Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

45 minut temu, jar1 napisał:

Pi4 bez obciążeń portami zewnętzrnymi i wyświetlaczem ciągnie lekko powyżej 1A . 

To te 1000mAh Ssarczy raczej najwyżej na  godzinę. 

To inna klasa sprzętu przecież.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, Wito76 napisał:

Marcin, to wytłumacz mi jak krowie na granicy jak uruchomić OH. Zaptaszkowałem w Moode open home, widzę je jako renderer ale gra mi tylko lokalnie na telefonie. Jak to wypchnąć na raspberry?
Tzn tylko w Bubble widzę, w Mconnect nie.

Mconnect tylko upnp widzi. OH działa tylko z Bubble. W moode z wszystkich renderers zostawiasz zaptaszkowany tylko Upnp client for mpd. Klikasz w Edit i tam wybierasz Open Home

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Mconnect tylko upnp widzi. OH działa tylko z Bubble. W moode z wszystkich renderers zostawiasz zaptaszkowany tylko Upnp client for mpd. Klikasz w Edit i tam wybierasz Open Home
Dziękuję. Spróbuję jak goście sobie pójdą.
3 godziny temu, Wito76 napisał:

Marcin, to wytłumacz mi jak krowie na granicy jak uruchomić OH. Zaptaszkowałem w Moode open home, widzę je jako renderer ale gra mi tylko lokalnie na telefonie. Jak to wypchnąć na raspberry?
Tzn tylko w Bubble widzę, w Mconnect nie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Za szybko przeczytałem, a nie możesz wybrać w tym menu moode? Wybrany masz local czyli telefon 

I masz za dużo renderers włączonych, bo widzi podwójnie, ale i tak powinno chyba działać 

Screenshot_20220220_200813_com.bubblesoft.android.bubbleupnp.thumb.jpg.0378651dcb8627a2a06d8af29f513fff.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marcinmarcin

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Coś nie widzę tego OH u siebie. Mam moode w wersji 6.4 czyli nie najnowszy soft i wygląda to tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, ciszyn11 napisał:

Coś nie widzę tego OH u siebie. Mam moode w wersji 6.4 czyli nie najnowszy soft i wygląda to tak:

Zawsze warto świeży postawić 🙂 15min roboty... poprawki, zabezpieczenia, lepsza optymalizacja... 

Ale jak u siebie klikniesz w EDIT UPNP config to tam może być do wybrania ( w 7.6.1 jest między Upnp Av a OH).

UPNP browser możesz wyłaczyć, to do szukania innych urzadzeń UPNP

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

Zawsze warto świeży postawić 🙂 15min roboty... poprawki, zabezpieczenia, lepsza optymalizacja... 

Ale jak u siebie klikniesz w EDIT UPNP config to tam może być do wybrania ( w 7.6.1 jest między Upnp Av a OH).

Ok. Dzięki, będę musiał zmienić w końcu. Powstrrzymują mnie stacje radiowe i konieczność ponownego dokładania polskich. Przy okazji jak się formatuje kartę sd na czysto przed wgraniem nowego systemu?

8 minut temu, ciszyn11 napisał:

Przy okazji jak się formatuje kartę sd na czysto przed wgraniem nowego systemu?

Ja wchodzę w zarządzanie komputerem, tam zarządzanie dyskami i usuwam wszystkie partycje (tylko trzeba uważać żeby z komputera sobie nie usunąć 😉

Ale to chyba nie jest nawet potrzebne... wydaje mi się że przy wgrywaniu obrazu dysku i tak wyczyści go

Za szybko przeczytałem, a nie możesz wybrać w tym menu moode? Wybrany masz local czyli telefon 
I masz za dużo renderers włączonych, bo widzi podwójnie, ale i tak powinno chyba działać 

Ukryta Zawartość

Oczywiście że Moode Upnp wybieram, ale myślałem że mogę ten Open home renderer wybrać z listy. Tak mam w ustawieniach 684fc4d4c42ed5bc2e1fef79cb0d3eff.jpg

Ukryta Zawartość

8 minut temu, Wito76 napisał:

Oczywiście że Moode Upnp wybieram, ale myślałem że mogę ten Open home renderer wybrać z listy. Tak mam w ustawieniach

Ukryta Zawartość

Jaką masz wersję moode? U mnie w 7.6.1 wygląda to tak:

Screenshot_20220220_220546_com.android.chrome.jpg

Przypuszczam że wybierając pierwsza masz Open Home. 

