Skocz do zawartości
IGNORED

HDR = nowa jakość reprodukcji; kto, jak i kiedy ...

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Stąd moje pytanie, bo sporo jest marketingowego szumu.

W video czym innym jest HDR w rejestracji (używana jest podobna technika jak w fotografii, każda klatka jest naświetlana ileś razy z różną ekspozycją), a czym innym HDR w odbiornikach TV. Tego drugiego nadal nie rozumiem - ponadstandardowa jasność kojarzy mi się z okularami spawalniczymi.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Powtórzę raz jeszcze.

HDR wg Sony:

"Technologia HDR rozszerza dostępny zakres poziomów jasności i nadaje wyświetlanemu obrazowi większy kontrast. W rezultacie ujawniają się szczegóły ukryte w głębokich cieniach oraz niuanse kolorystyczne w najjaśniejszych fragmentach. Zgodność telewizora z materiałami HDR oznacza więc żywsze kolory, lepszą widoczność szczegółów, wyraźnie odwzorowane światła i większą głębię obrazu."

HDR w TV nie różni się aż tak bardzo od fotografii.

Różni się. HDR w telewizji to zdecydowanie uproszczona wersja tego, co jest w fotografii i funkcjonuje już tam dość długo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

HDR dla obrazu tv nie będzie powstawał przy użyciu kilku ujęć i kamer, bo to by było technicznie niemożliwe. To będzie po prostu odpowiednia postprodukcja. Dlatego ta technologia pachnie mi lekką ściemą;;;;

Ukryta Zawartość

Nie kilku ujęć ani kilku kamer, tylko wielokrotnego naświetlenia tej samej klatki przy użyciu jednej kamery. Przykładowo, rejestracja odbywa się z prędkością 99fps a sygnał wyjściowy ma 33 fps i każda z jego ramek (klatek) naświetlana jest trzy razy z różną ekspozycją - dokładnie tak jak w fotografii.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Fotografia HDR w nowym ujęciu ma sens wyłącznie jako wyświetlana na matrycach HDR (TV, ramki itp.).

Raczej się na OLED nie przyjmie z uwagi na potencjalne, trwałe wypalenia matrycy przy statycznym obrazie.

Odbitka papierowa nie wydziela światła. Jest poza tematem. Bo w HDR nie chodzi tu podstawowy zakres jasności.

Z Waszych wypowiedzi wynika, że nawet w gazecie może być foto HDR.

Czy dobrze rozumiem ?

Tak, dobrze rozumiesz, jeśli wydruk skalibrujesz pod wyswietlany obraz skalibrowanego np.monitora to efekt będzie podobny.

Kilka galerii w tej technice:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Zacznijmy od podstaw, problem to moduł rejestrujący i jego zakres tonalny. Zbyt niski zakres tonalny można naprawić w post processing'u właśnie dzięki DRI czy HDR. Dzisiaj już nie potrzeba wielokrotnie naświetlać jednej klatki tak samo jak DR możemy poprawiać filtrami połówkowymi.

Najlepsze efekty zawsze uzyskamy dzięki HDR ale nie zawsze mamy możliwość zastosowania wielokrotnej ekspozycji. W filmie SDR producent zapije dodatkowe informacje i TV robi z tego HDR dając ładniejszą biel lub czerń. Rozszerza to DR ale nazwanie tego HDR'em to chyba chwyt marketingowy.

No to mijamy się zasadniczo.

HDR w gazecie, to było prowokacyjne pytanie.

HDR na matrycach TV to nowa era zwłaszcza dla fotografii !

Jeszcze raz:

HDR to (źle nazwana) technologia reprodukcji obiektów świecących lub refleksujących ( dla wybranych ) elementów obrazu.

Tylko możliwa dla ekranów, które są źródłem światła.

"Zazwyczaj HDR kojarzy się z przekolorowanymi fotografiami, które wyglądają sztucznie, ale nie jest to jedyne zastosowanie tego rozwiązania. W przemyśle filmowym wykorzystuje się je do zwiększania jasności wybranych elementów, bez zmiany barwy ciemnych obszarów, co daje bardziej naturalny obraz."

