Skocz do zawartości
IGNORED

Kable sieciowe, IC, głośnikowe

biniek

Rekomendowane odpowiedzi

zgadzam się w pełni, a bezpiecznik to coś nowego, zawsze warto spróbować, mówicie tu o bezpieczniku głównym, że tak powiem? Tym w przedpokoju?:), sorry, pewnie głupie pytanie, ale temat całkowicie dla mnie nowy. Rozumiem, że wtedy przydałoby się jakieś gniazdko Furutecha?

Mi raczej chodzi o bezpiecznik "główny" w sprzęcie to zazwyczaj ten przy gnieździe IEC do kabla zasilającego.

Ale w instalacji też mozna pod warunkiem, że masz dedykowaną (osobną) linię do sprzętu.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Gość numik

(Konto usunięte)

Mi raczej chodzi o bezpiecznik "główny" w sprzęcie to zazwyczaj ten przy gnieździe IEC do kabla zasilającego.

Ale w instalacji też mozna pod warunkiem, że masz dedykowaną (osobną) linię do sprzętu.

no tak czułem, że mogę nie czuć....mmm. dzięki, to coś nowego

<br />Hah no dokładnie miałem to na Furutechu - inna wtyczka, można w gnieździe obrócić łatwo i to zmienia granie. Sam kabel niezbyt, ale już zamiana L z N wyraźnie wpływa<br />

Kiedyś ćwiczyłem tą polaryzację, coprawda na innym sprzęcie niż mam teraz, ale zamiany polaryzacji nie słyszałem.

Patrząc na wtyk IEC faza powinna być z prawej strony.

<br />To co kolega powyżej opisuje to jest wręcz podręcznikowy przykład skutków, jakie powoduje przejście z odwróconej na prawidłową polaryzację fazy w zasilaniu. To nie Neel jako taki zlikwidował nerwowość i wprowadził porządek, tylko zasilacz dostał w końcu fazę na właściwą linię. <br />

Hmmm....

Mam kable Neel i nie wyobrażam sobie powrotu do fabrycznego nawet z polaryzacją po właściwej stronie wtyku.

Nie zwracałem np.uwagi na polaryzację porównując Shunyate z Neelem, czy ostanio Vincentem. A w każdym przypadku zmiany były bardzo widoczne ooops miało być słyszalne.:)

Gość rydz

(Konto usunięte)

Ludzie ! te kilka ostatnich postów nie zasługuję nawet by znalazły się w zakładce start .

K...a , to już koniec tego forum , aż nie chcę tego uzasadniać bo cisną mi się tylko niecenzuralne slowa . :(

Temat traktuje o kablach.

Po drodze była mowa o akustyce teraz wróciliśmy na właściwy tor o kabelkach, a Ty wyjeżdżasz z piana na .... że do zakładki start ?

Kolego nie właź tu jak ci dyskusja nieodpowiada i tyle.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Kolego nie właź tu jak ci dyskusja nieodpowiada i tyle.

Na takie olewanie tematu jak poniżej powinienem cię wręcz wyśmiać . EOT .

Mam kable Neel i nie wyobrażam sobie powrotu do fabrycznego nawet z polaryzacją po właściwej stronie wtyku.

Nie zwracałem np.uwagi na polaryzację porównując Shunyate z Neelem, czy ostanio Vincentem. A w każdym przypadku zmiany były bardzo widoczne ooops miało być słyszalne.:)

ciekawe, ja też polaryzacji nie słyszę, żadnego wpływu, mam starą instalację, prąd przecież nie płynie "jedną żyłą";p;p, ale dziś dla spokoju ustawię L z lewej;p;p

No coś ty takiej podstawy nie słyszysz:) Kierunkowość bezpieczników jeszcze daleko przed tobą :D

Rydz

Jakie olewanie tematu ?

To nie olewanie, po porostu wiem jaką mam polaryzację w listwe i wiem jak włożyć wtyk do listwy i nie ma siły żeby we wtyku IEC nie było prawidłowej polaryzacji. A że kiedyś sprawdzałem zamianę polaryzacji i nie usłyszałem różnicy to swoją drogą i nie ma w tym nic dziwnego.

