Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

No i utknąłem. Instalowałem już Openelec, OSMC, Runeaudio i Volumio i tylko ten pierwszy wykrywa mi Hifiberry Pro. Dwa ostatnie systemy czyli Runeaudio i Volumio nie wykrywają Daca. W Openelec niby dźwięk jest ale wideo tnie okropnie. Macie jakieś pomysły?

Sprobuj moode audio ;))

Ale czy ten system powinien wykryć Daca skoro nie jest udostępniony na Hifiberry?

Jak powinna kończyć sie instalacja Volumio?

Edytowane przez kyrtap
  • Moderatorzy

Do KYRTAP

Aby rune wykryło hifiberry musisz zrobić tak:

1. Zainstaluj notepad++ do edycji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2. Utwórz obraz rune na karcie.

3. Jeszcze przed konfiguracją wchodzę na kartę.

4. Prawy klawisz myszy na config - edit with notepad.

I otwiera się :

# Uncomment one of these lines to enable an audio interface

#dtoverlay=hifiberry-dac

#dtoverlay=hifiberry-dacplus

#dtoverlay=hifiberry-digi

#dtoverlay=hifiberry-amp

#dtoverlay=iqaudio-dac

#dtoverlay=iqaudio-dacplus

uauwasz # tylko z przodu przy swoim hifiberry nic więcej, zapisz i dopiero karta do malinki i konfigurujesz.

u mnie to wygląda tak i działa:

# Uncomment one of these lines to enable an audio interface

#dtoverlay=hifiberry-dac

#dtoverlay=hifiberry-dacplus

dtoverlay=hifiberry-digi

#dtoverlay=hifiberry-amp

#dtoverlay=iqaudio-dac

#dtoverlay=iqaudio-dacplus

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Rucia1

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Do Kyrtap

Mam takiego samego dac w pi3 i w OPENELEC wszystko działało dobrze,zarówno wcześniej bez dac po hdmi jak i po analogu z hifi dac pro.Obraz,dyski,tidal,spotify,filmy Mkv takie po 20 giga z Wd my cloud....

Jaki masz zasilacz i z czego puszczasz filmy?

U mnie jest taka przypadłość że jak wyłączam PC podpiętego do tego damego modemu Vectry to przez dłuższą chwilę rwie dzwiękiem.W RuneAudio trochę a w Kodi dużo i długo.

Mam takiego samego dac w pi3 i w OPENELEC wszystko działało dobrze,zarówno wcześniej bez dac po hdmi jak i po analogu z hifi dac pro.Obraz,dyski,tidal,spotify,filmy Mkv takie po 20 giga z Wd my cloud....

Jaki masz zasilacz i z czego puszczasz filmy?

Witam. Zasilacz mam oryginalny do Pi3 a filmy lecą z Freenasa który z OSMC bez Hifiberry (bo nie wykrywa) działa bardzo dobrze

uauwasz # tylko z przodu przy swoim hifiberry nic więcej, zapisz i dopiero karta do malinki i konfigurujesz.

Dzięki. Pomogło. Zastanawiam sie jak w tym programie dodac zasoby z dysku sieciowego?

• Moderatorzy

Dzięki. Pomogło. Zastanawiam sie jak w tym programie dodac zasoby z dysku sieciowego?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Malinka jest fajna, ale trzeba z nią pokombinować. Ja poszedłem na łatwiznę i kupiłem mikrokomputerek Prestigio.

Ma wszystko, czego potrzeba: wifi, sterowanie tabletem (mirror ekranu), dlna, itd, itp. Antek z xbmc i pozamiatane.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Wczoraj zakupiłem wreszcie dysk sieciowy WD. Świetne rozwiązanie. Do tej pory grałem na miniPC Pipo z wpiętego w niego twardziela.

Teraz nie muszę już przepinać dysku do lapka po zgraniu płyty i z powrotem do Pipo. Gra płynnie, bez żadnych problemów. No i będę mógł ( oby) z tego samego dysku sieciowego korzystać w drugim systemie właśnie na malinie. Mam już zainstalowany Volumio na Raspberry 3. Dzisiaj postaram się ją uruchomić i skonfrontować z Foobarem na Pipo.

Edytowane przez HQ150

Ja sie nie moge do Volumio przekonac.

