Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze mozesz walnac na rasppberry pi openeleca z kodi na pokladzie. Raspberry ma ceca wiec , bedziesz mogl sterowac kodi tym samym pilotem co tv. ... kilka lat tak jechalem i sobie chwalilem.

Ja swoja przygode zaczynalem od raspberry + iqaudio dac - zainstalowalem system i skonfigurowalem - i jak tego posluchalem to stwierdzilem ze to jest to. Moze tak zacznij? Pozniej jesli bedziesz mial podobne objawienie dolozysz sobie dobre zasilanie, wyswietlacz i Soekrisa...

Ja uzywam max2play - ale to jest kwestia tego co kto lubi w sensie funkcjonalnosci.

Moode i Volumio to playery MPD wiec teoretycznie aplikacja ma tu najmniejszy wplyw na dzwiek. W max2play tez mozesz uzywac MPD ale ja uzywam squeezeplayera bo tak mi po prostu wygodnie.

Ja uzywam max2play - ale to jest kwestia tego co kto lubi w sensie funkcjonalnosci.

Moode i Volumio to playery MPD wiec teoretycznie aplikacja ma tu najmniejszy wplyw na dzwiek. W max2play tez mozesz uzywac MPD ale ja uzywam squeezeplayera bo tak mi po prostu wygodnie.

Też używam max2play i squeezplayera, tylko szlag mnie trafia jak dodaję nowy album na dysk i ustawianie aktualizację biblioteki. Trwa to bardzo długo...chyba, że źle coś robię.

Też używam max2play i squeezplayera, tylko szlag mnie trafia jak dodaję nowy album na dysk i ustawianie aktualizację biblioteki. Trwa to bardzo długo...chyba, że źle coś robię.

Rozumiem ze serwer masz odpalony na Malinie? w takim przypadku niestety troche to trwa - dlatego ja uzywam serwera na daphile albo synology - to znacznie przyspiesza ten proces.

... ja uzywam serwera na daphile albo synology...

Możesz napisać po kolei jak masz popodłączane wszystko u siebie. Do tej pory myślałem, że z Daphile'a będę mógł zrezygnować na rzecz Pi + DAC + NAS

Jak to jest?

Mozesz zainstalowac wszystko na Malinie - server i playera - Max2play to taki troche daphile dla procesorow ARM - ale ten serwer potrzebuje troche mocy do plynnego dzialania - RaPi2 nie jest demonem szybkosci - wobec tego dla mnie lepszym rozwiazaniem jest uzywanie daphile jako servera (LogitechMEdia Server) albo Synology z zainstalowanym LMS.

Ja mam tak: w kacie za kanapa gdzies przy routerze mam podpiety pasywnie chlodzony terminal z daphile z dyskiem USB na ktorym mam muzyke.

Malina wraz z Soekrisem jest polaczona z siecia domowa bezprzewodowo i pelni role playera - server LMS mam na niej wylaczony.

Poniewaz jest w ladnym opakowaniu z ekranem dotykowym to posadowilem ja kolo wzmacniacza.

W opcji drugiej jako zapasowe rozwiazanie - np jak terminal z daphile sie rozkraczy mam w sieci Synology na ktorym zainstalowany jest LMS i takie rozwiazanie dziala dokladnie jak terminal z Daphile.

Terminal jest lepszy bo pobiera ok miedzy 5 a 10 Watow energii - Synology kolo 20W.

To mi trochę rozjaśniło. W sumie też mam serwer LMS uruchomiony w sieci na QNAP-ie, na którym leżą moje biblioteki. Używam tego razem ze Squeezebox-em.

Tutorial powinien być modułowy, ale czasem się rozwiązania wykluczają.

Dobrze byłoby opisać kilka rzeczy.

1. Różne Dacki
  2. Różne ekrany
  3. tekstowe LCD
  4. Sterowanie pilotem

A propos p.4 to w KODI(OSMC) via TV pięknie działa sterowanie pilotem przez HDMI (nic nie trzeba robić)

dodaję nowy album na dysk i ustawianie aktualizację biblioteki. Trwa to bardzo długo...chyba, że źle coś robię

Tworzę katalogi pod artystów i dokładam do nich płyty. Gdy jest nowy artysta, to trwa to długo, ale następne płyty to już moment, bo aktualizuję tylko katalog z artystą.

No i podłączyłem Hegla z rPi po USB, ale jakość jest poniżej krytyki...

Na razie leci po ethernecie (uaktualniam bazę, bo to nowe Volumio), zobaczę jak będzie po WiFi, ale nie wróżę niczego dobrego - w końcu dwa urządzenia będą ciągnęły z USB...

Dla mnie to nie problem na tą chwile, ale zobaczymy. Nie znam za bardzo możliwości Pi i co jest możliwe do uzyskania na jego wyjściach. Jakie są możliwości jednoczesnego podpięcia kilku peryferiow itp.

Na razie czekam na Pi z kartą, zasilaczem i ekranem po HDMI z dotykiem.

Dlaczego ekran na Hdmi? Bo wiem, że nie będę podpinal maliny do TV, więc mogę port spokojnie zająć na ekran. Wiem, że można ekran podłączyć w inny sposób, ale nie wiem czy nie będę tego potencjalnego portu potrzebował później.

Taka jest cena niewiedzy. Człowiek porusza się po omacku.

A propos p.4 to w KODI(OSMC) via TV pięknie działa sterowanie pilotem przez HDMI (nic nie trzeba robić)

Czy tylko w OSMC działa sterowanie z TV, czy na innych distro też?

