Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Pioneer A-717 kontra A-717Mk2

lisek13

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,chciałbym zaczerpnąć informacji na temat ,różnic obydwu wzmacniaczy ,wiem że A 717 ,jest pierwszym wydaniem ,a interesuje mnie czy A-717 Mark2 jest dużo ulepszona od pierwszego wydania ,czy jest naprawde lepsza? ,co ulepszyli ,jakie różnice ,no i zsadnicze pytanie która wersje wybrać ?

Po ponad 20 latach to patrz na jak najlepszy ich stan . Z resztą to ładnie wyglądające ale słabo grające wzmacniacze .

Lepszy jest 550R ale w tym lecą przełączniki wejść na silniczku

Obecnie mam A-616 Mk2 ,i chce zmienić na coś wyższego 717 mam na oku za 500zł od pierwszego właściciela ,a z kolei za 717mk2 za 700zł ,i dlatego pytam ,czy warto dać więcej za Mk2 .

Jest to tylko nowszy model pod względem metryki.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

MK2 to często zwykły marketing, weź tego w lepszym stanie i po temacie.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Obecnie mam A-616 Mk2 ,i chce zmienić na coś wyższego 717 mam na oku za 500zł od pierwszego właściciela ,a z kolei za 717mk2 za 700zł ,i dlatego pytam ,czy warto dać więcej za Mk2 .

Miałem 777 i tak jak pisze @muda44, żeby grał tak jak wygląda byłoby super, niestety tak nie jest. Kambodża A500 zagra lepiej od niego.

777 to akurat najgorszy wybór-brak osłon w środku, budżetowa cięta i tak jak kolega mówi, gra to inaczej niż wygląda.

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Niestety wszystkie wzmacniacze z tej linii są do d... Od A-717 do A-777. W ogóle wzmacniacze Pioneera są słabe za wyjątkiem kilku modeli. Te dobre są niedostępne albo bardzo drogie.

Cześć.

Niestety, mimo iż wiedza i doświadczenie szacownego przedmówcy są ogromne, tym razem nie mogę się z nim zgodzić. Jako szczęśliwy posiadacz A757 (od 15 lat) oraz osoba, która słyszała A717 i A777 twierdzę, że to dobrze i kulturalnie grające wzmacniacze i w zestawieniu z odpowiednimi kolumnami potrafią dostarczyć wiele satysfakcji.

Myślę, że jeżeli masz taką możliwość, to powinieneś posłuchać wzmacniacza, który chcesz nabyć, w swoim systemie. Bardzo ciężko jest doradzać coś na odległość, ponieważ często ocena brzmienia jest kwestią gustu, a o nim ciężko się dyskutuje.

pozdrawiam i życzę miłych chwil z muzyką.

Przy okazji jeszcze jedno spostrzeżenie: poruszamy się w zakresie sprzętu dość leciwego, tak więc stan techniczny może mieć większe znaczenie niż katalogowe parametry i pozycja w serii. Nieudane naprawy lub uszkodzenia i zużycie mogą sprawiać, że formalnie "lepszy" model gra gorzej niż "słabszy".

Jako szczęśliwy posiadacz A757 (od 15 lat) oraz osoba, która słyszała A717 i A777 twierdzę, że to dobrze i kulturalnie grające wzmacniacze i w zestawieniu z odpowiednimi kolumnami potrafią dostarczyć wiele satysfakcji.

A z czym je jeszcze porównywałeś ?

Patrząc na cenę dzisiejszych A7x7 to można kupić choćby NADa C350 i choć przy tych Pioneerach wygląda jak bida to gra na całkiem innym , dużo wyższym poziomie .

Owszem , Pioneer będzie łupał że ściany będą się trzęsły ale chyba nie o to w tym wszystkim chodzi .

No , nie wszystkim ;)

A z czym je jeszcze porównywałeś ?

Przez długi czas zabawy sprzętowe były moim hobby i przewinęło się przez mój pokój spore stadko wzmacniaczy z różnych poziomów cenowych (przyniesionych często przez znajomych hobbystów), jak i ja przewinąłem się przez wiele pokoi moich znajomych. Moim skromnym zdaniem mam sensowny materiał porównawczy.

Pioneer będzie łupał że ściany będą się trzęsły

No własnie nie będzie...

A717 i 777 słyszałem już dość dawno, ale A757 mam w domu. Ten wzmacniacz wygląda groźnie, ale akurat od łupania ścian jest bardzo daleki. Jego dźwięk jest raczej lekki.

Przez długi czas zabawy sprzętowe były moim hobby i przewinęło się przez mój pokój spore stadko wzmacniaczy z różnych poziomów cenowych (przyniesionych często przez znajomych hobbystów), jak i ja przewinąłem się przez wiele pokoi moich znajomych. Moim skromnym zdaniem mam sensowny materiał porównawczy.

Ze swojej strony uważam ze skoro ten wzmacniacz uważasz za taki dobry to gdzieś tkwi błąd w tych porównaniach .

