Skocz do zawartości
IGNORED

Klipsch R-28F vs RF-82 II vs Zensor 7 ?

szczypek92

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pierwsze pytanie..czy model R-28F jest następcą RF-82 II ? Cena jest sporo niższa, parametry niemalże identyczne, a jest to nowy model.

Czy ktoś ma może jakieś doświadczenia z tymi kolumnami ?

Kolejne pytanie to jak ma to się w stosunku do Dali Zensor 7...aktualnie posiadam Zensory ale kuszą mnie te Klipsche i nie wiem czy nie zrobiłbym sobie strzału w kolano dokonując zamiany.

https://www.audiostereo.pl/topic/119964-klipsch-r-28f-vs-rf-82-ii-vs-zensor-7/

Witaj,

R-28F nie jest następcą RF82 II, RF-82 to wyższa seria, która teraz jest wyprzedawana, natomiast następcą jej jest RP-280F.

W przypadku kolumn Klipsch rzeczywiście parametry techniczne są bardzo podobne, natomiast duże różnice brzmieniowe wychodzą podczas odsłuchu.

Czy warto zmieniać Dali Zensor na Klipsch zależy od Twoich preferencji. Klipsch to zupełnie inne brzmienie w stosunku do Dali, tak więc musiałbyś posłuchać obydwóch pozycji.

Opisz ewentualnie pełną konfigurację Twojego systemu, wielkość pomieszczenia odsłuchowego, najczęściej odsłuchiwane gatunki muzyczne oraz Twoje preferencje brzmieniowe. Opisz także aktualne brzmienie Twojego systemu z podaniem, co podoba Ci się, a co chciałbys zmienić, poprawić.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuch wszystkich wymienionych powyżej modeli kolumn,

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość numik

(Konto usunięte)

Witam.

Pierwsze pytanie..czy model R-28F jest następcą RF-82 II ? Cena jest sporo niższa, parametry niemalże identyczne, a jest to nowy model.

Czy ktoś ma może jakieś doświadczenia z tymi kolumnami ?

Kolejne pytanie to jak ma to się w stosunku do Dali Zensor 7...aktualnie posiadam Zensory ale kuszą mnie te Klipsche i nie wiem czy nie zrobiłbym sobie strzału w kolano dokonując zamiany.

mam Dali Zensor 5, stare Klipsche pokonywały, nowe.....pokochałem - dla mnie lepiej grają od Zensorów, ale są za duże dla mnie. Gadałem w Planecie Dźwięku, sporo zmienili w nowej serii, gra to świetnie, polecam, szkoda że mam za małe mieszkanie. A słyszałem je na czyimś odsłuchu w tym salonie, długo grały, mega

Witaj,

Kolumny Klipsch z linii Reference to jednak nieco lepsze kolumny od Zensorów, choć ich dźwięk jest inny i nie każdemu może się podobać.

Jakiej wielkości masz pomieszczenie? Zmiana kolumn Zensor 7 na Klipsch 28 lub 82 wymaga sporego mieszczenia. Kolumny graja bardzo dynamicznie i lubią grac głośno. Faktycznie obecna cena promocyjna na model 28F jest bardzo atrakcyjna.

W Przypadku wycen zapraszam.

Nie wiem jak Klipsch R28F, ale R26F mialem okazję porównać z Zensor 7 i Pylon Sapphire 25. Wszystkie graly z Atolem IN100. Jak dla mnie najlepiej graly R26F, potem Pylony i dopiero Zensory. Byłem o tyle zaskoczony ze to właśnie Dali Zensor 7 przed odsluchem byly moim faworytem a tu takie zdziwienie.

Gość numik

(Konto usunięte)

Nie wiem jak Klipsch R28F, ale R26F mialem okazję porównać z Zensor 7 i Pylon Sapphire 25. Wszystkie graly z Atolem IN100. Jak dla mnie najlepiej graly R26F, potem Pylony i dopiero Zensory. Byłem o tyle zaskoczony ze to właśnie Dali Zensor 7 przed odsluchem byly moim faworytem a tu takie zdziwienie.

a bo na Atollu to tak, słabe połaczenie wg mnie z Dali. Tak samo Roksan Kandy, którego cenię, wypadł bardzo źle, CA też. Ale już na Audiolabie (którego mam), Mingdzie Dali zyskują, ale zgadzam się, Klipsche są świetne, chyba ciut lepsze, Pylony na w/w piecach już nie

Sory chłopaki nie było mnie trochę...

