Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie monitory lepsze od Dynaudio Audience 52?

rayjk

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzedałem właśnie Dynaudio Audience 52, które mi całkiem pasowały ale troche za mało było kick-bassu dla mnie. Działały z Arcamem A75. Jakie głośniki polecilibyście z wyższej półki cenowej, które zagrałyby lepiej od Dynaudio 52?

Kwestia wzmacniacza nieistotna - kupie później jakiś odpowiedni jeśli Arcam nie podpasuje.

Rayjk wybacz sarkazm z mojej strony, ale Dynaudio 52 pod tym Arcamem tylko działają bo z graniem to ma niewiele wspólnego. Poza tym kick basu jakiego się pewnie spodziewasz to w Dynaudio chyba nie znajdziesz. Taka specyfika głośnika.

Pozdrawiam

Rayjk wybacz sarkazm z mojej strony, ale Dynaudio 52 pod tym Arcamem tylko działają bo z graniem to ma niewiele wspólnego. Poza tym kick basu jakiego się pewnie spodziewasz to w Dynaudio chyba nie znajdziesz. Taka specyfika głośnika.

Pozdrawiam

Hmmm zakupiłem do nich tego Arcama bo tak polecono mi tutaj na forum i nie tylko tu polecano taką kombinacją, więc trochę mnie zdziwiłeś.

No właśnie dlatego pytam o polecane głosniki z kick-bassem - bo w Dynaudio tego nie znalazłem :)

A dużo chcesz wydać?

Coś droższego od Audience 52, które nowe kosztowały swego czasu koło 4000, więc myślę o przedziale 4000-7000. No chyba, że jest coś za 2000 co zagra ciekawiej od Audience 52 ;)

Usher X-718. Tylko wzmacniacz do zmiany to bez względu na to czy to będą Dynaudio czy Usher. Na pewno masz do posłuchania KEFy ls50. Myślę że coś z Chario i pewnie Focale ale nie jestem zaznajomiony z Focalami. Może ktoś inny doradzi.

Pozdrawiam.

Zerknij tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Próbuję odnaleźć świetny wątek o monitorach ale chwilowo brak mi czasu na grzebanie w starszych wątkach.

Ja kupiłem XN 250 Evoluzione i jest git. Oczywiście każda konstrukcja ma swoje minusy, ale w tej okolicy cenowej ja wybrałem Xavian.

....ale już od dawna chodzi mi po głowie to:

Chario Academy Millenium 2 !

Ukryta Zawartość

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

Od siebie dodam, że proponuję zwrócić uwagę na PROAC STUDIO 118 (mam:)), PROAC RESPONSE D2 - słuchałem i naprawdę pięknie brzmią (można kupić za około 8000) lub polskie Studio 16 Hertz Canto Aurum lub Grand (mają spory bas i przestrzeń) lub Impuls Audio Alize (bez problemu można wypożyczyć - brzmieniowo podobne do Studio 118). Zapomniałbym o RLS Nereida II - słuchałem i powiem jedno, przestrzeń i lekkość..niesamowite monitory.

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

Od siebie dodam, że proponuję zwrócić uwagę na PROAC STUDIO 118 (mam:)), PROAC RESPONSE D2 - słuchałem i naprawdę pięknie brzmią (można kupić za około 8000) lub polskie Studio 16 Hertz Canto Aurum lub Grand (mają spory bas i przestrzeń) lub Impuls Audio Alize (bez problemu można wypożyczyć - brzmieniowo podobne do Studio 118).

Ja słuchałem Studio 100 i byłem pod wrażeniem, aczkolwiek nie trafiają one w mój gust. Nie wiem jak 118-tki radzą sobie z basem bo 100-tki nie są zbyt mocne w tym zakresie.

No i ten design, słabo.

Ja słuchałem Studio 100 i byłem pod wrażeniem, aczkolwiek nie trafiają one w mój gust. Nie wiem jak 118-tki radzą sobie z basem bo 100-tki nie są zbyt mocne w tym zakresie.

U mnie basu nie brakuje, jest punktowy i szybki a pokój mam 18m2. Response D2 mają większy, ale jak ktoś szuka basu mocnego i dynamicznego oraz monitorów które łatwo napędzić ze świetną przestrzenią to Studio 16 Hertz Canto Grand albo Impuls Audio Alize - niesamowite produkty, które miałem u siebie na testach.

a czym napędzasz Xaviany? Słuchałem je i to na chwilę obecną moje docelowe monitory ale ze względu na cenę jeszcze nie w tym roku:) brzmią świetnie.

Hegel H80 + Rotel RCD06SE

Hegel dlatego, że to jedna z lepszych konfiguracji.

H80 dlatego, że jest bardzo uniwersalny. U mnie stereo ma wpięte wszystko z domowego audio.