Nie wiem czy to akustyka czy źle dobrane klocki bo te wzmacniacze grają na niskim poziomie jakościowym gdzie taki chociażby A-550R gra o dobra klasę lepiej .

Miałem kiedyś wzmacniacz tej firmy z lat 80-tych, model A-70, no tego to już się dało posłuchać, natomiast wzmacniacze z lat 90-tych brzmią już znacznie gorzej, chociaż muszę przyznać, że nie slyszałem serii A 8...

Ja mam A-616 mk2 i moge powiedzieć że zawstydził on właściciela chinskiego Vincenta SV 227 ,vincenta poprostu wciągnoł nosem.

nie to był Vincent SV 226Mk2.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

To jest takie pitolenie. Wzmacniacze z tej serii były, są i będą nieudane. Ja też mogę sobie napisać że A-656 wciągnął nosem Krella Master Reference. I co z tego wynika? Nic. A-88x bije go na łeb. A-90 prawdopodobnie bije wszystko inne włącznie z A-klasowym A-09 (choć tu nie byłbym taki pewien). Tyle że A-90 to model na rynek USA. Znajomy ma Exclusive C-7/M-7. Gra to bardzo dobrze tyle że do dziś kosztuje zbyt dużo. Za tą cenę jest bardzo porządne Accu.

• 2 tygodnie później...

Ja mam A604R i nie narzekam. Zapraszam na odsłuchy. W wzmacniaczu zostały wyregulowane prądy spoczynkowe tranzystorów, powymieniane kilka elementów z toru audio na lepszej klasy i wzmacniacz śmiało może konkurować z innymi wzmakami do 5k zł. Porównywałem go niedawno z A757MKII i powalił go na kolana. Planuję w przyszłości wsadzić w A604R pre-amp lampowy.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ja mam A604R i nie narzekam. Zapraszam na odsłuchy. W wzmacniaczu zostały wyregulowane prądy spoczynkowe tranzystorów, powymieniane kilka elementów z toru audio na lepszej klasy i wzmacniacz śmiało może konkurować z innymi wzmakami do 5k zł. Porównywałem go niedawno z A757MKII i powalił go na kolana. Planuję w przyszłości wsadzić w A604R pre-amp lampowy.

To że powalił na kolana słaby A-757 mkII nie znaczy że może być porównywany ze wzmacniaczami do 5kzł.

Całego go "zlampizuj".

I tak mu nic nie pomoże ;-)

e tam... jak mawiał tutejszy klasyk: "dobry dźwięk się zawsze obroni" ;-)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Cześć.

Niestety, mimo iż wiedza i doświadczenie szacownego przedmówcy są ogromne, tym razem nie mogę się z nim zgodzić. Jako szczęśliwy posiadacz A757 (od 15 lat) oraz osoba, która słyszała A717 i A777 twierdzę, że to dobrze i kulturalnie grające wzmacniacze i w zestawieniu z odpowiednimi kolumnami potrafią dostarczyć wiele satysfakcji.

Każdy chwali swoje. Pytanie z czym go porównywałeś i w jakiej konfiguracji. Te wzmacniacze potrzebują bardzo jasnych kolumn żeby zagrać poprawnie. Bo maskowaniu szczegółów ciężko zapobiec więc o dobrym graniu nie ma mowy.

To że powalił na kolana słaby A-757 mkII nie znaczy że może być porównywany ze wzmacniaczami do 5kzł.

I tu się zgodzę. gdyż każdy ma inny słuch. Co dla jednego gra wyśmienicie dla drugiego już nie.

Całego go "zlampizuj".

Wystarczy zlampizować stopień wejściowy. A 604R przeszedł tunnng. Tranzystory firmy SANKEN dobrane w parach. Jedyne co pozostało z tego wzmacniacza to obudowa i trafo. Cała reszta zmodyfikowana. Wiem, że za pieniądze wydane na moda tego wzmaka miałbym innego, lepszego, ale mam sentyment do tej firmy.

Przemyślaną modyfikacją zawsze można coś poprawić o ile będzie faktycznie przemyślana ale i też nie przeskoczy się pewnych wad czy inaczej uproszczeń konstrukcyjnych .

Kiedyś też chciałem mieć porządny wzmak Pioneera ( podobają mi się te obudowy ) i zrobiłem takie coś .

Obudowa 6x6 a w środku forumowa Ugoda na full wypasie z pewnymi zmianami .

Okablowanie całości - srebro Sonus Oliva .

Wszystkie gniazda CMC , max krótka droga sygnału a w wersji finalnej potencjometr zmieniony na najlepszą drabinkę Khozmo .

I to GRA .

Gdzieś w kraju ;)

I jeszcze jedna fotka z odsłuchów .

Pioneer / Ugoda vs Xindak A600P + klon pre Jadisa .

CD Krell KAV280CD , kolumny Harpia Amstaff i widoczne w rogu Zaph ZRT .

Kiedyś to się chciało człowiekowi dłubać :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13108-0-88110900-1436689337_thumb.jpg

post-13108-0-85772000-1436689342_thumb.jpg

post-13108-0-62757400-1436689853_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.