Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy przedwzmacniacz gramofonowy DIY RIAA za ok. 500 zł

Corleone

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

Fajny wzmacniacz widzę stabilizację napięcia żarzenia i opóźnienie włączania napięcia anodowego (jeśli dobrze widzę to chyba przekaźnik już załącza stałe napięcie ale skoro są dwa trafa to nie lepiej załączać zmienne - przedłuży żywotność styków). Masa preampa jest uziemiona?

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Fajny wzmacniacz widzę stabilizację napięcia żarzenia i opóźnienie włączania napięcia anodowego (jeśli dobrze widzę to chyba przekaźnik już załącza stałe napięcie ale skoro są dwa trafa to nie lepiej załączać zmienne - przedłuży żywotność styków). Masa preampa jest uziemiona?

Przekaźnik załącza zmienne napięcie przed mostkiem po ok. 1minucie od włączenia układu. Żarzenie narasta stopniowo do optymalnego. Ponieważ pre posiada w każdym kanale wtórnik katodowy na wyjściu to była potrzeba podniesienia napięcia żarnika do ok. +50V. Masa preampa na razie nie jest uziemiona. U mnie jest niestety instalacja elektryczna dwuprzewodowa.

• 3 tygodnie później...

Podtrzymuję temat. Ponieważ zbierałem głos w sprawie lampowego pre phono w kosztach do 500zł to teraz dowód , że się da to zrobić. Po dwóch tygodniach (wnuczek pojechał do domu) zebrałem się i złożyłem wg wcześniej wspomnianego schematu pre, które gra wspaniale. Dzisiaj odpaliłem, wygrzewa się ale po pierwszych odsłuchach już wiem, że to dobry wybór.

Tu zdjęcie bebechów.

No, nareszcie..............

To jest uklad z e strony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

?

Też się przymierzam do pre gramofonowego.

Szukam sprawdzonego układu.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

To jest uklad z e strony:

Ukryta Zawartość

Nie, to jest układ wzięty z tej strony (tu są wszystkie linki do tematu pre gramofonowego WDPhono):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie, to jest układ wzięty z tej strony (tu są wszystkie linki do tematu pre gramofonowego WDPhono):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatecznie stanęło na tym, że zamówiłem w u Pana Lachowskiego trafo dostosowane do moich wymagań. Zastąpiłem nim poprzednie dwa trafa (anodowe i żarzenia). Koszt transformatora z wysyłką 165 zł. Do zasilacza napięcia anodowego dodałem podwójny kondensator 47uF/350V z rezystorami 1k miedzy nimi później 1k plus 100uF/350V a dopiero później "wygładzacz" na Mosfecie. Przydźwięk zredukował się diametralnie. Na tym już koniec przeróbek. Układ przedwzmacniacza ma spore wzmocnienie dla wkładki MM i nie trzeba kondensatorów elektrolitycznych bocznikujących rezystory katodowe w I stopniu. Jutro zamykam obudowę i nareszcie będę delektował się muzyką. Już po pierwszych odsłuchach wiem, że to był dobry wybór.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Do 500 zł z powodzeniem można samemu taki przedwzmacniacz wykonać posiłkując się schematami

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam ponownie,

Tym razem przedstawiam moje nowe dziecko tj. pre phono wzorowane na słynnym EAR 834P. Nie jest to klon gdyż zewnętrznie różni się od oryginału. Budowa jeszcze prostsza niż WDPhono3s. Zasilacz anodowy tak jak w oryginale z podwajaczem napięcia, filtr wyłącznie CRC, żarzenie prądem stałym (tu również brak stabilizacji). Podobnie jak w WDPhono3s zastosowałem 3 podwójne triody 6N2P-EW. Moje pre w odróżnieniu od oryginału pozbawione jest transformatorów wejściowych dla wkładki MC. Wzmocnienie układu dla MM jest dość spore. Nawet właściciele gramofonów z wkładkami o czułości 1-2 mV nie będą zawiedzeni. Przy czułościach wkładki rzędu 5 mV spokojnie z wyjścia da się sterować końcówkę mocy (oczywiście po drodze jakiś potencjometr lub pasywka). Co do dźwięku to klasa sama w sobie. Trudno to mówić ale dotąd nie byłem zwolennikiem pre phono lampowych z korekcją RIAA w sprzężeniu zwrotnym. Po tym przypadku zmieniam poglądy. Wspaniała stereofonia, szczegółowość i nareszcie brak zasłony na wokalach. Polecam zrobienie nawet w pająku bo konstrukcja jest dość prosta i przy odrobinie wysiłku można spokojnie zmieścić się w przysłowiowych 500 zł.

Pozdrawiam

MM

Ukryta Zawartość

post-31341-0-26322300-1448195171_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam ponownie,

Tym razem przedstawiam moje nowe dziecko tj. pre phono wzorowane na słynnym EAR 834P.

Czy zastosowałeś dokładnie takie wartości elementów jak na schemacie?

Czy mógłbyś podać napięcia jakie uzyskałeś przed rezystorami anodowymi i prąd na rezystorze R14.

Czy zastosowałeś dokładnie takie wartości elementów jak na schemacie?

Czy mógłbyś podać napięcia jakie uzyskałeś przed rezystorami anodowymi i prąd na rezystorze R14.