Myślę janunio, że Twoja definicja jest błędna.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Sony, Fox, Warner & Disney będą wydawać filmy z Dolby Vision HDR.

Ukryta Zawartość

Czyli implementacja danych HDR w treściach filmowych.

Rasmus Larsen pisze o HDR:

in essence; very high peak brightness (higher than "regular" HDR TVs), support for full-array local dimming, 10/12-bit, and wide color gamut.

Ukryta Zawartość

Sony, Fox, Warner & Disney będą wydawać filmy z Dolby Vision HDR.

Ukryta Zawartość

Czyli implementacja danych HDR w treściach filmowych.

Rasmus Larsen pisze o HDR:

in essence; very high peak brightness (higher than "regular" HDR TVs), support for full-array local dimming, 10/12-bit, and wide color gamut.

A widzieliście White Paper tego Dolby Vision? Ciekawe jakie TV miałoby obsłużyć taki zakres jasności, o jakim tam piszą - od 0 do 10k nitów. O ile do zera się zejść udało (OLED TV), to do 10k maxa ciągle brakuje baaardzo dużo.

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

AMAZON już podaje treści HDR.

Ukryta Zawartość

Pisze pierwszy tester: " I decided to bite the bullet and spend 30 dollars on the recent release of Amazing Spiderman 2 in HDR as I figured a big budget blockbuster with spiderman would probably be perfect demo material for HDR. ".

I dalej czytamy:

" I'm pleased to confirm that the picture might be the most exceptional picture I've ever seen. The image is NOT dull, not washed out, and from the initial Sony logo at the beginning of the film you are greeted with brilliant whites. The colors are very deep and wonderful. And no. You won't have to worry about putting hour sunglasses on either. "

No i mamy wreszcie coś dla VIEDEO FILLI.

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Jest nowa relacja kolegi @ambra.

Amazon pracuje nad HDR pod TV OLED LG.

Cytuję z małą korektą:

" Aktualizacja z 15.10.2015 Amazon video na lg, spowodowała wprowadzenie po raz pierwszy techniki HDR na tv lg 4k. Początki juz opisywałem .Casanova Untold przez pierwsze dni, był nie do oglądania w wersji HDR, nie dość, że nie było czerni, to chwilami obraz się rozdwajał. Po paru dniach przywrócono czerń, było już bardzo dobrze, ale chyba mają jakieś problemy, skoro w tym tytule wycofano się z wersji HDR na dzień dzisiejszy).

Natomiast, są nowe produkcje. Najbardziej rewelacyjnie wygląda Edge: The Loner - Nowa produkcja Amazon studios. Całkowicie wygląda tak, jak żaden film do tej pory. Jest niesamowita czerń i słońce które razi w oczy.

Aplikacja HDR włącza się automatycznie i blokuje wszystkie inne nastawy trybu obrazu.

Jedyne co można zrobić z obrazem to ustawić w trybie eco, czy innym, ale i tak przy średnim ustawieniu oszczędzaniu energii, po godzinnym seansie, lekko, bolą oczy jak przy 3d lub tp. Ogólnie wrażenia pozytywne.

pozdro "

• 1 miesiąc później...

No i stało się:

Na CES 2016 HDR to główny wątek.

Samsung wystawił matryce z jasnością 1000 nit.

Myślę, że przedział 0 - 500 będzie dla standardowego przetwarzania, zaś LOKALNIE i incydentalnie (!!!) dla efektu HDR zaświeci z jasnością z przedziału 500 - 1000 nit.

Wszystkie filmy 4K BD opatrzone są logo HDR. 4K/UHD player Samsunga w akceptowalnej cenie. W sklepach w styczniu !

YouTube da wsparcie dla HDR:

Ukryta Zawartość

To deliver HDR through YouTube, Google has had to further develop its VP9 video codec. To date, VP9 has not supported HDR but with VP9-Profile 2 it will. It is unclear whether 2015 TVs with VP9 support can be updated to VP9 Profile 2. Google also has a VP9-Profile 3 in the works.

Czyli nowe kodeki i nowe telewizory ...

Ukryta Zawartość

Samsung wystawił matryce z jasnością 1000 nit.

