Skocz do zawartości
IGNORED

wybór kina domowego

kamil_58719

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Potrzebuję pomocy w kupnie kina domowego nie koniecznie z dvd/br ze względu na to, że mało korzystam z telewizora. Z czasem i przypływem gotówki może bym coś takiego kupił.

Mój pokój jest dosyć mały 4,50x2m. Interesują mnie kolumny 5.1 w drewnianej obudowie(wyglądają solidniej niż te plastikowe małe kolumienki). Byłoby podłączone w 80% do komputera i 20% do telewizora. Z komputera muzyka byłaby grana każdego rodzaju z naciskiem na klubowe i hip-hopowe kawałki, czasami jakieś gry.

Zapytacie pewnie czy oszalałem z takim wyborem do tak małego pokoju. Otóż nie. Wszystko przemyślałem jak byłyby ustawione i jestem świadom tego, że mogą zabrać mi dużo miejsca, którego i tak dużo nie ma :) . Na swoje poparcie mogę powiedzieć, że kiedyś miałem "zestaw" 2 duże kolumny i 2 małe kolumny, które stały na biurku, duże stały po bokach parapetu za łóżkiem, a amplituner pod biurkiem i w niczym to nie przeszkadzało.

Budżet to +/- 1000 zł, w grę jak najbardziej wchodzą sprzęty używane. Domyślam się, że ciężko będzie polecić coś co akurat znajdę używanego na jakiejś aukcji, więc chciałbym abyście podali mi modele wzmacniaczy i głośników, których miałbym unikać w takim przedziale cenowym.

Interesuje mnie taki zestaw, ale aukcja pewnie już przepadnie zanim się zdecyduje na zakup

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeszcze jedno małe pytanko. Czy musiałbym zakupić dodatkowo jakąś dobrą kartę dźwiękową do komputera dla lepszego brzmienia w przypadku gdy podłączę amplituner w raz z głośnikami?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/120708-wyb%C3%B3r-kina-domowego/

A słyszałeś jak grają te Prismy. Chyba nie. A chcesz tu wrócić za jakiś czas z prośbą o pomoc przy zmianie kolumn. Chyba nie. Bardzo fajnie by było gdyby amplituner miał HDMI i obsługiwał 3D z uwagi na ARC- Audio Return Chanel (Zwrotny Kanał Audio) przydatny gdy korzystasz z tunera wbudowanego w TV a nie z którejś platformy cyfrowej. Lub jeśli oglądasz np filmy,koncerty na TV wtedy dzwięk leci z TV na amplituner tym samym kablem hdmi któym obraz podawany jest na TV np z kompa lub odtwarzacza blu-ray czy dvd. Jeśli jest to jednak jakaś platforma to komputer, dekoder i np konsolę lub odtwarzacz CD,DVD,Blu-Ray wpinasz prosto do amplitunera a wyjście z ampla hdmi do wejścia hdmi w TV do hdmi obsługującego ARC. Oczywiście TV też musi obsługiwać 3D. Do komputera jak już to wystarczy średniej klasy karta graficzna z wyjściem HDMI w miarę nowa obsługująca dwięk po tym hdmi i nie trzeba żadnej dobrej karty dzwiękowej. To byś miał gdybyś mógł przeznaczyć więcej kasy na sprzęt nawet używany, który odpłaci Ci zadowalającym brzmieniem i obrazem na długie dni.

Voice Krafty też omijaj.

Zrób jak Koledzy radzą, amplituner i na razie same kolumny frontowe. Będzie dobre na start. Proponowałbym jednak dozbierać, nie spieszyć się z wyrzuceniem kasy. Wtedy nawet używki będą z wyższej półki.

Hmm. czego bym nie kupił to i tak będzie najlepsze rozwiązanie, bo aktualnie moje źródło dźwięku to maluteńki 2-u watowy głośniczek w monitorze. Krew mnie zalewa gdy wydobywa się dźwięk z niego, dlatego gdy mam ochotę posłuchać muzyki to muszę wspomóc się telefonem i przez słuchaweczki Denona AH-C50MA i chociaż w słuchawkach pocieszyć się przyzwoitym brzmieniem utworów.