Squeezelite player jest dla mnie najlepsza opcja - do tego tylko jest niezbedny server LMS - ja uzywam terminala z Daphile (czyli LMS) i bakup mam ustawiony na Synology, moge uzywac wielu apek a sterowanie z poziomu smartfona jest bajeczne :) - jak do tej pory nie do pobicia jesli chodzi o funkcjonalnosc a co do jakosci nie mam zadnych zastrzezen.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

U mnie to na razie są próby. Jak Volumio mnie nie zachwyci to będę instalował co innego.

( Po prawdzie nie ja bo dla mnie to czarna magia tylko moja pociecha. Czego ich teraz w tej podstawówce uczą:-)

Nasze pokolenie na ZPT budowało karmniki dla ptaków- ciekawe, czy dzisiejsze dzieciaki poradziłyby sobie z piłką i młotkiem ? :-)

Ale niech się uczą informatyki, mój syn obiecał mi zrobić w wolnej chwili nas-a na malince.

Inna sprawa, że z wolną chwilą problem i przyjdzie mi kupić gotowca...

heheh :) j na razie nie popuszczam i staram sie "byc na czasie" - kiedys patrzylem na Maline jak na obce cialo ale w koncu sie przemoglem - co prawda zarwalem kilka nocek ale cos tam udalo sie opanowac :)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Nasze pokolenie na ZPT budowało karmniki dla ptaków- ciekawe, czy dzisiejsze dzieciaki poradziłyby sobie z piłką i młotkiem ? :-)

Ale niech się uczą informatyki, mój syn obiecał mi zrobić w wolnej chwili nas-a na malince.

Inna sprawa, że z wolną chwilą problem i przyjdzie mi kupić gotowca...

Ten mój łobuz wolnego ma na razie sporo. To jeszcze podstawówka. Z tym, że piłka, młotek, lutownica to u niego codzienność. Non stop odwiedza okoliczne złomy i znosi do domu rupiecie z których potem sobie coś buduje. Powstało tak już kilka komputerów, generatory Marxa, alarmy w pokoju itd.

Jego pokój wygląda jak złomowisko.

O pomoc w sprawach komputerowych go prosić nie trzeba. Wręcz go trzeba od tego odganiać. Z jego ,,usług'' korzystają też nasi forumowi koledzy.

Edytowane przez HQ150
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Podpowiedzcie proszę jakąś apkę do sterowania volumio ze smartfona.

Synowi udało się odpalić volumio, współpracuje z NAS-em, skonfigurował go na konwerter M2Tech HiFace Two tylko wygodne sterowanie na smartfona nam nie wychodzi.

Te co próbuję automatycznie szukają i szukają adresów IP.... i nic. Jest jakaś z ręcznym wpisywaniem IP maliny?

Edytowane przez HQ150

Wlaczasz obojetnie jakiego browsera i wpisujesz volumio.local.

Przyznawanie ip daj na dhcp. Sam przdzieli Ci adres.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Już podobno raspberry jest połączone z WiFi tylko aplikacja smartfona nie wykrywa w sieci maliny. Szuka i szuka i nic.

Udało się nam uruchomić MPDroid. Na niej idzie fajnie. Okładki płyt, playlista wszystko się wczytuje.

Nie udało się z Sound@home i jakąś drugą.

Najlepsze jest to, że mały mi powiedział, że to są proste aplikacje i może mi taką napisać. Jak jest łatwy websocket to da rady:-)

Edytowane przez HQ150
  • Moderatorzy

spróbuj pimusic

Gość Gosc

(Konto usunięte)

1. Poprzez telefon/tablet klikasz "zamknij" w oprogramowaniu, które używasz do odtwarzania muzyki

No i w MPDroid jakoś nie widzę możliwości wyłącznia maliny.

Komórka lub tablet na androidzie w łapę, włączasz chrome, wpisujesz w adresie IP maliny i działasz na volumio. Po co sobie utrudniać życie.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

To właśnie jest utrudnienie, bo jakieś mi się to wydawało mało wygodne, do tego strasznie mikre a powiększać ekranu jakoś się nie można było.

• Moderatorzy

Jak by się synowi chciało jeszcze pobawić to spróbujcie rune audio zamiast volumio ma lepszą aplikację i interfejs UI na TV.

• Moderatorzy

aplikacja na smartfona jest lepsza

• Pokaż nowe odpowiedzi