Tryb Open Home poznasz po gapless i po tym że pokazuje w Playerze i na malinie variable bitrate - cały czas się aktualizuje rzeczywisty, a nie ma tego na Upnp AV

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marcinmarcin

U mnie 7.01 się sypała przy jakimś ustawieniu. Na pewno nie grała lepiej, jak gdzieś znalazłem. Spróbuj wyłączyć upnp/AV i zostanie Ci tylko jeden renderer OH

Wyłączyłem, zapisane, reset i mam tak. Co innego gra na każdym rendererze a open home gra tylko lokalnie na telefonie. Tak ma być? Bez sensu.

100578398beb0e276e668b6b222d229f.jpg

Coś się pieprzy. Grafika jest od utworu z innego renderera a tytuł i gra co innego.

Dzisiaj już odpuszczam. Postawię nowy system znaczy się najnowszy i pobawię się.

9 minut temu, Wito76 napisał:

Coś się pieprzy. Grafika jest od utworu z innego renderera a tytuł i gra co innego.

To już uroki bubble - pozwala na niezależne granie różnych rzeczy na każdym z urządzeń. Najlepiej wyczyścić playlisty na każdym innym 🤭

Czysty system nie zaszkodzi, przeklikaj te ustawienia co podawałem na wątku moode. 

Liniowy zasilacz, moode, bubble w trybie OH, parę ustawień i z grania na poziomie Chromecast Audio jest porządne źródełko 🤗

2 godziny temu, ciszyn11 napisał:

Ok. Dzięki, będę musiał zmienić w końcu. Powstrrzymują mnie stacje radiowe i konieczność ponownego dokładania polskich. Przy okazji jak się formatuje kartę sd na czysto przed wgraniem nowego systemu?

Można chyba zrobić backup (wyeksportować stacje radiowe) a potem go zaimportować do nowej wersji

Można też dodać stacje radiowe do Bubble, (albo wpisując url albo korzystając z aplikacji radiowej Tuneln)

34 minuty temu, slawol75 napisał:

Czy Moode obsłuży dezzer hifi? Kompletuje dopiero sprzęt i brakuje tylko maliny...Czy coś innego lepiej wgrać?

Deezer tylko z LMS 

W dniu 12.05.2021 o 17:32, LOBO_M napisał:

hmm, ale wtedy mozna laczyc sie z innego konta spotify do volumio connect? tzn w volumio wpisze dane konta zony, ale dzieciaki ze swojego konta tez sie polacza?

Spotify w Volumio i Spotify przez connect mogą być odtwarzane z różnych kont. 

Też czasami mam problem z połączeniem z Volumio z poziomu Chrome, z Firefox tego problemu nie ma. 

To chyba najlepsza grupa do tego pytania. Testuję Roon (już drugi miesiąc :))

Mam też na kompie LMS i gdzieś na pendrive Volumio.

Czy jakieś darmowe oprogramowanie pozwala tagować utwory i albumy jak Roon? I nie chodzi mi o klasyczne tagi jak w ripach z CD. No chyba że to do tego się sprowadza. Bardzo podoba mi się ta idea ale nie widzę za bardzo podobnej opcji np w ipeng czy material na LMS. W Volumio sprawdzę jak znajdę czas powalczyć bo jakieś problemy z tym softem było.

