Skocz do zawartości
IGNORED

Co tu nie gra - dla spostrzegawczych!

Ururam Tururam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam również. Po wakacjach jestem tu już jakis czas ( tydzień z okładem ).

I co widzę ? Ano tyle wpisów codziennie, że już nie nadążam ich czytać.....czytać.....czytać.....czytać.....czytać.....czytać.....czytać..... )

-> Arek

Ale o ile taka sytuacja w katalogach wnetrz, o ktorej piszesz, jest jeszcze do przyjecia, to juz w katalogach producentow sprzetu wyglada to troche smieszna. Sam mam sporo katalogow, i to roznych firm, ale to, co tam sie na zdjeciach wyprawia, to czasami przychodzi ludzkie pojecie. Np. w katalogu JBL na stronach serii LX jest kino domowe, oczywiscie bez kabli i sprzetu zasilajacego (zadnych kolcow itd.), a posrodku stoi sobie...wanna. Aczkolwiek i tak lubie te katalogi sobie przegladac, ciesze sie, ze sprzet mam lepiej ustawiony niz oni tam :)

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

lolo> Tak jest niestety... Windowsy i profesjonalne systemy do dźwięku sie nie lubią, to bardzo delikatne określenie. Znam bardziej dosadne, wypowiadane przez moich kolegów muzyków , po zarwanej nocy , aby dokończyc i zmiksować jakiś kawałek, szczególnie wtedy , kiedy po zapisie i wyjściu programu okazało się ,że nie da się otworzyć zapisanego pliku.

Ja juz od dawna myślę o zmianie platformy na Mac-a. Tym bardziej ,że korzystam z Pro Toolsa od Digidesign'a.

Niestety muszę ,że względu na starszą wersję osprzętu zatrzymać sie na G-4.

Pqaragraf -> jeżeli już koniecznie musisz skrytykować coś co napisałem to przynajmniej sprawdź trzy razy fakty, bo w przeciwnym razie najzwyczajniej w świecie się ośmieszasz.

Tak jak wcześniej napisałem, PRAWDĄ jest że głośniki kevlarowe, takie jak na przykład te stosowane w B&W, ciemnieją z upływem czasu. Gdy sa nowe, głośniki te są cytrynowo żółte, natomaist po kilku/kilkunastu latach przybierają barwę pomarańczowo-brązową. Jest to prawdopodobnie związane z jakimś utlenianiem sią pod wpływem promieni słonecznych kevlaru. Nie jest to li tylko przypadek B&W - rozmawiałem o tym w ScanSpeaku z Larsem Gollerem i mówił, że jest to normalna przypadłość z Kevlaru.

Dla przykładu zdjęcie wysłużonych B&W Emphasis wycięte z ogłoszeń (muszą mieć z 10lat) z takim właśnie, ciemnym głośnikiem:

[obrazekLUKASZ-191674_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ale brednie – utleniający się kewlar! A do czego się utlenia? Tlenku kewlaru? toż to zwykły debilizm Panie chemik Co innego jak ktoś spieprzy powłoki Piszę z palma to i interpuncją

Na zdjęciu które przedstawiłeś są te głośniki rzeczywiście ciemno pomarańczowe (chyba że mój LCD jest zepsuty) dlatego współczuje Ci że jesz pomarańcze w takim kolorze.

Ale ok. sprawdziłem co napisałeś w wątku 9172 jeszcze nie było tam o utlenianiu - mniejsza o tamten historyczny wpis bo teraz bajdurzysz kolego i tyle.

Paragraf -> żal mi ciebie. naprawdę. zachował byś chociaż klasę do końca.

nie wiem co się utlenia. może nic. nie jestem chemikiem - jest to tylko moje przypuszczenie. jakaś reakcja jednak najwyraźniej zachodzi, skoro kolor się zmienia.

możesz negować wszystko i wszystkich. ale negując słowa Larsa Gollera, głównego konstruktora Scan Speaka, narażasz się na jeszcze większą śmieszność.

i moje politowanie.

amen

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Nie umartwiaj się z mojego powodu!

Widzisz ile możesz się jeszcze nauczyć.

W razie co „Rysiu lubię Cię bardzo” to i pomożemy jak będzie trzeba no i nie płacz nie warto.

Pamiętaj! Dostarczasz Mi wiele wiele radości. Tak trzymaj.

Płowieją nie jest synonimem ciemnieją. Zjawisko które opisujesz jest niestety właściwe o innym podłożu czy specyfice (że tak powiem) i tu tkwi problem naszego super wszystkowiedzącego speca.

Nie tylko B&W ma taki problem. Kevlar też ciemnieje np u Focala. Montowałem kupę takich przetworników w samochodach (Polykevlar focala) i po pewnym czasie zmienia on swoj kolor. Co ciekawe zwiazane jest to z promieniowaniem słonecznym ponieważ zapakowane głośniki w pudełku nie tracą koloru :)

• Redaktorzy

Proponuę zapoznać się ze stroną:

Ukryta Zawartość

gdzie można między innymi wyczytać:

" Additional drawbacks of Kevlar include poor UV resistance (Kevlar loses strength roughly twice as quickly in sunlight as polyester and, when affected, the gold Kevlar fibers turn brown) and rapid loss of strength with flexing, folding and flogging."

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

OWNED !!! :-)

No teraz jest jakaś merytoryka. Proces ten nie ma nic wspólnego z utlenianiem i nic nie ma wspólnego ze starzeniem a efekt ten zachodzi pod działaniem UV (i to w niecałym spektrum).

Nagrody przyznane ale trzeba dać jeszcze jedną. Fr@ntz – otrzymuje wirtualne latyfundia za ostrzeżenie właścicieli kevlarowych membran.

A to ciekawe z wolnymi rodnikami chyba trochę nie w tej temperaturze. Pozatym co one mają do utleniania? A jeżeli już by zachodziło owo utlenianie kevlaru to niby do czego się on utlenia? Chyba, że rozmawiamy o barwikach.

TO ciekawie mamy zmianę polimorficzną czy przemianę alotropowa może Ururam Tururam coś jeszcze pamiętasz i uda się wreszcie rozwikłać problem „utleniania kevlaru”.

Tak myślę, że jeżeli to nie reakcja barwników czy żywic to obserwujemy proces fizyczny (efekt innej dystorsji czy też wręcz aberrację światła zawsze mylę zasady Huygensa z teoriami Comptona być może podejść do tematu trzeba od innej strony – falowej jak de Broglie) a nie chemiczny. Być może fizyka klasyczna (fizyka chemiczna już na pewno) daję jednoznaczną odpowiedź inaczej mówiąc to już jesteśmy blisko.

Mamy jakiegoś naukowca na forum?

Paragraf, ty to faktycznie jakis dziwny jestes - najpierw wysmiewasz Elberotha, a jak sie okazuje ze jednak mial racje to szybciutko odwracasz kota ogonem i wyskakujesz z jakimis "uczonymi" wywodami. Nie prosciej po prostu przyznac, ze tym razem to Elberoth mial racje, a ty sie myliles. Nie zaszkodzilo by tesz przeprosic.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.