej firmie. Dla mnie temat zamknięty

pozdrawiam

Edytowane przez jgx

ekran DIY 119" przy 21:9 i ok 109 przy 16:9 - powierzchnia wyświetlania to matowa farba Tikkurila Feelings Interior Paint o kolorze H499 szary, dość jasny, oglądam przy całkowitym zaciemnieniu, nad ekranem i wokół czekolada reszta ścian ciemno szara, meble ciemne, proj jasny taki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) odległoośc ok. 3,3m. Docelowo mial być Adeo RG albo MS po testach i porównaniach zostałem przy tym co jest. Z obrazu jestem bardzo zadowolony co nie mieści się niektórym posiadaczom drogich ekranów w głowie.... wiec proszę sobie darować :) - każdy swój rozum i oczy ma :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jgx

jgx, dzięki za odp, pytam bo MS nigdy nie widziałem a ekran stały u mnie nie wchodzi w grę. A jak mają się pojawić rozwijane MS to może będzie to jakieś rozwiązanie na nie do końca zaadoptowany pokój. U mnie JVC X3 i ekran biały, raczej szary do tego proja się nie nadaje, na czas seansu zaciemniam pokój, innej opcji nie mam.

Zapraszam do mnie do Świebodzic. Ekran to koszt Ok 6.000 ale bez niego jest tak :

1. Kupujesz projektor za 10.000 i szmaciany ekran za 1.000 czyli = 11.000 a obraz masz za 1000 zł czyli -minus 10.000 wiec po co ten projektor za 10 kzł lepiej kupić za 1000 i wszystko się zgadza - oprócz obrazu - dno.

2. Kupujesz Proj za 10.000 i ekran MS za 6000 i obraz masz za 16.000 jak u mnie - No i się zgadza.

O to tutaj chodzi !

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Pamiętaj, że ktoś może mieć bardzo dobrze przystosowane pomieszczenie i wtedy będzie miał "obraz za 16 000" jak u Ciebie tylko, zapłaci za niego 12 000 zł :) MS jest dobry, ale jego największe zalety wyrównują się z innymi ekranami w zaciemionych pomieszczeniach (nie mówię tu tylko o odcięciu światła).

do darekguma:

Przy tym JVC i nie do końca zaadaptowanym pomiesczeniu może faktycznie MS zdałby dobrze egzamin (masz ciemny proj więc tylko ekran z dużym Gain więc 1 i powyżej ale tu jest problem z jasnymi scianami alb właśnie MS no ale najlepiej jakbyś sam wybadał u siebie.

Pamiętaj, że ktoś może mieć bardzo dobrze przystosowane pomieszczenie i wtedy będzie miał "obraz za 16 000" jak u Ciebie tylko, zapłaci za niego 12 000 zł :) MS jest dobry, ale jego największe zalety wyrównują się z innymi ekranami w zaciemionych pomieszczeniach (nie mówię tu tylko o odcięciu światła).

nic dodać nic ując Edytowane przez jgx

Zgadzam się i dlatego nie musi być MS ale jak ktoś mówi że pomalował sobie jakąś tam farba za 50 zł lub kupił ekran za 500 zł i pisze że ma dobry obraz to szczerze mówiąc ... mało widział jeszcze. Kinem zajmuje się od 10 lat i przeszedłem sporo rozwiązań, nawet testowałem SI. Jednak uważam że za dobry ekran do projektora za 10000 to trzeba dać :-)

ekran DIY 119" przy 21:9 i ok 109 przy 16:9 - powierzchnia wyświetlania to matowa farba Tikkurila Feelings Interior Paint o kolorze H499 szary, dość jasny, oglądam przy całkowitym zaciemnieniu, nad ekranem i wokół czekolada reszta ścian ciemno szara, meble ciemne, proj jasny taki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) odległoośc ok. 3,3m. Docelowo mial być Adeo RG albo MS po testach i porównaniach zostałem przy tym co jest. Z obrazu jestem bardzo zadowolony co nie mieści się niektórym posiadaczom drogich ekranów w głowie.... wiec proszę sobie darować :) - każdy swój rozum i oczy ma :)

Farba ? Trochę nie chce mi wierzyć że sporo tutaj ludzi nie ma wzroku i dalej rozumu i kupuje ekrany za 5-7 tys . To chyba coś nie tak. Testowałem z kolegą farby do ekranów - lepiej niż ekrany za 500 zł ale do ekranów typu MS - sorry nie ta liga obrazu !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zgadzam się i dlatego nie musi być MS ale jak ktoś mówi że pomalował sobie jakąś tam farba za 50 zł lub kupił ekran za 500 zł i pisze że ma dobry obraz to szczerze mówiąc ... mało widział jeszcze. Kinem zajmuje się od 10 lat i przeszedłem sporo rozwiązań, nawet testowałem SI. Jednak uważam że za dobry ekran do projektora za 10000 to trzeba dać :-)

