Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Gdyby shield nvidia tv był na kodi,bardzo powaznie bym sie na d nim zastanowił. Ale majac androida skresla go zupełnie z mojej listy. Miałem juz kodi na andku z MX3-g i gdyby nie czekanie az android sie załaduje a potem kodi. Eee nie lubie tyle czekac.:)

Wysłane z mojego Vienna przy użyciu Tapatalka

I tu sie mylisz, ten android to specjalna wersja przygotowana pod shielda. Wszystkim androidom mowie NIE, mialem boxy oparte na androidzie i nie chce ich znac. Jedank ta zabawka jest inna. Tu wszystko jest mega stabilne i szybkie. Da sie nawet wyedytowac pliczek i ustawic zeby kodi sie uruchamialo z autostartu .... ja jestem mega zadowolony a zaznaczam wybredny ze mnie typ.

Btw wrocmy do watku .....

Jaka kupic karte wifi , chcialbym aby bez problemu wpolpracowala z moode audio oraz malina 2 + hifiberry digi + ???

A wiec tak, raspberry pi spiete z matrixem poprzez coaxial SUpra trico na wtykach neutrika rean lutowane cyna wbt. Rzeczywiscie gra to swietnie, poprawila sie szczegolowosc i to bardzo .... basss jest swietny, lupnie tam gdzie ma a gdzieniegdzie sobie ladnie mruczy.

Jakby ktos chcial to mam do odstapienia jeden kabelek , zrobilem sobie dodatkowy. Szczegoly na PW.

A wiec tak, raspberry pi spiete z matrixem poprzez coaxial SUpra trico na wtykach neutrika rean lutowane cyna wbt. Rzeczywiscie gra to swietnie, poprawila sie szczegolowosc i to bardzo .... basss jest swietny, lupnie tam gdzie ma a gdzieniegdzie sobie ladnie mruczy.

Jakby ktos chcial to mam do odstapienia jeden kabelek , zrobilem sobie dodatkowy. Szczegoly na PW.

A nie mówiłem ;)....polcecam jeszcze zasilacz od Tomanka....bas zdyscyplinuje się jeszcze bardziej....szczególnie jeśli malina potrzebuje więcej mocy obliczeniowej

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

spiete z matrixem poprzez coaxial SUpra trico na wtykach neutrika rean lutowane cyna wbt

Słyszysz zmianę jakości po zmianie kabla na inny?

Ano slysze, pomiedzy moim wczesniejszym kablem moze nie ma jakiejsc wielkiej przepasci ale jakby przyrownywac do klotza to zostal zdjety "koc" a to juz baaaardzo duzo daje.

Hejka,

- bawilem sie ustawieniami audioplayera/squeezelite w Max2Play i chyba znalazlem optimum :

Alsa Parameter (-a) = 100:8::

Other params: = -r 48000 -u vMsX:8::28:

(Uwaga opcja -r./u) - wykonuje resampling.....Ciekawe czy u Was jest jakas slyszalna zmiana ... dacie znac?

Pozdro

Witam,

przeczytałem cały watek ale niewiele mi to dało.Chciałbym zrobić sobie tzw.streamer ale nie wiem czy RSP3 się nadaje.

Koniecznie chciałbym połączyc komputer z DAC przez I2S,bo tak prowadzi się sygnał w użądzeniach HI-End.Bez niepotrzebnych przeszkadzajek.Ale podobno RPI ma kiepski zegar,a płyty głowne dorosłe nie mają pinów wyjścia I2S.

Użądzenie służyło by tylko do Audio.Program JRiver,inne odpadają,rpi na linuksie musiałby byc.

Czy DAC musi mieć na płytce kośc z zegarem osobnym?Chciałbym uzyć DAC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub

Ukryta Zawartość

czy transport usb3 optyczny to uciągnie?

musi być jakiś transport płyt oprócz dysku.

Jezeli malina nie nadaje się to będzie to płytagłówna z wyjsciem optyczny lub spdif i DAC odpowiedni

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

mam zamiar kupić malinę ale mam pytanie o podłączenie z zewnętrznym daciem. Rozumiem, że malinę mogę podłączyć poprzez usb z dakiem i dalej z daka np. wyjściem analogowym do wzmacniacza?

Czy jest sens (może ktoś próbował) podłączyć do maliny konwerter Usb-coax i dalej do daca?

czy warto dokupować zewnętrzne zasilanie do maliny (np.Tomanek)?

Dobrze zasilona malina potrafi pokazac co potrafi.

Natomiast zamiast kombinowac jak kon pod gore dokup hat'a hifiberry digi+ i masz sprawe zalatwiona.( spdif i coaxial w jednym)

Idealny transport dla "ubogich".