CD RCA + Opt., DVD, Laptop, 2x tuner TV, AirPlay, X-box.

Xavian to pięknie brzmiące kolumny. Jest tylko jedno ale, Postawcie Xaviana i np Proaca albo Chario, czy Focala i zobaczycie że Xavian jest najmniej dynamiczny z nich wszystkich. Owszem gładki spójny ale nie tak dynamiczny jak reszta.

Pozdrawiam

Dla mnie PROAC 118 i D2 to bardzo poukładane monitory, które rewelacyjnie pokazują wokal, mają nienachalną górę i punktowy bas. Słuchałem Chario Delphinus i dla mnie to była porażka zwłaszcza w zakresie basu. Za tą cenę w/w polskie produkty biją je na głowę bez mrugnięcia oka. Xavian z H-100 pokazał mocny dynamiczny bas, piękną przestrzeń i wręcz namacalną średnicę.

Xavian to pięknie brzmiące kolumny. Jest tylko jedno ale, Postawcie Xaviana i np Proaca albo Chario, czy Focala i zobaczycie że Xavian jest najmniej dynamiczny z nich wszystkich. Owszem gładki spójny ale nie tak dynamiczny jak reszta.

Pozdrawiam

Zgadzam się z tobą w 100%. To jest właśnie kompromis na który musimy iść wybierając sprzęt. albo vs albo ;-)

Ja kupując kolumny byłem bardzo świadom tego czego chcę i w jakiej konfiguracji. Ja bardzo dużo słucham muzyki i Xavian pozwala godzinami delektować się muzyką.

W przypadku Focal i ProAc jest inaczej, uznaję ich wyższość w pewnych aspektach, ale na dłuższą metę tego typu granie jest męczące.

Uważam, że każdy z nas powinien kupować na miarę potrzeb i preferencji.

Dla mnie PROAC 118 i D2 to bardzo poukładane monitory, które rewelacyjnie pokazują wokal, mają nienachalną górę i punktowy bas. Słuchałem Chario Delphinus i dla mnie to była porażka zwłaszcza w zakresie basu. Za tą cenę w/w polskie produkty biją je na głowę bez mrugnięcia oka. Xavian z H-100 pokazał mocny dynamiczny bas, piękną przestrzeń i wręcz namacalną średnicę.

Wolę z H80 :-) więcej "mięsa". Z H100 robi się zbyt neutralnie jak dla mnie.

nie porównywałem bezpośrednio h80 z h100 ale oba mi się podobały:) H 100 miałem w cenie 5000 więc ciężko w tej kwocie o coś lepszego:) no chyba że używka H 80:)

Może powinieneś posłuchać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . To zamknięta konstrukcja, trudniejsza trochę w prowadzeniu, ale z drugiej strony daje mnóstwo dźwięków i przestrzeni ze zwartym szybkim basem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ATC SIA2-150 to potężny wzmacniacz i faktycznie w tej konfiguracji gra to rewelacyjnie, ale bzdurą jest że te kolumny nie grają z przeciętnymi wzmacniaczami. Z niższego budżetu graliśmy dzisiaj na Exposure 2010s2 AMP i zarówno dynamika jak i przestrzeń jest świetna, jeśli jednak zechcesz wtłoczyć w 7ki lub 11ki więcej energii polecamy konfigurację z hybrydą Vincent SV-237 lub ewentualnie ze starszym modelem 236 MK2.

ATC SIA2-150 to potężny wzmacniacz i faktycznie w tej konfiguracji gra to rewelacyjnie, ale bzdurą jest że te kolumny nie grają z przeciętnymi wzmacniaczami. Z niższego budżetu graliśmy dzisiaj na Exposure 2010s2 AMP i zarówno dynamika jak i przestrzeń jest świetna, jeśli jednak zechcesz wtłoczyć w 7ki lub 11ki więcej energii polecamy konfigurację z hybrydą Vincent SV-237 lub ewentualnie ze starszym modelem 236 MK2.

Ładnie się wątek rozwinął :) Dzięki za wszystkie sugestie! Pozostaje mi przesłuchać Xavianów, Usherów i Proaców.

Co do wzmaka - Arcam został sprzedany razem z Audience, także tabula rasa. Myślę, że jak się zdecyduje na głośniki przy odsłuchu to później pokombinuje ze wzmacniaczem.

wiem ze to dobre kolumny ale nie wiem jak zagraja mu z tym tranem. stad "?"

Kolega z forum ma je pod Abrahamsen V2.0 i mówi, że już dalej nie szuka. Tak więc tran w klimacie ECI 1 może 3? i może być grubo.

Ja mam tak wielką ochotę na te Chario jak miałem na moje 250tki, więc znając życie za nie dłużej niż pół roku będą moje. :-)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.