Ogólnie to sprawa ma się tak, że ja mam nadal te 4 kolumny (2 małe, 2 duże). 2 małe działają, są to Panasonic SB-CH40, większych zarzutów do nich nie mam, ale chciałbym coś mocniejszego. 2 duże kolumny Jamo E470 są spalone jak pamiętam. Wiem, że nie działają i nie pamiętam jak grają. Amplituner Panasonic SA-HE7 szlag go strzelił, coś się w nim przypaliło i też nie działa. Jutro wiozę sprzęt do serwisu aby wycenił naprawę i wtedy się zastanowię co zrobię. Bo może wyjść tak, że naprawa nie będzie droga max 150 zł i wtedy zostanę przy moim starym zestawie i zacznę odkładać na coś na prawdę porządnego albo powoli składać sobie jakiś przyzwoity zestaw, dlatego myślę, że pomysł ze stereo to nie taki głupi pomysł pod warunkiem, że rozbuduję go. Jeśli już miałbym decydować się na takie rozwiązanie to chciałbym zakupić 2 małe kolumny, bądź 2 duże w zależności co mocniej by grało, subwoofer i oczywiście amplituner. Czytałem nieco o subwooferach do muzyki i powiem, że to jest nierealne na moją kieszeń. Chodzi o typ obudowy zamkniętej, jest droga. Czy na prawdę różnica jest bardzo odczuwalna między otwartą za zamkniętą? Jak będę miał okazję i o ile sklepy w moim mieście są na tyle dobrze wyposażone to postaram się o odsłuch tych dwóch typów aby mieć jakieś pojęcie na co się decyduję. Czy może nie brać nisko budżetowego subwoofera coś w stylu Yamaha YST-SW012 i zakupić 3 porządniejsze kolumny, w tym kolumnę centralną.

Co do źródła dźwięku w komputerze, to moja płyta główna do której niegdyś był podłączony amplituner to ASRock B75 Pro3. Sterowniki do zintegrowanej karty dźwiękowej to były Realtek'a, w których jakieś pole manewru w ustawieniach było. Co do drugiego źródła dźwięku to karta graficzna MSI GeForce GTX 650 Ti Boost, w której sterowniki dźwięku od nVidii są kompletnie beznadziejne nie pozwalające na jakiekolwiek ustawienia.

Zagmatwane jest nieco to podłączenie wszystkiego jak napisał Adek, więc może powiem jakbym podłączył.

Na początku powiem, że telewizor jest z 2008 bądź 09 roku. Nie ma 3D. Model to Phillips 32PFL7772D. Miał awarię i działa tylko boczny panel przez co mam tylko jedno HDMI (zajęte przez dekoder) oraz do dyspozycji jeszcze mam wyjście na słuchawki i audio/video, które podpiąłbym do amplitunera, a ten do komputera za pomocą Jack'a.

Wziąłem się za szukanie i znalazłem używany amplituner Pioneer VSX-329-K za 550 zł do tego chciałbym znaleźć używane kolumny Pioneer S-CN301-LR w RTV AGD za 1100 zł stoją i w/w subwoofer Yamahy. Amplituner ma 100 W na kanał. Jako, że jestem zielony w te klocki to pewnie taki zestaw nie ma sensu, więc w tej kwestii chciałbym zdać się na Was

Kolego jeśli mogę coś doradzić to jeśli na używkę wydajesz 550 zł to niech to będzie amplituner który jako nowy kosztował te minimum 1500 zł (sam amplituner oczywiście)

Tu ktoś Cię bezczelnie w konia robi, nowy to 799 zł

Ukryta Zawartość

A tył, który mówi wszystko o sprzęcie wygląda tak:

Amplituner-PIONEER-VSX-329-K-976657-33819-500x500.jpg

Możesz się nie znać na sprzęcie, ale korzystaj z google.

Przy tym Sonym z pierwszego Twojego linku ten Pioneer wygląda jak rower przy mercedesie, problemem jest iż nie tylko wygląda jak wygląda, ale gra też jak wygląda - wybacz zabawę słowem. Ba nawet jest 5.1 (mimo iż to nówka, a nie sprzęt z przed lat). Podejżewam iż producent nie miał już czego kastrować, żeby ciąć koszty.....

Masz naprawdę malutko pieniążków do wydania, nie stać Cię na kupowanie guana.

A bogaci są bogaci... bo guana nie kupują.

Reasumując, daruj sobie wodotryski, rozpisz co Ci jest potrzebne i coś Koledzy doradzą.

Ja, ale to ja, mając tak malutki budżet wybrałbym nawet coś bez hdmi, ale z wysokiej półki.

Jeszcze inaczej: sporo lat temu amplitunery z wyższej półki (nie flagowce) graly nawet przyzwoicie w stereo.

Teraz - 2015 rok amplitunery z dolnych półek nie grają nawet w kinie domowym, co najwyżej hałasują...

Sorry, ale księgowi chyba poszli o jeden most za daleko....

Ukryta Zawartość

Amplituner ma 100 W na kanał.

Tak, ale w jednym kanale tyle ma z podłączoną jedną kolumną, z podłączonymi wszystkimi może ma ze 30 kilka Watów na kanał. To niski model amplitunera ze słabym zasilaniem więc nie spodziewałbym się wodotrysków co do mocy. Zatem i kolumny nie mogą być wymagające bo ampli nie da rady ich napędzić.

W tej kwocie ampli bez hdmi ,idzie bez niego żyć(będzie optyk)

Muszą być wejścia hdmi gdyż Kolega ma do dyspozycji jedno wejście hdmi w TV więc jak najbardziej ampli z wejściami hdmi

Model to Phillips 32PFL7772D. Miał awarię i działa tylko boczny panel przez co mam tylko jedno HDMI (zajęte przez dekoder)

Co do drugiego źródła dźwięku to karta graficzna MSI GeForce GTX 650 Ti Boost, w której sterowniki dźwięku od nVidii są kompletnie beznadziejne nie pozwalające na jakiekolwiek ustawienia.

Ja mam Radka 7770 i też nie ma żadnych ustawień ale to nic, bo dzwięk leci ( w zależności od zastosowanego odtwarzacza programowego) taki jaki jest w danym ripie hd więc nie potrzeba żadnych ustawień.

Zagmatwane jest nieco to podłączenie wszystkiego jak napisał Adek, więc może powiem jakbym podłączył.

Może tak zagmatwanie napisałem ale to najprostsze połączenie sprzętu, wszystko do amplitunera pod wejścia hdmi a wyjście hdmi z ampla do wejścia hdmi TV . I po problemie więc musisz mieć ampla z wejściam hdmi. Najlepiej ver. 1.4. Niestety to pochłonie dużą część budżetu i np

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

niski model ale ma hdmi

niestety więcej nic ciekawego nie znalazłem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wszystko do amplitunera pod wejścia hdmi a wyjście hdmi z ampla do wejścia hdmi TV .

Więc mam rozumieć, że takie połączenie działa w taki sposób, że np. sygnał z dekodera podłączonego do amplitunera przejdzie przez niego i kablem łączącym amplituner z telewizorem będę mógł odbierać sygnał z dekodera tak? W innym razie takie połączenie nie ma sensu, bo właśnie jedno z możliwych gniazd HDMI jest zajęte przez dekoder jak już wspominałem.

daruj sobie wodotryski, rozpisz co Ci jest potrzebne i coś Koledzy doradzą.

A więc krótko, zwięźle i na temat.

1) Potrzebowałbym kolumny frontowe pod amplituner Denon-AVR 1312. Cena kolumn do 500 zł.

2) Potrzebowałbym kolumny frontowe (ew.+ kolumnę centralną) i amplituner niekoniecznie z HDMI. Kiedyś zanim HDMI weszło na rynek ludzie inaczej podłączali i żyli. Brak HDMI nie będzie mi przeszkadzać. Cena do 1000zł

Jeszcze pozwolę sobie ponowić moje zapytanie co do subwoofera. Jaki model wybrać głównie do muzyki? Czytałem na innym forum i polecali modele za ponad 2-3 tysiące np. marki REL, co jest nierealne dla mnie. Prędzej już coś takiego jak Yamaha YST-SW012, ale pytanie czy nie są to pieniądze w błoto jeśli nie będzie się sprawdzał w swojej roli. Jeszcze jest druga kwestia czy jest sens pchać subwoofer do pokoju prawie 9m2?

Kiedyś zanim HDMI weszło na rynek ludzie inaczej podłączali i żyli

ale u Ciebie nie ma za dużo opcji do podłączenia, wcześniej było coś takiego jak komponent a u Ciebie jest zjarane, wcześniej było euro a u Ciebie nie ma , jedno z najlepszych połaczeń jakie masz to właśnie to jedno wejście hdmi.

Więc mam rozumieć, że takie połączenie działa w taki sposób, że np. sygnał z dekodera podłączonego do amplitunera przejdzie przez niego i kablem łączącym amplituner z telewizorem będę mógł odbierać sygnał z dekodera tak?

właśnie tak i dlatego dobrze Ci radzę szukaj amplitunera z wejściami hdmi to w Twoim przypadku jedyne moim zdaniem sensowne i dające najlepszy dzwięk i obraz rozwiązanie bez zbędnych kabli lub dodatkowych urządzonek. Bo "powiedz" mi w jaki sposób podłaczysz kilka urządzeń z telewizorem i amplem mając do dyspozycji jedno hdmi w TV , wyjście na słuchawki i jeszcze jedno (chyba) wejście (czy wyjście) kompozyt video a kilka urządzeń tylko z gniazdami hdmi. Będziesz przepinał kable. Bez sensu.