Myślę, że przedział 0 - 500 będzie dla standardowego przetwarzania, zaś LOKALNIE i incydentalnie (!!!) dla efektu HDR zaświeci z jasnością z przedziału 500 - 1000 nit.

Masz pojęcie i le to jest 1000nitów, przecież tego się nie da oglądać?!

Te wyścigi szczurów na piksele , rozdzielczości teraz jeszcze HDRy przypomina mi wyścig marketingowy zresztą na piksele w matrycach aparatów, szkoda tylko że nikt już w tym wypadku nie wspomina o degradującym wpływie na obraz takiego upakowania pikseli na tak małej matrycy np. APSc.

Cyferki jednak swoje robią i zawsze znajdą swoich łosi, sorry odbiorców miało być :)))

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Przecież chodzi o incydentalne zastosowanie dla efektów specjalnych a nie o stałe świecenie 1000 nitami. Znowu dotykamy brak zrozumienia o co chodzi z HDR Video.

CES 2016:

Sony Backlight Master Drive

TV 4K miał local dimming z 1000 stref !. Nazywali technologię Backlight Master Drive.

Sony twierdzi, że telewizor może osiągnąć szczytowe poziomy jasności czyli 4000 nitów.

Nie w trybie pełnoekranowym, ale w segmentach obrazu.

W tym samym czasie, na wyświetlaczu pojawią się bardzo głębokie czernie, co oznacza, że ​​Sony może osiągnąć obraz o wyjątkowo wysokim kontraście i niesamowitej jakości obrazu HDR.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znam wirutalnie taka jedna osoba ktora uzywa trybu "vivid - zywy" w swoim Tv do ogladania tresci TV czy grania w gry. To bedzie podobny sposob oslepiania ludzi, bardziej wysublimowany. ;) W Fotografii nie zawsze chce sie miec HDR, a tu chca go nam na sile wcisnac. Marketingowa papka.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Zostałeś zapisany na listę osób, które nic nie kumają [o co kaman] z HDR VIDEO.

Wątek jest po by (w zasadzie jedyny, ważny kierunek reprodukcji video) popularyzować HDR. A warto.

Napiszę inaczej:

Całkowita jasność białej planszy nie ma przekraczać 350 - 500 nitów.

Ale matryca HDR ma wydać z siebie lokalnie i incydentalnie 1000 nitów.

W każdej barwie. Choinka ze światełkami ma emitować punktowo ponad-standardową jasność w każdej składowej RBG ale punktowo.

Ten efekt już widać na filmach demo SAMSUNG na seriach 9000/95000.

No, niestety trzeba pójść do salonu i poprosić obsługę o zapuszczenie materiału demonstracyjnego.

Zazwyczaj nie mają pilota i działających baterii.

Wtedy atakuj kierownika bałaganu.

• 3 miesiące później...

Mam wkoncu marsjania 4k UHD.. Tak na szybko o hdr na zwykłym tv.Jest spora poprawa w bielach i kolorach np w nocnych scenach lepiej to wszystko świeci i jest bardziej dopracowane .. Niedługo będziemy testować na js9500 i zobaczymy w jakim stopniu to jeszcze pójdzie do przodu, bo wiadomo że jasność ma tu pole do popisu no i paleta barw . Bitrate waha się od 30 do 90 więc jest sporo większy od HDblueray. Może uda mi się dodać jakieś zdjęcia

• 4 tygodnie później...

To ja zainicjowałem temat HDR w KD.

Burdel trwa na maxa.

Tak jak myślałem HDR VIDEO wymaga dynamcznej (zmiennej w czasie) transmisji informacji p.t. metadane po nowym standardzie HDMI 2.1.

Tymczasem producenci telewizorów wabią panelami LCD z jasnością 1000 nit.

To zasadnicza ucieczka przed technologią LG OLED.

Oledy się będą wypalać przy takim poziomie jasności.

Potrzebna jest zasadnicza korekta sprawności łącz wysył/odbiór HDMI. Sam kabel nic nie wniesie.

Cały sprzęt video dla HDR do wymiany.

To tak jak było z SACD/DVD AUDIO/DTS MA/Dolby True HD.

Myślę, że za 5 lat to jakoś przeżyjemy.

