Skocz do zawartości
IGNORED

Muzeum IV RP

toptwenty

Rekomendowane odpowiedzi

Sami widzicie jak bardzo jest to kontrowersyjne. Nie da się kogoś o lewicowych poglądach nie nazwać oszołomem. Ktoś o lewicowych poglądach musi być oszołomem, bo będzie chciał wymyślić coś nowego, będzie sprzyjać invitro, będzie mówił o ślubach dla gejów itd. Ktoś o prawicowych poglądach nie będzie oszołomem, będzie się powoływał na tradycję, kościół, stereotypy taki Kukiz, PiS.

Samemu się można w tym pogubić. Może rzeczywiście pojęcie mądry jest bardziej uniwersalne niż prawica i lewica, ale z tendencją w lewą stronę, choć nie zawsze, tam też ludzie popełniają błędy.

Wydaje mi się, że przyczyną jest brak empatii, tolerancji, próby zrozumienia innych i wielu takich pozytywnych cech, których nam brakuje, szczególnie mamy problem z dziennikarzami, bo wiodą agresywne, pełne złości jednostki, ale też nie jest dobrze w polityce. Ludzie sami w sobie potrafią się pastwić nad ofiarą, bo ta nie była doskonała. Nie dziwie się, że wybory wygrywa prawica. To nie są wszystkie odpowiedzi, bo tego się nie da w kilku prostych słowach napisać, a może się da, ale wtedy będę niezrozumiały i wyjdę na oszołoma.

Nie da się kogoś o lewicowych poglądach nie nazwać oszołomem.

Przesada. Są tacy, których da się nie nazwać.

Chyba że kpisz... :)

taki Kukiz

O, ten to oszołom do kwadratu.

Ja nie kpię.

Idealista może stworzyć partię ale problem w tym, że nie znajdzie takich samych idealistów.

Tworząc partię w końncu idealista zostanie wypluty przez własne środowisko albo stanie się dyktatorem

ale wówczas zacznie niszczyć innych w imię tych ideałów aż w końcu zacznie niszczyć zapominając o ideałach

i skończy zniszczony przez innych, których ideały nie intersują lub mają inne ideały - kwadratura koła.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Dokładnie tak. Idealista w końcu zostanie satrapą.

Przeszła mi tak myśl, że może nie potrzebnie się skupiam na podziałach lewicowo prawicowych, bo to w obliczu uniwersalnych wartości kompletnie nie ma znaczenia, ale mamy taką scenę polityczną, mamy takich dziennikarzy.

Jeśli taki Kukiz kieruje się ideałami skończy sflekowany politycznie bardzo szybko.

O to przecież już starają się politycy i media sprzyjające choćby rządzącym politykom.

Natomiast indywidualista w polityce szybko zostaje oblepiony przymiotnikiem choćby nowego "hitlerka"

tak dla własnego bezpieczeństwa mających w danej chwili władzę.

[...] może nie potrzebnie się skupiam na podziałach lewicowo prawicowych, bo to w obliczu uniwersalnych wartości kompletnie nie ma znaczenia, [...]

IMO sensowniejsze jest inne podejście - liberalizm contra zamordyzmy wszelakie (lewe czy prawe, jeden pies).

Liberalizm rozumiany klasycznie (czyli danie ludziom tyle wolności osobistej, ile to możliwe bez rozluźniania więzi społecznych) zawsze będzie solą w oku tym, którzy chcieliby cały naród skroić pod szablon swych ideologicznych, mniej lub bardziej chorych, wizji. I nieważne, czy komunistycznych, czy katolicko - narodowych. To taki sam totalitaryzm

Liberalizm rozumiany klasycznie

Niby kto w Europie mógłby to zapewnić?

Merkel, Tusk, Putin...

liberalizm contra zamordyzmy

Utopia

Przesiedziałem tam z przerwami ładnych parę lat. I nikt mi tam nie zaglądał do łóżka, domu ani kieszeni, ani nie pouczał nachalnie, jak żyć. Gdyby nie fajna i sensowna robota tutaj, dawno bym tam siedział na stałe.

Nie wciskaj mi tu kitu.

I nikt mi tam nie zaglądał do łóżka, domu ani kieszeni, ani nie pouczał nachalnie, jak żyć.

Mnie tutaj też.

Tym bardziej do kieszeni bo nie po co.

Nie wciskaj mi tu kitu.

Wciskasz kit.

Ja w imię liberalizmu klasycznego - nikomu kitu nie wciskam.

Argus - utopia do nie jest dobra rzecz - tym się nie da żyć.

A ustawy pod dyktando KC

Pies sąsiada ma szesnaście łap i cztery ogony.

Sąsiedzi wietrzą w tym spisek pcheł.

Jak żyjesz po katolsku (a nie normalnie), to oczywiście nikt cię pouczać nie będzie. W innym przypadku - byś się zdziwił.

Można zawsze to napisać na odwrót i efekt będzie podobny.

Kitu kitem nie nie zakitujesz.

Żaden totalitaryzm nie przyzna otwarcie, że nim jest. Wprost przeciwnie: będzie się stroił w piórka demokracji i swobód. W czasach Wujka Józka w sąsiednim (na wschód) kraju popularna była piosenka, której refren zawierał słowa "nie znam innego kraju na świecie gdzie tak swobodnie człowiek oddycha".

Ustawy pisane pod dyktando episkopatu są u nas niestety faktem. I dyżurni funkcjonariusze frontu propagandowego tego faktu nie zmienią, choćby nie wiem jak wrzeszczeli, machali rączkami i tupali nóżkami.

Żaden totalitaryzm nie przyzna otwarcie, że nim jest. Wprost przeciwnie: będzie się stroił w piórka demokracji i swobód.

Dlatego demokratycznie i zawczasu takim atrakcjom politycznym jak choćby TR ludzie mówią - spadać.

A jaka to konkretnie ustawa pod dyktando Episkopatu powstała w ostatnim czasie? Konkretnie. Bo pod dyktando homolobby, bankierów czy developerów to co najmniej kilka.

A chociażby kompromitująca nas przed całą Europą ustawa antyaborcyjna, zwana prześmiewczo "kompromisem". Było 3 miliony podpisów pod wnioskiem o referendum w tej sprawie. Glemp oświadczył, że "pewne sprawy nie podlegają głosowaniu" i trzęsący portkami marszałek sejmu natychmiast obywatelski wniosek wyrzucił do kosza.

Więc nie zadawaj głupich pytań.

Kiedy było te 3 miliony podpisów pod referenum? I co to za "kompromitacja" przed Europą? Jaką Europą? Co to jest ta Europa? Czy sprawa życia podlega według Ciebie głosowaniu? A który to Marszałek bał się Glempa? Kiedy to było?

Jak masz taką pamięć to Ty lepiej graj na giełdzie i zarabiaj pieniądze a nie czepiasz się Glempa. Widzę niezły oszołom jesteś.

Owszem, jest to kompromitacja. Jeżeli tego nie widzisz to znaczy jesteś ślepcem i dalsza różowa jest stratą czasu. Co to jest Europa - odsyłam do podręcznika geografii dla szkoły podstawowej. Który marszałek? Pseudo-lewicowy Cimoszewicz. Farbowany lis. W demokratycznym państwie głosowaniu podlega wszystko, co obywatele uznają za stosowne. To nie biskupi będą o tym decydować. Każdy, kto prawo obywateli do wyrażania swojego głosu próbuje ograniczyć powinien być ścigany i karany z paragrafu o usiłowanie wprowadzenia totalitaryzmu. Widzę, że jesteś kato-talibem i szkoda czasu na rozmowę z Tobą.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.