Skoro tak bardzo dyskredytujesz moje wypowiedzi to ciekawi mnie, czy byłbyś w stanie potwierdzić w ciemno w którym momencie mam wpięty przewód z prawidłową polaryzacją, a w którym nieprawidłową jestem przekonany że poległ byś na tym polu kolego.

A swoją drogą zawsze w kablu na wtyku IEC mam fazę z prawej strony patrząc na wtyk od czoła.

To tyle w temacie polaryzacji, ale w najbliższym czasie przysiądę do tematu, czy jestem w stanie wychwycić zmiany.

P.S.

A może miałeś co innego na myśli w swoim komentarzu ?

Gość numik

(Konto usunięte)

No coś ty takiej podstawy nie słyszysz:) Kierunkowość bezpieczników jeszcze daleko przed tobą :D

ja bym się bardziej skupił na myleniu DAC z kablem jednak, ja nie jestem głupi i kumam o co chodzi, nie bój żaby, nie zawsze jednak reaguję

Dokładnie tak i w przeciwieństwie do "grających" sieciówek można to nawet zmierzyć. Jesteś podobno elektronikiem, więc woltomierz pewnie posiadasz. Pomierz sobie napięcie na masie nieuziemionego wzmacniacza przy obydwu położeniach wtyczki zasilającej, a następnie wytłumacz nam tu ładnie te kilkadziesiąt V różnicy za pomocą teorii prądu zmiennego...

Ja też zauważyłem u siebie w domu jakieś czary/siły nadprzyrodzone. Pewnie nadaje się to bardziej do "Archiwum X", ale skoro tu tyle fachowców - elektroników/elektryków, to może mi wytłumaczą. Otóż jak podłączę kuchenkę do gniazdka 230V, to w zależności od położenia wtyczki lampka od piekarnika świeci się lub nie.

PS. Jestem po elektrotechnice, ale raczej taki ze mnie praktyk :)

Kolego sir.jax kabel Neel N7ES to pod oplotem nic innego jak OLFLEX CLASSIK110 CY 7G1,5. Na temat tego kabla już był wątek. Proszę linka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Taa, lapp to ulubiony półfabrykat garażowych kablo-manufaktur, bo w odróżnieniu od helukabla i beldena nie trzeba kupować całej 100m szpuli... Z tej trójki Lapp używa co prawda najsłabszej gatunkowo miedzi, ale przecież nie o czystość surowca w tym biznesie chodzi ;)

Dokładnie tak i w przeciwieństwie do "grających" sieciówek można to nawet zmierzyć. Jesteś podobno elektronikiem, więc woltomierz pewnie posiadasz. Pomierz sobie napięcie na masie nieuziemionego wzmacniacza przy obydwu położeniach wtyczki zasilającej, a następnie wytłumacz nam tu ładnie te kilkadziesiąt V różnicy za pomocą teorii prądu zmiennego...

Jakie kilkadziesiat V roznicy?

w stosunku do masy wzmacniacza na L mam ok 115V i N ok 105V

poczytaj troche o roznicy potencjalu, dowiedz sie skad sie wgl bierze faza i wtedy wroc do dyskusji ze mna zanim znow zaczniesz tworzyc teorie

Kolego sir.jax kabel Neel N7ES to pod oplotem nic innego jak OLFLEX CLASSIK110 CY 7G1,5. Na temat tego kabla już był wątek. Proszę linka.

Ukryta Zawartość

Większej bzdury nie słyszałem, kiedyś już czytałem podobne teorie spiskowe.

Prawdopodobnie nie widziałeś Neela na oczy, ale "fachowa" lektura zrobiła swoje w twojej głowie.

Po pierwsze OLFLEX 110 jest w izolacji przezroczystej, kabel Neela ma inną izolację i zupełnie co innego to przypomina.

Po drugie miałem ten typ kabla OLFLEX i porównywałem z Neelem zupełnie inne granie.

Po trzecie mało mnie interere co siedzi w kablu, DACu, CD czy wzmacniaczu, wg mnie może tam być nasrane, dla mnie ważne jest jak to gra i jaki ma wpływ na brzmienie w przypadku kabli naprzykład.

