Skocz do zawartości
IGNORED

HDR = nowa jakość reprodukcji; kto, jak i kiedy ...

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Może Photoshop stosuje dithering, bo jak podniosłem kontrast prawie na max to zaczęło być widać przejścia, ale granice były mocno zditherowane. Więc jak widać porządny dithering mocno redukuje problem.

No właśnie o to chodzi, aby dithering wyłączyć, jeśli chcesz zobaczyć przejścia ... przecież wyraźnie o tym pisałem (256 kolejnych przejść, a nie wymieszanych ditheringiem). W programie graficznym, jak tworzysz gradient, to sobie wybierasz czy ma być wspomaganie mieszaniem (ditheringiem) czy nie. Trzeba było wybrać bez ditheringu. Dithering ma za zadanie zamaskować niedostateczną ilość odcieni, ale jest oczywiste, że przy kontroli "ile odcieni widzi człowiek" dithering uniemożliwia sensowne przeprowadzenie badania.

A likwiduje w 100% na skompresowanym materiale??

Przez przejście z 8 bit, na 10 bit, logiczne chyba jest, że rozumie się wyświetlanie materiału zarejestrowanego w 10 bit, na matrycy wyświetlającej 10 bit, ew. gradientu (czy innego testu) wyrenderowanego z precyzją 10 bit. (przejście z materiału 8 bit, na materiał 10 bit).

Jest jasne jak słońce, że jak wyświetlisz obraz powiedzmy 8 bitowy, na którym jest zarejestrowany banding, na wyświetlaczu wyświetlającym 10-12-50 bit, to ten banding cudownie NIE zniknie. ... bo chyba nie spodziewasz się, że jak odtwarzasz płytę CD-Audio na DAC'u radzącym sobie z 24 bit/96 kHz to cudownie rozszerzy się np. zarejestrowane pasmo na płycie z "do ~22 kHz" na "do ~48 kHz".

Jakie rozlewanie koloru?

Narysuj sobie w programie graficznym czerwony, wypełniony czerwienią kwadrat, na jasno-niebieskim tle, a następnie zapisz to do obrazu jpg, przy powiedzmy przeciętnej kompresji 85%, przy kompresji koloru 4:4:4 , następnie kolejny obraz przy kompresji koloru 4:2:2, a na koniec 4:2:0 (można to zrobić w GIMP) ... i zobacz sobie jakie powstaja "odbicia"/"rozlewanie koloru na sąsiadujące piksele" przy 4:2:2 czy 4:2:0, podczas gdy na 4:4:4 tego efektu niema. Przy filmach Video jest IDENTYCZNIE - sprawdzałem to. JAk chcesz, to sam mozesz to sprawdzić (tworzysz obraz testowy w Paint nagrywając go jakimś fraps, przy odpowiednich parametrach kompresji video). Także przy kompresji koloru (4:2:0 itp.) główny problem to właśnie "rozlewanie" koloru na sąsiadujące piksele.

Chyba nikt nie kupuje monitora typu EIZO do oglądania filmów.

Ja kupiłem ... i jest takich ludzi więcej. ... niektórym zależy na jakości, nawet jak oglądają film na komputerze.

a banding jest tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie , ... tu też nie ma bandingu. To też jest "clouding" tyle że na białym/ po prostu nierównomierna transmisja światła (inna jasność w zależności od punktu na powierzchni ekranu, kiedy powinna być stała)

Ukryta Zawartość

Jest jasne jak słońce, że jak wyświetlisz obraz powiedzmy 8 bitowy, na którym jest zarejestrowany banding, na wyświetlaczu wyświetlającym 10-12-50 bit, to ten banding cudownie NIE zniknie.

No to przecież od początku o tym pisałem. Matryce więcej niż 8-bitowe do wyświetlania skompresowanego obrazu nie mają sensu, bo nic nie poprawiają. A materiałów 10-bitowych dobrej jakości jest na tyle mało, że... no właśnie mamy to samo co z UltraHD - jest sprzęt, ale nie ma czego na nim oglądać. Jeśli jesteś grafikiem to jak najbardziej, nawet powiedziałbym, że matryce 10- czy 12-bitowe to podstawa.

Narysuj sobie w programie graficznym czerwony, wypełniony czerwienią kwadrat, na jasno-niebieskim tle, a następnie zapisz to do obrazu jpg, przy powiedzmy przeciętnej kompresji 85%, przy kompresji koloru 4:4:4 , następnie kolejny obraz przy kompresji koloru 4:2:2, a na koniec 4:2:0 (można to zrobić w GIMP) ... i zobacz sobie jakie powstaja "odbicia"/"rozlewanie koloru na sąsiadujące piksele" przy 4:2:2 czy 4:2:0, podczas gdy na 4:4:4 tego efektu niema. Przy filmach Video jest IDENTYCZNIE - sprawdzałem to. JAk chcesz, to sam mozesz to sprawdzić (tworzysz obraz testowy w Paint nagrywając go jakimś fraps, przy odpowiednich parametrach kompresji video). Także przy kompresji koloru (4:2:0 itp.) główny problem to właśnie "rozlewanie" koloru na sąsiadujące piksele.

Wiem o jakich odbiciach mówiłeś, uznawane jest to za rodzaj aliasingu. Proponuję poczytać sobie o madVR i technikach skalowania składowej koloru. Tam praktycznie pozbyto się aliasingu na kolorze (chociaż testu z czerwonym kwadratem nie robiłem - piszę o normalnym obrazie filmowym). Zaskoczyło mnie tylko, że piszesz o tych odbiciach, a pomijasz ich wpływ na powstawanie bandingu.

Ja kupiłem ... i jest takich ludzi więcej. ... niektórym zależy na jakości, nawet jak oglądają film na komputerze.

Może się mylę, ale po tym jak piszesz zakładam, że jesteś grafikiem, więc możesz taki monitor wykorzystać. Nie chcę mi się wierzyć, że kupiłeś go tylko do oglądania filmów.

Dla mnie największy problem z monitorami jest taki, że w większość ma zafiksowane odświeżanie na 60 Hz. Oglądanie na tym filmów z efektem pulldown to jakaś paranoja. Wiem, jest jeszcze Freesync, ale to bardziej monitory dla graczy. Nie mogę pojąć dlaczego w monitorach masowo nie wprowadzono przełączanych trybów odświeżania, tak jak jest to rozwiązane w tv. Zdaje się, że któryś model EIZO ma taką funkcję, ale on kosztuje majątek.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Podejrzewam iż przypuszczam, że Kowalskie ma głęboko w poważaniu HDR. ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

E tam, ja jestem niemal typowym Kowalskim a interesuje mnie temat HDR, ale i Waszą ostatnią wymianę zdań miło mi się czytało. ;)

Zrodziło mi się ostatnio inne zagadnienie - co wiadomo o przyszłości filmów w 48 klatkach oraz czy obecne telewizory i odtwarzacze 4K są na nie przygotowane, czy może w ogóle nie ma potrzeby tego rozważać bo jak się coś pojawi to za 10 lat? ;)

Ja uważam, że 48/60 klatek poprawi znacząco jakość reprodukcji ruchu nawet na tanich matrycach 60Hz. Ale jakoś nie widać tej opcji.

Owszem są dema pokazywane w marketach w celu ukrycia tej kluczowej wady TV.

Są na YTube.

Sam chciałbym wiedzieć dlaczego nie rozwija się natywnego 48 klatek/s. Za to serwuje się nam jakieś upłynniacze ruchu, które działają każdy chyba wie jak. Jeśli ktoś nie lubi efektu "opery mydlanej" to zawsze można wprowadzić przełączanie trybów 48/24 fps, co akurat technicznie jest dość proste. Wystarczy zbuforować fragment strumienia i wyświetlać co drugą klatkę i tak mamy klasyczne 24 fps.

Wydaje mi się, że problem może być w tym, że większość kamer nagrywa w 24 fps i stąd problemy z przejściem na wyższe prędkości klatkowe. Albo też jakieś inne ustalenia, standardy przesyłania obrazu, które ciężko jest ruszyć... ale z drugiej strony skoro da się uruchomić kanały w UHD to czemu nie da się z 48 fps?

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

• 2 miesiące później...

Tu mamy pięknie przerobiony materiał z hdr do sdr ..piszę że pieknie gdyż nie dawno oglądalem ten film w natywnym 4k z hdr na js9500 ..owszem natywki nic nie pobije , ale tu też jest bardzo dobrze nawet na tv fullhd,monitorze itd.

Ukryta Zawartość

czyli wychodzi na to że da się:)a gdy sciągniemy ten film z oficjalnej strony i chcemy go puścić na kompie to mamy mydlo ale juz madvr(convert hdr to sdr) działa w tej kwesti

Ukryta Zawartość

The 4 HDR formats are:

•HDR10

•Dolby Vision

•HLG

•Advanced HDR by Technicolor

omówienie jest tu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

A więc po nowej aktualizacji Windows 10 z 11 kwietnia pojawiła się opcja hdr w systemie. Dobra wiadomość jest taka że udało nam się odpalić film z hdrem mkv z komputera za pomocą programu mpc-hc +Madvr. Wszystko śmiga jak należy.karta 980ti.Pzdr

• 5 miesięcy później...

Recenzja nowych Piratów w ultra hd i hdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Każdy producent chce być,, oryginalny,, ale w konsekwencji śmiesznie to wygląda I ogłupia ludzi. W tej chwili żeby kupić tv z wszystkimi nowinkami technicznymi, trzeba poczytać i się doszkolic, żeby wiedzieć co,, to,,i,, tamto,, oznacza. Zwrotów i formułek marketingowych przybyło w ostatnim czasie i to sporo. Dla przeciętnego Kowalskiego napewno ciężko to ogarnąć.. Tym bardziej że to co dziś jest nowością jutro już jest stare, lub nie jest tak fajne jak było . Pozdr.

LG dodało formar ACTIVE HDR.

SAMSUNG dodał format HDR10+.

Niezła kaszana.

A to dopiero przygrywka bo HDMI 2.1 zamiesza ponownie w tym roku.

Janusz ... przestań posać głupoty. Akurat HDMI 2.1 nic nie zamiesza w tym temacie. Jest DV i HDR10 do ktorych wystarczy HDMI 2.0 ... sprawdziłem na swoim sprzęcie z BD UHD. Inne HDRy (oprócz HLG gdzie 2.0 też styka) nie zaistnieją bo ... nie ma ich w specyfikacji BD UHD. To będzie egzotyka.

Jak obejrzysz cos na własne oczy w DV to pogadamy. I nie z Netflixa bo to dno ... z BD UHD.

Muszę przewietrzyć mój system…

Jest:

- HDR 10

- HDR 10+

- HLG

- Dolby Vision

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest:

- HDR 10

- HDR 10+

- HLG

- Dolby Vision

Ukryta Zawartość

Chyba jest jednak więcej ... ;). Wystarczy kliknąć:

Ukryta Zawartość

A tak na prawdę z tych wymienionych przez Ciebie to HDR10+ nikt jeszcze na oczy nie widział.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

Wystarczy zerknąć na przykład na artykuł na hdtvpolska:

"Co to jest HDR10+? Dynamiczne metadane – kolejny etap w rozwoju technologii HDR i Ultra HD!"

Ładnie opisane jak na ten moment wygląda stan rzeczy odnośnie standardów HDR. Na ren moment jest ich 6 i pewnie to nie koniec, ale tak jak napisano w tym artykule nie ma się co martwić, bo zanim się sytuacja nie wyklaruje i nie pozostanie 1-2 wiodące formaty to wszyscy zdążymy już zmienić TV ze dwa razy :)

Każda reprodukcja poprzez różne urządzenia typu ekran telewizora czy projektor to tworzenie sztucznie jakiegoś obrazu :D Dobrze zrealizowany HDR akurat zbliża do bardziej rzeczywistego oddania tego co było możliwe do zarejestrowania podczas nagrania.

• 4 tygodnie później...

Każdy producent chce być,, oryginalny,, ale w konsekwencji śmiesznie to wygląda I ogłupia ludzi. W tej chwili żeby kupić tv z wszystkimi nowinkami technicznymi, trzeba poczytać i się doszkolic, żeby wiedzieć co,, to,,i,, tamto,, oznacza. Zwrotów i formułek marketingowych przybyło w ostatnim czasie i to sporo. Dla przeciętnego Kowalskiego napewno ciężko to ogarnąć.. Tym bardziej że to co dziś jest nowością jutro już jest stare, lub nie jest tak fajne jak było . Pozdr.

No ja jestem przeciętnym Kowalskim, ale na TV trochę się znam. Chociaż tematu HDR tak bardzo nie śledzę.

NETFLIX coraz lepiej radzi sobie z HDR. Zapewne to skutek dopracowania fazy rejestracji materiału video.

Drugi sezon (nowość) Stranger Things świeci detalami b. przyjemnie.

Jeszcze raz napiszę: do HDR wcale 1000 - 1500 NIT nie jest potrzebne bo po prostu męczy oko po minucie.

• 2 miesiące później...

Ja do "drukarzy" :)

10bit w PC było w standardzie (mało kto włączał) od mniej więcej 2004 roku, razem z Geforce FX, pierwszy raz chyba w Matrox Parhelia koło wakacji 2002.

Tylko nie używało się tego jako HDR, czyli domyślny biały jako jakiś ułamek maksymalnej jasności, tylko do tego żeby "w photoshopie" nie było schodów, i nie było (były mniejsze;) ) [monitory CRT]

10bit matryce LCD (ew. 8+FRC) są od jakiś 8..10 lat, ale tez się tego jako HDR nie używa bo kontrasty LCD mają kijowe. Nie tylko Eizo, "zwykłe" Dele czy Nec miały 10 bit od dawna.

Photoshop domyślnie nie ma ditheringu i na dobrych (ok kontrast i szerokie kolorki) LCD widać to od razu. Co do kart graficznych to chyba każda od jakiś 6 lat wypuści sygnał 10bit na kilku monitorach.

stare LCD miały zazwyczaj przełączanie 60/75Hz, nowe mają 60Hz i możliwość w dół za pomocą freesync/gsync, więc się 24/48/50 itp zrobi, ale nie patrzyłem w drivery czy sam się dosynchronizuje do 50fps z youtube.

kontent: Dobry kontent HDR trzeba po prostu nagrać, a do tego niezła kamera musi być (ma nie szumieć, pomimo że się ją ustawi 8x ciemniej - żeby nie przepalało i potem 8x podbije jasność).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.