Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

51 minut temu, RCD napisał:

W C4i na zamówienie, cena około 1400zł z zegarami takimi jak Amanero z linku do Ali, moje zegary w IanCanada są znacznie większe od tych Accusilicon, nie wiem co to za zegary ale wyglądają okazale

Są 2 wersje. Pierwsza ma jakieś słabiutkie zegary. Druga którą masz ma już trochę poprawione (tak okazale to one tylko wyglądają) i ma przylutowany konektor na dodatkowe zasilanie. Mam tą pierwszą ale z zegarami z 2ki. Nie wiem po ile sprzedaje C4i drugą wersję (która ma już te lepsze zegary w serii) ale pierwsza była u nich około 800. W drugiej nie ma sensu wymieniać zegarów na accusilicon bo to żadne cudo - mają tylko ładną blaszaną obudowę i są mniej więcej na poziomie tych z drugiej wersji. (i tak sporolepsze niż bazowe w pierwszej)

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

6 godzin temu, jar1 napisał:

Czy to dotyczy tylko Tidal czy gęste pliki odtwarzane np. z pena też tak tnie?

probowalem z pena i jest ok na razie 192 idzie z flac i dsd bez delirki, cos mi tidal connet wysiadl, jeden kolega na forum pisal ze ma tez problem z polaczeniem tidala z volumio ...

zrobie reinstalke volumio i zobacze co jest z tym tidalem na volumio

z ciekawosci zapytalem chinskiego deepseeka czy moja digione sign. rev 1.1 miala jakies problemy i wyrzucil, ze tak i ze allo wiedzialo i przepraszalo i ludzie kombinowali z roznymi kablami 75ohm i rozne daci roznie reagowaly ... czy ta inteligencja to sobie tylko wymyslila nie wiem :)

Edytowane przez wrona

W dobie WiiM Ultra za 1350 zł Malinka to już anachronizm ...

Kolejny sprzęt znalazł się na śmietniku historii. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

Ale tylko chyba w roli transportu,bo po analogu to słabo.

27 minut temu, Piopio napisał:

Są jeszcze tacy, dla których się liczy jakość dźwięku...

Godzinę temu, wrona napisał:

probowalem z pena i jest ok na razie 192 idzie z flac i dsd bez delirki, cos mi tidal connet wysiadl, jeden kolega na forum pisal ze ma tez problem z polaczeniem tidala z volumio ...

zrobie reinstalke volumio i zobacze co jest z tym tidalem na volumio

z ciekawosci zapytalem chinskiego deepseeka czy moja digione sign. rev 1.1 miala jakies problemy i wyrzucil, ze tak i ze allo wiedzialo i przepraszalo i ludzie kombinowali z roznymi kablami 75ohm i rozne daci roznie reagowaly ... czy ta inteligencja to sobie tylko wymyslila nie wiem 🙂

Jakieś tydzień temu, jak słuchaliśmy z malinki, to też się tak działo na gęstych plikach, choć przedtem tego nie było.

Ale na Moode malinka, więc to też nie sprawa systemu raczej.

Z tym, że już w domu, jak puściłem dla sprawdzenia to już tego nie było.  Także nie wiadomo, raczej problem z Tidalem a nie malinką.

36 minut temu, marcinmarcin napisał:

Są jeszcze tacy, dla których się liczy jakość dźwięku...

Dodatkowa izolacja galwaniczna USB to załatwia 😉 

Godzinę temu, zibi69 napisał:

Ale tylko chyba w roli transportu,bo po analogu to słabo.

Oczywiście. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

7 godzin temu, Piopio napisał:

Wimm ultra musi mieć zewnętrzną kartę Amanero, jako DAC gra tragicznie,.jako transport lepiej, ale gorzej od DigioneSignature, mam testuje wiem co mówię,.z kartą Amanero którą mam na zegarach Accusilicon gra już dobrze, jednak brakuje trochę analogu w przekazie 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

7 godzin temu, Piopio napisał:

WiiM Ultra za 1350 zł

Gdzie taka cena?

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, RCD napisał:

Wimm ultra musi mieć zewnętrzną kartę Amanero, jako DAC gra tragicznie,.jako transport lepiej, ale gorzej od DigioneSignature, mam testuje wiem co mówię,.z kartą Amanero którą mam na zegarach Accusilicon gra już dobrze, jednak brakuje trochę analogu w przekazie 

Ukryta Zawartość

Gdzie taka cena?

No to czekam aż potestujesz tą canade i napisz jakieś swoje odczucia odnośnie innych nakładek i transortow, to może i ja się skusze na nią, pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zibi69
1 godzinę temu, zibi69 napisał:

No to czekam aż potestujesz tą canade i napisz jakieś swoje odczucia odnośnie innych nakładek i transortow, to może i ja się skusze na nią, pozdrawiam.

Najwcześniej za 3tyg, nie mam DAC obecnie 

15 godzin temu, RCD napisał:

Gdzie taka cena?

Była pod koniec zeszłego roku na Amazon.

15 godzin temu, RCD napisał:

Trzeba oczywiście wykorzystać izolację galwaniczną USB 😉 Najnowsze są na układzie ADUM3165/6.

Edytowane przez Piopio

W dniu 2.02.2025 o 23:47, Piopio napisał:

Dodatkowa izolacja galwaniczna USB to załatwia 😉 

i co ci po tej izolacji ? i gdzie chcesz ją podłączyć.