Zobacz z ciekawości na Moode. Jakie masz Rpi i jakie zasilanie?

Tutorial powinien być modułowy, ale czasem się rozwiązania wykluczają.

Dobrze byłoby opisać kilka rzeczy.

1. Różne Dacki

2. Różne ekrany

3. tekstowe LCD

4. Sterowanie pilotem

Tworzę katalogi pod artystów i dokładam do nich płyty. Gdy jest nowy artysta, to trwa to długo, ale następne płyty to już moment, bo aktualizuję tylko katalog z artystą.

Na razie leci po ethernecie (uaktualniam bazę, bo to nowe Volumio), zobaczę jak będzie po WiFi, ale nie wróżę niczego dobrego - w końcu dwa urządzenia będą ciągnęły z USB...

Jedyna opcja w miare dobrej jakosci to USB hub z oddzielnym zasilaniem.

Jaki jest najlepszy na ta chwilę odtwarzacz muzyki na maliny, którym można sterować z tabletu/smartfona i na jakim systemie można go postawic?

Zobacz z ciekawości na Moode. Jakie masz Rpi i jakie zasilanie?

Rpi z USB micro na zasilaniu. Chyba 2. Zasilanie Tomanek.

Poszło z komórki, uwaga na autokorelacji

Można zainastalować wszystkie trzy jednocześnie?

Odradzam. Lepiej kupić 3 kart sd i przelaczac

Poszło z komórki, uwaga na autokorelacji

Fajny (też go używałem) ale trzeba mieć specjalnie zmodyfikowany obraz softu aby go dodać do berryboota.

Rpi z USB micro na zasilaniu. Chyba 2. Zasilanie Tomanek.

Ja mam jedyneczkę Rpi1 256mb na liniowych stabilizatorach może to coś zmienia. Prąd z Tomanka tak jak u Ciebie. Muszę kupić Rpi1 512mb ze złączem P5 (i2c) i popróbować różnych DACów po i2C. Może błądze z tym USB.

Wracając do USB to na forach związanych z moode jest dużo opisów że ludzie słuchają po USB z Rpi na różnych kostkach z sukcesem.

Edytowane przez sebaa1

Wracając do USB to na forach związanych z moode jest dużo opisów że ludzie słuchają po USB z Rpi na różnych kostkach z sukcesem.

Gra z moode (!!!)

Ale tylko 44/16 :( a juz sie podjaralem

Daj link do jakiegos sensownego - google ciezko wylawia te slowa klucze

Edytowane przez Piotr Zalewa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

warto kupić taki zestaw do testów? Chciałbym uruchomić na tym moodeaudio.

Ukryta Zawartość

Gra z moode (!!!)

Ale tylko 44/16 :( a juz sie podjaralem

Daj link do jakiegos sensownego - google ciezko wylawia te slowa klucze

Gra czyli co że dobrze gra, porównywalnie do tego co jest po Spdif u Ciebie.

Jak będę miał chwilę to poszukam ale chyba jest jakieś przekierowanie że strony moodeaudio na forum i tam czytałem.

Ukryta Zawartość

warto kupić taki zestaw do testów? Chciałbym uruchomić na tym moodeaudio.

W tym zestawie brakuje Ci tylko DACa i testujesz. Zapewne zasilacz zmienisz z czasem. Cena ok jak na używkę.

Ukryta Zawartość

Gra czyli co że dobrze gra, porównywalnie do tego co jest po Spdif u Ciebie.

Tak 44/16 jest chyba tak samo - od razu wlaczylem 96/24 i bylo mnostwo smieci w dziwieku

Generalnie powinno iść po USB na maxa co ma DAC ale może czegoś brakuje w sofcie na wyższe formaty. Patrzyłeś czy Twój Hegel jest na liście obsługiwanych DACów po USB? Jeśli nie to warto napisać do Tima od moode i jak ma dostęp do tego modelu to wprowadzi poprawki.

Edit: Nie widzę żadnego Hegla na liście.

Edytowane przez sebaa1
Edit: Nie widzę żadnego Hegla na liście.
No właśnie - trochę szkoda, bo DAC podaje zwrotnie po USB sygnał zmiany piosenki, pauzy itd i miałbym to załatwione... Pięknie działa z kompem, Spotify rozumie itd.Jak będzie jakaś fajna dystrybucja na desktopa z dostępem przez web, to chyba zainstaluję. Z tego co czytałem volumio się przymierza. Edytowane przez Piotr Zalewa

Tak jak kolega @sebaa1 prawi, napisz do Tima od Moode - [email protected]

Np. były problemy z Soekrisem a raczej jądrem Linuxa przed wejściem nowej wejściem nowej wersji systemu.

Kilka wiadomości wymieniliśmy. Robił wszystko, aby to działało jak wcześniej.

Działa :)

Możesz też zabrać głos w głównym wątku na diyaudio.com tam sporo ludzi się udziela i użytkuje ten system. Pewnie coś podpowiedzą.

Edytowane przez wieniu26

Witam

Zamierzam dokupic do maliny HiFiBerry Digi.Bylo by to podlaczone do dac hegla po coaxialu.Czy jak malina bedzie podlaczona do sieci ethernet to nie bedzie zadnych zaklocen po spdif?Czytalem ze po usb pojawiaja sie jakies jak siec jest po kablu.Czy warto kupic digi z transformatorem czy to nie ma sensu?Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi