Skocz do zawartości
IGNORED

Velodyne czy Rel ?

Yodas

Rekomendowane odpowiedzi

Pokazuję co nauka mówi o teorii reprodukcji niskich tonów w pomieszczeniu i w jaki sposób osiągnąć najlepsze efekty we własnym domu.

Każdy z nas może pokazać na pęczki przykłady kiedy to teoria sobie, a praktyka sobie.

no to masz suba w pyte :) a velo to ten z serii dd na 15" by mozna porownac, ale nie tego malucha.

Fajnie jak bys wkleil pare fotek i jakies porownanie strzelil.

...dzięki.

Kilka fotek wkleiłem w odpowiednim wątku.

Tak jak piszesz,nie ma co porównywać,tym bardziej że oba w tej samej cenie.Wiem że trudno w to uwierzyć ale nawet nie rozpakowałem tego Velo.Trochę brak czasu-musiałem go dzisiaj oddać,Trochę żonka miała już dosyć,szczególnie tych testów typu 16hz z YouTube,tochę strach że go porysuję i będzie afera,a przede wszystkim wrażenia po odsłuchu SVS nie dawały już złudzeń co do wyboru.Ludziska,ten sub spowodował że po odkręceniu gałki wzmocnienia,moja chałupa o kubaturze ok 700 m3 wstała wczoraj z ław fundamentowych i nauczyła się chodzić.PB to chyba skrót od P-ie,,,ny B-uldożer a nie ported box.Kiedyś,w młodym wieku mieszkałem ok 100m od torów kolejowych i chałupa trzęsła się niemiłośiernie przy przejeździe każdego pociągu.Wczoraj było podobnie,z tym że był to towarowy i to w salonie.

Yodas-dzięki.Poszperałem w ustawieniach Marantza i znalazłem.Miało być LFE+Main(miałem ustawione tylko LFE).Hula aż miło ;)

Serdecznie pozdrawiam oraz życzę Wesołych Świąt Bożego Narodzenia.

No gruby kot ten SVS.

Szkoda, że jednak nie zrobiłeś porównania z Velo, z samej ciekawości. Potęga pewnie większa z niego, ale ciekawe jakby wyglądało porównanie w kwestii precyzji.

Próbowałeś jakiejś muzyki na tym SVS ?

Wyczytałem, że on ma jakiś system dostrojenia, możesz napisać coś więcej ? Co to jest ?

I jeszcze jedno - w lakierze wygląda dużo lepiej ;)

Tak czy inaczej gratuluję, bo jest czego.

Wyczytałem, że on ma jakiś system dostrojenia, możesz napisać coś więcej ? Co to jest ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

...sporo tego jest,ale i tak chyba większą część ustawień robi ampli i jego Audyssey.

I jeszcze jedno - w lakierze wygląda dużo lepiej ;)

...zgadza się-najlepiej nowy.Potem niestety szybciej się starzeje,ale mniejsza z tym.Mnie do reszty bardziej pasuje matowy(black oak).

Próbowałeś jakiejś muzyki na tym SVS ?

Jest więcej niż dobrze-ale nie jestem jakimś audiofilem więć opisu jak wybrzmiewa kontrabas,a jak werble raczej nie zamieszcze.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Nie mogę już edytować...

...a jest jeszcze jedna b.ważna wg.mnie kwestia.

Wieczorem w sobotę napisałem e-maila do svs customer service z problemem odnośnie konfiguracji i podłączeń suba z ampli Marantza i parę godzin później otrzymałem już odpowiedź.Nie wiem czy to norma,ale zrobiło mi się miło że nie zostałem z problemem i subem sam.

Pozdrawiam

Jest więcej niż dobrze-ale nie jestem jakimś audiofilem więć opisu jak wybrzmiewa kontrabas,a jak werble raczej nie zamieszcze.

Nie chodzi o to, tylko czy nadąża za muzyką, nie spóźnia się, nie przeciąga dźwięku. Czy np. jak puścisz muzę z jakimś szybko powtarzającym się basem, czy nie zlewa się, nadąża uderzać i wygaszać.

Jeśli jednak nie interesuje cię to to nie ma sprawy.

Tam jest napisane, że posiada korektor parametryczny, czy to oznacza, że do zestawu jest dołączony mikrofon kalibracyjny ?

Widzę, że niestety regulację i wyświetlacz zrobili na tylnej ściance. Biorąc pod uwagę wielkość i wagę suba kiepska sprawa, rzekłbym nawet głupota.

Ja też mam regulację z tyłu zarówno w Velo jak i Paradigmie, tam jednak nie ma wyświetlaczy, jednak widzę, że w nowych modelach Velodyna i Paradigma przenoszą już to wszystko do przodu.

Monitor Audio ma z kolei wyświetlacz na górnej ściance.

Tutaj gość postawił sobie dwa takie SVSy :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie chodzi o to, tylko czy nadąża za muzyką, nie spóźnia się, nie przeciąga dźwięku. Czy np. jak puścisz muzę z jakimś szybko powtarzającym się basem, czy nie zlewa się, nadąża uderzać i wygaszać.

....wg.mnie spokojnie nadąża,a słucham sporo rocka i nie tylko.Nie jest to może jakieś superpunktowe,super precyzyjne pykanie tylko,bardziej mięsiste,bym powiedział,a przy zatkaniu otworów BR jest jeszcze słyszalna poprawa odnośnie punktowości.

Tam jest napisane, że posiada korektor parametryczny, czy to oznacza, że do zestawu jest dołączony mikrofon kalibracyjny ?

...nie jest dołączony.SVS na stronie pisze że jeśli masz podpiętego suba do ampli z Audyssey MultEQ XT lub XT32 to ręczna korekcja parametryczna nie jest wymagana,w przeciwnym wypadku powinieneś sam dokonać pomiarów by rozpoznać jak to ujmuje producent,częstotliwość,wielkość oraz pasmo szczytów modalnych-cokolwiek to znaczy ;)

Widzę, że niestety regulację i wyświetlacz zrobili na tylnej ściance. Biorąc pod uwagę wielkość i wagę suba kiepska sprawa, rzekłbym nawet głupota.

...zgadza się.To chyba jego największy mankament/wada.Trzeba ustawić raz i już.Ja mam ustawione na auto power off.Jak dostaje sygnał to się włącza a po jego dłuższym braku wyłącza.Podczas oglądania filmów lub słuchania muzyki reguluję tylko poziomem podbicia dB w ustawieniu ampli-może to nie jest idealne rozwiązanie,ale napewno bardziej wygodne.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Ja co prawda G1 nie slyszalem, ale w swoim relu mam dokladnie ten sam glosnik. To jest bardzo bardzo szybki i twardy bas. G1 z racji swej kabatury schodzi troche nizej i bedzie brzmiec bardziej obszernie.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

• 1 miesiąc później...

Kilka tygodni temu dołączyłem do właścicieli velo a dokładnie CHT-12Q, ale lata słuchania na komputerowych pierdawkach odbiły swe piętno :) i z Velo było dobrze, było... do wczoraj kiedy odpaliłem elektronikę, huse, dnb, na starym komputerze i ze smutkiem donoszę, że na velo znikło wrażenie wypełnienia pokoju basem, w dodatku niekiedy brakuje uderzenia, tz coś się tam dzieje czasem drzwi zadrżą ale jest względnie mniej "słyszalnego basu" owszem jakość jest o niebo lepsza, bas jest bardziej zwarty, lepiej kontrolowany i nie buczy co chwilę, ale też rzadziej pojawiają się niskie pomruki. Wiem, że sub w logitech z 2300 gra cały czas i całym zakresem może stąd takie wrażenie aczkolwiek ustawienia odcięcia na maxa nie wiele dało. Generalnie kiedy słucham czegoś naturalnego (nie elektroniki) to sub dobrze gra z resztą i nie da się go zlokalizować.

p.s. może coś źle ustawiam a może z czasem się przyzwyczaję.

Nie wiem jak moze brakować basu przy tym 12 calowym głośniku... ja mam pokój 40m2 i rozkreconego velo na 30-35 bo jak dam wiecej to jest to niebezpieczne dla otoczenia ;)

... moze coś źle poustawiałes... ustaw odpowiednia fazę, odciecie do filmów mam na 80hz do muzyki na 50hz....

wszystkie poradniki mówią żeby sub ustawić na 120hz bo pasmo na płytach filmowych jest tak nagrane czy ustawienie na 80hz daje lepszy efekt?

...mi tak pasuje... poradniki poradnikami a preferencje osobiste są najwazniejsze...

Ale jak przy 120hz jak ustawiłeś brakowało ci basu w kinie czy jak?

...nic mi nie brakowało... nie potrafię Ci fachowo odpowiedzieć ... po prostu lepsze dla mojego ucha jest odciecie na 80hz... po prostu...

nie bardzo wiem jak to opisać velo generalnie jest lepszy ale w niektórych utworach to na prawdę kilka (może to kwestia ich nagrania) głownie przy DnB bass z velo jest "grzeczny" z komputerowych głośników jest go wszędzie pełno pewnie spowodoane jest to słabą kontrolą albo chodzi o wyższy zakres basu gdyż sub z logitechów gra cały czas, albo po prostu muszę się jeszcze przyzwyczaić :) velo bez wąpienia potrafi walnąć chociazby podczas włączania przełącznika power :) i coś podobnego chciałbym częściej słyszeć ciężie głośne uderzenie :)

mocowo nie będę ich porównywał bo nie ma czego velo jest skręcone na 0 w ampli i tak do 40-45 na subie, a więc jest jeszcze spory zapas na więcej nie bardzo pozwala mój salon gdyż przy mocno basowym utworze zaczyna dudnić.

Pieszecie tu o różnych odcięciach. Yodas o odcięćiu dla kolumn natomiast spinacz o odcięciu kanału LFE:) Tak mi się wydaje;)

Pozatym nie wiem co tak się wszyscy uparli żeby odcinać wszystkie kolumny na 80Hz:) Wszyscy macie kolumny z zestawów komputerowych czy jak? Przecierz odcina się tam, gdzie w miare dobra kolumna już nie daje rady, czyli zazwyczaj coś między 40 a 60hz dla mniejszych modeli. Natomiast zauważyłem że niektórzy kupują ogromne kolumny z zejściem do np 32Hz -6dB, poczym odcinają je na 80hz...więc jaki tu sens??:) Było kupić 5 razy mniejsze...Dajcie grać kolumnom to do czego zostały stworzone, reszte zostawcie dla suba, a nie na odwrót.Te wasze 80hz wzięło się jak sądzę z zaleceń THX, tyle ze zalecenia te mają zastosowanie przy głośnikach stworzonych do THX;)

Tak ja mówiłem o kanale LFE zrozumiałem że Yodas też mówił o odcięciu LFE a nie kolumnach.To jak ja mam przy kompie kolumny Genius sw.5.1 6000 podłączone pod zewnętrzny amplituner to na ile najlepiej odciąć te kolumny i sub do KD jak w specyfikacji jest podane 40Hz-20Khz?

Bo teraz mam kolumny ustawione na 80 a sub 120.

Yodas-dzięki.Poszperałem w ustawieniach Marantza i znalazłem.Miało być LFE+Main(miałem ustawione tylko LFE).Hula aż miło ;)

a z tak mocnegoo suba nie ma za dużo tego basu.

Tak ja mówiłem o kanale LFE zrozumiałem że Yodas też mówił o odcięciu LFE a nie kolumnach.To jak ja mam przy kompie kolumny Genius sw.5.1 6000 podłączone pod zewnętrzny amplituner to na ile najlepiej odciąć te kolumny i sub do KD jak w specyfikacji jest podane 40Hz-20Khz?

Bo teraz mam kolumny ustawione na 80 a sub 120.

kolumny możesz zostawić na tych 80Hz ale sub podnieś do tych 80.

w dodatku niekiedy brakuje uderzenia, tz coś się tam dzieje czasem drzwi zadrżą ale jest względnie mniej "słyszalnego basu"

Jest jeszcze jedna sprawa, mianowicie charakter basu. Dwa różne suby, mogą mieć różny charakter basu. Właśnie w innym wątku rozmawialiśmy o kopniaku na basie, zarówno w kolumnach jak i subwooferach, dlaczego jest tak, że czasami z mniejszych kolumn można poczuć basowy kick, a z większych lub suba nie ma. Być może w tym przypadku tak jest, że te suby inaczej grają i lepiej pasuje Ci sub Logitecha.

Może być też tak, że Logitech ponieważ jest słabszy ma podbity ten słyszalny, wyższy bas, żeby robił wrażenie potężniejszego, dlatego gra on efektowniej. Taki zabeig czesto stosuje się w małych zestawach stereo.

Piszesz, że przy Velo drżą Ci drzwi, to znaczy, że z większą siłą zapuszcza się w niższe rejestry, bo tego najniższego basu tak naprawdę nie słychać, bardziej czuć.

Nie znam za bardzo tego Velodyna, ale on chyba posiada 4 programy ? Spróbuj zmienić, może na innym bardziej Ci się spodoba w muzyce.

Pozatym nie wiem co tak się wszyscy uparli żeby odcinać wszystkie kolumny na 80Hz:) Wszyscy macie kolumny z zestawów komputerowych czy jak? Przecierz odcina się tam, gdzie w miare dobra kolumna już nie daje rady, czyli zazwyczaj coś między 40 a 60hz dla mniejszych modeli. Natomiast zauważyłem że niektórzy kupują ogromne kolumny z zejściem do np 32Hz -6dB, poczym odcinają je na 80hz...więc jaki tu sens??:) Było kupić 5 razy mniejsze...Dajcie grać kolumnom to do czego zostały stworzone, reszte zostawcie dla suba, a nie na odwrót.Te wasze 80hz wzięło się jak sądzę z zaleceń THX, tyle ze zalecenia te mają zastosowanie przy głośnikach stworzonych do THX;)

Nie tak do końca, tzn. nie tylko przez zalecenia thx fronty odcina się na 80Hz, jest wiele innych ku temu przesłanek, aczkolwiek niech każdy sam sobie wypróbuje co mu lepiej pasuje. Natomiast tyły i centralny powinno się odciąć bezwzględnie.

Natomiast zauważyłem że niektórzy kupują ogromne kolumny z zejściem do np 32Hz -6dB, poczym odcinają je na 80hz...więc jaki tu sens??:)

Bez przesady, ile osób ma te ogromne kolumny, no i co rozumiemy przez ogromne ;)

W tym myśleniu kryje się pewien błąd, owszem może i kolumny schodzą do 32Hz z -6dB. Pytanie jeszcze jakie ciśnienie potrafią wytworzyć przy tej częstotliwości ? W muzyce może to nie ma aż takiego znaczenia, bo tam nie ma wybuchów bomby czy startów odrzutowców, w kinie jednak może mieć. Poza tym zejście do 32Hz w kinie to żaden wynik ;)

Verme robiłeś autokalibrację w tym Velo ?

Bez przesady, ile osób ma te ogromne kolumny, no i co rozumiemy przez ogromne ;)

Masa ludzi ma Paradimy, JBL, Klipsche RF 62, 82, Rp280f na dwóch 20 centymetrowych basowcach, i one np ciagną od 31 hz. Je też bedziecie odcinać na 80 hz?:) Takich kolumn nie odcinałbym wogóle.

Pytanie jeszcze jakie ciśnienie potrafią wytworzyć przy tej częstotliwości ? W muzyce może to nie ma aż takiego znaczenia, bo tam nie ma wybuchów bomby czy startów odrzutowców, w kinie jednak może mieć. Poza tym zejście do 32Hz w kinie to żaden wynik ;)

Tak masz rację, jest jednak jedno ale :) Cieśnienie ma robić kanał LFE bo do tego został stworzony, tak nagrana jest ścieżka w filmie, chyba nie sądzisz że w kanały efektowec cisną 20hz. Inaczej sprawa wygląda jak wyłączysz w procesorze subwoofer, wtedy procesor wmiksuje kanał LFE w głośniki.Jeżeli w procesorze/amplitunerze mamy ustawione 5 głośników plus subwoofer, kolumny są już na jako takim poziomie i dopasowane do wielkości pomiesczenia, to nie widzę kompletnie sensu odcinania ich wszystkich na 80hz. One mają zagrać swoje pasmo, resztę ma zagrać sub, no chyba że ktoś ma zamałe głośniki do pomieszczenia no to trzeba się ratować subem.Mi np Audyssey ustawia wszystkie głośniki na large;) I nawet jak tak zostawie to dołu wcale nie jest zamało.

