Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz+zasilacz lampowy (topologia Lamm)

Rekomendowane odpowiedzi

Faktycznie taką lampę ciężko by było zapakować do środka. W oryginalnej wersji Lamm'a to chyba były dwie gały do kręcenia głośnością a widzę na zdjęciach że Twoja wersja jest z dwoma pilotami :)

A propos zasilania to w którymś poście wcześniej kolega zelo7 też poleca 6x4 plus dobre kondensatory.

Faktycznie taką lampę ciężko by było zapakować do środka. W oryginalnej wersji Lamm'a to chyba były dwie gały do kręcenia głośnością a widzę na zdjęciach że Twoja wersja jest z dwoma pilotami :)

Rozdzielenie regulacji głośności na każdy kanał osobno, jakoś osobiscie mi sie nie podoba i jest raczej bezzasadne. Dwa piloty? nie wiem co miałeś na myśli...ale jeśli chodzi o dwa przekaźniki widoczne na zdjeciu to sterowanie silnikiem ALPSA;)

Nad płytkami w prawym górnym rogu koło pudełka po lampie jeden no i na lewo widać kawałek drugiego :)

To akurat przypadkowi aktorzy drugiego planu;).

opóźnienia załączenia anodowego nie ma, bo uznałem że przy tej konfiguracji to nie jest konieczne.

Czy to ze względu na zasilacz lampowy, czy też inne argumenty skłoniły Cię do jego pominięcia?

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

Czy to ze względu na zasilacz lampowy, czy też inne argumenty skłoniły Cię do jego pominięcia?

Ogólnie rzecz biorąc, sam fakt opóznionego załączenia napiecia anodowego stosuje i stosowało się głównie ze wzgledu na przedłużenie żywotności samej lampy, lub jej ewentualnego uszkodzenia przy podaniu na zimną lampę napięcia o dużej wartości. To drugie miało miejsce szczególnie w przypadkach np lamp nadawczych (np bezpośrednio żarzone) gdzie napięcie anodowe sięgało kV.

O ile w przypadku lamp mocy we wzmacniaczach audio opóznione załączenie jest wskazane, po to aby ten udar nie był wielki, (duże prądy i napięcia) o tyle w przedwzmacniaczach (gdzie żarnik błyskawicznie podgrzewa lampę przy odpowiednim zapasie prądowym zasilacza żarzenia) jest to zbędne, chociaż można ale jest to trochę przerost formy nad treścią.

Ok dzięki za kompleksową odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie, jeśli można - rzecz się tyczy szeregowego łączenia żarników lamp 12au7 z ECC88 - nie znam dokładnych prądów pobieranych przez poszczególne egzemplarze, ale można założyć, że różnice mogą wystąpić. Czy jest to prawidłowe rozwiązanie? Oczywiście robię tak dlatego, że mam zasilacz 12,6V...

Edytowane przez FERB

Można ale to wszystko zależy jaki masz zasilacz, odpowiedni zapas prądu, symetryzacja itd. Na www.trioda.pl jest sporo w tej kwestii przykładów, warto poczytać.

Ja osobiście na swojej PCB żarniki połączyłem równloegle, co prawda prąd będzie większy ale moge całość zasilić z 6.3V.

Można ale to wszystko zależy jaki masz zasilacz, odpowiedni zapas prądu, symetryzacja itd. Na www.trioda.pl jest sporo w tej kwestii przykładów, warto poczytać.

Ja osobiście na swojej PCB żarniki połączyłem równloegle, co prawda prąd będzie większy ale moge całość zasilić z 6.3V.

Zasilacz mam porządny, z symetryzacją, wykorzystałem część z opracowania do poprzedniej wersji SALAS'a - dla zainteresowanych schemat w załączniku.

Akurat na swoich PCB mam piny do lutowania blisko podstawek, mogę łączyć w dowolnej konfiguracji. Dziękuję za poradę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
Gość kizol666

(Konto usunięte)

Dziś odpaliliśmy Lamma... Siedzę i słucham od 2 godzin i nie przestaje mnie zaskakiwać z każdą płytą jest co raz lepiej czuje się jakbym kupił nowy zestaw.

Szok jak to gra! Petarda!

Edytowane przez kizol666

Dziś odpaliliśmy Lamma... Siedzę i słucham od 2 godzin i nie przestaje mnie zaskakiwać z każdą płytą jest co raz lepiej czuje się jakbym kupił nowy zestaw.

Szok jak to gra! Petarda!

...no to super prezent na Świeta sobie zrobiłeś.

Możesz podać jakieś szczegóły? Jakie podzespoły, lampy, zasilacz? Może jakieś foty?

Edytowane przez grip

Strona 8 post #232

zasilacz salas, 2 x zarżenie dla obu kanałów stabilizowane.

Edytowane przez daris666

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Przed świętami dotarły ostatnie graty do Lamm-a.

Zasadniczo jest to wersja docelowa. Trochę nie podoba mi się żarzenie na stabilizatorze. Trochę za bardzo się grzeje. Jeszcze sprawdzę na dwóch stabilizatorach, na każdą parę oraz bez LM-ów, tylko dobrane napięcie stabilizowane. Macie jakieś doświadczenie w tej materii.

Zasilanie na lampie 6x4, transformator i dławik od p.Ogonowskiego. Resztę widać. Jak już wybiorę typ zasilania, zrobię porządek z kabelkami. Dopiero jutro go posłucham, tak na porządnie :).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-819-0-99117800-1451132501_thumb.jpg post-819-0-31794100-1451132520_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam dwa LM , po jednym na kanał i grzeje się dość mocno. Jakiego dałeś międzystopniowego 100nF ?

Daj znać jak Ci pod pasował.

Edytowane przez daris666

Przed świętami dotarły ostatnie graty do Lamm-a.

Zasadniczo jest to wersja docelowa. Trochę nie podoba mi się żarzenie na stabilizatorze. Trochę za bardzo się grzeje. Jeszcze sprawdzę na dwóch stabilizatorach, na każdą parę oraz bez LM-ów, tylko dobrane napięcie stabilizowane. Macie jakieś doświadczenie w tej materii.

Zasilanie na lampie 6x4, transformator i dławik od p.Ogonowskiego. Resztę widać. Jak już wybiorę typ zasilania, zrobię porządek z kabelkami. Dopiero jutro go posłucham, tak na porządnie :).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-819-0-99117800-1451132501_thumb.jpg post-819-0-31794100-1451132520_thumb.jpg

Podzespoły - palce lizać!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i słucham i słucham.

Lampy się wzbudzają od ilości i jakości basu:). Kontrola na maxa. Wgniata w fotel. Mam zdecydowane brumienie, ale to kwestia prowadzenia masy i kilku innych pierdół. Czysto bez podbarwień. Odnoszę wrażenie że V-cap potrzebuje jeszcze paru godzin.

A tak wygląda pokój DIY audiofana:) Tymczasowy, z dużą ilością ustrojów!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U nas też jest walka z lekkim brumem.

..i u mnie. Był większy, ale wszystkie masy obu kanałów, zasilaczy spiąłem w jednym punkcje i jest spora poprawa. Spróbuję jeszcze zasilić osobnym trafem każdy z kanałów, posłucham jakie będą efekty. Cały czas na desce...

Żarzenie mam na odpowiedniku 1084 na kanał, radiator sk129 63 mm jest tylko lekko ciepły. Zasilam dwie lampy spięte w szereg z 12,6V.

Pamiętaj aby minus żarzenia śpiąc razem z minusem zasilacza anodowego.

Bez tego brum u mnie był cały czas,bez względu jak ukladalem kable.

Edytowane przez cezar504

Mamy już wspólny punkt masy, symetryzację żarzenia - bez tego była tragedia. Na razie na desce, pozbędę się go do końca w docelowej obudowie.

Pamiętaj aby minus żarzenia śpiąc razem z minusem zasilacza anodowego.

Bez tego brum u mnie był cały czas,bez względu jak ukladalem kable.

Ale jam mam żarzenie symetryzowane - plus i minus poszedł do żarników, a środek do wspólnej masy - prawidłowo - schemat kilka postów wyżej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - więc chyba mam dobrze, jak nie to mnie popraw...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez FERB

A i kondensator między stopniowy jak najdalej od lamp,albo w jakiejś obudowie ekranujacej.

FERB tego sposobu nie testowalem,więc nic nie powiem.

Edytowane przez cezar504
  • Pokaż nowe odpowiedzi