Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor LCD - co i jak?

Antileon

Rekomendowane odpowiedzi

Producenci monitorów LCD non stop oszukują. Modne stało się podawanie czasu wygaszania pojedynczego piksela zamiast pełnego czasu zapalenia+wygaszenia i tak oto tym sposobem swego czasu doczekaliśmy się matryc 16ms w praktyce niczym nie różniących się od 25ms. Ponadto obecnie (wcześniej nie wiem ) podaje się owszem czas łączny zapalenia i zgaszenia (bo oszustwo wyszło) ale DLA POJEDYNCZEGO SUBPIKSELA,rzeczywisty czas reakcji pojedynczego pełnego piksela cały czas wacha się w okolicach 25ms. Do pracy i oglądania filmów to wystarczy, do dynamicznych gier komputerowych cały czas za mało.

Mam NECa MultiSync LCD 1550X, z którego ponad rok byłem bardzo zadowolony - czerń na nim jest bardzo czarna. Aż tu kilka dni temu zauważyłem równiótką czarną kreskę biegnącą poziomo na wysokości 1 cm od górnej krawędzi ekranu od prawego brzegu nieco poza połowę. Myślałem, że to kolejna fanaberia Windowsów, ale odpaliłem Linuxa i to samo. Padają pixele? Myślałem, że gdy padają to bardziej przypadkowo, a nie ustawiają się idealnie w linii prostej. Monitor się psuje, czy jest może to być coś poza monitorem? Karta graficzna?

Wiem, że można to sprawdzić podłączając monitor do innego komputera, ale nie mam takiego pod ręką, a z powodu cienkiej kreski na razie nie chce mi się go jeszcze nigdzie targać. Od biedy można z tym żyć.

Mieliście może podobny przypadek?

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Witam wszystkich :-)

Mam okazję kupić monitor LCD LG 563le za 550 zł używany w stanie idealnym. Niestety, jak kolega powyżej, nie znam się zbyt dobrze na takim sprzęcie i dlatego chciałbym zasięgnąć opinii doświadczonych kolegów. Mam raczej nie najnowszego kompa AMD 350 Mhz na grafie Voodoo 3 3000, a jestem ciekaw czy nie będzie problemów z wyświetlaniem obrazu w rozdzielczości 800 x 600 albo nawer 640 x 480. Chodzi o to, że po prostu w wolnych chwilach lubię sobie w coś pograć, a niestety niektóre gierki w wyższych rozdzielczościach chodzą gożej :-(

Z góry dziękuję za ofiarowaną pomoc :-)

I love the sound of crashing guitars

Jako przyczynek do dyskusji o LCD i cenach: kupiłem dziś do domu Eizo L568 (matryca PVA). 17", kontrast 1:1000, 25 ms. 5 lat gwarancji. Uzywam identycznego w pracy od trzech miesięcy, więc mam już jakieś zdanie.

Jest świetny. Na dodatek ma dwie lampy, co powoduje, że ekran jest na całej powierzchni równo rozświetlony. To rzadkość wśród monitorów LCD podobnej klasy. Cena 1950,- brutto.

Dodam, że w komplecie są kable analogowy i cyfrowy, kabel USB i oprogramowanie do regulacji monitora z Windows. Zasilacz wbudowany. Wybrałem opcje z podstawą ArcSwing, która pozwala ustawić panel od poziomu (jak książka) do pionu. Jest jeszcze wersja z inną podstawą - mniejszy zakres regulacji pochylenia, ale za to możliwość obrotu w pionie do pozycji portretowej. Cena ta sama.

->Micke 13

Wadą LCD jest to, że obraz jest świetny tylko w ich nominalnej, fizycznej rozdzielczości. Obsłużą niższe, ale obraz jest wtedy koszmarny. Jeśli chcesz więc sobie pograć, to raczej pozostań przy CRT. Tym bardziej, że starsze modele LCD miały długi czas reakcji, co dodatkowo popsuje efekt.

Hmm... dzięki inżynier, widze, że bez testów się nie obejdzie. Problem w tym, że mój obecny monitor to stary 14 calowy Tantung Svga, od którego po pół godzinie bolą mnie oczy (max rozdzielczość 800 x 600), tak więc na zmianę już najwyższy czas :-)

Znalazłem kineskopy IBM-a z wyprzedaży magazynowych, powinny być OK:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jutro sprawdzę u siebie tego LCD-ka ale jak będzie OK to biorę, w końcu oczy ma się tylko jedne :-)

Pozdrawiam,

Michał

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przez kineskopy miałem na myśli monitory kineskopowe :-D Napisałem tak żeby odróznić je od tych LCD ;-) Sorry, zmęczony jestem, tym bardziej jak pomyślę sobie, że jutro znowu muszę tyrać za darmo na praktykach w Skarbowym.

Pozdrawiam i dobranoc.

Michał

• 1 rok później...

POMOCY!!!

Sorry że nie w temacie - Dzisiaj rano mój telewizor lcd nie odpalił!!! To znaczy jak przygladam sie matrycy to widać obraz telewizyjny ale tak jakby cos sie stalo z podswietleniem matrycy (nie świeci). Co sie mogło stac? Czy ktos moze mi powiedzieć co się stało? Ktos sie na tym zna? Prosze o pomoc i radę.TV niestety nie jest juz na gwarancji.

Pozdro

SIRTOM75

Nic strasznego. Padla swietlowka od LCD. Problem jest jeden, cena! Niestety sa kur....sko drogie a i wymienic cos takiego to tylko straszny klopot. Nie chce ciebie straszyc a i sam nie jestem pewien ale jesli to swietlowka a na to wszystko wskazuje to ok 1000 zl naprawa moze kosztowac.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.