Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem, odkopałem dzisiaj swoja stara maline (2B bodajze), zainstalowalem volumio, wzialem trial na 15 dni, sparowalem z tidalem, bo jego uzywam i po prostu to dzial bez zadnych komplikacji czy kombinowania.

W zwiazku z tym mam pytania:

1. Czy jest cos lepszego i tanszego lub darmowego, co pozwoli bez kombinowania na sluchanie tidala?

2. Poki co puszczam bezposrednio z maliny, bo nie bylem pewny czy ona w ogole zyje. Co wsadzic za DACa, powiedzmy do 250zl?

34 minuty temu, krolewicz napisał:

mam taką, tyle że do zwykłego digi one nie signature

nie jest piękna, ale swoje zadanie spelnia

Do Pi3?

32 minuty temu, tomek86 napisał:

Czołem, odkopałem dzisiaj swoja stara maline (2B bodajze), zainstalowalem volumio, wzialem trial na 15 dni, sparowalem z tidalem, bo jego uzywam i po prostu to dzial bez zadnych komplikacji czy kombinowania.

1. Czy jest cos lepszego i tanszego lub darmowego, co pozwoli bez kombinowania na sluchanie tidala?

2. Poki co puszczam bezposrednio z maliny, bo nie bylem pewny czy ona w ogole zyje. Co wsadzic za DACa, powiedzmy do 250zl?

Najtańszy jest Wiim Mini za 499 zł. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 minuty temu, Piopio napisał:

Najtańszy jest Wiim Mini za 499 zł. 

Mialem nadzieje na cos z uzyciem maliny

Najwiekszy wplyw na dzwiek w digi ma zasilacz plus coax Kabel. No i dlugosc kabla Coax gdzies juz o tym pisalem 

15 godzin temu, jurek1 napisał:

Testowałem Volumio 3 kilka dni, ale Qobuz zaczął się krzaczyć, poza tym jakość dźwięku bardziej mi Odpowiada z Roon.

Jest Bardziej dynamiczny i szczegółowy. Volumio przy nim to takie ciepłe kluchy.

4 minuty temu, Marcin.H napisał:

Najwiekszy wplyw na dzwiek w digi ma zasilacz plus coax Kabel. No i dlugosc kabla Coax gdzies juz o tym pisalem 

Zasilacz liniowy, czysta strona, baterie. 

Piszę o różnicach w brzmieniu pomiędzy Volumio i Roon i problemami z Qobuz w Volumio.

4 minuty temu, jurek1 napisał:

Piszę o różnicach w brzmieniu pomiędzy Volumio i Roon i problemami z Qobuz w Volumio.

Ale jak grasz z Roona, to na malinie co masz zainstalowane? Jaki OS, że jest lepiej? Ja kiedyś porównywałem na SOtM Roona z mconnect 🙄 i mconnect zdaniem moim i kumpla grał lepiej, co było zaskakujące dosyć... 

Problemy z Qobuz były kilka dni temu przez może 2 - 3 dni, nigdy wcześniej, teraz też działa ok. 

Może przetestuję teraz Roon u siebie, tylko irytuje mnie konieczność włączania komputera dodatkowo...

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Teraz, marcinmarcin napisał:

Ale jak grasz z Roona, to na malinie co masz zainstalowane? Jaki OS, że jest lepiej? Ja kiedyś porównywałem na SOtM Roona z mconnect 🙄 i mconnect zdaniem moim i kumpla grał lepiej, co było zaskakujące dosyć... 

Bo jak zawsze reszta systemu też ma wpływ. Są systemy grające jaśniej, ciemniej itd. W moim przypadku potrzebuję więcej kopa i szczegółów, a Roon ma tego więcej.

Teraz korzystam z Ropiee, ale o wiele lepiej spisuje się Snakeoil. Niestety przy próbach podejścia do Volumio i Moode przez przypadek wyczyściłem sobie olej z węża, i teraz czekam na pomoc Ruci bo sam nie dam rady. To czarna magia dla mnie.

1 minutę temu, Marcin.H napisał:

Tu wszystko chodzi bez najmniejszego problemu 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A co to jest?

Ukryta Zawartość

6 minut temu, Marcin.H napisał:

Tu wszystko chodzi bez najmniejszego problemu 

Od roku używania maliny nie miałem jednego restartu, zwiechy, zmulenia do czasu problemu z Qobuz kilka dni temu. Przyznam że myslalem ze to problem z Qobuzem, ale może to i wina Volumio była 👍 w każdym razie stabilność maliny przekroczyła moje najśmielsze oczekiwania.

10 minut temu, jurek1 napisał:

Teraz korzystam z Ropiee, ale o wiele lepiej spisuje się Snakeoil.

Może wezmę Roona testowo i spróbuję w wolnej chwili powalczyć 👍 choć Volumio z usbridge sig w sumie spełnia wszystkie moje potrzeby 🙃

Teraz, marcinmarcin napisał:

Może wezmę Roona testowo i spróbuję w wolnej chwili powalczyć 👍 choć Volumio z usbridge sig w sumie spełnia wszystkie moje potrzeby 🙃

Najprawdopodobniej wpasował się w Twój system, ale spróbować zawsze możesz. Ja grałem długi czas z Moode, ale jak spróbowałem Roon, to już nie było powrotu. Każda zmiana na coś innego powodowała inne granie. Nie twierdzę że złe, ale wiadomo, lepiej to dla każdego coś innego 🙂

15 minut temu, marcinmarcin napisał:

Przyznam że myslalem ze to problem z Qobuzem, ale może to i wina Volumio była 👍

Pochwaliłem 🙄 właśnie się coś wysypało i nie działa Tidal/Qobuz, radio internetowe tak... 

17 minut temu, Adasza napisał:

I za to 5 000 trzeba zapłacić (6, bo bez liniowego za 1000 przecież nie zagra)?  😂

Ja zaplacilem 500 Euro 2,5 z przesylka a nie 5 🙂 

co do zasilacza

Do zasilania stosuje się wysokiej jakości zasilacz wtykowy klasy medycznej, który zapewnia szczególnie wysoką izolację zakłóceń w sieci energetycznej. Wraz ze złożonym filtrowaniem w urządzeniu i specjalnymi regulatorami napięcia można było zrealizować szczególnie niskozakłóceniowy zasilacz o wartościach hałasu poniżej 10 μV.

Nie chodzi tu co jest lepsze kazdemu podoba sie co innego kazdy tez chwali swoje ale moze warto posluchac i okaze sie ze to wlasnie to urzadzenie zagra lepiej. 

Nie spotyka sie raczej dwuch takich samych systemow a nawet jak to akustyka pomieszczenia gra tez role. Np. Volumio nigdy u mnie nie gral jak ciepla klucha czemu ? Moze inny zasilacz , srebrny coax kabel . ? 

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Pochwaliłem 🙄 właśnie się coś wysypało i nie działa Tidal/Qobuz, radio internetowe tak... 

Pomógł dopiero restart routera kablówki, więc tym razem chyba coś z netem jednak... 

W dniu 21.11.2022 o 23:33, RobG1974 napisał:

Tak wracając do nakładek na malinę z wyjściami cyfrowymi np coax, opt. i I2S po hdmi, polecam Ian Canada Transportpi Digi Ultra Low Jitter z zasilaniem Purepi Module. Zasilanie bateryjne dla nakładki i czyszczące z ultrakondensatorami dla maliny. Bardzo dobre rozwiązanie. Dźwięk super czysty, z bardzo dobrym dociążeniem przy zachowaniu najwyższego poziomu szczegółów. Dynamika dobra, zmiany yonalne, emocje w muzyce się odczuwa, nie ma spłaszczenia cyfrowego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) f21b333718a922ccc30b28c209b94334.jpg

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Zaletą tej nakładki jest też, że można łatwo wymieniać zegary.

Wadą jest niestety brak dedykowanych obudów pod to rozwiązanie, trzeba samemu coś rzeźbić i tworzyć.

Możesz dokładnie wytłumaczyć jak ten transport i zasilanie podłączyć do Malinki i czym najlepiej to połączyć z zewnętrznym DACiem?

Z góry dziękuję 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale jak grasz z Roona, to na malinie co masz zainstalowane? Jaki OS, że jest lepiej? Ja kiedyś porównywałem na SOtM Roona z mconnect i mconnect zdaniem moim i kumpla grał lepiej, co było zaskakujące dosyć... 
Problemy z Qobuz były kilka dni temu przez może 2 - 3 dni, nigdy wcześniej, teraz też działa ok. 
Może przetestuję teraz Roon u siebie, tylko irytuje mnie konieczność włączania komputera dodatkowo...