W Roon znajduje jakąś ciekawą płytę - i np. daje jej tag "posłucham później", potem wszystkie moje ripy CD też mają własny tag, jakieś energetyczne utwory mogę dać do odpowiedniej playlisty ale też dac im odpowiedniego taga. 

Jest jakaś alternatywa? Gdyby nie cena Roon to pewnie poszedł bym w tym kierunku ale chce jeszcze powalczyć tym bardziej że bardzo lubię Spotify system rekomendacji i playlisty społeczności, stacji radiowych czy blogerów. Mam problem z usłyszeniem wyższości Tidal nad Spotify więc wygoda jest dla mnie najważniejsza. Płacenie za oba serwisy średnio wchodzi w grę. Więc Spotify z oprogramowaniem typu Roon było by idealne. Audirvana na szybko sprawdziłem ale na mac to wygląda słabo. Kiedyś miałem to zainstalowane i wyglądało to jakoś lepiej (czcionki!).

Jeśli jednak będzie to Roon to trzeba będzie zabulić i zapomnieć o playlistach ze Spotify. Może zacznę więcej słuchać dobrego radia z rekomendacjami (cóż - mam swoje ulubione)?

Edytowane przez w.p.

Witam wszystkich 🙂 Przebrnąłem oczywiście przez nowsze posty i jako zielony w temacie zapytam, jak się ma nakładka np HiFiBerry DAC+ ADC Pro lub wyżej wspomniany Allo Boss do np zewnętrznego daca typu IFI ZEN DAC v2. Obecnie mam Daca FX audio x6 z sabre i średnio odpowiada mi ten dźwięk. Pomyślałem sobie że spróbuje coś z innym przetwornikiem. Docelowo szukam lepszego daca ze wzmacniaczem słuchawkowym. Mam oczywiście malinę v.4b z dość dobrą obudową Argon one  kusi mnie trochę sprzedaż obudowy i zrobienie stremera. Zastanawiam  czy nie kupić po prostu już zrobionego zewnętrznego DACA i słuchać muzyki z maliny+PC. 

IFI zrobiony jest na burr brown. Czy może ktoś miał okazje porównać taką nakładkę za powiedzmy 300-400 zł do oddzielnego daca powiedzmy w podobnej kwocie max do 600 zł? 

• 2 tygodnie później...

Witam czy komuś ostatnio przestało działać Tidal Conetct Próbuje postawić na nowo ale z tych linków co instalowałem ostatnio wyskakuje jakiś błąd przerabiał ktoś ostatnio temat na moode 8

Pisałem już to parę razy i napisze kolejny. Olać półlegalny hitide, jak są świetne playery - Mconnect i Bubble upnp

• Moderatorzy
Witam czy komuś ostatnio przestało działać Tidal Conetct Próbuje postawić na nowo ale z tych linków co instalowałem ostatnio wyskakuje jakiś błąd przerabiał ktoś ostatnio temat na moode 8

Sprawdzę wieczorem

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Kłopot mam:

Moode 8 na malinie 3+ z podpiętym dyskiem usb - mam blokadę przy próbie skopiowania plików na malinę ze stacjonarnego?

Kopiowanie TotalComanderem lub Filezillą, oba łączą się, pliki na dysku w malinie widzę i mogę skopiować na stacjonarny ale do maliny nijak nie puszcza.

Porady szukam?

W dniu 15.03.2022 o 17:14, marcinmarcin napisał:

Pisałem już to parę razy i napisze kolejny. Olać

Marcin, że też za każdym razem Ci się chce :)

Gość

(Konto usunięte)

Cześć , czy ktoś miał może problemy z aktywacją Upnp z UPC Giga connect Box ? nie widzę nigdzie opcji w ustawieniach routera. Malina z Moode działa, radia internetowe i spotify connect wszystko ok, a upnp nie widać za cholerę. Chciałem wypróbować nową opcję " Audio Cast" w Bubble Upnp. Wygląda super.

• Pokaż nowe odpowiedzi