A jak nie bedziesz mogl spac po nocach to sprobuj podlaczyc maline z odpowiednim dystro poprzez usb do daca.

Kupiłem ostatnio daca i chciałbym go jakoś wykorzystać przy malinie. Tylko pytanie jak to podłączyć żeby było najlepiej;)

Kup hifiberry digi+ wersje transformatorowa z izolacja galwaniczna i podlacz po coaxialu. Tylko jakims dobrym ....... wielu tak wlasnie wykorzystuje maline ...

ok dzięki..podsumowując kupuję raspberry pi2 (3?) + hifiberry digi+ i wychodzę coaxialem do daca?

pisząc dobrym możesz podpowiedzieć coś konkretnego?

Nie wie jak jest z hifiberry digi + podlaczonym do rpi3 , ja mam z rpi2 i smiga pieknie.

Aktualnie jade na supra triko, ale nie musi byc ten, starczy jak kupisz kabel antenowy 75 omow podwojnie ekranowany i do tego jakies dobre wtyki ....

Koledzy przeglądając neta natrafiłem na taki DAC do RPi.

Ukryta Zawartość

plus obudowa

Ukryta Zawartość

Co wy na to. Ciekawe czy kość ess9018 w takiej implementacji daje radę. Czy ess9018q2s użyty tutaj to ess9018 znany z dobrych i cenionych DACów?

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sebaa1

Nowe Digi+ Pro się zbliża - można wziąć udział w betatestowaniu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość traxman

(Konto usunięte)

A czym to się różni?

Dalej WM8804 - jedynie co widzę to wlutowany EEPROM, więc może bedzie rozpoznawany automatycznie przez system.

Próbowaliście najnowsze Volumio, w końcu zostało poprawione i zaczęło nawet lepiej grać i stabilnie pracować.

Mnie volumio naprawdę pozytywnie zaskoczyło w porównaniu do poprzedniej wersji, która była bardzo niestabilna. Do tej pory właśnie działałem na moode, ale denerwowało mnie odświeżanie dysku sieciowego, za każdym uruchomieniem dodawał od początku całość zawartość dysku i czasami i tak nie pokazywał wszystkich katalogów (w daphile takich problemów nie ma). W sobotę przetestuje moode.

A czym to się różni?

Dalej WM8804 - jedynie co widzę to wlutowany EEPROM, więc może bedzie rozpoznawany automatycznie przez system.

Własny zegar, możliwość doprowadzenia osobnego zasilania.

Najlepszy wybór to cały czas uwazam za kupno jakiegos Nettopa np. Zotac Zbox, jakis MSI itp.

Mozna taki dostac za około 500pln z dyskiem a uzywkę jeszcze taniej np

Ukryta Zawartość

Ma to wyjscie spdif więc DACa mozna podpiąc bez problemu. ja mam na tym Openelec i nic innego mi nie trzeba do muzyki. Wtyczka Spotimc obsługuje wspaniale Spotify, jest tez Tidal. obsługa ze smartphona, tableta, laptopa z pilota z klawiatury z myszki z czego dusza zapragnie. Nie trzeba włączac TV zeby posłuchać. Obsługa DLNA, Samba. A ze interfej mało audiofilski? co z tego, ma grać a nie wyglądać.

Ukryta Zawartość

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Gość traxman

(Konto usunięte)

Ale po co komu stary parch za 500PLN, jak można miec nowa malinę za 100PLN, DAC za kolejne 100PLN - mniej pobieranej mocy, żadnych wentylatorów, a resza identyczna nie wspominając o frajdzie DIY,

Ale po co komu stary parch za 500PLN, jak można miec nowa malinę za 100PLN, DAC za kolejne 100PLN - mniej pobieranej mocy, żadnych wentylatorów, a resza identyczna nie wspominając o frajdzie DIY,

To podaj mi gdzie to mozna kupic to kupię 3 sztuki od razu.

Podałem przykład w linku i nie zauwazyłem ze nie ma dysku i ramu. ale spokojnie za 500pln mozna kupic nowy, ładnie wyglądający nie takie szkaradztwo jak mailina i do tego z dyskiem i wyjściem spdif.

Edytowane przez bumbum

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Podałem przykład w linku i nie zauwazyłem ze nie ma dysku i ramu. ale spokojnie za 500pln mozna kupic nowy, ładnie wyglądający nie takie szkaradztwo jak mailina i do tego z dyskiem i wyjściem spdif.

Kolego - moze zerknij w ktorys z postow jak wyglada np moja Malina ;) a potem nazywaj szkaradztwem prawdziwe szkaradztwo :) pozdrawiam

Kolego - moze zerknij w ktorys z postow jak wyglada np moja Malina ;) a potem nazywaj szkaradztwem prawdziwe szkaradztwo :) pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi