Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

4.5 euro - do Polski to samo

A to niewielka suma, dziękuje raz jeszcze. Idę małymi krokami do rozbudowy malinek w jakiś sensowny system, ale pewnie do końca roku coś konkretnego powstanie. Narazie zbieranie pomysłów oraz zabawek ;)

jarek_c odpisał mi "powinien Linux standardowo obsługuje klasę UAB Audio 1.0."

Wiec mysle ze sprawa zalatwiona :)

Odroid xu4 ma lepsze parematry a cena podobna.Usb 3.0 sieć 1gb.Ciekawo jak z audio się sprawuje.

Nie wiem czemu do maliny nie wsadzili sieci 1gb , byc moze nastepna wersja bedzie miała.

U mnie po sieci 1gb na odroidzie c1 film blue ray wgrywa się momentalnie , a jak jest na malinie da radę?

Odroid xu4 ma lepsze parematry a cena podobna.Usb 3.0 sieć 1gb.Ciekawo jak z audio się sprawuje.

Nie wiem czemu do maliny nie wsadzili sieci 1gb , byc moze nastepna wersja bedzie miała.

U mnie po sieci 1gb na odroidzie c1 film blue ray wgrywa się momentalnie , a jak jest na malinie da radę?

Malina jest glownie do zastosowan robotyki ... a to ze playery hifi i sieciowe robia z niej to juz swoja droga....

Edytowane przez kwasior21

Malina jest glownie do zastosowan robotyki ... a to ze playery hifi i sieciowe robia z niej to juz swoja droga....

XU4 ma już parametry jak normalny komputer stacjonarny do zastosowań biurowych.Z eMMC i dyskiem usb 3.0

rozkłada maline na łopatki.Szkoda tylko że flashplayer nie działa w przeglądarce.

XU4 ma już parametry jak normalny komputer stacjonarny do zastosowań biurowych.Z eMMC i dyskiem usb 3.0

rozkłada maline na łopatki.Szkoda tylko że flashplayer nie działa w przeglądarce.

Pytanie zasadnicze: do czego chcesz zastosowac Maline? Jesli do wysokiej jaosci audio - to nie widze roznicy zadnej - i tak najlepsza jakosc dzwieku wychodzi przy polaczeniu wifi wiec kabelek sieciowy nie ma tu zadnego znaczenia. Dobry DAC i2s i bez sensu jest pieranie sie czy Malina czy Odroid.

Jesli chodzi o multimedialny kombajn - to przy polaczeniu dysku USB bezposrednio film wgrywa sie rozsadnie krotko :)

Pytanie zasadnicze: do czego chcesz zastosowac Maline? Jesli do wysokiej jaosci audio - to nie widze roznicy zadnej - i tak najlepsza jakosc dzwieku wychodzi przy polaczeniu wifi wiec kabelek sieciowy nie ma tu zadnego znaczenia. Dobry DAC i2s i bez sensu jest pieranie sie czy Malina czy Odroid.

Jesli chodzi o multimedialny kombajn - to przy polaczeniu dysku USB bezposrednio film wgrywa sie rozsadnie krotko :)

Serio po WIFI będzie lepiej niż po eth?

Skąd taka różnica?

Zen

Serio po WIFI będzie lepiej niż po eth?

Skąd taka różnica?

Zen

Ano stad ze lan w Malinie tak naprawde odbywa sie po USB a jak wiadomo USB to nie jest najsilniejsza strona Maliny ;) dlatego lepiej uzywac wifi. Szczegoly mozna sobie pogooglowac :)

Ano stad ze lan w Malinie tak naprawde odbywa sie po USB a jak wiadomo USB to nie jest najsilniejsza strona Maliny ;) dlatego lepiej uzywac wifi. Szczegoly mozna sobie pogooglowac :)

I już ja Ciebie znacznie mocniej lubię niż jeszcze 10 minut temu. :)

I już ja Ciebie znacznie mocniej lubię niż jeszcze 10 minut temu. :)

No to mi sie upieklo ;)

Tutaj ciekawy opis:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czyli wifi nie jest po usb? :) Dobre.Podłącz dysk po usb 3.0 w xu4 a po usb 2.0 w malinie i zobaczysz roznice...

Czyli wifi nie jest po usb? :) Dobre.Podłącz dysk po usb 3.0 w xu4 a po usb 2.0 w malinie i zobaczysz roznice...

Nie o to chodzi ze nie jest ale lan generuje wysokie szumy wlasnie dlatego ze po USB - i taka jest roznica - szczegoly mozna wygooglac tylko trzeba troche checi.

Nie za bardzo rozumiem co probujesz udowodnic - przeciez jesli chcesz stawiac odtwarzacz plikow audio na odroidzie to nikt Ci nie zabrania. Jesli potrzbujesz miec natychmiastowy dostep do filmow w ciagu 1 sekundy a nie 5ciu sekund to jak najbardziej odroid wyprzedza Maline - nikt temu nie zaprzecza wiec jesli chcesz tu sobie popisac dla pisania to uprzedzam ze nie daje na to zgody.

Ciekawo jak malina poradzi sobie z utorrent + xbmc film hd po wifi.To po prostu nie będzie wyrabiać.

Ja mam na odroidzie c1 utorent podłączony do nas po sieci.Czasem włącze xbmc i jakiś film hd

z dysku sieciowego.Na malinie by się cieło bo torrenty by obciazały wifi.Jedyne co przemawia

za maliną to interfejs spdif , który niestety nie poradzi sobie z dsd.Usb 2.0 i sieć 100mb to już prehistoria.

To tak jakby jeździć polonezem i mówić po co lepszy skoro jeździ i mało gazu pali.

Ciekawo jak malina poradzi sobie z utorrent + xbmc film hd po wifi.To po prostu nie będzie wyrabiać.

Ja mam na odroidzie c1 utorent podłączony do nas po sieci.Czasem włącze xbmc i jakiś film hd

z dysku sieciowego.Na malinie by się cieło bo torrenty by obciazały wifi.Jedyne co przemawia

za maliną to interfejs spdif , który niestety nie poradzi sobie z dsd.Usb 2.0 i sieć 100mb to już prehistoria.

To tak jakby jeździć polonezem i mówić po co lepszy skoro jeździ i mało gazu pali.

Cudnie - gratuluje zarowno swietnego komputerka jak i pomyslowosci w omijaniu placenia za wlasnosc intelektualna - rozumiem, ze torrent jest dla Ciebie zrodlem plikow audio i video. Kolego jeszcze jeden taki post w tym temaci i bede zmuszony Cie zbanowac. Tlumaczylem juz raz - wiecej nie bede tlumaczyl.

Torrenty nie są własnością intelektualną tylko powstały do szybszego przesyłania plików i odciążenia serwerów.

To że ktoś narusza własność intelektualną to już inna sprawa.Nie wiem skąd wnioski , że naruszam własność

intelektualną :)Po drugie 3/4 tej twórczości intelektualnej to jest shit i komercja i szkoda na to kasy.

Jeżeli mi coś się spodoba to kupuję na vinylu i słucham a nie wyrzucam.Po co trzymać w domu śmieci?

Nie wiem czemu tak bronisz tej maliny?Dystrybucja?

Torrenty nie są własnością intelektualną tylko powstały do szybszego przesyłania plików i odciążenia serwerów.

To że ktoś narusza własność intelektualną to już inna sprawa.Nie wiem skąd wnioski , że naruszam własność

intelektualną :)Po drugie 3/4 tej twórczości intelektualnej to jest shit i komercja i szkoda na to kasy.

Jeżeli mi coś się spodoba to kupuję na vinylu i słucham a nie wyrzucam.Po co trzymać w domu śmieci?

Przejrzales mnie - zbijam kokosy wciskajac ludziom Maliny :D - zwlaszcza tu w UK. Dawno sie tak ni usmialem :D

Jesli nie naruszasz to cudnie - tylko po co Ci torrent?

W tym temacie intersuje mnie i pewnie wielu innych kolegow odtwarzacz/streamer ktory z wysoka jakoscia odtwarza pliki audio na bazie Maliny - czego jeszcze nie rozumiesz?

Kolego. Nie widziałem w sieci tak dużej ilości daców, dodatkowych płytek o sprawdzonej w pcaudio jakości które obsługiwałoby urządzenie proponowane przez Ciebie. Mnie nie interesuje to, czy coś jest lepsze bo ma terahercowy procesor albo usb 10.0 i sieć zyliardy szybszą niż zdołam wykorzystać. Mnie interesuje to aby to grało. Łatwo, stabilnie, ładnie i tanio. Obsługa plików audio nie wymaga i tidala nie wymusza zastosowania "potwora wydajności" o którym piszesz. A co do filmów? Przecież nam chodzi o jak najlepsze audio. Filmy to dodatek, który ja osobiście pomijam w ocenie funkcjonalności.

Jeśli inne urządzenia dostaną taki support jak malina to chętnie się im przyjrzę. Uwierz, dla większości z nas to równie dobrze może nazywać się malina, melon czy kalafior byle dobrze i sprawnie oraz tanio grało. Jeśli urządzenie, które Ty promujesz spełni te wymagania, to chętnie spróbuję.

Zen

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

Czy ktos z obecnych posiada linuxa i moglby przekonwertowac mi dwa obrazy systemow volumio oraz openelec do squashfs?

Nie moge zaczac instalacji systemow jak nie beda obslugiwane w berry boot.

Czy ktos z obecnych posiada linuxa i moglby przekonwertowac mi dwa obrazy systemow volumio oraz openelec do squashfs?

Nie moge zaczac instalacji systemow jak nie beda obslugiwane w berry boot.

A nie mozesz sobie jakiegos Live na pendrivie odpalic i to zrobic?

Aktualnie wlasnie nie mam takiej mozliwosci :/ Tylko to mnie na razie stopuje przed ogarnieciem kilku systemow na jednej karcie sd. Moze uda sie tak zrobic, ze volumio bedzie tylko do audio a openelec do filmow. Narazie pozostaje przepinanie kart bo nei da sie tego zespolic, albo audio albo obraz.

Aktualnie wlasnie nie mam takiej mozliwosci :/ Tylko to mnie na razie stopuje przed ogarnieciem kilku systemow na jednej karcie sd. Moze uda sie tak zrobic, ze volumio bedzie tylko do audio a openelec do filmow. Narazie pozostaje przepinanie kart bo nei da sie tego zespolic, albo audio albo obraz.

A moze tak druga Malina czy tam Odriod do filmow? To w sumie nie byloby takie drogie...

Raz ze dodatkowe koszta , ktorych chce na razie uniknac, dwa ze moj pokoj wyglada jak siec pajecza od kabli i za chwile mnie zona wyeksmitujea a trzy , ze jak juz zdecyduje sie na player do filmow to bedzie musial odtwarzac wsio wlacznie z h.265 i bedzie musial miec zapas mocy. Na razie czekam na rozwoj sytuacji w playerach... chcialbym ogarnac to co mam ...

Raz ze dodatkowe koszta , ktorych chce na razie uniknac, dwa ze moj pokoj wyglada jak siec pajecza od kabli i za chwile mnie zona wyeksmitujea a trzy , ze jak juz zdecyduje sie na player do filmow to bedzie musial odtwarzac wsio wlacznie z h.265 i bedzie musial miec zapas mocy. Na razie czekam na rozwoj sytuacji w playerach... chcialbym ogarnac to co mam ...

Ja moze bede mial troche czasu wieczorem ale nie obiecuje - mogeewentualnie odpalic jakiegos linuxa live i sprobowac.

Ja już powoli kończę obudowę i ogarniam wewnętrzną plontaninę kabli. Jeszcze przedni panel muszę wypolerować aby jakoś się prezentował.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-19445-0-12913700-1447238975_thumb.jpg

Te plikofojdowskie głowy to trochę wymuszony zabieg. Zapomniałem gdy zamawiałem wykonanie panelu zrobić otwór na czujnik IR. Jak to go sam zacząłem robić to nie wyszło mi to najlepiej i wpadłem na pomysł aby trochę to zatuszować ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja już powoli kończę obudowę i ogarniam wewnętrzną plontaninę kabli. Jeszcze przedni panel muszę wypolerować aby jakoś się prezentował.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-19445-0-12913700-1447238975_thumb.jpg

Te plikofojdowskie głowy to trochę wymuszony zabieg. Zapomniałem gdy zamawiałem wykonanie panelu zrobić otwór na czujnik IR. Jak to go sam zacząłem robić to nie wyszło mi to najlepiej i wpadłem na pomysł aby trochę to zatuszować ;)

Superowo! :) jakiego playera uzywasz? PinkFloydowy ryt po polerowaniu bedzie super wygladal :)

A jak rozwiazales mocownie screenu? bo u mnie z tym to jest najwieksza prowizorka :)

A ciecie mnie tez kosztowalo sporo nerwow i blizne na panelu...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez awietek

Superowo! :) jakiego playera uzywasz? PinkFloydowy ryt po polerowaniu bedzie super wygladal :)

A jak rozwiazales mocownie screenu? bo u mnie z tym to jest najwieksza prowizorka :)

A ciecie mnie tez kosztowalo sporo nerwow i blizne na panelu...

Na razie używam Kodi, że względu na ładniejszy wygląd, ale w końcu spróbuję Max Playera, zobaczę czy będzie jakaś różnica w jakości odtwarzania.

Panel i wyłącznik przymocowłem za pomocą przyklejonych do panelu dwuskładnikowym klejem epoksydowym tulejek dystansowych. I do tych tulejek jest przykręcony ekran i wyłącznik. Bardzo wygodny sposób na mocowanie i niewidoczny z przodu.

Chiałem sobie dziś obejrzeć koncert w jakości blue ray na malinie po wifi ale coś zrywało połączenie jak włączałem

mikrofalówke.Może zrobić jakąś obudowe z ekranowaniem dla maliny?Myślałem o takiej obudowie z lat 90 z starego

386 xt , mam jeszcze gdzieś na strychu.

Chiałem sobie dziś obejrzeć koncert w jakości blue ray na malinie po wifi ale coś zrywało połączenie jak włączałem

mikrofalówke.Może zrobić jakąś obudowe z ekranowaniem dla maliny?Myślałem o takiej obudowie z lat 90 z starego

386 xt , mam jeszcze gdzieś na strychu.

Nie wiem czy to cokolwiek pomoze - bo przeciez nie zamkniesz anteny w srodku obudowy ;)

Na razie używam Kodi, że względu na ładniejszy wygląd, ale w końcu spróbuję Max Playera, zobaczę czy będzie jakaś różnica w jakości odtwarzania.

Panel i wyłącznik przymocowłem za pomocą przyklejonych do panelu dwuskładnikowym klejem epoksydowym tulejek dystansowych. I do tych tulejek jest przykręcony ekran i wyłącznik. Bardzo wygodny sposób na mocowanie i niewidoczny z przodu.

Ja mam problem maly z ekranem bo on jest dosc wysoki jak na moja obudowe (8cm) i musialem mu uciac elementy mocowan bo nie zmiescilbym go w srodku...

A dotyk z Kodi Tobie dziala?

Edytowane przez awietek
  • Pokaż nowe odpowiedzi