Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Trzeba by jakies przesluchanie zorganizowac :)

To by było najlepsze rozwiązanie tylko te braki czasowe... później niestety człowiek zmuszony jest kupować w ciemno.

Gdyby całość zagrała na takim poziomie jak mój cd byłoby dobrze, jeśli lepiej to bardzo dobrze.

Również mogę potwierdzić że raczej warto zainteresować się tematem, bo akurat od tygodnia kombinuje z dwoma malinami i max2play. Nawet stare RaspberryPi B daje radę. Za śmieszne pieniądze można złożyć do kupy całkiem fajny odtwarzacz sieciowy. Całą chałupę obłożę chyba w malinach :-) .

To co na zdjęciach (sorry za jakość ale robione z telefonu):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-27855-0-83537500-1446679499_thumb.jpg

to akurat "mocniejsza" wersja testowa do sypialni na raspberry 2, ekran 7 cali, dotyk na usb kupiony kiedyś do Eeepc, dac po I2S na szybkiego sklecony z TDA1543. Do słabszej maliny zamówiłem już ekranik 3,5 cala z dotykiem po gpio :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pewnie pójdzie do kuchni albo łazienki.

Całość fajnie chodzi z głównym serwerem na daphile (tam siedzi lcd 5cali) , sterowanie z tableta przez orange Squeeze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Również mogę potwierdzić że raczej warto zainteresować się tematem

Zainteresowałem się tematem bo wydaje się się tym co by mnie interesowało. Nie kosztuje majątki , daje dużą wygodę użytkowania i nie trzeba angażować wielu urządzeń żeby posłuchać muzy. CD ma swój klimat ale wygoda bierze górę w tym przypadku. Ostatnio trochę wypadłem z tematu home audio dlatego czytam ile się da żeby zobaczyć co jest warte uwagi.

sterowanie z tableta przez orange Squeeze.

dla mnie to podstawa w przypadku takiego rozwiązania.

No i te zalozenia Malina swietnie spelnia. Plus swietny dzwiek.

Postaram sie zrobic taka instrukcje krok po kroku jak instalacja przebiegala w moim przypadku. Z taka instrukcja co kiedy nalezy wpisac, gdzie, kiedy wcisnac klawisz Enter ;)

Squeezeplayer sprawuje sie bardzo dobrze. Ja uzywam dysku sieciowego jako serwera plikow - z napedem podlaczonym po usb do Maliny to powinno dac wysmienity efekt.

Nie trzeba PC z wielkim procesorem bo to urzadzonko w zupelnosci wystarcza.

Dzis zamontowalem przycisk on/off na przednum panelu - podswietlany na czerwono w modzie: standby :)

Jak wszystko ogarne to zamowie juz laserowo ciety przedni panel.

No i te zalozenia Malina swietnie spelnia. Plus swietny dzwiek.

Postaram sie zrobic taka instrukcje krok po kroku jak instalacja przebiegala w moim przypadku. Z taka instrukcja co kiedy nalezy wpisac, gdzie, kiedy wcisnac klawisz Enter ;)

Squeezeplayer sprawuje sie bardzo dobrze. Ja uzywam dysku sieciowego jako serwera plikow - z napedem podlaczonym po usb do Maliny to powinno dac wysmienity efekt.

Nie trzeba PC z wielkim procesorem bo to urzadzonko w zupelnosci wystarcza.

Dzis zamontowalem przycisk on/off na przednum panelu - podswietlany na czerwono w modzie: standby :)

Jak wszystko ogarne to zamowie juz laserowo ciety przedni panel.

Do mnie dotarła wczoraj przesyłka z Francji z DACiem, więc w weekend będę odpalał całość. Potem zastanowię się, co jeszcze warto dokupić poza obudową :-)

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Do mnie dotarła wczoraj przesyłka z Francji z DACiem, więc w weekend będę odpalał całość. Potem zastanowię się, co jeszcze warto dokupić poza obudową :-)

Cudnie :)

Ja wlasnie sprawdzilem potencjometr i dziala!!!!! Wiec sciemnianie backlightu dokladam dzis i pelen relaks!

Pozniej tylko moze dac audiophonics... :) kusi....

Ukryta Zawartość

Dostalem maila ze w pl juz dostepne gdyby ktos chcial

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez biniek84

Ukryta Zawartość

Dostalem maila ze w pl juz dostepne gdyby ktos chcial

Panowie - jesli hifiberry to tylko to:https://www.hifiberry.com/product/hifiberry-dac-pro/

Z podwojnym oscylatorem.

Projekt uwazam za prawie ;) zamkniety.

Musze wymienic tylko potencjometr bo zbyt duzy kupilem.