Ostatnio pisałem ze będę testował Audiolinuxa. Tak się tez stało, jednak to ciężki kawałek systemu i udało mi się na nim uruchomić tylko roonbridge. Spotify miał problemy, pisałem z Piero ale nie udało się rzeźbić nic konstruktywnego.
Od wczoraj przerzuciłem rooncore z synogogica na stremer i muszę powiedzieć ze bardzo dobrze się spisuje. Zniknął problem z czekaniem na niektórych utworach na początku. Dźwięk bardziej przyjemny, analogowy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Możesz dokładnie wytłumaczyć jak ten transport i zasilanie podłączyć do Malinki i czym najlepiej to połączyć z zewnętrznym DACiem?
 Z góry dziękuję
Wieczorem odpiszę.

W dniu 24.11.2022 o 12:08, RobG1974 napisał:

Właśnie moje wrażenia są odwrotne, sterylność kojarzy mi się z suchością, a tu występuję całkiem fajne dociążenie dźwięku i nie gra tak technicznie i nie wyostrza.

Może jak kiedyś zdobędę taki do testów to posłucham jak to u mnie zagra. Na początek chcę przede wszystkim rozdzielić zasilanie malinki i karty HiFiBerry. Tyle, że dostępność takich rozwiązań w sklepach praktycznie zerowa.

57 minut temu, Adasza napisał:

Nie wiem gdzie kupiłeś swój ale w PL kosztuje to 3,5K. Płacenie 2x więcej za coś co gra nieco inaczej a nie wyraźnie lepiej jest dla mnie głupotą i tyle. 

Dla niektorych inaczej moze oznaczac lepiej 🙂  koniec tematu 🙂 

Kupilem w niemieckim eBay 

Z góry dziękuję
Zasilanie Purepi podłącza się pod maliną i nakładkę np FIFO Ian Canady daje się normalnie na malinę. Z systemu zasilania Purepi podajemy zasilanie bezpośrednia przez styki na magistralę Gpio od dołu a na nakładkę jest osobne wyjście zasilanie 3.3V. Ładujemy system zasilania Purepi jednym zasilaczem 5v i co najmniej 2.5A. Kondensatory jak się naładują zapala się dioda, zalecane jest trzymanie kondensatorów pod stałym zasilaniem. Montaż prosty, tylko Ian Canada ten zasilacz przygotowała pod swoje nakładki lub inne które mogą pracować na 3.3V.

W dniu 25.11.2022 o 20:03, tomek86 napisał:

Możesz zainstalować moode audio i puszczać tidala przez mconnect lub przez BubbleUPnP. A daca chcesz w formie nakłądki na Malinę czy zewnętrznego, jak zewnętrznego to poszukaj jakiegoś używanego smsl Sanskrita z usb. A jeżeli nakłdaka to Allo Boss lub Allo Piano 2.1

Jest też coś takiego, i dac i transport na przyszłość do czegoś lepszego zewnętrznego:

Ukryta Zawartość

59 minut temu, Mori napisał:

Może jak kiedyś zdobędę taki do testów to posłucham jak to u mnie zagra. Na początek chcę przede wszystkim rozdzielić zasilanie malinki i karty HiFiBerry. Tyle, że dostępność takich rozwiązań w sklepach praktycznie zerowa.

Kup sobie allo isolator i powinien zadziałać lub  Isolator Ian Canada w nim można ustawić tryb master lub slave.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez RobG1974

Teoretycznie nie powinien ale nigdy nie próbowałem słuchać po optyku, nie mam żadnego dobrego kabla "szklanego".

W dniu 25.11.2022 o 20:03, tomek86 napisał:

Jest tez na sabre jak ktoś lubi ostrzej takie coś z obudową dedykowaną:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W przeciwieństwie do coaxial, usb przez optyk nie płynie prąd, więc jak mogłoby to wpływać  na takie połączenie?

Kolega mnie wyprzedził w odpowiedzi, układ światłowodu działa trochę inaczej i nie powinno być zanieczyszczeń elektrycznych z systemu.

• Pokaż nowe odpowiedzi