Ale spoko; zanim się dogadają w HDR to minie wiele lat.

Producenci to także kolejna olewka bo pasywne ekrany kinowe czy projektory są poza tematem.

Ja wkoncu widzialem hdr na zywo w smerfach 2 z odtwarzacza ks8500 (oczekujemy na plyte madmax rowniez) i moja opinia jest taka ze ta innowacja ma potencjał,lecz tylko Oled i full led..Chodz w tym drugim kwiatki rowniez wychodza z podswietleniem..Moze pincet stref od panasa dx900 pomoze:)szeroka palete rowniez mozna latwo dostrzec(ale nie poraza zmianami).Pisze tylko na podstawie tej jednej bajki gdyz nic innego jeszcze nie doszlo.Hdr tak jakos przyciemnia obraz w jednym miejscu a w innym rozjasnia i wyglada kontrastowiej.4k natywne z plyty(doszla ze stanow)w smerfach 2 nie poraza rowniez, gdyz to chyba bylo 2k remaster.Ostrosc jest deko lepsza od bluray wersji ktora rowniez dostajemy w pudelku..

edit sorry za polskie znaki..nie mam na klawie w pracy:}

Witajcie ponownie.. Dziś doszła płyta z Madmax z hdr do brata.. No i powiem szczerze że płyta 4k zupełnie inaczej wygląda tzn film. Tu wszystko wygląda ok a na fullhd jest wszystko żółte. Wtedy, gdy oglądałem ten film myślałem że tak ma być itd..Miła niespodzianka jest taka że wziąłem tego k8500 do siebie i odpaliłem płytę 4k na zwyklym tv i poszło(odtwarzacz zrzucił na full HD).. no i że tak powiem wygląda tak jak na brata tv z hdr tylko mniej doświetla te sceny z hdr i mniej jest tego jaskrawego koloru z szerokiej palety,ognie,wiadomooostrość itd.. Może uda mi się nagrać jakiś film i pokazać . Podsumowując mad max z płyty fullhd całkiem inaczej wygląda od Madmax płyty 4k, a puszczony przez samsunga k8500 na zwykły tv fullhd daje obraz podobny do tego jaki powinien być ale ucina pewne smaczki..trochę namieszalem ale myślę że każdy zrozumie..

Tu wszystko wygląda ok a na fullhd jest wszystko żółte. Wtedy, gdy oglądałem ten film myślałem że tak ma być itd..Miła niespodzianka

w kinie też było dziwnie zażółcone

i też myślałem że tak ma być - ktoś po prostu dał du..y z posprocesem...

zresztą w kinie wogle wyglądało jakby to nagrali w 480...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Nawet w 4k ostrością nie powala, chodź czasami łapie w niektórych scenach głębię szczególnie jak scena się zatrzyma.. To dziwne bo nawet trailery na youtube są w tej żółtej i dla mnie od poniedziałku dziwnej wersji(przed chwilą sprawdziłem) .. Tą wersję w 4k ogląda się zupełnie inaczej i o wiele lepiej tzn wygląda nnormalnie..Teraz sprawa troszkę się ułatwila bo bracki ma tego blueraya 4k i jak pojawi się dx900 lub oled z hdr u nas to będziemy mogli podjechać do sklepu i obadac,czy jest coś na plus względem js9500

mógłbyś rzucić okiem na te zdjęcia ze strony:

Ukryta Zawartość

- pytanie: czy na Twoim filmie te (wg mnie) zażółcone sceny są bardziej neutralne

- czy tak samo żółte jak na tych zdjęciach?

Ukryta Zawartość

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

A, może to zażółcenie jest zamierzone ? Kurz piachu , pustyni ? Słońce przebijające się przez ten kurz ?

Myśle , że dajecie się wciągnąć w rozgrywki jajogłowych z laboratoriów .

Do tej pory jak mogliście coś oglądać ? :) Myślę , że i tak najważniejsza jest fabuła i dobre ujęcia . Nawet ziarno w obrazie może być dobrym końcowym efektem .

Remastują cyfrowe zapisy :) Bawią się za Waszą kasę :) Wielu się chyba onanizuje przy nowościach .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.