Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor 2-way TOP

babatular

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...

>plastik1989

Co kto lubi. Ja ze trzy lata temu "popełniłem" duże, 18 litrowe monitory na 18-tce Illuminatora i wysokotonowym z tej samej serii - najpierw D3004, a potem R3004 (ten z "dzióbkiem"). Pod wieloma względami, dla mojej ulubionej muzyki i w niezbyt dużym pomieszczeniu (ok. 18 metrów) jest to top.

>babatular

W razie, gdybyś był zainteresowany zrobieniem sobie takich, służę - oczywiście bezpłatnie - pełną dokumentacją. :)

Witam

Wpadłem przpadkiem na wątek tych zgrabnych paczek i szukam czegoś aktualnie do siebie 15 M2 myslisz że te monitory się nieudusza na krótszej ścianie odległość 40 cm

Pozdrawiamy

Ja tez jestem zainteresowany takimi topowymi monitorami ale mam takie pytanko .

czy te monitory będą zasilane topową elektronika ,bo jeśli nie to nie będą grały topowo.

Taki mały kij w mrowisko nie zaszkodzi dla tych co chca to podłączyć do jakis denonków i piszą że taie głosniki nie grają..

Tyle, że dobre kolumny to 70 % brzmienia i zachowując podstawowe zasady i dobre głośniki więcej usłyszysz

przy budżetowym wzmacniaczu, niż z Perraux czy Krella z Altusami 110 czy tanim Klipschem.

Nawet tani woofer dużo nie popsuje, bo decyduje IMHO jakość kopułki.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Tyle, że dobre kolumny to 70 % brzmienia i zachowując podstawowe zasady i dobre głośniki więcej usłyszysz

przy budżetowym wzmacniaczu, niż z Perraux czy Krella z Altusami 110 czy tanim Klipschem.

Nawet tani woofer dużo nie popsuje, bo decyduje IMHO jakość kopułki.

Moje doświadczenia są inne ,to piec kontroluje głośniki i pospolicie trzyma je za mordę nawet przy niskich poziomach głośności o możliwościach generowania przestrzeni i przazroczystości nie wspomnę.

Moje doświadczenia są inne ,to piec kontroluje głośniki i pospolicie trzyma je za mordę nawet przy niskich poziomach głośności o możliwościach generowania przestrzeni i przazroczystości nie wspomnę.

Zgadza się, zwłaszcza jak jest podłączony bezpośrednio do samego głośnika czyli w układzie aktywnym.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Piec kontroluje głośniki ....

i uzyskuje zarówno kontrolowany bas, przestrzeń, jak i naturalną barwę z jakiegoś shitu ...;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Piec kontroluje głośniki ....

i uzyskuje zarówno kontrolowany bas, przestrzeń, jak i naturalną barwę z jakiegoś shitu ...;-)

"Shit" źródłowy (rejestracja) zawsze pozostanie shit-em, można go jedynie próbować maskować jakimś wymuszonym układem lub korekcją. Wymuszony układ maskujący shit nie będzie pozytywny do rejestracji które shit-em nie są więc zawsze lepiej stosować układ odwracalny czyli korekcję. Niestety możliwości poprawy shit-u w domu są już niewielkie. Co innego remastering materiału studyjnego.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Moja wypowiedź dotycząca wzmacniacza w systemie który wyciągnie wszystko z konstrukcji o której jest wątek .

Budżetowa elektronika powinna grać z budżetowym głośnikiem o małych wymaganiach. Co do jakości sygnału to oczywiste sprawy i nie ma co się nad tym rozwodzić.

A mnie ciekawi czy Autor tego watku ostatecznie uzyskal cel - czyli monitory 2 way TOP ?

Może próba w układzie Beyma TPL150 i do tego dwa dobre o skuteczności wypadkowej 92 dB/W/m w układzie d'appolito głośniki 2x10 cali lub 4x8 cali. Oczywiście układ aktywny? Oczywiście to będzie układ do nagłośnienia nawet dosyć dużych powierzchni czyli średniego pola.

A mnie ciekawi czy Autor tego watku ostatecznie uzyskal cel - czyli monitory 2 way TOP ?

nie uzyskał

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

powody są dwa:

- nie znalazłem artysty w rzemiośle stolarskim, który byłby w stanie wykonać piękne obudowy

- nie znalazłem nikogo kto byłby w stanie dostroić układ 2-way na najwyższym poziomie - tzw. strojenie "na prostą kreskę" i ekran

komputera ZAWSZE nie zdaje egzaminu

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

A bingant nie chciał Tobie nic takiego ukleić?

Chyba kiedyś próbowałem ale brak kontaktu mnie skutecznie zniechęcił.

Zleciłbym taki projekt 2-way ale w Polsce nie ma komu. Poza tym jak słyszę, że ktoś stroi wyrafinowany układ 2-way w 2-3 dni to od razu wiem , że nic z tego nie będzie. To już lepiej kupić gotowca u Kisiela - generalnie będzie to samo - czyli przeciętne brzmienie jak na możliwości zastosowanych głośników.

Dlatego trzeba było głęboko sięgnąć do kieszeni ale za to mam piękny, wspaniale brzmiący "firmowy", włoski monitor - bez nerwów i kombinowania - nie było innego wyjścia :)

Faktycznie kontakt z nim jest praktycznie w większości sytuacji niemożliwy.

Dlatego trzeba było głęboko sięgnąć do kieszeni ale za to mam piękny, wspaniale brzmiący "firmowy", włoski  monitor - bez nerwów i kombinowania -  nie było innego wyjścia :)

A jaki masz do nich wzmacniacz i źródło?

Faktycznie kontakt z nim jest praktycznie w większości sytuacji niemożliwy.

A jaki masz do nich wzmacniacz i źródło?

takiego duńskiego smoka ziejącego ogniem.

Zleciłbym taki projekt 2-way ale w Polsce nie ma komu. Poza tym jak słyszę, że ktoś stroi wyrafinowany układ 2-way w 2-3 dni to od razu wiem , że nic z tego nie będzie. To już lepiej kupić gotowca u Kisiela - generalnie będzie to samo - czyli przeciętne brzmienie jak na możliwości zastosowanych głośników.

Dlatego trzeba było głęboko sięgnąć do kieszeni ale za to mam piękny, wspaniale brzmiący "firmowy", włoski monitor - bez nerwów i kombinowania - nie było innego wyjścia :)

Kolumne zestroić w 2-3 dni prawidłowo to nie jest problem jak ma się pudło elementów. Gorzej o zrobienie brzmienia za pomocą optymalnych brzmieniowo rezystorów i kondensatorów - to już trwa długo i nie jest proste. Zresztą - kupienie kolumn które będą nam się podobać też nie jest proste. Czasem kupi się kolumny które będą wydawały się ok na początku, ale później wylapiemy coś co zacznie nas drażnić i zaczniemy żąglować kablami i wzmacniaczami aby na koniec je sprzedać i zaczynać od nowa :D.

Celuloza na niskich ? To pytanie do babatulara :-)

Oczywiście. Na niskich i średnich tylko celuloza. Na górze jedwab. Beryl to jednak nie to :)

Jest coś drażniącego i denerwującego na dłuższą metę w tych Berylach i Diamentach - mimo, że jakość mają te topowe, metalowe kopułki i robią wrażenie w pierwszym momencie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.