Skocz do zawartości
IGNORED

Źródło

Pancio88

Rekomendowane odpowiedzi

Przesiadam się z cd na pliki. Posiadam DAC audio gd nfb 27. Potrzebuję źródła.

Wiem, że było dziesiątki takich tematów, ale niestety nie znalazłem w nich odpowiedzi, ponieważ jedna opinia zaprzeczała drugiej...

Myślę o złożeniu komputerka w stylu mini pc. Jakie są główne założenia w doborze sprzętu? Raz piszecie, że wystarczy 128 Mb ramu a raz, że musi być minimum 4Gb... Sam nie wiem o co pytać w sklepie czy czego szukać w necie. Moje założenia są takie:

Komputer będzie działał tylko do audio. Nie będę na nim oglądał filmów, grał czy siedział w internecie.

Musi działać całkowicie offline. Nie chce sterować nim z innego komputera, tableta, telefonu, obsługiwać inne dyski itp itd.. Za to dobrze by było sterować pilotem z kanapy.

Wszystko musi działać bit perfect, bez sterowników, łatek, ustawień i innych rzeczy na których słabo się znam. Myślę o jakimś prostym linuxie.

Obudowa musi być ładna, czarna, psująca do audio gd, TV będzie robił za monitor. Połączenie z DAC przez USB.

Nie posiadam miliona płyt CD do zgrania, wystarczy dysk 500gb oczywiście będę też odtwarzał gęste pliki.

Budżet<1000zł. Jak najmniej.

Ile ramu? Jaki mniej więcej procesor? Jakie chłodzenie i dysk? Jaki program? Chodzi o ogólne założenie, no i sprzęt muszę dostać na dzień dzisiejszy w sklepie.

Chciałbym żeby obsługa była jak najprostsza, interface przyjazny, najlepiej w naszym języku. Proszę o konkretne odpowiedzi, nie wykluczające się, bo myślę, że dużo osób teraz szuka takiego sprzętu a ciężko jest laikom dojść do jakichś wniosków.

https://www.audiostereo.pl/topic/121302-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82o/

U mnie jednym z źródeł jest netbook Asusa chłodzony pasywnie z dyskiem SSD na pokładzie. Jeśli źródłem ma być pecet to musi być:

1. Wystarczająco wydajny by system operacyjny działał płynnie. Odtwarzacze programowe nie żrą zbyt dużo zasobów systemowych.

2. Cichy! Nie chcesz słyszeć szumu wiatraków w tle. Im ciszej tym lepiej. Trzeba kupować podzespoły wydajne ale przy tym najlepiej chłodzone pasywnie. Procesory wielordzeniowe Intel Atom, pasywne zasilacze itp. To nie ma być mocarz wydajności tylko dyskretny kompan wycieczek w świat wspaniałej muzyki i jako taki, wymaga innej filozofii doboru podzespołów..

O ile komputer złożysz w tej kwocie, o tyle z obudowa będzie kłopot. Takie ładne prezentujące się obok sprzętu nie chcą być tanie :( Ja dla taniości kupiłem modecom canopus i ogołociłem go z brzydkich napisów :). Trochę niedrogich używek na allegro widzę.

Jak szukałem to mi wyszło że coś takiego jest fajne:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kłopotliwe jest też pasywne zasilanie

I bez SSD nie podchodź, bo wszystkie standardowe dyski buczą. Alternatywnie jakiś 2,5cala, one buczą mniej, ale i tak potrafią być słyszalne.

Ukryta Zawartość

Niestety ładne obudowy są stosunkowo drogie.

Choć można coś znaleźć. Choćby u naszych sąsiadów na zachodzie.

Obudowa 300

Płyta (Asrock Q1900DC-ITX) 400

Pamięć 2GB 50

SSD 60GB - 150

Zasilacz 19V do notebooka - 100

Razem 1000

system Daphile - niestety sterowany z innego PC lub tableta/telefonu. Nikt już nie steruje streamerem za pomocą zwykłego pilota ... to archaizm.

A najlepiej i najtaniej będzie zainwestować w terminal HP - 150 zł ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

O, to ta płyta rozwiązuje temat zasilacza :)

Zostaje jeszcze temat dysku. 60GB mało chyba, żeby dołączyć sewnętrzny usb3.0 i schować go gdzieś do szafki żeby nie szumiał (u mnie to działa idealnie, chociaż ja pociągnąłem sata)

Pytanie na boku, wiesz może czy ta płyta na windowsie pociągnie filmy FHD?

Ukryta Zawartość

Do tego dysk i masz i pamięci i masz całkiem ładnego nowego gotowca pod Windowsa lub Daphile. Całość bez systemu do 1000 spokojnie się zmieścisz.

I pasywnie chłodzony.

Ukryta Zawartość

Raspberry Pi 2 z obudowa plus DAC sabbre 9023 z wlasnym zegarem (nowosc na Audiophonics) wifi usb dystrybucja max2play (dawniej squeezeplug) - calosc za 500zl.

Do tego dodajesz dysk usb z hubem usb z wlasnym zasilaniem.

Jak chcesz pobic swoj DAC to do tego zasilanie liniowe.

W watku o malice w PC audio wrzucilem fajny link.

Uwazam ze to jest swietna konfiguracja z rewelacyjna jakoscia.

Pozdrawiam

Z tą malinką to bym dywagował.

Koledzy powyżej słusznie pisali - terminal lub złóż komputer pod media ( wystarczy np. G1820 lub nowszy , 4gb RAM i względna płyta - zasilacz pewny ) do tego DAPHILE i masz źródło.

Z tą malinką to bym dywagował.

Koledzy powyżej słusznie pisali - terminal lub złóż komputer pod media ( wystarczy np. G1820 lub nowszy , 4gb RAM i względna płyta - zasilacz pewny ) do tego DAPHILE i masz źródło.

Chetnie posluchalbym tych dywagacji :)

Mozesz dodac co przeszkadza w Malince?

Pozdr

W Twoim poście jeden z Kolegów opisał problemy z czym ja się zgadzam.

Nie powiesz chyba, że Malina zastąpi wydajnością i jakością pełnoprawny PC pod Audio lub Multimedia ?

Kolega pisal o Wersji 1 b malinki. Nowa Malina to zupelnie inna moc obliczeniowa.

Co do wydajnosci - pytanie ile jej potrzeba do grania muzyki?

Jakosc? Porownywalem mojego PC z Daphile odpalanego z USB z Malina i Malina jest gora - i to doscc sporo.

Jakosc? Porownywalem mojego PC z Daphile odpalanego z USB z Malina i Malina jest gora - i to doscc sporo.

Porównywałeś maline z dedykowanym dac do pc Daphile + inny dac po usb?

Porównywałeś maline z dedykowanym dac do pc Daphile + inny dac po usb?

Jak dotad nie mialem takiej mozliwosci - ale korzystam tez z roznych ciekawych forum i znalazlem fajne watki o Malince z dedykowanym DACiem np na theartofsound.

Fajnie byloby jakbys sobie zerknal.

Jestem ciekawy, czy dałoby się zrobić klona lub bardzo podobne urządzenie jak Aurender X100L. Nie znam się na sprzęcie, ale chyba takie elementy można normalnie kupić, złożyć w podobnej obudowie. Ciekawe ile by to kosztowało. Bo w sumie to co decyduje o lepszości aurendera na rzecz zwykłego PC? jakieś lepsze elementy? oprogramowanie? Sprzęt chyba można kupić i sobie złożyć za ułamek ceny Aurendera. Na ile może grać oprogramowanie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem ciekawy, czy dałoby się zrobić klona lub bardzo podobne urządzenie jak Aurender X100L. Nie znam się na sprzęcie, ale chyba takie elementy można normalnie kupić, złożyć w podobnej obudowie. Ciekawe ile by to kosztowało. Bo w sumie to co decyduje o lepszości aurendera na rzecz zwykłego PC? jakieś lepsze elementy? oprogramowanie? Sprzęt chyba można kupić i sobie złożyć za ułamek ceny Aurendera. Na ile może grać oprogramowanie?

Ukryta Zawartość

Jak to co? - cena ;)

Ukryta Zawartość

Pełnoprawny PC z prockiem Atom Z3735F na pokładzie i Windows 8.1.

Ukryta Zawartość

W razie potrzeby nawet DSP na filtrach FIR uciągnie.

Ukryta Zawartość

Aurender X100L

Małe to więc może mieć customową płytę, co już trochę kosztuje. Dodatkowo sama ładna obudowa z wyświetlaczem, jeśli chcesz kupić to też ze 2kzł dać trzeba.

No i do tego odsyp dla piszącego recenzję, reklama, salony sprzedaży też muszą chlebek z masełkiem jeść itp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.