Najlepszym wyjściem jest podłączenie "wszystkiego" do ampla a jego połaczyć z TV jednym kablem hdmi. Nie jest proste, Piszę już kolejny raz o tym , ile razy mam jeszcze to tłumaczyć. Większość urządzeń na rynku ma tylko wyjścia hdmi i żadko które ma jeszcze jakieś inne wyjście wideo. Nie mówiąc już o audio. Co Wtedy zrobisz. Bedziesz miał plątaninę kabli i co chwilkę przełaczał je a po co. W końcu sam się pogubisz w tym wszystkim.

Nowsze amplitunery ( w sensie z hdmi v.1.4 w pózniejszym czasie , nie od razu po wejściu tego standardui i nie te najniższe modele) mają coś takiego jak przepuszczanie sygnału przy wyłączonym amplitunerze, te starsze ( z hdmi v.1.3 )tego nie miały więc nawet amplituner nie musi być włączony żeby oglądać program z włączonego dekodera jakiejś tam platformy cyfrowej. Więc można było sobie pilotem amplitunera zmienić zródło obrazu/dzwięku nawet jeśli był on wyłaczony ale podłaczony do sieci czyli był w standby. Chyba, że zmienisz sobie TV , będziesz miał wtedy kilka wejśc hdmi i nie bedziesz potrzebował ampla z wejściami hdmi.

Dobrze Ci radzę, w Twoim przypadku tylko amplituner z wejściami hdmi v. 1.4.

A "powiedz" coś Ty taki napalony wywalić kasę w błoto co. Suba jak już to tylko do kina a do muzy same kolumny frontowe. Daj sobie spokój z tą Yamahą SW012. Dozbieraj więcej na kolumny i nie będziesz go potrzebował do słuchania muzyki. Do tak małego pomieszczenia proponuję zbudować zestaw oparty na monitorach. Na fonty jakieś mocniejsze (np 100W) , które nadawałyby się do słuchania muzy a na tyły jakieś mniejsze. Nie koniecznie z zestawu ale nie znowu jakieś słabiutkie 20-25Watowe "dupki". Do tego zestawu z czasem dozbierałbyś kasy i kupił jakiś 100-150-cio Watowy sub i byłoby git. Powtarzam, nie spiesz się bo wywalisz kasę w bloto i znowu będziesz miał "gówno" nie obraz się.

Ewentualnie "powalcz"

Ukryta Zawartość

Zobacz na takie monitory, ceny za sztukę, zeby Cię to nie zmyliło :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a te, M1 na tyły,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i te C1 na tyły,

lub takie na fronty

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lub takie,

Ukryta Zawartość

tu masz taki zestaw 5 kolumienek

tutaj mam nowe zestawy firmy Koda, skoro chcesz wydać tylko tyle kasy na kolumny to niech będą nowe a co za tym idzie z gwarancją dystrybutora :

Ukryta Zawartość

lub taki

Ukryta Zawartość

nie jest to nie wiadomo co ale jeśli nie ma się nic (tylko głośnik w monitorze czy tv) to jest już coś.

Ukryta Zawartość

tu na Tablicy(kiedyś) teraz OLX masz kilka zestawów

Ukryta Zawartość

niestety nic innego w tej cenie nie znajdziesz więc albo uzbierasz większą kwotę albo ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie się tym tematem.

Już postanowione jak zrobię.

Jeszcze nie oddzwonili z serwisu ile wyniesie naprawa amplitunera, ale jeśli cena nie przekroczy 150 zł to zdecyduję się na naprawę, a do niego kupie ten zestaw Kody 707 lub Taga Harmony. Postaram się o odsłuch któregoś z tych zestawów i zdecyduję który. Po czasie i przypływie gotówki dokupię jakiś lepszy amplituner, podłączę go jeszcze pod telewizor i będę zadowolony :)

Dziękuję i pozdrawiam.

Jednak poszedłem bardziej ambitnie i w będąc w sklepie sprzedawca polecił mi i podłączył Taga Harmony Azure F80 bodajże. Nie wiem czy były używane, ale kosztowały 1600. Ich brzmienie mnie ujęło. Porównywałem w sklepie z jakimiś kolumnami Jamo, nie pamiętam modelu, ale kosztowały 600 zł i było czuć ten tysiąc złotych różnicy w brzmieniu i designie. Słuchałem również z subwooferem i powiem szczerze, że rezygnuję z niego. Po chwili odsłuchu w pomieszczeniu niewiele większym od mojego bas mnie zaczynał męczyć i przeważał nad muzyką graną z kolumn.

Słuchałem również z subwooferem i powiem szczerze, że rezygnuję z niego. Po chwili odsłuchu w pomieszczeniu niewiele większym od mojego bas mnie zaczynał męczyć i przeważał nad muzyką graną z kolumn.

bo subwofer nie nadawał się do tego. Chcąc wspomagać muzę w stereo subem musi on być naprawdę dobry, cena niestety jest też odpowiednio większa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.