Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon DCC - czy ktoś używał

krisabc

Rekomendowane odpowiedzi

>profee, wybaczam bo nie wiem, o co Ci chodzi ! Cały proces technologiczny produkcji Cd łącznie z masteringiem był opisany w kilku częściach w S-A-V, jakimś starawym. Może nie zauważyłeś mojego wpisu, że zgadzam sie z Tobą odnośnie wypowiedzi szkundlika na forum EiS. Na cd nie nagrasz nic więcej niż 16bitowe słowa, a na taśmie ? Sam sobie odpowiedź. W warunkach domowych bez dwóch zdań wygodniejsza jest nagrywarka, ale dla mnie wygoda nigdy nie stanowiła prorytetów przy zakupach sprzętu. Jakościowo przekładam wyżej taśmę i tyle.

A wybaczcie, spędzanie przy kompie czasu aby coś dobrze skopiować to trochę za dużo - i tak już dużo przy nim siedzę:-) A jakie są różnice przy nagrywaniu różnych taśm dat a jakie przy różnych czystych cedekach ? Takie same ? Większe dla taśm, a może nie ?

Pozdrawiam z fajką pokoju w wyciągniętej ręce !

>dudivan, jitter występuje przy odczycie, ale ma jakieś źródło, prawda ? Jednym z nich jest niedokładnie wypalony pit - i to jest właśnie bolączka napędów nagrywarek, im tańsza tym gorzej. Jasne, wszystko można poprawiać softem, ale.. Ja po prostu chcę coś nagrać , a nie bawić się kompem. Po za tym na cdr nie nagrasz dwóch godzin materiału ! Lub trzech ! Nie ma porównania.

Pozdr.

Jitter raczej powstaje w wyniku zbyt malej szybkosci ukladu lub elementow w torze przetwarzajacym sygnal optyczny na cyfrowy!czyli glownie chodzi tu o precyzje i szybkosc wzorca /odniesienia czyli zegara.

A pixele to albo sa albo ich niema....

czyli 0 lub 1 niema 0.5 czy innej cholery...

No darkul nie do końca, jeśli mamy na myśli taśmy cyfrowe, dyski twarde, lub płyty wielokrotnego zapisu to istnieje coś takiego jak „silna” lub „słaba” jedynka, tak samo z zerami, wynika to z faktu że powiedzmy w miejscu gdzie wcześniej było 0 mamy znowu zero, to jest to tzw. „mocne” i tak dalej, czasem jest to powodem powstawania większej ilości błędów w procesie odczytu.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Czy ja wiem ..wkoncu to duzo zalezy od softu... czy zbuka odczyta jako 1 czy 0...czyz nieee?

W koncu inaczej porysowanych dyskow by sprzety nielykaly.. i bynajmniej nienalezy olewac korekcji błedow.

>darkul

Nie pixele tylko pity - chodzi o czas w którym pojawia się pit a tym samym zmiana odbicia lasera od niego - jeżeli pit ma ostre krawędzie ( jak w orginale ) to nie ma przesunięć czasowych pomiędzy kolejnymi odbiciami śiwatła od pitów, jeżeli ma nieostre i RÓŻNE ( przecież płynne medium warsty zapisującej nie zastyga NATYCHMIAST ) to pojawiają się różnice czasowe których nie było w przypadku odczytu płyty orginalnej - właśnie o to mi chodzi, kiedy piszę o różnicy pomiędy płytą tłoczoną z mastera a wypalaną kopią. Do tego dochodzi inny aspekt: ostrość krawędzi prostokątnego sygnału cyfrowego, jaki się uzyskuje z napędu - im są one łagodniejsze tym oczywwiście gorzej - większy jitter, bo zwiększa się prawdopodobieństwo mylnego zsynchronizowania zegara. A takie są przy"'łagodnym" zboczu wypalonego pita. Jeżeli kiedykolwiek będą nagrywarki tłoczące cd to taką kupię, a jak na razie nie chce mi się bawić w informatyka przy nagrywaniu cdr-ów. TO WSZYSTKO MA ZNACZENIE TYLKO PRZY SŁUCHANIU CD-R NA NAPRAWDĘ DOBRYM SPRZĘCIE, dlatego proszę, nie bijmy się na słowa !