Wartości elementów części sygnałowej są takie same. Część zasilająca napięciem anodowym trochę inna. Napięcie zmienne przed podwajaczem ok. 80V. Ostatecznie wychodzi trochę ponad 200V stałego. To niżej niż w oryginale. Dałem większe pojemności kondensatorów w podwajaczu i za nim. W żarzeniu kondensatory 22mF/0.47Ohm/22mF. Trafo pochodzi z amplitunera Sansui, który posiadał uzwojenie 6,3 V do podświetlenia skali żarówkami. Z 6,3V zmiennego przy prądzie dla 3 lamp ok. 1A uzyskałem 6,3 V stałego na żarzeniu. Oczywiście mostek na diodach Schottky.

Wartości elementów części sygnałowej są takie same.

Chodziło mi o wartości w zasilaniu anodowym i o rezystory katodowe. Na anodzie pierwszej lampy powinno być ok. 100V. A ile ty uzyskałeś?

Te 200V to masz przed rezystorem anodowym trzeciej lampy[wtórnika kat.]?

Na anodzie I lampy ok. 70V. Nie zapominaj, że to 6N2P a nie 12AX7. Gdzieś na jakimś forum zagranicznym była o tym dyskusja. 6N2P pracują dobrze nawet przy 50 V anodowego. Sprawdzałem również na symulatorze.

Na anodzie I lampy ok. 70V. Nie zapominaj, że to 6N2P a nie 12AX7. Gdzieś na jakimś forum zagranicznym była o tym dyskusja. 6N2P pracują dobrze nawet przy 50 V anodowego. Sprawdzałem również na symulatorze.

Akurat 12ax7 ma lepsze charakterystyki siatkowe dla niskich napięć, niż 6n2p , ale nie chodzi o dyskusję na ten temat. Pochwaliłeś się niezłym dźwiękiem, z tej aplikacji, więc warto było zapytać przy jakich wartościach to osiągnąłeś, a więc przy jakich napięciach anodowych i jakich prądach.

Poza tym co z tego , że może pracować przy 50V. Tu chodzi o wzmocnienie. Ta lampa została wybrana ze względu na jej duże wzmocnienie , i powinna raczej pracować przy swoich optymalnych parametrach.

Potwierdzam EAR834 gra pięknie, swego czasu sam go popełniłem, ale z nieco bardziej rozbudowaną sekcją zasilania.

Tutaj w akcji :)

Ukryta Zawartość

post-24931-0-86055600-1448269691_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja również popełniłem ten preamp. W zasilaczu typowy transformator toroidalny za 30-40zł. obniżający napięcie na 110V + podwajacz napięcia i na wyjściu mam 264V pod obciążeniem. Dowinąłem, jeśli dobrze pamiętam 68 zwoji by dostać ok 9V do stabilizacji napięcia żarzenia 6,3V.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poza tym co z tego , że może pracować przy 50V. Tu chodzi o wzmocnienie.

Przy pozostawionych wartościach Ra=330k, Rk=2,2k w I stopniu i tym samym napięciu zasilania lampa 6N2P ma jednak większe wzmocnienie niż ECC83. I stopień ten oczywiście będzie decydować o wzmocnieniu, szumach i częściowo zniekształceniach całego urządzenia. Ale prawda jest taka, że EAR 834P i tak charakteryzuje się dużo większym wzmocnieniem niż podobne lampowe konstrukcje. Więc nie ma o co łamać kopii. Ktoś przytoczył kiedyś na tym forum, że jest to wada tego pre, ja uważam za zaletę. Mnie się wydaje, że równie ważne co wzmocnienie I triody (nieobjętej pętlą SZ) jest wzmocnienie następnych stopni ze względu na kształtowanie charakterystyki RIAA. A te stopnie zasilane są już większym napięciem. Spadek napięcia na R13 jest ok. 30V. To jednak mało nie jest. W ogóle to przy stosowaniu lepszego zasilacza można ten rezystor znacznie zmniejszyć i polepszyć pracę tej lampy. No ale zapomnieliśmy chyba, że cały czas chodzi o pre phono do 500zł. Ja zdaję sobie sprawę, że można zrobić to pre za np. 3000 zł i drożej ale to temat na inny wątek.

Ten wzmacniacz z fotki powyżej można zrobić w kwocie ok 500 zł. Może trochę więcej.

Obudowa adaptowana po jakimś uszkodzonym CD za 25 zł.

Trafo do 50zł,

Płytka preampa na ebay -106,51zł,

Lampy 12AX7B na ebay - ok 130 zł

Ceny z dostawą do domu.

Pozostałe elementy rezystory, kondensatory, diody, itp; jakieś 200-250zł.

Dużo drobnicy znalazłem oczywiście w domu, no i własna robocizna oczywiście.

I rzeczywiście ten preamp ma tak duże wzmocnienie, że jak podłączyłem gramofon to w głośnikach słyszałem angielskojęzyczne stacje radiowe głośno i wyraźnie. Pisałem o tym tu:

Ukryta Zawartość

Za podpowiedzią kol. "moltos" założyłem perełki ferrytowe na przewody wejściowe z gniazd RCA do "IN" na płytce preampa i takie same ferryty na przewody wychodzące z ramienia gramofonu i dopiero to zlikwidowało radio w gramofonie.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.