Farba ? Trochę nie chce mi wierzyć że sporo tutaj ludzi nie ma wzroku i dalej rozumu i kupuje ekrany za 5-7 tys . To chyba coś nie tak. Testowałem z kolegą farby do ekranów - lepiej niż ekrany za 500 zł ale do ekranów typu MS - sorry nie ta liga obrazu !

a nie mówiłem? :):):) - nie porównuj ekranu DIV do ekranu za 500 zl - bo ekran za 500 zl to może być jedynie szmata lub cerata nic nie warta i ja też bym na czymś takim nie oglądał ale raczej nie dla tego że powierzchnia wyświetlająca byłaby zła bo akurat mogła by być dobra (zaraz wyjaśnię ci dlaczego) tylko dlatego że taka szmata lub cerata (dosłownie) byłaby pofalowania nierówna i zawijająca boki. Co do ekranu - składa się z „podkładu" gdzie każdy stały (ramowy) nawet najtańszy bije na głowę rozwijany nawet ten twój za 10000 :) bo jest idealnie równy i gładki no i z powierzchni wyświetlającej (odbijającej tak naprawdę). śmiejąc się z farby za 120 zl (bo tyle a nie twoje wymyślone 50 zł) kosztują 2 puszki tej farby aby zrobić dobrze robotę) uważasz jednocześnie że powieżchnia ms albo adeo albo jeszcze innego zawiera procki, scalaki filtry i inne zaawansowane technologie? :):):) To się mylisz - to też jest jakaś farba i jak myślisz jaki koszt jest tej farby na ekranie 120" :):):). Szkoda pisać - porównaj najlepiej - ja porównywałem i wybrałem a ty możesz kupić nawet i za 20 koła - czy ktoś ci broni? :).

A ta cała sytuacja dla mnie to jest jak z kablami sieciowymi w stereo, podstawkami pod kable głośnikowe i nawet samymi kablami - niektórzy kupują po kilkaset zeta za metr bo hi-end i trzeba i mówią że grają tak a tak, gdy tymczasem jeszcze nie widziałem żadnego audiofila który zgodziłby sie na ślepy test - wiecie dlaczego? :):):)

Edytowane przez jgx

jgx jemu chodzilo ekran do projka za 10k nie ekran za 10k tak zrozumialem ;)

Jesli chodzi o ms to wiadomo jest malowany jakas farba, ale oprocz tego na powierzchnie projekcyjna sa naklejone dwie warstwy jakies foli.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

gx jemu chodzilo ekran do projka za 10k nie ekran za 10k tak zrozumialem ;)

ja tam się nie będę spierał - wszystko ma plusy i minusy, ktoś chce mieć estetyczny, firmowy fajny ekran wydaje kilka tysi i sie cieszy z kapitalnego obrazu bo wiadomo ze to dobre ekrany ktoś chce to wydaje 10% tej sumy i też sie cieszy - wiem jedno - nie tak trudno wziąć próbkę adeo rg, ms kauber, wymalować kawałek diy czy tam jeszcze coś i porównać, wyrobić sobie jakieś zdanie i co najważniejsze - oglądać z zadowoleniem!

Jesli chodzi o ms to wiadomo jest malowany jakas farba, ale oprocz tego na powierzchnie projekcyjna sa naklejone dwie warstwy jakies foli.

a skąd to wiesz?

Pamiętaj, że ktoś może mieć bardzo dobrze przystosowane pomieszczenie i wtedy będzie miał "obraz za 16 000" jak u Ciebie tylko, zapłaci za niego 12 000 zł

Bardzo błędne myślenie! Nawet w super przystosowanym pomieszczeniu ekran ma dalej bardzo duże znaczenie. Idąc tym tokiem myślenia jak napisałeś w super przystosowanym pomieszczeniu biały ekran za 500zł z Allegro da taki sam efekt jak ekran biały np. Stewarta? Jednak tak to nie działa. Ekran można porównać do matrycy telewizora, im lepszych parametrów matryca tym lepszy obraz.

Edytowane przez Marek-stereo

Bardzo błędne myślenie! Nawet w super przystosowanym pomieszczeniu ekran ma dalej bardzo duże znaczenie. Idąc tym tokiem myślenia jak napisałeś w super przystosowanym pomieszczeniu biały ekran za 500zł z Allegro da taki sam efekt jak ekran biały np. Stewarta? Jednak tak to nie działa. Ekran można porównać do matrycy telewizora, im lepszych parametrów matryca tym lepszy obraz.