Hmm generalnie to nie narzekam jakoś specjalnie na dźwięk. Aktualnie Zensory grają u mnie właśnie z Audiolabem 8200a + Zensor sub e12f (niestety kolumny są zbyt blisko i brakuje dołu stąd pomysł dołożenie suba do zestawu).

Bardziej chodzi o to, że może i bym coś zmienił byle nie na gorsze :)

15179817.jpg?1431418696

Połączenie na tą chwilę wygląda tak PC Wimp HiFi --> Taga Harmony DA300 --> Audiolab 8200a --> Zensor 7 na przewodach QED Ruby.

Sub już dawno stoi w miejscu znaku zapytania i bardzo dużo wnosi do systemu...leczy tylko z odwróconą fazą. Jeśli gra w fazie razem z kolumnami basu zero...

A więc chłopaki w co celować ? R-28F / RF-82 II / RP-280F ? ... wiem, że trzeba posłuchać ale nie chciałbym wszystkich tachać do domu na testy tylko skupić się na jednym modelu :)

• 2 tygodnie później...

Model RF, choć sam mam ochotę wymienić moje na RP, ale jeszcze nie wiem czy warto. RP jest nowy i droższy.

Sub już dawno stoi w miejscu znaku zapytania i bardzo dużo wnosi do systemu...leczy tylko z odwróconą fazą. Jeśli gra w fazie razem z kolumnami basu zero...

A więc chłopaki w co celować ? R-28F / RF-82 II / RP-280F ? ... wiem, że trzeba posłuchać ale nie chciałbym wszystkich tachać do domu na testy tylko skupić się na jednym modelu :)

RF82 II to poprzednik RP-280f i ta sama półka. RF82 serii II wyszło chyba w 2010 roku, a seria RP to tak naprawde III seria modelu reference. R28F to niższa półka. Seria reference ma membrany cerametallic... czy jakoś tak i tytanową kopułę gwizdka. R28f ma membrany IMG grafitowe i aluminiowy gwizdek. Do Klipscha nie potrzeba suba bo mają dużo basu, jak masz kolumny Dali to się nie dziwę, że używasz subwoofera. U mnie na 25m i modelu rf62 ll podłoga się trzęsie, a ty chcesz model z 20cm głośnikami. Nie doceniasz potęgi basu Klipscha.

Kolega chyba nie wie, że basem grają pomieszczenia a nie głośniki :) Jak akustyka do dupy to nawet z RF-7 basu nie będzie...

I nie mówię tu o tłuczeniu po ścianach z pokrętłem głośności na godzinie 12, bo taki bas to robi prawie każda konstrukcja.

Jeśli masz możliwość porównaj w sklepie 82ki oraz 280ki. Do domu proponowałbym odsłuch 280tek.

Przed ewentualnym zakupem, weź pod uwagę, że Klipsche grają dużym dźwiękiem, nie każdy tak lubi ( ja lubię). Ze względu na swoją budowę nie nadają się moim zdaniem do cichych odsłuchów i wymagają sporej przestrzeni. Oczywiście to moja subiektywna opinia, ale możesz wziąć ją pod uwagę przed dokonaniem wyboru. Mieszkam w kamienicy i raczej nie uważam, że moi sąsiedzi są równie zadowoleni jak ja z wybranego przeze mnie modelu kolumn.

Przed ewentualnym zakupem, weź pod uwagę, że Klipsche grają dużym dźwiękiem, nie każdy tak lubi ( ja lubię). Ze względu na swoją budowę nie nadają się moim zdaniem do cichych odsłuchów i wymagają sporej przestrzeni. Oczywiście to moja subiektywna opinia, ale możesz wziąć ją pod uwagę przed dokonaniem wyboru. Mieszkam w kamienicy i raczej nie uważam, że moi sąsiedzi są równie zadowoleni jak ja z wybranego przeze mnie modelu kolumn.

To fakt jak jest cicho to, nie żeby źle grały ale nie ma tego "łał". Na szczęście moi sąsiedzi są już starzy i mają problemy ze słuchem.
  • 4 miesiące później...

Przez wysoką skuteczność kolumn będzie to grało jak trzeba. Na ile pozwala amplituner. Przy wyborze innych kolumn będzie to grało nieco gorzej.

Na czym do tej pory słuchałeś?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.