Niedawno kupowałem kondy Mundorfa i podjąłem temat ze sprzedawcą w sprawie srebrnego przewodu tejże firmy SGW 110

Ukryta Zawartość

w celu wykorzystania go m.in. jako materiał do zrobienia np. łączówki IC tym samym dowiedziałem się, że kilka rodzimych firm/manufaktur właśnie ten drucik wykorzystuje do produkcji własnych IC etc. Niestety tajemnicą poliszynela jest jakie to firmy, bo pan nie mógł mi zdradzić tych nazw, a uchodzą za bardzo znane marki.

Oczywiście z pewnością o produktach tych firm można przeczytać, że ich produkty to efekt wieloletnich badań, doświadczeń etc.

:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja też zauważyłem u siebie w domu jakieś czary/siły nadprzyrodzone. Pewnie nadaje się to bardziej do "Archiwum X", ale skoro tu tyle fachowców - elektroników/elektryków, to może mi wytłumaczą. Otóż jak podłączę kuchenkę do gniazdka 230V, to w zależności od położenia wtyczki lampka od piekarnika świeci się lub nie.

A jak podlaczasz lampke nocna to tez swieci tylko w jednym polozeniu? odpowiedz brzmi NIE, tak wiec wymien sobie kuchenke na sprawna!

<br />W niektórych aspektach zmiana w tym temacie może Ci przynieść o wiele większe zmiany, niż np. zmiana IC<br />

O wiele większe.

O wiele większe.

A teraz wracając do Neela 7ES Gold w moim przypadku na wtyku Furutech FI 11G od strony IEC (myślę że wtyk nie ma tu znaczenia).

Trochę przerzuciłem sieciówek w moim systemie niektóre z nich bym zostawił, a niektóre niekoniecznie.

Odniosę się krótko do jednego z takich kabelków, a biorąc pod uwagę rynkową cenę Neela 7ES Gold jaką mi przyszło kiedyś zapłacić był to dwa razy droższy Enerr blue bodajże r3.

Materiał na jakim były porównywane te kable to Charlie Haden& Antonio Forcione Heartplay, Enerra blue przyniósł kolega którego poprosiłem o odwiedziny na małe odsłuchy.

Konkluzja z tego porównania taka, że zaden z nas specjalnie na dzień dobry nie odczuł róznicy miedzy Neelem 7ES gold, a Enerrem Blue r3 może jedno co dało się odczuć po dłuższej chwili to, to że Enerr grał bardziej sucho na basie, szczególnie dało się to odczuć w utworach z kontrabasem jak w pierwszym utworze pt. Anna wspomnianej płyty.

Enerr mz grał w tym zakresie beznamiętnie, struna kontrabasu wybrzmiewała krótko, a pudło rezonansowe instrumentu przypominało walenie w karton niż drewniany instrument. Neel pokazał tu lepsze wybrzmienie struny z właściwą barwą, szarpnięciem i wielkością instrumentu, masa tego wybrzmienia przypominała w końcu kontrabas, a nie suchotę kartonika.

Neel miał bas o pełniejszej i lepszej dla ucha barwie w ogólnym rozrachunku neela słuchało się przyjemniej, ot i co.

Nie miałem niestety na dłużej Enerra, ale z tego porównania wybrałbym Neela.

A słyszałem, że Neel muli w starciu z Enerrem ale ani ja, ani kolega nie moglibyśmy tej opini potwierdzić niestety.

Nie wiem co miał na myśli opiniotwórca tej teorii, może to że Enerr prezentuje bas na swój beznamiętny pudełkowaty sposób co może kojarzyć się z szybkością etc.

Teraz pytanie do wyznawców teorii spiskowych, że Neel to OLFLEX CLASSIK 110 CY 7x1,5

Jak to jest, skoro Neel to OLFLEX to znaczy iż ten drugi jest tak dobry, że Enerr przy nim to pikuś i suchotnik?

To ktoś tu naprawdę nas robi w niezłego ch..... i z pewnością nie była to firma Neel.

A to by było odkrycie, bo na moje warto było wydać 400zł za Neela biorąc pod uwagę wartość Enerra blue i to co ten drugi może nam zaoferować.

Kable były testowane na końcówce Atolla AM100 reszta toru w moim profilu.

Pytanie z innej beczki. Domyślam się że cześć z Was ma listwy znanej firmy "T....." lub inne które posiadają DC Blocker i Filtr Schaffnera.