Edytowane przez fetek

Wczoraj TIDAL na volumio postanowił mi grać jakieś 2x za szybko, nick Cave dostał cienki głosik 

ciekawe co się stalo, efekt przy Connect i natywnie

dac działa po jak puściłem CD z transportu to wszystko ideolo, muszę dzisiaj sprawdzić jak pliki z pendrive’a 

Trzeba oczywiście wykorzystać izolację galwaniczną USB  Najnowsze są na układzie ADUM3165/6.
Nie mam izolacji, nie stosuję, nie używam usb więc jakby nie mam zdania. A tak z ciekawości co ona wnosi? Nie chodzi mi tu o techniczną stronę, bo to już w zasadzie sama nazwa wyjaśnia. Temat wielokrotnie poruszany, żeby nie powiedzieć obrzydzony wręcz na tym forum, ale mnie interesuje jak ta izolacja "gra", czy coś zmienia w graniu, w brzmieniu? Coś więcej na jej temat? Mogę opowiedzieć o zmianach przy innych kondensatorach, lampach, zasilaniu, nawet kablach, a co ten izolator robi? Czegoś dodaje, coś zabiera, tak na ucho?

Pozwala zniwelować szumy w torze audio wynikające z różnych rezystancji mas źródła dźwięku i odbiornika. Przy czulym przezoczystym secie, więc słychać, dokladniej ,więcej mikro detali, czarnego tła itp. Przy slabym secie zwlasza zasilaniu mniejsze są różnice.

Izolacja galwaniczna ma za zadanie kompletne odseparowanie sygnału elektrycznego, a tym samym eliminująca bardzo istotne problemy, jakimi są zjawiska prądu błądzącego oraz zakłócenia pochodzenia sieciowego. Takie różnice potencjałów linii uziemiającej oraz prądy indukowane w zasilaczach są zatrzymywane w stopniu wejściowym urządzeń. To tak zgrubsza.

Fajnie to słychać pomiędzy samymi malinkami pi3 i wyżej pi4,5. Oczywiście podlczajac samą malinkę pod USB z dobrym zasilaczem liniowym. 

Edytowane przez Mariusz03
4 godziny temu, Mariusz03 napisał:

Pozwala zniwelować szumy w torze audio wynikające z różnych rezystancji mas źródła dźwięku i odbiornika. Przy czulym przezoczystym secie, więc słychać, dokladniej ,więcej mikro detali, czarnego tła itp. Przy slabym secie zwlasza zasilaniu mniejsze są różnice.

chodzi o proste wyrównanie potencjałów, jaka rezystancja ?? i jak już to rezystancję do masy, sama z siebie jej nie ma i nie powinna mieć wyniknie ona jedynie z nośnika.

Nie łączysz dwóch zasilaczy z jednym PCB więc nie musisz tego robić.

Co to jest przezroczysty set ? coś takiego nie istnieje.

W jaki sposób odseparowanie "poprawnego PC'ta" ma zniwelować szumy w torze audio ?

4 godziny temu, Mariusz03 napisał:

jakimi są zjawiska prądu błądzącego oraz zakłócenia pochodzenia sieciowego. Takie różnice potencjałów linii uziemiającej oraz prądy indukowane w zasilaczach są zatrzymywane w stopniu wejściowym urządzeń. To tak zgrubsza.

wszystko co wymieniłeś i tak przejdzie gniazdkiem...

jak Ty w jednym pomieszczeniu chcesz mieć różne potencjały PE ?

5 godzin temu, Wito76 napisał:

A tak z ciekawości co ona wnosi?

eliminuje problemy typu pętla masy, przebicia i inne pierdoły. Tutaj problem tkwi w czym innym, koleś polecił stosowanie izolacji USB do urządzenia które nie ma USB in.

Izolacja to bardzo fajny temat ale najpierw musisz mieć problem by był sens jej stosowania. Osobiście w żadnej konfiguracji nie słyszałem jej wpływu.

Co do maliny to kapryśne USB oraz i2s z gigantycznym jitter więc ważniejszy jest recloker niż izolacja.

Edytowane przez fetek
1 minutę temu, hoobi napisał:

Która wersja maliny jest obecnie najlepsza pod zastosowanie audio? Używam 3b, ale może warto coś zmienić?

Nie warto

Warto i to bardzo pi4 . Ale zawsze znajdą się tacy którzy mają.....

Polecam porównać samu. 

Ja przesiadam się na pi5.

Edytowane przez Mariusz03
Polecam porównać samu. 
Chyba tylko po usb.
1 godzinę temu, Mariusz03 napisał:

Polecam porównać samu. 

a jakiś argument ? cokolwiek

2 godziny temu, hoobi napisał:

Która wersja maliny jest obecnie najlepsza pod zastosowanie audio? Używam 3b, ale może warto coś zmienić?

Jezeli chodzi o granie z USB to pi4, ale moim zdaniem i tak dosc przecietnie gra. Jak chodzi o nakładki warto porównać. Z tym samym zasilaniem pi3 jest jaśniejsza, ostrzejsza i bardziej detaliczna niż pi4. W aktualnym systemie z Ian canada wolę bardziej pi4. Pi3 wrzuciłem teraz na serwer LMS, a na pi4 mam nakladke i picoreplayer ze squeezlite.

Edytowane przez marcinmarcin

17 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Jezeli chodzi o granie z USB to pi4, ale moim zdaniem i tak dosc przecietnie gra.

Ta przeciętna gra z bardzo dobrymi zasilaczem liniowym dorównuje DigiOne Signature. Klucz bardzo dobre zasilanie.

9 minut temu, Mariusz03 napisał:

Ta przeciętna gra z bardzo dobrymi zasilaczem liniowym dorównuje DigiOne Signature. Klucz bardzo dobre zasilanie.

A w życiu, dopiero z zewnętrznym Amanero z zegarami Accusilicon zbliżyło się do Sig.

Jak się was czyta to nie wiadomo czy się śmiać czy płakać.

620 stron, od zawsze te same problemy i koło wymyślane na nowo.

• Pokaż nowe odpowiedzi