Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz+zasilacz lampowy (topologia Lamm)

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do Lamma trafo w wersji audio z toroidy, i niestety nie jest idealnie. Przy ciszy wieczoru poprostu słychać go - trafa Telto i inne ze sprzętu 20 letniego są cichsze. Niestety najgorsze jest to że nie ma sensownej alternatywy.

zareklamuj i ci zrobią nowe

Temat przerabialiśmy już z firmą Noratel :)

Nie ma parametru technicznego takiego jak 'buczenie ' trafa ...a jeśli nie ma parametru, nie ma sie czego przyczepić, formalnie.

A tak całkiem serio, to nie jest to na tyle silne że nie przeszkadza mi to. Poza tym w kolejnym byłoby to samo daję głowę - jedynie wersja SUPREME zalana całkowicie żywicą pewnie daje zupełną ciszę - aczkolwiek cena powala.

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

transformatory Ogonowskiego głośnikowe nawet ok jednak do sieciowych mam spore wątpliwości patrząc na to jak mi nawinął moje do wzmacniacza lampowego - leżą w garażu, a w ich miejsce mam toroidy

Każdy producent zalicza wpadki.

Jeśli miałbym polecić, to też stawiam na p. Leszka Ogonowskiego. Mam od niego kilka transformatorów i nic złego nie mogę im zarzucić. Też dobre i trochę tańsze są trafa od 4pietro4 dostępne przez all.... Zrobi na zamówienie dowolne trafo, czy dławik na kształtkach EI.

Do Lamm'a kupiłem z Toroidów zwykłe, nie zalewane

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i nie przykręcony buczał mocno. Zalałem środek żywicą epoxydową, dobre mocowanie z przekładkami gumowymi i na szczęście po problemie.

Innym razem oprócz środka zalałem całe trafo w kubku (również nie była to wersja audio) i nie rozwiązało to problemu, nadal nieco buczy. Jak pamiętam - niektóre trafa są zalewane lakierem termoutwardzalnym, który ma rzadką konsystencję dzięki czemu wnika w uzwojenie, następnie są suszone w piecu i taka impregnacja eliminuje problem.

Wracając do tsts-50-003 - kupiłem je końcem ubiegłego roku za 84 zł, obecnie w tym samym sklepie... 129,8 zł - masakra.

Mam inne trafo z Toroidy.pl, do Ugody, w wersji audio, wykonanie super, nic nie buczy...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez FERB

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

A dolar tańszy... dobry biznes się okazuje. Tylko patrzeć jak któryś z forumowiczów zabierze się za to ;)

Ale to jest nieco więcej niż 50% ceny!!!, nie wiem jak ceny miedzi w tym okresie, ale takich podwyżek to nie pamiętam od początku lat 90' :)))

się domyślam, jestem nawet pewien na 500+% , taka dobra zmiana:)))

a ceny miedzi raczej niskie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez FERB

Miałem trafo z toroidów do lamma moje nie buczało... Chyba zależy jak się im uda.

Ale wszystko do kupy szumiało i brumiło strasznie.... ;)

Edytowane przez szczemirek
Gość kizol666

(Konto usunięte)

Ale wszystko do kupy szumiało i brumiło strasznie.... ;)

Dziwisz się? Odpalone na sztukę żeby sprawdzić jak gra... Bez obudowy na desce. Po normalnym podpięciu całości sensowne prowadzenie mas i normalny potek wszystko w obudowę i nic nie buczy. Szumy od tandetnej lampy ecc tesli :) Samo trafo nie buczało. Ale musisz przyznać że pomimo podłączenia całości na sztukę grał bardzo dobrze:) Edytowane przez kizol666

Dziwisz się? Odpalone na sztukę żeby sprawdzić jak gra... Bez obudowy na desce. Po normalnym podpięciu całości sensowne prowadzenie mas i normalny potek wszystko w obudowę i nic nie buczy. Szumy od tandetnej lampy ecc tesli :) Samo trafo nie buczało. Ale musisz przyznać że pomimo podłączenia całości na sztukę grał bardzo dobrze:)

Dobrze. Dzięki.

• 1 miesiąc później...

Mój to nie klon tylko wersja rozwojowa na innej lampie wejściowej :)

Wejściowa to 6n1p.

Edytowane przez daris666

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

...ja po bożemu, jedną sztukę uruchomiłem:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-30358-0-92689000-1465478513_thumb.jpg post-30358-0-96593300-1465478529_thumb.jpg

Na powyższych zdjęciach efekt finalny, jeszcze nie uporządkowane kable i bez boków, tylko front sobie leży. Na zdjęciu wraz z Ugodą, jako forumowa integra:)

Lampy - wejściowe RAYTHEON ( lata 50), wyjściowe Matsushita z lat 60'. Wybór przypadkowy, ale nie tylko moim zdaniem, sprawdził się. Testowałem jeszcze Holenderskie Philipsy e88cc SQ i były nieco mniej rozdzielcze, brakowało "blasku",

"kultowe" CCCP 6n23p z Saratova - nie moje granie (więcej basu i mniej rozdzielczości), a jako wejściowe Telefunkeny ...ECC81 - super grały, równym pasmem, pomiarów nie robiłem:)

Jak już pisałem - Lamm zasilany SALAS'em mkII, żarzenie na LM1085, zamiast potencjometru oczywiście drabinka "shunt" na ELMA 24 kroki. PCB wg projektu PiotaTychy, SALAS wg DIYAudio z modyfikacjami...Części - DALE, między stopniowy ruski teflon 10nF, wyjściowy ROE 1839, żadnej egzotyki

Gra super, nie tylko moim zdaniem...:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Podpowie ktoś jak powinna wyglądać sprawa z prowadzeniem mas bo mam pewien kłopot. Na obudowach RCA robimy wspólny punkt, łączymy chassis, masę preampu, masę drabinki ew. barwy itp ? A jak zatem prowadzi się ekrany przewodów żeby nie zrobić pętli ? Np dla połączenia RCA - drabinka - preamp z jednej strony przy rca łączymy ekran z masą, następnie ekran do masy potencjometru, potem przewód sygnałowy prowadzimy do preampu, ale już bez podłączania ekranu do masy, czyli z jednej strony wisi w powietrzu ? (płytka preampu ma 2 wejścia, 2 wyjścia zatem ekrany 3 przewodów będą musiały wisieć w powietrzu żeby nie zrobić pętli ? )

Gość kizol666

(Konto usunięte)

Z każdego miejsca ma iść jedna masa do wspólnego punktu. Narysuj w Paint-cie jak chcesz to podłączyć?

Podpowie ktoś jak powinna wyglądać sprawa z prowadzeniem mas bo mam pewien kłopot.

Edytowane przez kizol666
  • Pokaż nowe odpowiedzi