Jak się ma dźwięk przy podpięciu wzmacniacza pod filtr Schaffnera i czy opłaca się dodatkowo w wejście zasilające wzmaka dawać i filtr i Dc Blocker czy sam blocker? Bo spotkałem się z opinią że wzmacniacz jedynie w zas powinien mieć dc blocker bez filtra.

Jakie kilkadziesiat V roznicy?

w stosunku do masy wzmacniacza na L mam ok 115V i N ok 105V

poczytaj troche o roznicy potencjalu, dowiedz sie skad sie wgl bierze faza i wtedy wroc do dyskusji ze mna zanim znow zaczniesz tworzyc teorie

Musiałeś pomierzyć jakiś bardzo nietypowy wzmacniacz (albo na czas pomiaru nie odpiąłeś interkonektów i przez ich masę uziemił się do reszty systemu), bo tak małe różnice rzędu kilku V są charakterystyczne raczej dla urządzeń z małymi transformatorami - CD albo dac. Natomiast w większości wzmacniaczy i końcówek mocy wyposażonych w duże trafa różnica ta jest rzędu kilkadziesiąt V, a spotkałem się też z takimi, gdzie było to grubo ponad 100V.

Ja nie tworzę proszę kolegi żadnych teorii, tylko zwyczajnie informuję o istniejącym fakcie, który potwierdzają pomiary, o czym zresztą sam się miałeś okazję przekonać. Co prawda różnica wyszła Ci niewielka, ale jednak wyszła, więc nie możesz powiedzieć ze polaryzacja wtyczki jest dla układu całkowicie obojętna. Aczkolwiek częściowo rozumiem Twoja postawę - negacja to typowy mechanizm obronny w obliczu dysonansu poznawczego. No bo przeciecz nie tego uczono Ciebie w szkole i nie to praktykowałeś przez lata pracy w zawodzie. Nie przejmuj się, to jest normalne. Mnie też trudno było uwierzyć, kiedy ponad 10 lat temu pierwszy raz się zetknąłem z tym zjawiskiem. Ale to minie, a z czasem zawodowa ciekawośc weźmie górę i w końcu zaczniesz łapać sie na tym, że odruchowo robisz pomiar dla każdego nowego klocka, który podłączasz do systemu. W elektronice tak jak w każdej innej dziedzinie po prostu trzeba miec otwarty umysł i nie trzymać się kurczowo utartych teorii w sytuacji kiedy praktyka zdecydowanie im zaprzecza. Pozdrawiam

edit: polecam Tobie jeszcze jeden eksperyment. Pomierz wszystkie klocki w swoim systemie i podłącz je zgodnie z prawidłową dla nich polaryzacją, czyli taką w której napięcie na masie jest mniejsze. Może jak efekt takiego zabiegu usłyszysz, to nie będziemy musieli dalej bic tutaj niepotrzebnie piany. Na jakie konkretnie aspekty dzwieku należy zwrócić szczególną uwagę masz podane w moim pierwszym poście tej dyskusji. Ale myślę, że i bez skupiania sie na tym dostrzeżesz wyraźną różnicę na korzyść.

Gość numik

(Konto usunięte)

Enerr to wg mnie naprawdę słaby temat, zraziłem się, że hej.

Odmuzycznia muzykę, dramat.

Listwy T.....k? :), ja mam, bez DC blockera, ale z innymi indywidualnymi elementami (zabezpieczenia dodatkowe, gniadzo US jedno itp.). Hmmm, nie mam porównania dźwięku bez listwy, bo nie miałbym tylu gniazdek w mieszkaniu :), traktuję to raczej jako zabezpieczenie, wyczyszczenie, jeśli ma wpływ na dźwięk to miło, ale ja polecam jako BARDZO DOBRĄ LISTWĘ po prostu

Pytanie z innej beczki. Domyślam się że cześć z Was ma listwy znanej firmy "T....." lub inne które posiadają DC Blocker i Filtr Schaffnera.