Gość

(Konto usunięte)
Te wasze 80hz wzięło się jak sądzę z zaleceń THX, tyle ze zalecenia te mają zastosowanie przy głośnikach stworzonych do THX;)

Wytyczne THX bazują na naukowym dorobku całej rzeszy akustyków, elektroników i inżynierów innych profesji, i mają zastosowanie do każdego sprzętu (i nie tylko sprzętu) służącego do reprodukcji dźwięku i obrazu, nie tylko tego ze znaczkiem THX.

wtedy procesor wmiksuje kanał LFE w głośniki.

Owszem, ale pomijając fundamentalne problemy z akustyką, jaka będzie efektywność i jakość tego basu ? Znasz jakiś zestaw podłogowy potrafiący odtworzyć 20Hz @ 110dB SPL?

nie widzę kompletnie sensu odcinania ich wszystkich na 80hz.

To nie oznacza, że takiego sensu nie ma. Wielu ludzi nie widzi sensu w szczepieniach czy używaniu pasów bezpieczeństwa. Ilość problemów, które powstają wskutek takiego działania, znacząco obniża jakość odbioru ścieżki dźwiękowej filmu. Dbałość o wierność przekazu powinna być chyba nadrzędnym celem. W przeciwnym razie, to jakby słuchać muzyki w mono - przecież wszystko słychać, więc gdzie sens używania drugiego głośnika.

Znasz jakiś zestaw podłogowy potrafiący odtworzyć 20Hz @ 110dB SPL?

brawo, tego zawsze brakuje w dyskusji, w której ktoś twierdzi, że wystarczą dobre kolumny i sub jest zbędny,

to co napisałeś dotyczy każdego zestawu w którym kolumny w którymś tam momencie powiedzmy w okolicach 40-35Hz milkną więc każdy sub, który nadaje nawet tylko do 25-30 Hz jest porządany w kinie, niezbędny wręcz i to jest jedyny i najważniejszy powód do stosowania suba w kinie .

A jeśli nawet takie istnieją to pewnie kosztują setki tysięcy.

Tribul, jest jeszcze taka zaleta obcięcia wszystkich głośników, że jeśli np. użyasz w ampli systemu autokalibracji np. Audysey, to system korekcji basu dla suba jest kilkakrotnie dokładniejszy niż dla pozostałych głośników.

Ja przyznam, że u mnie też suba gra tylko swój kanał w kinie i muzyce 5.1, a w muzyce stereo nie wgra wcale, jednak trochę inne względy o tym zadecydowały.

W przeciwnym razie, to jakby słuchać muzyki w mono - przecież wszystko słychać, więc gdzie sens używania drugiego głośnika.

lub oglądać biało-czarne, też widać więc po co kolor, technologie i wyciąganie kasy.

Masa ludzi ma Paradimy, JBL, Klipsche RF 62, 82, Rp280f na dwóch 20 centymetrowych basowcach, i one np ciagną od 31 hz. Je też bedziecie odcinać na 80 hz?:)

W tym myśleniu kryje się pewien błąd, owszem może i kolumny schodzą do 32Hz z -6dB. Pytanie jeszcze jakie ciśnienie potrafią wytworzyć przy tej częstotliwości ?

jeśli "najdę" na temat w którym będzie się ktoś wymądrzał twierdzac , że jego kolumny schodzą do 31Hz będę cytował Wasze wypowiedzi jeśli pozwolicie.

Bardzo mi się to podoba. Konkretny argument na który wiele ludzi nie zwraca uwagi, patrzą ślepo na to co przedstawia w specyfikacji wytwórca kolumn.

Verme pisałeś że przy tamtym subie bas wypełnial Ci pomieszczenie....po to się kalibruje i szuka odpowiedniego umiejscowienia suba aby bas był jak najwyższej jakosci w miejscu odsłuchu...i tylko to miejsce nas interesuje a nie cały pokój...i w tym miejscu niskie tony mają być potężne czyste i kontrolowane i w tym miejscu masz czuć to b.niskie zejście którego nie uzyskasz z kolumn...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.