No. to już chyba wszsytko, co mam do powiedzenia w tym temacie. Przynajmniej wiem, do kogo się zwrócić gdybym potrzebował super kopii na cd !!!

Pozdr.

Stozek jest troche prawdy w tym co piszesz... ztad tez jest wazne z jaka moca i szybkoscia i szerokoscia strumienia laser pracuje ,tzn.szer.wiazki.

Z tad walka o LED blue light...

A jakosc materialu na dyski nagrywalne jest istotna.. z tad roznice w cenie.

Dyski do archiwizacji dlatego sa drogie, bo sa poprostu lepsze!

Archiwizacji profesjonalnej..zecz jasna.

Mam jeszcze sporo CDR Marantz Audio PRO... i zjadaja amatorskie odpowiedniki.

Niestety obecnie wytwarzane amatorskie nagrywarki nawet niechca ich odczytac.... taki soft.

stożek, to wspomnę jeszcze że są nagrywarki (np W540E) które zostały zaprojektowane tak aby brać poprawki na błąd Jitter-a podczas wypalania głównie audio. Nie wiedzieć dlaczego zadje się nie działa toto z firmowo wgranym softem, ale to już pewnie zmowa producentów nagrywarek stacjonarnych?

Panowie, o czym my tu piszemy skoro i tak 99% ludzi nagrywających cd-r robi to dla mp3 ? No może , przesadzam, ale wiecie o co mi chodzi ?

Nikogo nie interesuje prawdziwa NAJLEPSZA MOŻLIWA DOSTĘPNA JAKOŚĆ. I to mnie SMUCI !

Pozdr.

Off-line ( na razie)

stożek,

rękę z fajką chętnie przyjmuję, ale martwię sie, że nie zrozumiałeś o co mi idzie. Myślę, że to dlatego, że czerpiesz wiedzę z niezbyt powaznych żródeł, jak np.SAV. Lepiej korzystać z poważniejszych. Nie oceniam żadnego rozwiązania (cyfrowy zapis na tasmie w takim czy innym formacie, optyczny zapis na płycie w takim czy innym formacie, jako lepsze dlatego, że bardziej nadaje się do moich zastosowań lecz patrzę szerzej i bardziej po inżyniersku. Przyzwyczajenie, to, wiesz, druga natura. Jak miałem 5 lat to najlepsze były landrynki. Niestety wielu ludziom taki sposób patrzenia zostaje na całe życie. Fajki pokoju z toba nie wypalę, bo rzuciłem palenie, ale wypiję za twoje zdrowie !

>profee

Opis produkcji płyt cd napisany przez kogoś, kto przy tym był jest niepoważny ? Cóż, chyba wyciągasz zbyt idące wnioski - a czytałeś te artykuły, chyba nie :-) Oczywiście może dla Ciebie periodyki takie jak SAV są niepoważne ale wierz mi, podręczniki akademickie nie są najlepszą lekturą dla audiofila - z czałym szacunekiem dla inżynierów i pionu "profesorskiego" - mój zanjomy inżynier elektronik ( nota bene ) uparcie twierdził, że płyty cd grają lepiej niż analogowe i już ! Muszą bo mają lepsze parametry mierzalne. Dlatego nie gniewwaj się, ale podejście czysto inżynieryjne jest mi obce. Chociaż sam przecież coś tam robię:-)).

Kiedy patrzy się z góry można nie dostrzeć niektórych szczegółów.

Pozdrowienia dla pionu i dobranoc !

