Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w skompletowaniu kina domowego

Bartosz Jakuboowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym odpowiednio dobrać amplituner i głośniki do mojego kina. Na ta chwile skupiłem się na amplitunerach Yamaha RX-V 777

Onkyo TX-NR636, Denon AVR-X2100W w tym przedziale cenowym. Na ta chwile posiadam celestiony F38 dark apple które kupiłem parę lat temu, chciałem dokupić resztę serii ale bardzo trudno dostać. Mój pokój to 4500 x 3000. Proszę o sugestie w doborze. Dzięki

https://www.audiostereo.pl/topic/119972-pomoc-w-skompletowaniu-kina-domowego/

Czesc, tzn, ze chcesz tez i kolumny zmienic z racji klopotow z dokupieniem reszty do zestawu. Czy chodzi Ci o pomoc w kupnie ampla i dobranie brakujacych kolumn do zestawu.

Amplituner zdecydowanie Yamaha 777.

Witaj,

wybór amplitunera zależy od Twoich preferencji. W przypadku kiedy głównym zadaniem systemu jest kino domowe, brałbym pod uwagę urządzenia Onkyo i Yamaha. Denon będzie bardziej uniwersalny, moim zdaniem lepiej poradzi sobie w stereo. Jeśli pozostaniesz przy kolumnach Celestion, raczej skłaniałbym się ku amplitunerowi Denon, po prostu brzmienie tak skonfigurowanego systemu będzie najbardziej równe, pełne.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

jaką muzykę najczęsciej słuchasz?

Głównie

Prodigy, Metallica, Depeche Mode, Pop, Disco 80', Bob Marley, Euro Dance

Czesc, tzn, ze chcesz tez i kolumny zmienić z racji kłopotów z dokupieniem reszty do zestawu. Czy chodzi Ci o pomoc w kupnie ampla i dobranie brakujących kolumn do zestawu.

Chodzi mi o pomoc w kupieniu ampla i dobranie brakujących głośników chce zostać przy celestionach.

Skłaniam się bardziej w stronę dobrego efektu kina domowego. Nie jestem wymagający wobec stereo.

Dziękuje

Yamaha RX-V 777 to najwyższy model z tej serii ii da sobie radę i w kinie i w stereo poza tym nie będzie miał zadyszki przy współpracy z kolumnami o niskiej impedancji, np 4 ohm-y. Tymbardziej, że Twoje Celestiony taką mają i potrafi ona spaść poniżej 4 ohm-ów więc amplitunery nieprzystosowane do pracy z takimi kolumnami mogą dość mocno się grzać. A co może się z tym wiazać wiadomo.

Chodzi mi o pomoc w kupieniu ampla i dobranie brakujących głośników chce zostać przy celestionach.

wiesz, że centralny powinien mieć charakterystykę brzmienia zgraną z frontami. Weź wypożycz jakiegoś centralniaka , położ pod tv , połącz z amplem i włącz sobie jakiś film. Jeśli nie usłyszysz jakichś wyraźnych różnic w brzmieniu, tzn,że centralny nie będzie się wyróżniał ze swoją jasnością brzmienia albo, że nie bęszie stonowany w stosunku do frontów to takiego weź . A tak prawdę mówiąc to charakter brzmienia można dopasować w pewnym stopniu bawiąc się korektorem, który ma w menu w ustawieniach kolumn Yamaha.

Popatrz na Tannoy Merkury VCi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To poprawiona wcześniejsza seria V a do zestawu proponuję jak już Tannoy przyjrzeć się monitorom V1i

Ukryta Zawartość

Te małe monitory mogłyby spokojnie grać w niewielkim systemie stereo dając przyjemne wrażenia odsłuchowe. I plusem tu jest to, że otwór bass-reflex jest z przodu więc nie będzie różnicy czy będa wisiały przy samej ścianie czy oddalone od niej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.