Jak się ma dźwięk przy podpięciu wzmacniacza pod filtr Schaffnera i czy opłaca się dodatkowo w wejście zasilające wzmaka dawać i filtr i Dc Blocker czy sam blocker? Bo spotkałem się z opinią że wzmacniacz jedynie w zas powinien mieć dc blocker bez filtra.

listwy można robić pod siebie (jak wyżej opisałem), wymiana mailowa bardzo miła, gdy już się zapyta Pana Tomanka szczerze to on daje porady :). Ja mam 1 niefiltorwane, pod wzmacniacz, zgodnie z poradą :). Tak, blocker (którego jeszcze nie mam), ale "bez filtra";p;p

Gość

(Konto usunięte)

Musiałeś pomierzyć jakiś bardzo nietypowy wzmacniacz (albo na czas pomiaru nie odpiąłeś interkonektów i przez ich masę uziemił się do reszty systemu), bo tak małe różnice rzędu kilku V są charakterystyczne raczej dla urządzeń z małymi transformatorami - CD albo dac. Natomiast w większości wzmacniaczy i końcówek mocy wyposażonych w duże trafa różnica ta jest rzędu kilkadziesiąt V, a spotkałem się też z takimi, gdzie było to grubo ponad 100V.

Ja nie tworzę proszę kolegi żadnych teorii, tylko zwyczajnie informuję o istniejącym fakcie, który potwierdzają pomiary, o czym zresztą sam się miałeś okazję przekonać. Co prawda różnica wyszła Ci niewielka, ale jednak wyszła, więc nie możesz powiedzieć ze polaryzacja wtyczki jest dla układu całkowicie obojętna. Aczkolwiek częściowo rozumiem Twoja postawę - negacja to typowy mechanizm obronny w obliczu dysonansu poznawczego. No bo przeciecz nie tego uczono Ciebie w szkole i nie to praktykowałeś przez lata pracy w zawodzie. Nie przejmuj się, to jest normalne. Mnie też trudno było uwierzyć, kiedy ponad 10 lat temu pierwszy raz się zetknąłem z tym zjawiskiem. Ale to minie, a z czasem zawodowa ciekawośc weźmie górę i w końcu zaczniesz łapać sie na tym, że odruchowo robisz pomiar dla każdego nowego klocka, który podłączasz do systemu. W elektronice tak jak w każdej innej dziedzinie po prostu trzeba miec otwarty umysł i nie trzymać się kurczowo utartych teorii w sytuacji kiedy praktyka zdecydowanie im zaprzecza. Pozdrawiam

edit: polecam Tobie jeszcze jeden eksperyment. Pomierz wszystkie klocki w swoim systemie i podłącz je zgodnie z prawidłową dla nich polaryzacją, czyli taką w której napięcie na masie jest mniejsze. Może jak efekt takiego zabiegu usłyszysz, to nie będziemy musieli dalej bic tutaj niepotrzebnie piany. Na jakie konkretnie aspekty dzwieku należy zwrócić szczególną uwagę masz podane w moim pierwszym poście tej dyskusji. Ale myślę, że i bez skupiania sie na tym dostrzerzesz wyraźną różnicę na korzyść.

To ja mam pytanko...czy polaryzacja w sieci może się zmieniać?

Nie bardzo rozumiem pytanie. Mógłbyś sprecyzować?

Chodzi Ci o to, czy faza w gniazdku może się samoistnie zamienić miejscami z zerem roboczym? Tak - jeżeli ktoś w instalacji przełoży kable N i L.

Gość

(Konto usunięte)

Nie bardzo rozumiem pytanie. Mógłbyś sprecyzować?

Chodzi Ci o to, czy faza w gniazdku może się samoistnie zamienić miejscami z zerem roboczym? Tak - jeżeli ktoś w instalacji przełoży kable N i L.

Chodzi właśnie o tą samoistność...

edit: polecam Tobie jeszcze jeden eksperyment. Pomierz wszystkie klocki w swoim systemie i podłącz je zgodnie z prawidłową dla nich polaryzacją, czyli taką w której napięcie na masie jest mniejsze. Może jak efekt takiego zabiegu usłyszysz, to nie będziemy musieli dalej bic tutaj niepotrzebnie piany. Na jakie konkretnie aspekty dzwieku należy zwrócić szczególną uwagę masz podane w moim pierwszym poście tej dyskusji. Ale myślę, że i bez skupiania sie na tym dostrzerzesz wyraźną różnicę na korzyść.

Ja też mam dla Ciebie eksperyment, weź pomierz sobie napięcia na wyjściu zasilacza potem obróć wtyczkę zasilania pomierz raz jeszcze i napisz co Ci wyszło :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.