Chyba jednak, nie to miał autor na myśli...

Myślę, że chodziło o porównanie, dobrego ekranu, za powiedzmy 2.5-3tys i ekran ms za 7tys. W zaciemnionym pomieszczeniu.

Różnica 4tys a efekt może być podobny.

a nie mówiłem? :):):) - nie porównuj ekranu DIV do ekranu za 500 zl - bo ekran za 500 zl to może być jedynie szmata lub cerata nic nie warta i ja też bym na czymś takim nie oglądał ale raczej nie dla tego że powierzchnia wyświetlająca byłaby zła bo akurat mogła by być dobra (zaraz wyjaśnię ci dlaczego) tylko dlatego że taka szmata lub cerata (dosłownie) byłaby pofalowania nierówna i zawijająca boki. Co do ekranu - składa się z „podkładu" gdzie każdy stały (ramowy) nawet najtańszy bije na głowę rozwijany nawet ten twój za 10000 :) bo jest idealnie równy i gładki no i z powierzchni wyświetlającej (odbijającej tak naprawdę). śmiejąc się z farby za 120 zl (bo tyle a nie twoje wymyślone 50 zł) kosztują 2 puszki tej farby aby zrobić dobrze robotę) uważasz jednocześnie że powieżchnia ms albo adeo albo jeszcze innego zawiera procki, scalaki filtry i inne zaawansowane technologie? :):):) To się mylisz - to też jest jakaś farba i jak myślisz jaki koszt jest tej farby na ekranie 120" :):):). Szkoda pisać - porównaj najlepiej - ja porównywałem i wybrałem a ty możesz kupić nawet i za 20 koła - czy ktoś ci broni? :).

A ta cała sytuacja dla mnie to jest jak z kablami sieciowymi w stereo, podstawkami pod kable głośnikowe i nawet samymi kablami - niektórzy kupują po kilkaset zeta za metr bo hi-end i trzeba i mówią że grają tak a tak, gdy tymczasem jeszcze nie widziałem żadnego audiofila który zgodziłby sie na ślepy test - wiecie dlaczego? :):):)

Czyli co wyrzuciłem pieniądze w błoto kupująć Magicscreen RS hmm a mogłem kupić 2 puszki farby za 120zł :]

Czyli co wyrzuciłem pieniądze w błoto kupująć Magicscreen RS hmm a mogłem kupić 2 puszki farby za 120zł :]

Czy ja coś takiego napisałem? Wręcz przeciwnie - złapałeś Pana Boga za nogi - trzymaj moooocno! :)

Jeśli nie jesteś świadom tego i nie doświadczyłeś nigdy tego, że na dźwięk mają wpływ kable takie jak interkonekty, kable głośnikowe i inne w systemie audio to dlatego też może nie widzisz różnic w różnych ekranach i ścianach pomalowanych farbą. Nie wszyscy po prosty muszą wszystko usłyszeć i zobaczyć. Kiedyś też myślałem, że kable i inne bajery w systemie audio nie mają większego znaczenia. Oczywiście jak się ma Diorę lub Technicsa to faktycznie kable i inne bajery nic nie dają.

ja tam się nie będę spierał - wszystko ma plusy i minusy, ktoś chce mieć estetyczny, firmowy fajny ekran wydaje kilka tysi i sie cieszy z kapitalnego obrazu bo wiadomo ze to dobre ekrany ktoś chce to wydaje 10% tej sumy i też sie cieszy - wiem jedno - nie tak trudno wziąć próbkę adeo rg, ms kauber, wymalować kawałek diy czy tam jeszcze coś i porównać, wyrobić sobie jakieś zdanie i co najważniejsze - oglądać z zadowoleniem!

a skąd to wiesz?

mam próbkę ms

ekran ms za 7tys

Jaki ekran MS kosztuje 7tyś? W cenniku i sklepach internetowych MS Future 120" kosztuje ok 5,5tyś i na pewno można dostać jeszcze jakiś rabat więc to 1,5tyś mniej.

Rabatow zdaje sie nie ma .... jak juz napewno nie 1,5k zreszta mozna zapytac tych co kupili.

Sam ms jest dobrym produktem do okreslonych warunkow pomieszczenia choc fakt nie jest to tani produkt, bo za ta cene mozna np. juz kupic bardzo rozsadny nowy projektor lub cos z wyzszej polki dlp uzywanego.

Z drugiej strony ktos kupuje zestaw hifi za kilkanascie tysiecy a inny kupi za to metr magicznej sieciowki :)) ot tak to juz jest.