• 2 lata później...

opteron,19 Paź 2004, 13:53

>Aha jeśli już masz ten sprzęt wiedz że można z powodzeniem przerabiać zwykłe analogowe kasety żeby je rozpoznawał jako DCC i też śmiga fajnie. Wystarczy wywiercić dziurki na brzegu dokładnie jak w cyfrowej.

Miałem kiedyś trzy magnetofony DCC Technicsa RS DC10/8 oraz walkmana ,i też wpadłem na ten pomysł z wierceniem dziurek ale nic z tego nie wyszło bo co prawda magnetofon wyświetlał że rozpoznaje kasetę analogową jako DCC ale nie był jej w stanie nagrać prawidłowo ,tj po nagraniu odtwarzane dźwięki z kasety przypominały piski z faksu :) ,być może z Philipsami to sie dawało zrobić ale na Technics-ach przynajmniej u mnie to nie działało , a trochę czasu nad tym spędziłem :) .

Poza tym te magnetofony DCC po jakimś czasie(typowo po ok roku) przestawały odtwarzać kasety albo były co chwilę zaniki dźwięku i to była powszechna usterka tego formatu ,i nigdy nic o tym prasa fachowa nie wspominała ,u mnie po ok roku siadł RS DC 8 a w walkmanie było słychać stuki w kolumnach ,i żaden serwis nie potrafił tego naprawić ,co do usterkowości RS DC10 to się nie wypowiadam bo miałem go tylko kilka miesięcy :) .Mechanika w tych magnetofonach jest bardzo głośna np przy przewijaniu do następnego utworu ,najpierw magnetofon sie zatrzymuje ,potem jeszcze raz sie załącza i dowija taśmę ,wyłącza się i dopiero potem włącza się i zaczyna odtwarzać taśmę :) a słychać ten stukot potworny było na całe mieszkanie chyba :-) . Jakość dźwięku była z tych magnetofonów nawet dość przyjemna , z ciekawostek powiem wam że model RS DC 8 miał dobrego wzmaka słuchawkowego który po podłączeniu do kolumn brzmiał znacznie przyjemniej ,przestrzenniej i czyściej od mojego byłego wzmacniacza Technicsa SU-A700 MK3 ,tyle że oczywiście brakowało mu mocy ale i tak był znacznie mocniejszy niż jakikolwiek inny wzmak słuchawkowy w CD i magnetofonach z jakimi miałem do czynienia .

Krak_oN nie ważne jakiej firmy był sprzęt, w kazdym razie pojawiały się liczne przerwy jeśli kaseta była marna. Nie pamiętam dokładnie ile tych dziurek wierciłem, dawno to już było ale działało wyśmienicie. Jeśli słyszałeś pisk to znaczy że jakimś cudem próbował odtworzyć kasetę z zapisem cyfrowym drogą analogową. A rozpoznawanie typu kasety odbywało się mechanicznie, przez owe dziurki właśnie.

• 2 lata później...

Witam jest rok 2010 i chciałem zadać pytanie do Panów lecz po przeczytaniu ostatnich postów stwierdzam że temat zszedł na manowce strasznie.A pytań mam właśnie o DCC parę

Pozdrawiam XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Witam

Jaki model i jakiej firmy szanowny Pan posiadał?

Ja mam Philipsa DCC730 18 bit AD/DA

Pozdrawiam

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

• 3 lata później...

Czy wieciew jak oszukać magnetofon dcc z niesprawną mechaniką aby wprowadzić go w tryb daca? ma dwa magnetofony jeden to Marantz-dd82 a drugi to philips-dcc900,w przypadku marantza nie ma problemu wystarczy wcisnąć przycisk monitor,w przypadku tego drugiego czujniki muszą rozpoznać ze w środku siedzi kaseta dcc,zauważyłem że polewej stronie w kieszeni dcc są jakieś plastikowe ruchome czujniczki które po wsunięciu kasety dcc wskakują w jej otworki i może w ten sposób rozpoznaje ze jest kaseta dcc?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.