Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchajcie, mam problem ze zindeksowaniem wszystkich plików muzycznych na NAS. Jak wielką biblitekę potrafi wczytać malinka? Mam lekko ponad 400 GB muzyki, czyli ~50tyś plików (licząc razem okładki, pliki txt), ~3500 folderów. Zostawiłem malinkę na noc, żeby łyknęła pliczki ale teraz patrzę, że jest jakby przywieszona. Wcześniej testowałem na mniejszej bazie to wszystko zindeksowała sobie. Szkoda mi by było wywalać cokolwiek z NASa tylko dlatego, że malinka nie radzi sobie z indeksowaniem... Druga opcja jest taka, że podłącze ten dysk bezpośrednio pod usb malinki ale to mniej wygodne i pewnie będzie miało jakiś tam negatywny wpływ na dźwięk...

Używam moode, może jest tam jakaś opcja ułatwiająca indeksację dużych zbiorów z NAS?

Słuchajcie, mam problem ze zindeksowaniem wszystkich plików muzycznych na NAS. Jak wielką biblitekę potrafi wczytać malinka? Mam lekko ponad 400 GB muzyki, czyli ~50tyś plików (licząc razem okładki, pliki txt), ~3500 folderów. Zostawiłem malinkę na noc, żeby łyknęła pliczki ale teraz patrzę, że jest jakby przywieszona. Wcześniej testowałem na mniejszej bazie to wszystko zindeksowała sobie. Szkoda mi by było wywalać cokolwiek z NASa tylko dlatego, że malinka nie radzi sobie z indeksowaniem... Druga opcja jest taka, że podłącze ten dysk bezpośrednio pod usb malinki ale to mniej wygodne i pewnie będzie miało jakiś tam negatywny wpływ na dźwięk...

Używam moode, może jest tam jakaś opcja ułatwiająca indeksację dużych zbiorów z NAS?

Tak się dzieje jeśli używasz w NAS serwera multimediów do udostępniania plików.

Są dwa rozwiązania.

1. Zamiast serwera multimediów użyj serwera Samba.

2. Jeśli już musisz używać serwera multimediów to w katalogach i podkatalogach usuń zbędne pliki a już szczególnie z rozszerzeniem .nfo.

Zostaw tyko pliki muzyczne i okładki w .jpg.

Sprawdź na którym katalogu zatrzymało się indeksowanie, wejdź do niego to pewnie zobaczysz w nim plik . nfo. Usuń i zacznij od nowa budować bazę.

Ja 1 Tb muzyki i nie ma problemu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

U mnie 3.55 TB i nie ma problemu, 100 tys plików.

I raczej uzylbym NFS do udostępniania tych danych z NASa bo samba strasznie obciąża zasoby i jest powolna.

Edytowane przez cpu

To pewnie ok 6500 płyt ładny wynik i piękna kolekcja.

Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

• Moderatorzy

manfred1 - a Ty w końcu masz malinke, czy odesłałeś ?

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Odesłałem. Sprzedałem swoje kolumny i w poniedziałek jadę na odsłuch. Ciągle sie motam jak węgorz w sieci.

• Moderatorzy

Szkoda, raspberry to naprawdę dobre rozwiązanie jakość /cena.

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Tylko ja ciągle nie wiem czy mogę zrobić tak: Do wzmacniacza podpiąć malinę z hifiberry kablem rca. Do maliny podpiąć LAN. I wszystkim tym sterować z laptopa bezprzewodowo. No i mi docelowo chodzi o Tidal ze swoją najlepsza jakością. Płyt CD kupować nie będe bo lubię skakać po utworach. Może ktoś w Krakowie bedzie miał Maline i mi pokaże z czym to się je.

• Moderatorzy

Tylko ja ciągle nie wiem czy mogę zrobić tak: Do wzmacniacza podpiąć malinę z hifiberry kablem rca. Do maliny podpiąć LAN. I wszystkim tym sterować z laptopa bezprzewodowo. No i mi docelowo chodzi o Tidal ze swoją najlepsza jakością. Płyt CD kupować nie będe bo lubię skakać po utworach. Może ktoś w Krakowie bedzie miał Maline i mi pokaże z czym to się je.

Jeśli koniecznie tylko obsługa przez PC (szczególnie Tidal) to musisz zainstalować na malinie MAX2Play. Tryb master to myślę że kwestia czasu na raspberry.

Jeśli koniecznie tylko obsługa przez PC (szczególnie Tidal)

No a jak inaczej zmieniać pliki muzyczne jeśli pracuje na laptopie na windowsie. Natomiast sprzęt mam jak to zwykle bywa pod TV. Sterowanie z telefonu a tym bardziej tabletu całkowicie odpada.