Nie ta różnica kwot. Czytaj uważnie. Porównaj ekran 2x tańszy od MS w przystosowanym pomieszczeniu do MS Future. Nie tylko czerń, ale także biel i inne kolory. Zapewniam Cie, że obraz może być inny, ale nie nazwałbym bym go lepszym ;)

Mówię to jako posiadacz MS Future.

Jaki ekran MS kosztuje 7tyś? W cenniku i sklepach internetowych MS Future 120" kosztuje ok 5,5tyś i na pewno można dostać jeszcze jakiś rabat więc to 1,5tyś mniej.

No zobaczymy ile będzie kosztował taki 130" 21:9 rozwijany, bo tylko z takim mogę porównać moje adeo RG 130".

Ramowy u mnie odpada.

Rabat 1500zl hehehhe, dobre.

Chyba przy zakupie za 45000.

Edytowane przez RAF77

Rabat 1500zl hehehhe, dobre.

Chyba przy zakupie za 45000.

Czytaj ze zrozumieniem... ;)

Cena katalogowa 120" to 5600zł...jeśli dobrze pamiętam... więc nie wiem skąd bierzecie Panowie te ceny na poziomie 7tysi...

Ciągle zapominacie ( chyba specjalnie) że to ekran do pomieszczeń antykinowych kolorystycznie.... i w takich świątyniach jasnych kolorów zwykłe ekrany to nieporozumienie... i do takich antykinowych pokoi ekrany ALR zostały wymyślone ... i nic tu nie da zaklinanie rzeczywistości ....porównywałem adeo ref Grey około 100" do MS Future 110" w moich antykinowych warunkach... nie na żadnych próbkach wielkości tacki na kawę.... tylko na pełnowymiarowych ekranach...teraz żałuję że nie zrobiłem dokumentacji zdjęciowej ....

Edytowane przez Yodas

Ale nikt nie zaprzecza, że w jasnym pokoju ms będzie lepszy.

Cała dyskusja dotyczyła porównania w zaadoptowanym pomieszczeniu, nie w jasnym pokoju, gdzie wiadomo, że arl wygrywa.

7 tys, to tak strzeliłem za 130" rozwijane. Zobaczymy, czy się dużo pomylę...

Edytowane przez RAF77

Kauber czy Adeo w 130 calach z napinaczami i elektryką nie wyjdzie taniej...

Zapytaj Bipo ile musiał położyć za swojego Kaubera. .. na pewno nie mniej niż 7 koła. ...

Edytowane przez Yodas

Potwierdzam wydatek niemały ale dostajemy w tej cenie:

- zero falowAnia i zaginania powierzchni projekcyjnej

- powierzchnia płaska jak stół

- wzmocniona rura nawojowa powyżej ekranów od 2.80m szer. w zwyż

- bardzo ciężka belka dociazeniowa a nie lekki patyczek jak to jest przy nie których ekranach

- napinacze oraz cichy silnik

Jak na razie ekran 5 lat i bez zastrzeżeń. . :-)

Edytowane przez Bipo

. Nie wszyscy po prosty muszą wszystko usłyszeć i zobaczyć. Kiedyś też myślałem, że kable i inne bajery w systemie audio nie mają większego znaczenia. Oczywiście jak się ma Diorę lub Technicsa to faktycznie kable i inne bajery nic nie dają.

Z osobami którzy zamiast o ekranach diy piszą o jakichś ścianach malowanych miałem już nie dyskutować ale ty jesteś wyjątkowy bo słyszysz kable sieciowe w systemie audio (ciekawe czy też te przed licznikiem z elektrowni czy tylko te od licznika do gniazdka) no i masz super hi-end dlatego jesteś predysponowany do oglądania na ms wszyscy inni którzy nie słyszą kabli nie maja sie co wysilać no i rozumiem że jeśli sprzedam swoją Diore i kupie hi-end to wtedy mogę sie szarpnąć na jakiś ekran za większą kwotę? I wtedy z lepszym sprzętem niz moja diora będę widział i co najważniejsze słyszał te wszystkie kable i podstawki pod nie? No to super, może w końcu wygram ten ślepy test na kable jako pierwszy:).

Ps. Ostatni raz wszystkim zdrowo myślącym ludziom przypominam – wizualne właściwości ekranu (nie fizyczne, praktyczne) zależą od warstwy ostatniej – powierzchni absorbująco-odbijającej światło a to na czym ta powierzchnia jest położona (płyta techniczna, aluminium, tzw cerata, materiał ze szpuli, cegła, beton itc itp.) nie ma znaczenia. Tzn. ma według niektórych wyjątkowych ludzi ma tak jak kable sieciowe w systemie audio.

Edytowane przez jgx
  • Pokaż nowe odpowiedzi