Regulacja jasnosci i zdalne wlaczanie / wylaczanie dziala sprawnie.

post-59062-0-28127700-1446762260_thumb.jpg

post-59062-0-85056200-1446762275_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pieknie to wyglada, rasowy plejero-strimero-dac :))) Sadze ze ten Twoj poradnik przyda sie wielu ludziom w tym i mnie, raspberry digi + zamowiony, bedzie na dniach.

Dzieki koledzy :) sam sie nie spodziewalem ale duzy entuzjazm dla tego projektu pomogl mi przetrwac.

Zaczalem cos pisac juz o instalacji i konfiguracji tego systemu ale nie weim kiedy skoncze - moze w przyszlym tygodniu zapostuje instrukcje.

Panowie - jesli hifiberry to tylko to:https://www.hifiberry.com/product/hifiberry-dac-pro/

Z podwojnym oscylatorem.

Projekt uwazam za prawie ;) zamkniety.

Musze wymienic tylko potencjometr bo zbyt duzy kupilem.

Regulacja jasnosci i zdalne wlaczanie / wylaczanie dziala sprawnie.

Kawał dobrej roboty ;)

W sumie to warto się pomęczyć bo po takiej pracy znamy doskonale swój projekt i wszelkie modyfikacje to tylko kwestia chęci i oczywiście wolnego czasu...

Gratulacje ;)

Gość aqs

(Konto usunięte)

Nie da rady niestety. Inna architektura proca.

dzięki

potrzebuję czegoś co zastąpi mi Stream magic 6 głównie do Tidala co będzie najlepsze, mam nas synology w którym mam zainstalowany bubbleupnp który obsługuję Tidala ale potrzebne jest jeszcze coś co będzie widoczne w sieci do odtwarzania Tidala i tak myślę że Malina była by ok co sądzicie

Gość aqs

(Konto usunięte)

Tylko Malina!!! Max2play obsluguje tidala a zobaczysz jak sie zmieni dzwiek!

czy jak zainstaluje max2play na malinie to potrzebny jeszcze dodatkowy dac i jak z obsługą czym steruje

Tak - najlepszy zestaw moim zdaniem to malina2 +audiophonics sabrre DAC z oscylatorem (to najdrozsza czesc zestawu ok €60)+karta usb Wifi i z tego tak naprawde juz mozna grac bardzo satysfakcjonujacym dzwiekiem. Pozniej zasilanie liniowe i jakosc w kilka razy wyzszej cenie nie do pobicia.

Sterowanie z telefonu - aplikacja squeezplayer.

Edytowane przez awietek
Gość aqs

(Konto usunięte)

a czy malina z Max2play dogada się z DAC wbudowanym w Cayin CS55A

Ukryta Zawartość

Jesli sa sterowniki pod linuxa to jest prawdopodobne ze tak - ale wtedy radzilbym z jakas linuxowa madra glowa pogadac.

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o system do maliny, warto rozważyć moode audio. Dużo bardziej stabilny od volumio. Wygodny i bardzo dynamicznie rozwijany.

Zen.

Moode i volumio chyba nie obsługują tidal? Chciałbym testowo się pobawić tidal przez miesiąc. Potem może zrezygnuję.

@awietek - czy max2audio w wersji darmowej wystarczy na początek? Chodzi mi o funkcjonalność audio playera z tidal.

Moode i volumio chyba nie obsługują tidal? Chciałbym testowo się pobawić tidal przez miesiąc. Potem może zrezygnuję.

@awietek - czy max2audio w wersji darmowej wystarczy na początek? Chodzi mi o funkcjonalność audio playera z tidal.

Tak - tylko wtedy musisz wychodzic audio z Maliny bo DACa nie rozpozna.

Ja tidala streamuje do moode z użyciem bubble upnp postawionego na synology. Działa fajnie.

Zen

Gość aqs

(Konto usunięte)

Ja tidala streamuje do moode z użyciem bubble upnp postawionego na synology

możesz rozjaśnić bo też mam na synku bubbleupnp i streamuję do SM6 ale chcę zastąpić SM6 czymś lepszym i zdecydowanie tańszym tylko do tidala

Max2play caly czas jest usprawniany i ulepzsany: oto ostatni update: fajne skorki na tlo - maly bajer a cieszy :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość aqs

(Konto usunięte)

Max2play caly czas jest usprawniany i ulepzsany: oto ostatni update: fajne skorki na tlo - maly bajer a cieszy :)

co to za maszyna?

Instalowałeś plugin kodi?fajnie to śmiga?

co to za maszyna?

A taka nocna dlubanina ;) - zlozona Malina z Daciem, dotykowym LCD, zasilaniem liniowym, modulem wlaczajaco - wylaczajacym i obsluga IR.

Instalowałeś plugin kodi?fajnie to śmiga?

Smiga - tyle ze dotyk nie dziala w KODI - nie staralem sie nawet spawdzic dlaczego i jak to naprawic - jakos nie mam cisnienia na obraz :)

• Pokaż nowe odpowiedzi