I raczej uzylbym NFS do udostępniania tych danych z NASa bo samba strasznie obciąża zasoby i jest powolna.

U mnie samba śmiga aż miło :)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Tylko ja ciągle nie wiem czy mogę zrobić tak: Do wzmacniacza podpiąć malinę z hifiberry kablem rca. Do maliny podpiąć LAN. I wszystkim tym sterować z laptopa bezprzewodowo.

To bez problemu.

Oczywiście musisz mieć HiFi digi DAC.

Dodatkowo oprócz lapka tak samo będziesz mógł sterować tym ze smartfona.

To bez problemu.

Oczywiście musisz mieć HiFi digi DAC.

Miałem i nie sprawdziłem bo... pewnie bym nie mógł oddać. I teraz ciągle się zastanawiam czy jakośc muzy by była lepsza.

1. Malina podłączona bezpośrednio do wzmacniacza i sterowana bezprzewodowo z laptopa. Muzyka z spotyfi

2. Spotyfi bezprzewodowo na MT1 do Nad.

Bo pliki flac na pewno będą brzmieć lepiej z pendrive podłączone do maliny tylko o ile lepiej. Wiele pytań i niewiadomych.

Ponaglam sprawę jakby ktoś miał Daca do maliny na sprzedaż bo zmienił na inny proszę o kontakt. Poszukuję czegoś taniego do testów

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

No a jak inaczej zmieniać pliki muzyczne jeśli pracuje na laptopie na windowsie. Natomiast sprzęt mam jak to zwykle bywa pod TV. Sterowanie z telefonu a tym bardziej tabletu całkowicie odpada.

Jeśli możesz​ daj szansę NFS nie będziesz żałował

Dałbym gdybym wiedział co to takiego :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Największy minus z punktu widzenia RPi to ze samba dużo zasobów potrzebuje - procesora i pamięci

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez cpu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Największy minus z punktu widzenia RPi to ze samba dużo zasobów potrzebuje - procesora i pamięci

Bzdura z palca wyssana. U mnie zużycie procesora na malinie podczas grania z gęstych plików to w porywach 3% wraz z innymi procesami. Wolnej pamięci też sporo zostaje.

Jak się zainstaluje pierdylion rożnych bzdetów to będzie napewno więcej zużywać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piotr_57210

Hmm czemu tak twierdzisz skoro nie sprawdziles ile procesora i pamięci je NFS? To jest fakt że w systemie linuxowym jakim jest RPi lepiej sprawdzają się technologie stricte *NIX a nie samba która jest z konieczności aby zapewnić kompatybilność z windowsami bo to jedyna opcja tam poza iSCSI. Sięgnij po lekture i nie zarzucaj mi że wysysam z palca jakieś informacje.

Sięgnij po lekture i nie zarzucaj mi że wysysam z palca jakieś informacje.

Twierdzisz, że nie potrafię odczytać ile zasobów zjada mi cpu oraz pamięć w RPi ?

Hmm czemu tak twierdzisz skoro nie sprawdziles ile procesora i pamięci je NFS? .

Może kiedyś sprawdzę tylko z ciekawości.

Edytowane przez Piotr_57210
Gość Gosc

(Konto usunięte)

U mnie zużycie procesora na malinie podczas grania z gęstych plików to w porywach 3% wraz z innymi procesami.

Potwierdzam, u mnie tak samo.

Plik 24/192, kbps około 6000 a procek pracuje w malinie z moode na 2%.

Musisz sięgnąć po lekturę :)

Operujemy konkretami nie opisem słownym wtedy moge sięgnąć po lekturę. Dzięki!

Operujemy konkretami nie opisem słownym wtedy moge sięgnąć po lekturę. Dzięki!

Zacytowałem tylko Twój wpis.

Następnym razem zanim zabierzesz głos zastanów się czy masz wystarczającą (w tym przypadku elementarną) wiedzę w danym temacie. Skoro nie potrafisz nawet w systemach unixowych odczytać zasobów pamięci to po kiego czorta udajesz Greka ?

To jest fakt że w systemie linuxowym jakim jest RPi ...

RPi to nie jest system linuxowy.

RPi to nie jest system linuxowy.

O, cos nowego się właśnie dowiedziałem. To jaki to system wg kolegi?

O, cos nowego się właśnie dowiedziałem. To jaki to system wg kolegi?

RPi to skrót od Raspberry Pi. Chyba, że się mylę :)

• Pokaż nowe odpowiedzi